Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Recenze (88)

Lima 

všechny recenze uživatele

Z pohledu dnešního diváka neuvěřitelně naivní a směšný příběh. Ovšem v době svého vzniku, kdy zuřila studená válka a Amerika byla nasáklá paranoidní atmosférou mccarthismu, měla Válka světů své místo. Mnozí, ovlivněni tehdejší náladou, si dosadili na místo marťanů komunisty a dívali se na to jinak, než my dnes. Z historického hlediska dávám za tři, z toho filmového bych tak štědrý nebyl....Ale protože filmy té doby miluju a v poslední době jsem jim naprosto propadl, své původní tříhvězdičkové hodnocení mírně vylepším :o) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na Válku Světů jsem se těšil jako malý kluk, a moje očekávání byla naplněna... Vizuální efekty jsou na svoji dobu úžasné, a i dnes poměrně dobře koukatelné. Herecké výkony - no dobrá, není to právě Shakespeare, ale na dobrý film to stačí. Co ale jednoznačně stojí za zvěčnění, je výborná hudba Leitha Stevense, která vám v jistých velice působivých scénách navodí pocit, že ti lidé mají proč být vyděšení... I když jsem si už kousíček literárního vzdělání doplnil, a mohl se nechat unášet strhujícím vylíčením paniky davů prchajících civilistů (kterou tak parádně vystihl Spielberg ve své filmové verzi), pořád nemám důvod snižovat hodnocení tohoto svého druhu legendárního kousku pod čtyři hvězdy - teď už jsou ale ovšem jenom za 70%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Dnem nezávislosti se nevyhne asi nikdo a například triky by se měly samozřejmě hodnotit z pohledu doby, ve které vznikly. Proto dopadnou na výbornou. Z mého pohledu je film ze začátku hodně rychlý, od příletu až po začátek boje měl být děj více napínavý a pomalejší. No a komentáře z vesmíru a popisy bojů mi přišly mnohem více patetické, než celá řeč Billa Pullmana, takže za čtyři. Pointa se samozřejmě mohla ještě rozvést, ale ne všechno, co film popisuje, musíme vidět očima... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Válka světů jako kniha nemá absolutně žádnou chybu i přes svůj pokročilý věk. Se stejnojmenným filmem už je to poněkud horší. Ty směšné, byť Oscarem oceněné triky, to by snad divák autorům i odpustil (vzhledem k datu výroby). Ale jinak je to bohužel opravdu jen tuctová podívaná, nijak senzační, s topornými herci, snad jen hudební složka je na slušné úrovni. Z těch tří hvězdiček je jedna jen za tu románovou předlohu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $4,360,000Tržby Celosvetovo $4,360,000▐ Invázia mimozemšťanov zo známej novely od H.G. Wellsa, má vykreslený dosť skľučujúci príbeh, len škoda že tvorcovia nedokážu z neho vyťažiť o niečo viac než musia. V tomto počine je aspoň zachytené ako také napätie, chaos, technická stránka a triky sa dajú zniesť, škoda občasnej lacnosti deja a naivného vystupovania hercov. Výhodou je samotná minutáž, lebo nedá možnosť nudiť sa, stále je na čo pozerať, aj keď je úroveň vyprávania príbehu kolísavá, nájde sa tu zopár dosť slušných momentiek. /65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně roztomilý retráč, kterému nechybí působivá atmosféra, ani jistý estetický magnetismus (podobně je tomu i u starého Star Treku)... Kvalitu příběhu zajišťuje výborná předloha H. G. Wellse a celé to mnohem lépe funguje i bez velkolepého patosu a nacionální propagandy. Takže Válka světů rovná se katastrofické sci-fi o invazi z vesmíru, které s přehledem strčí do kapsy většinu současných velkoprodukcí na stejné téma. Triková stránka není všechno a ten "deus ex machina" závěr je příjemným prolomením stereotypu, který má současný divák zažitý. Je příjemné po všech těch nákladných agitkách vidět zase film, kdy svět bojuje jako jeden muž (krom Ostbloku, samozřejmě, ale co byste chtěli v 50. letech, že :o)) a nakonec není žádný spásonosný národ, který je nejchytřejší, nejvtipnější a nejsilnější... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Den Nezávislosti v podstatě vykrádá tenhle film. Moc jsem od toho nečekal, ale není to špatné (samozřejmě na padesátá léta). Efekty jsou ucházející, ale ty pětiminutové záběry jak mimozemské lodě střílí, mohli zkrátit. Dost mě taky zaujala hudba, která se mi zdála překvapivě kvalitní. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Toto je předchůdce filmu Mars útočí! od Tima Burtona, výborný si-fi kvost, který inspiroval Orsona Wellese k rádiové skáze. Ty efekty a ty mimozemštané jsou suprový. Nejlepší je závěr, když už nevíte co se ještě může stát. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zde se mísí žel nepříjemně strnulý filmařský přístup s velmi ambiciózním tahem po vyprávění a pompézními scénami neomezujícími se na USA. Do pořádného áčka bohužel chybějí slušní herci, je to bída. Ale aspoň tam neotravuje skřet Cruise. Technicky, technologicky, logicky, teologicky je tenhle klasický Wellsův příběh na velmi slušné úrovni (pochopitelně na rok 1953). Venkoncem lepší pachuť v ústech po jeho skončení, než dosáhl Spielberg s verzí roku 2005. Potěšil Northrop YB-49. