Reklama

Reklama

Stalingrad

(seriál)
  • Francie Stalingrad
Francie, 2014, 3x52 min

Režie:

Pascale Lamche

Obsahy(1)

28. června 1942 zahájila německá armáda na východní frontě svou letní ofenzivu. Wehrmacht se vydal dvěma směry. Na jihovýchodě k ropným polím v předhůří Kavkazu a na východě ke Stalingradu. Rozlehlá aglomerace na Volze měla velký strategický a hospodářský význam. Stalingrad byl klíčem k dopravě na legendárním veletoku, po kterém se na sever dopravovala ropa a obilí. V Traktorovém závodě F. E. Dzeržinského se vyráběly tanky, továrna Rudé barikády produkovala děla a fungovala zde také řada potravinářských a chemických podniků. Útok na město nesoucí jméno Stalina měl pochopitelně i propagandistický význam. 23. srpna dorazily německé tanky ke břehům Volhy. Tentýž den zahájila Luftwaffe sérii náletů, která trvala celý týden. Výsledkem bylo 40 000 mrtvých a městská zástavba zničená z osmdesáti procent. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který přináší celou řadu úžasných autentických záběrů, čímž zvyšuje svoji už tak dosti vysokou kvalitu. Z doprovodného komentáře (tradičně skvěle zvolené české hlasy) běhá spolu s originálním filmovým materiálem divákovi mráz po zádech a uvědomuje si, jak dobře se aktuálně máme, byť současný svět není prost problémů a některé z nich zavání pořádným průšvihem. I tak si ale oddechneme, že můžeme v klidu vyjít na ulici a nehrozí nám, že okamžitě koupíme kulku, roztrhá nás granát, výbuch bomby svržené z letadla, atd. Myslím, že každý, kdo u tohoto (ale i jiných, podobně kvalitních) dokumentu vydrží, musí vzdát hold statečnému sovětskému lidu, který toho tolik vytrpěl, stejně jako všem hrdinům, kteří položili život za mír, a to na všech frontách druhé světové války, neupřednostňujíc žádný národ. Umírali, abychom my žili svobodni. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bitka o Stalingrad, Stalinove mesto, sa stalo pre oboch diktátorov, Hitlera a Stalina, miestom osobnej prestíže. Pre Hitlera to bola kontrola nad riekou Volgou, ktorá bola dopravnou tepnou Sovietskeho zväzu a vstupnou bránou k veľkému ropnému a hospodárskemu bohatstvu. Pre Stalina, ak by padol Stalingrad, víťazstvo nacistov by bolo už nepochybné a znamenalo by to katastrofu pre východ ale aj západ.Nemci Stalingrad nedobyli, aj keď bolo obsadené ústredie mesta a takmer na 90% už bolo v rukách nacistov.Ale 62. armáda pod velením generála Čujkovova, značne oslabená aj naďalej existovala, ako bojaschopný celok a ku kapitulácii nedošlo. Tak sa nemôže považovať Stalingrad za dobytý.A tak Žukov pripravil operáciu Urán. 9. novembra začala sovietska protiofenzíva. Do útoku vyrazilo pol milióna sovietskych mužov a rozdrtili rumunské jednotky. Operácia Uran pokračovala a Červená armáda obkľúčila nemecké jednotky. 31. januára 1943 všetko skončilo a veliteľ 6. armády poľný maršal Friedrich Paulus kapituloval a s ním celá nemecká bojová skupina. Bitka o Stalingrad bola jednou z najväčších a najkrvavejších bitiek 2. svetovej vojny. Sovieti sú ospevovaní ako víťazí a Nemci ju považujú za jednu z najväčších nemeckých tragédii. Dokument radím medzi najkvalitnejšie bez zbytočnej propagandy.Je obdivuhodná objektivita jeho podania. Škoda, že sa viac nezaoberal historickými udalosťami a v závere sa utiahol k zbytočnému pátosu. (1. diel Ani krok späť, 2. diel Za Volgou nie je zem, 3. diel V znamení Uránu) ()

Reklama

luczi 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument. Většina válečných dokumentů se soustředí na boje, strategie, počty divizí, tanků a letadel, ale zcela opomíjí fakt, že válečný konflikt destruuje vše ve svém okolí, proto jsou vedle popisů postupů jednotlivých stran tak strašně silné všechny ty osobní zpovědi a vzpomínky vojáků, ale i běžných lidí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dokonale zpracovaný dokument, kde slova nestačí, kde jen mrazí v zádech a člověk je rád, že žije tady a nemá snad žádný důvod si na něco ztěžovat. Mnoho informací bylo pro mě nových a zajímavých a tak i přes otřesnost skutečných filmových záběrů jsem ráda, že podobné dokumenty existují i kdyby to mělo být pro další generace, které, žel, tohle téma moc nezajímá. Závěrečný díl byl nejsilnější, kdy už nebylo vojsko z dospělých jedinců a rukovali už i mladí kluci, kteří sotva vyšli ze školních vrat. ()

TOPmoovie

všechny recenze uživatele

no komentar hlavne , ten zensky, posobil ze je to prednes nejakej romantickej rozpravky. vascina zabero bola tych zinscenovanych, minimum real z bojov. nemate v skutku pocit ze by to boli cisto archivy zo stalingradu. takze posobi to cele dobre pre divakov , ktori danej teme vobec nerozumeju alebo tie informaciu prijimaju prvy krat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama