Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Modré přilby, UNPROFOR k zblití... Stejně jako u Hotelu Rwanda, jsem i tady hluboce přemýšlel, nad významem účasti takzvaných "mírových sil" Běhe celých téměř třech hodin, nezkrácené verze, nepadl ze strany Anglánů, jedinný výstřel. Vím, že za to ti kluci nemohli, samotní měli celoživotní traumata, ale politika a bordel zvaný "nevměšování" dokážou člověka fakt zvednout ze židle. Je to jen důkaz toho, že účast na podobných "mírových" akcích, je totální blbost. Pokud si lidský druh, dokáže vzájemně dělat takové věci, mimochodem jako jedinný v živočišné říši, tak budeme dál sedět u takovýchhle filmů a nervama skřípat zubama. Kdyby šlo dát deset hvězd, tak dám jedenáct! Doporučuji plnou verzi 2 hod. 50 min. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Před asi deseti lety při cestě na dovolenou do Chorvatska mě fascinovaly rozstřílené budovy všude kolem. To jsem neměl nejmenší ponětí o tom, kolik lidí a jakým způsobem tam umíralo. Prostě síla, a přitom je to pouze pohled očima britských vojáků. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Realistický pohled na nedávné válečné hrůzy v Bosně. Na autenticitě ubírá fakt, že na pár místech jsou k vidění české nápisy. Film se totiž natáčel v České republice. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Britské jednotky OSN přijedou do Bosny a jediné, co mohou dělat, je sledovat, jak se před jejich očima vraždí, rabuje a vypaluje. Přitom nesmí evakuovat jediného civilistu, leda v pytli, což je bohužel jejich denní chleba. Snímek především vykresluje, jaké otřesné hrůzy, bezmoc a beznaděj museli tito vojáci zažít. Navíc si později přiváží tuto válku domů, což je neméně devastující. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nedá se z OSN vystoupit? Nějak totiž po shlédnutí filmů z Balkánu a Rwandy nechápu, k čemu vlastně je. Asi jsem idiot, ale pořád mi nedochází, kde se v lidech bere schopnost zabíjet svý bližní tímhle působem a z takovýchto důvodů. Možná bych se měla přestat snažit pochopit nepochopitelné... Geniální film bez příkras, falešného hrdinství a morálních stanovisek. Zase jednou nějakou vyšší instanci prosím o zavedení povinného promítání. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc FUBAR film co jsem kdy viděl. Ta bezmoc je přímo hmatatelná a za tři hodiny s příslušníky britských modrých přileb v podání začínajících skvělých herců si jí užijete dost a dost. Ani Hotel Rwanda mě tak nerozložil. 10/10 ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

K tomuhle snímku jsem se dostala v rámci psaní seminární práce. Musím se přiznat, že se až trochu stydím, že to bylo takhle pozdě. Nechci tady moc zabředávat do historie a do historických faktů, jen snad to, že alespoň částečně se prostřednictvím tohoto snímku můžete dozvěděť co se vážně dělo. Co se dělo v rámci konfliktu před kterým zavírají vyspělé země oči. Spíš než o klasický film se jedná o dokument, ale vše je natočené formou příběhu z pohledu britských vojáků United Nations. Atmosféra je děsivá, vše je doplněné hudbou, která vám doslova drnká na nervy a herci jsou skvělí. To bych chtěla především vyzdvihnout- protože natáčení tohoto snímku muselo být velmi náročené - nejen finančně ale i po stránce restaurátorské......A konec filmu je vážně síla- takové přenesení do našeho světa plného jídla, beze zbraní a mrvol na ulicích. Přenesení, které může být pro kde koho více říkající, než samotný průběh konfliktu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Medialna situacia je jasna. Mame dva rohy, v kazdom je jeden clovek. Vlavo - dobry Bosniak, muslim, kde vladnu sami anjeli, je clenom moslimskej komunity, ktora si vyhrnulka rukavy a taha 12 -ky a 16 -ky len aby kazdy dostal nazrat, stara sa o kazdeho jedneho bieleho krestanskeho psa. V noci sa tent odobry clovek budi a cely ustarosteny sa stara, aby kadejaka biela socka a bieli dochodcovia sa mali ako prasata v zite. kriminalita nulova. ked chcete literaturu o dobrych bosniakoch a zlych Srboch, tej je na mraky, da sa lopatami prehadzovat. proste cire Dobro. Vpravo : zly Srb. Vladne korupcia, totalita, drogy, zbrane, mafia, kauza strieda kauzu .. proste semeniste satanovo. Ba co je este horsie tento zly, zly Srb je navyse xenofob, homofob a svojou nevymachanou papulou hocikedy urazi esteticke citenie kadejakeho pruderneho, citliveho homosexuala. Proste zlo Mno hoci film jede cierno bielu oficialnu liniu, je to genialne natocene. Jo a dalsie farby proste nejestvuju - nejestvuje zelena, cervena, zlta, modra, oranzova .. ne, ne ani za picu kurvu! 