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Welcome to California! Prijeme prekvapenie. Aj ked herecky prejav ci efekty mozu niekomu pripadat prilis dobove (pre niekoho to vsak vobec nieje problem), po obsahovej stranke je film az prekvapivo vyspely a bez problemov sa vyrovna (ba mozno az predci) ktoremukolvek modernemu filmu. Viacvrstvovy pribeh neponuka len opis samotnej invazie, ale aj ukazku toho, ako sa dav moze spravat v podobnej situacii, a napriklad aj zaujimavy nabozensky motyv. Filmu nechyba skutocne nic a tak som mierne zarazeny pomerne nizkym hodnotenim, ktore tu na CSFD ma. Nedajte sa odradit! Kazdy milovnik sci-fi, ktory tento film este nevidel, by to mal ihned napravit. A tie krasne farby Technicoloru proste zboznujem :) (8.4/10) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu opravdu silně naivní až pitomé sci-fi, v němž se lidé z nějakých 99 % chovají jako idioti a Marťané na tom také nejsou nejlépe (to byl ale nápad, cestovat do zahraničí bez očkování). Jenže co je to platné, když má divák právě pro takové hloupoučké braky slabost, obzvlášť pokud ty braky jsou tak skvěle trikově vybavené, že? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ Herbert George Wells napísal v roku 1898 vedecko fantastický román "Vojna svetov", v ktorom opísal agresívnu mimozemskú inváziu na našu planétu. Mars zaútočil na Zem. Bohužiaľ som ešte túto knihu nemal možnosť čítať. Videl som však filmovú adaptáciu, ktorú v roku 2005 natočil režisér Steven Spielberg. No a teraz som si pozrel aj verziu z roku 1953. Tá nie je ani zďaleka tak akčne bombastická ako tá Spielbergova. No určite poteší všetkých divákov, čo majú radi klasické americké sci-fi filmy. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Triky vynikající (až tak, že jsem si občas nebyl jistý, jestli sleduji tu nejstarší verzi Války světů :-) ). To, že se snaží snímek pojmout celou problematiku globálně, je také velice sympatické. Díky tomu ale působí trochu chaoticky a nefilmově. Nejvíc mi ale nesedí na příběhu Války světů její rychlé rozřešení, alespoň v té filmové verzi, kdy se celý problém vyřeší v úplně posledních vteřinách tak strašně nahonem a dost hloupě (ale holt Wells to tak napsal). Rovněž ta obrovská akcentace náboženství v závěru mě strašně zklamala, jinak by to bylo za víc. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Problém této verze Války světů spočívá v nedostatku působivosti a emocích, které snímek dokáže vyvolat. Vlastně žádné vyvolat nedokáže. A právě v realističnosti a sugestivitě se skrývá hlavní zbraň Wellsovy knihy i Spielbergovy filmové adaptace. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že remake s Cruisem patří mezi moje nejoblíbenější scífka vůbec, tak jsem si zaplnil celkem vážnou mezeru, když jsem konečně zkouknul tenhle více než 60 let starý originál a jsem velmi spokojen. Se Spielbergovou verzí bych to moc nesrovnával i když je sranda opět vidět jak byli některé scény přesně překopírovány, ale jinak pravda tohle není moc komorní spíš takový dobový blockbuster a i když možná už dneska ty triky zestárli, tak ve své době to byla absolutní špička a ten Oscar za efekty rozhodně není náhoda. Myslím si, že jako tehdejší divák bych na to čuměl z otevřenou hubou, ale obstojí to i dneska. Pochopitelně, že po dějové stránce to je silně naivní a i mě byli ty hlavní postavy vesměs ukradené, ale zase je to třeba brát v kontextu své doby a ta Americká hysterie a paranoia z útoku všeho možného je tu dokonale vykreslena. Jenom si sem třeba místo marťanů dosaďte komunisty. No a scéna kdy emzáci nekompromisně vymažou fláterníka co se modlí k bohu mi vykouzlila úsměv na tváři. Jsem rád, že jsem se k tomu konečně dostal.80% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mimomemšťania, lietajúce tripody, cool vedec, chaos a kopec akcie. to všetko zabalené do odzbrojujúcej atmosféry päťdesiatkových sci -fi. Spielbergova verzia je samozrejme oveľa lepšia ( toto primomna skôr temnejšie ID4) ale toto je tiež radosť sledovať 9/10 ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim nevim, ale tohle mi připadlo jako kdyby někdo omylem strčil Edu Woodovi do kapsy pořádný balík peněz. Režisér Haskin je totiž totální neumětel. Něco jako atmosféru film ani neviděl, v hlavní roli typický americký playboy, kterému vrazili aspoň brejle, aby nevypadal tak natvrdle, hlavní hrdinka vříská jak námořní siréna a ostatní herci když už šíleně nepřehrávají, tak radši nehrají vůbec. Filmové efekty sice dostaly ve své době oscara, ale když vidíte ty šňůry, na kterých mimozemské lodě visí a nebo plexisklové poklopy, které znázorňují silové pole, máte dost i na dva týdny dopředu. O ztvárnění samotných Marťanů se ani nezmiňuju, tomu se snad museli smát i v době vzniku filmu. Scénáři se nic moc vytýkat nedá, ten je stejně béčkový jako samotná knižní předloha. Když ale slyšíte pseudovědecké výblevy typu "navigační gyroskopy", nemůžete opět nezavzpomínat na Eda Wooda a jeho Plan 9. Jediné, na co pak už jen čekáte, je, kdy se ve filmu objeví Bela Lugosi. ()

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama