Reklama

Reklama

Stalingrad

(seriál)
  • Francie Stalingrad
Francie, 2014, 3x52 min

Režie:

Pascale Lamche

Obsahy(1)

28. června 1942 zahájila německá armáda na východní frontě svou letní ofenzivu. Wehrmacht se vydal dvěma směry. Na jihovýchodě k ropným polím v předhůří Kavkazu a na východě ke Stalingradu. Rozlehlá aglomerace na Volze měla velký strategický a hospodářský význam. Stalingrad byl klíčem k dopravě na legendárním veletoku, po kterém se na sever dopravovala ropa a obilí. V Traktorovém závodě F. E. Dzeržinského se vyráběly tanky, továrna Rudé barikády produkovala děla a fungovala zde také řada potravinářských a chemických podniků. Útok na město nesoucí jméno Stalina měl pochopitelně i propagandistický význam. 23. srpna dorazily německé tanky ke břehům Volhy. Tentýž den zahájila Luftwaffe sérii náletů, která trvala celý týden. Výsledkem bylo 40 000 mrtvých a městská zástavba zničená z osmdesáti procent. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

emma53 

všechny recenze uživatele

Dokonale zpracovaný dokument, kde slova nestačí, kde jen mrazí v zádech a člověk je rád, že žije tady a nemá snad žádný důvod si na něco ztěžovat. Mnoho informací bylo pro mě nových a zajímavých a tak i přes otřesnost skutečných filmových záběrů jsem ráda, že podobné dokumenty existují i kdyby to mělo být pro další generace, které, žel, tohle téma moc nezajímá. Závěrečný díl byl nejsilnější, kdy už nebylo vojsko z dospělých jedinců a rukovali už i mladí kluci, kteří sotva vyšli ze školních vrat. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na válečné události, ne jak to bylo kdysi dávno, když se chodilo na povinné filmy o Rudé armádě. Nejsilnější stránkou celého trilogie je autentičnost filmových záběrů. A opravdu! Německá 6. armáda dostala důkladně na frak od Rudé armády. Není snad třeba dodávat, že dokument nikomu nestraní, pouze předkládá historická fakta. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který přináší celou řadu úžasných autentických záběrů, čímž zvyšuje svoji už tak dosti vysokou kvalitu. Z doprovodného komentáře (tradičně skvěle zvolené české hlasy) běhá spolu s originálním filmovým materiálem divákovi mráz po zádech a uvědomuje si, jak dobře se aktuálně máme, byť současný svět není prost problémů a některé z nich zavání pořádným průšvihem. I tak si ale oddechneme, že můžeme v klidu vyjít na ulici a nehrozí nám, že okamžitě koupíme kulku, roztrhá nás granát, výbuch bomby svržené z letadla, atd. Myslím, že každý, kdo u tohoto (ale i jiných, podobně kvalitních) dokumentu vydrží, musí vzdát hold statečnému sovětskému lidu, který toho tolik vytrpěl, stejně jako všem hrdinům, kteří položili život za mír, a to na všech frontách druhé světové války, neupřednostňujíc žádný národ. Umírali, abychom my žili svobodni. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bitka o Stalingrad, Stalinove mesto, sa stalo pre oboch diktátorov, Hitlera a Stalina, miestom osobnej prestíže. Pre Hitlera to bola kontrola nad riekou Volgou, ktorá bola dopravnou tepnou Sovietskeho zväzu a vstupnou bránou k veľkému ropnému a hospodárskemu bohatstvu. Pre Stalina, ak by padol Stalingrad, víťazstvo nacistov by bolo už nepochybné a znamenalo by to katastrofu pre východ ale aj západ.Nemci Stalingrad nedobyli, aj keď bolo obsadené ústredie mesta a takmer na 90% už bolo v rukách nacistov.Ale 62. armáda pod velením generála Čujkovova, značne oslabená aj naďalej existovala, ako bojaschopný celok a ku kapitulácii nedošlo. Tak sa nemôže považovať Stalingrad za dobytý.A tak Žukov pripravil operáciu Urán. 9. novembra začala sovietska protiofenzíva. Do útoku vyrazilo pol milióna sovietskych mužov a rozdrtili rumunské jednotky. Operácia Uran pokračovala a Červená armáda obkľúčila nemecké jednotky. 31. januára 1943 všetko skončilo a veliteľ 6. armády poľný maršal Friedrich Paulus kapituloval a s ním celá nemecká bojová skupina. Bitka o Stalingrad bola jednou z najväčších a najkrvavejších bitiek 2. svetovej vojny. Sovieti sú ospevovaní ako víťazí a Nemci ju považujú za jednu z najväčších nemeckých tragédii. Dokument radím medzi najkvalitnejšie bez zbytočnej propagandy.Je obdivuhodná objektivita jeho podania. Škoda, že sa viac nezaoberal historickými udalosťami a v závere sa utiahol k zbytočnému pátosu. (1. diel Ani krok späť, 2. diel Za Volgou nie je zem, 3. diel V znamení Uránu) ()

shabazza 

všechny recenze uživatele

Dobrý, i když tendenční dokument. Celé to vyzní tak, že po urputné obraně Stalingradu se Sovětský svaz mohutně vzepjal a hnal Němce zpátky na západ. Ale o ohromné materiální pomoci spojenců, bez níž by toto nebylo možné, není v celém seriálu ani zmínka. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Maximálne pútavý, prepracovaný, emóciami nabitý a moderný dokument, ktorý detailne mapuje kompletný vývoj a priebeh legendárnej bitky o Stalingrad. Všetky tri epizódy som dal z chuti na jedno pozretie a takmer som ani nežmurkol. Skutočne komplexný fimový a informačný zážitok, ktorý poteší ako skalných fanúšikov vojnových dokumentov, tak aj absolútnych laikov. Francúzi znovu ukázali, že v dokumentoch sú majstrami. 95 %!! ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární seriál z francouzské produkce. Oceňuji hromadu archivních materiálů, v jiných dokumentech neviděných, i pohled na bitvu pohledem přímých účastníků, prostých vojáků. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument. Většina válečných dokumentů se soustředí na boje, strategie, počty divizí, tanků a letadel, ale zcela opomíjí fakt, že válečný konflikt destruuje vše ve svém okolí, proto jsou vedle popisů postupů jednotlivých stran tak strašně silné všechny ty osobní zpovědi a vzpomínky vojáků, ale i běžných lidí. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument v HD rozlišení. Dozvěděl jsem se hodně věcí, o kterých jsem neměl vůbec tušení. Tato velká bitva vstoupila právem do dějin. Nikdy neodpustím učiteli dějepisu, že v 8.třídě proletěl téma 2.světové války za jednu hodinu, za to by si zasloužil strávit alespoň jeden den ve Stalingradu roku 1942! ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

První díl - nestranný pohled všeho co předcházelo a začátek bitvy o Stalingrad. Druhý díl - je o bitvě o Stalingrad, kde nezastupitelnou úlohu hrála řeka Volha. Třetí díl - obrat a ruské vítězství a zahnání vojsk Osy. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednávající o skutečném pekle na zemi pro všechny zúčastněné. Vzhledem k opakujícím se záběrům a chvílím hrajícím na city jednu hvězdičku srážím. Také mě trochu mrzí, že není zřejmě co jsou dobové záběry, co jsou poválečné rekonstrukce a co nové záběry. Jako dokument „nezápadního“ typu doporučuji pro vyváženější pohled k ostatním dokumentům. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

To, jak skloubili Francouzi historická fakta s moderním přístupem k výrobě dokumentu bylo opravdu výborné. O Stalingardu toho vím dost, ale tady jsem se zase dověděl o kousek víc. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat dokument. Žádné 3D projekce bitev. Žádné umělé scenérie. Prostě sestříhaný z historických záběrů. Z mrazivým komentářem. A hezky slušně vysvětleno, jak to vlastně celé bylo ... ()

TOPmoovie

všechny recenze uživatele

no komentar hlavne , ten zensky, posobil ze je to prednes nejakej romantickej rozpravky. vascina zabero bola tych zinscenovanych, minimum real z bojov. nemate v skutku pocit ze by to boli cisto archivy zo stalingradu. takze posobi to cele dobre pre divakov , ktori danej teme vobec nerozumeju alebo tie informaciu prijimaju prvy krat. ()

Reklama

Reklama