Farhad SafiniaKamera:
Kasper TuxenHudba:
Bear McCrearyHrají:
Mel Gibson, Sean Penn, Eddie Marsan, Natalie Dormer, Jennifer Ehle, Steve Coogan, Stephen Dillane, Ioan Gruffudd, Jeremy Irvine, Laurence Fox (více)Obsahy(1)
Adaptace románu Simona Winchestera vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murraye (Mel Gibson), který se v roce 1857 pustil do jednoho z nejambicióznějších projektů v historii – kompilace Oxfordského slovníku angličtiny. Přitom si začal dopisovat s americkým chirurgem a veteránem z občanské války Dr. W.C. Minorem (Sean Penn), který do svazku přispěl více než deseti tisíci příspěvky. Když se ale po několika odmítnutých návrzích, aby ho přijel navštívit do Oxfordu, vydá Murray přítele hledat, zjistí, že kromě geniálního jazykovědce má co dělat také se šíleným vrahem, hospitalizovaným v Broadmoorském ústavu pro choromyslné. (Raziel_cz)
Profesor James Murray (Mel Gibson) začíná v roce 1879 kompilovat slovní zásobu pro Oxfordský slovník angličtiny (původní název byl A New English Dictionary on Historical Principles). Jedním z nejvíce efektivních dobrovolníků se stává Dr. William Chester Minor (Sean Penn), který přispěl více jak deseti tisíci záznamy... Z děje to není úplně patrné, ale Sir Sir James Augustus Henry Murray pracoval na OED (Oxford English Dictionary) 36 let a dokončil písmena A–D, H–K, O–P a T. Filmu se vůbec nepodařilo zobrazit časovou náročnost tohoto monstrózního projektu. ()
Pro mě ne až tak zajímavý námět, ale tady byl podán formou, která mě sice sedla asi až v té druhé polovině, ale která to bohatě vynahradila. Výborné obsazení na to mělo určitě svůj vliv a s koncem jsem byla vyjímečně spokojená. Nedejte se odradit počátečními rozpravami o písmenech, jakmile se to rozhrne, pak si přijdete na své. Pro mě to byl jeden z náročnějších životopisných filmů, který ale stojí za to vidět. Mít tak zapálení pro věc jako oni...…... ()
The Professor and the Madman je navzdory očekáváním docela ambiciózním a formálně zvládnutým snímkem, který se plně opírá o přítomné herecké persony a snaží se oživit akademické téma psychologickým přesahem a romantickou linií. Ne vždy je to ale k dobru věci, tempo se ve druhé polovině bortí a příběh postrádá potřebnou katarzi a nedisponuje dostatečně zajímavými okamžiky, pro které bychom si první krůčky sepsané slovní zásoby mohli v budoucnu vždy živě vybavit a přednášet je svému okolí. Kdo ale toužil vidět Mela Gibsona znovu se skotským přízvukem a mohutným plnovousem, má jedinečnou šanci. Vice zde. ()
Gibson s Pennem ukazují, že kvalitně hrát ještě nezapomněli ve snímku, který má slušnou informační hodnotu, nicméně se přiznejte kdo z vás si tohle pustí znovu. Přimlouvám se za to, aby Mela zase někdo vytáhl zpět do 1. hollywoodské ligy. Ten chlap si rozhodně ještě minimálně jeden veliký film zaslouží. 60% ()
Film je samozřejmě výživný už díky dvojici "průserářů" v hlavní roli, oba mají k*rva charisma a Penn se naplno předvádí v poloze pološílence. Ale zbytek je nedotažený, matoucí a nepřesvědčivý. Je sice pravda, že práci na vele-slovníku těžko nějak extra dramatizovat, ale celý podivný vztahový spletenec s vdovou v poslední části mě prostě divácky dost odrovnal. Neřekl bych nuda, ani vynechat, ale mělo to na lepší. ()
- Původně měl režírovat Mel Gibson, ale nakonec předal otěže Farhadu Safiniovi, se kterým spolupracoval na scénáři ke svému filmu Apocalypto (2006). (Raziel_cz)
- Mel Gibson získal filmová práva na knihu Simona Winchestera už v roce 1998. (Raziel_cz)
- Snímek nabral dvouleté zpoždění kvůli sporu ohledně práv k filmu. (Duoscop)
Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít
Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)