91 % ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Byť se jedná o televizní zpracování, v porovnání s nedávno viděným In the Land of Blood and Honey vítězí na plné čáře. ~ Tematika válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině v první polovině devadesátých let minulého století je silná sama o sobě, zde však díky nahlížení na něj z perspektivy britské jednotky, dokumentárnímu stylu a psychologickému rozměru nabývá na intenzitě a emotivnosti. Navíc závěrečné sekvence z doby již poválečné ukazují v celé nahotě následky nevratně pošramoceného duševního zdraví protagonistů, kteří zažili tolik zla, ač jako neutrální síly pouze dohlíželi na situaci a nesměli zasahovat do bojů mezi znepřátelenými stranami. ~ Skutečnost, že jste přímými svědky odporných zvěrstev a vražd nevinných lidí a nemůžete proti tomu jakkoliv zakročit, koneckonců podtrhuje pasivitu a nezájem Západu. Podívejte se na hrůzy války a na válečníky, kteří válčit nesmí. Cynický titul filmu jak hrom! ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Tak drsný film ale spíš drsná fakta než film. Vyprávěné velmi suše a stroze. Celkové pocity z filmu proto jsou hluboké ale ne díky tomu jak to bylo natočené jakož to spíš uvědomění si toho, že to byla skutečnost. Celou dobu sem si to tak trosku srovnával s Hotelem Rwanda, který byl o podobné situaci, přesto natočený mnohem lépe. Byl to spíš dokument než film. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny času mě sice strašily, ale jakmile film začal, byl jsem si jistý, že to bude dobře investovaný čas. A z Válečníků se stal jeden z nejdrsnějších filmových zážitků (spolu s Nankingem, Wolyní a Harrisonovými květy), které jsem kdy viděl. Šílenost války a na férovku ukázaný fyzický a psychický teror, jakého jsou lidé schopni. Brutalita, které je máloco rovno. 100% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Rozhodně silné zpracování války v Bosně. Pokud to s někým nehne, tak je s ním něco špatně. Akorát za mě bylo dost zvláštní sledovat Jugoslávii v českých kulisách, byť je mi jasné, že přímo na místě to točit nemohli. Ale těch věcí do očí bylo prostě hodně. Každopádně silný příběh, který bych doporučil vidět. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak jsou peacekeepingové mise na nic, ukázka toho, co se dělo před Rwandou, kdy suverenita státu byla za všech okolností neotřesitelná, kdy společenství a světové velmoci jen přihlížely na masakry. Zoufalé, kruté, pravdivé, strašné a pro nás o to horší, že se to odehrávalo tak strašně blízko, v tak podobné krajině (respektive stejné, páč se to točilo v ČR) a mezi lidmi, kteří nám jsou tolik podobní.....uf, takhle těžko mi už dlouho nebylo, z tohohle budete hodně dlouho odrovnaní ....upřímně, nejsem s to vymyslet ona správná, vhodná a výstižná slova, která by popsala mé pocity....tohle bylo prostě moc :-( ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Nevím co přesně napsat. Dokoukáno před chvílí a ještě teď se mi to přemítá v hlavě a pokouším se to všechno strávit. Jakou funkci vlastně UN jednotky v Bosně vykonávali, když měli rozkaz do ničeho nezasahovat, a tak museli přihlížet etnickým čistkám? Není jim dovoleno odvézt civilisty pokud nejsou zranění do bezpečí, i když ví, že za chvíli budou zmasakrováni. Že dítě, se kterým si hráli, pak najdou upálené zaživa. Pobíhání s torzem dítěte, které přišlo o hlavu a mnoho dalších scén toho, co se v tak moderní době a relativně blízko odehrávalo. A pro vojáky, kteří se cítí bezmocní, když tomu všemu musí přihlížet, pak ani zpátky v Británii nenajdou klid. Film neobsahuje patos a nesnaží se hrát na city, přesto je dokáže ve velké míře vyvolat. 10/10 P.S. Tím, že se natáčelo v ČR, tak Češi samozřejmě poznají svoje reálie (očividný nápis "Řeznictví", bus Karosa, Škoda 120), ale i tak o kvality nijak nesnižuje. P.P.S. Viděna původní 3-hodinová verze, ne ta 2-hodinová, kterou vysílala ČT. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Na to, že nejde o Hollywoodský trhák je to velmi povedený film se skvělými, ačkoliv a naštěstí neznámými herci. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Opravdu vyjimecne, mrazive a depresivni valecne drama plne ubijejici frustrace a jejich nemilosrdnych nasledku. Herecky i atmosferou hodne presvedcive. Celkove jeden z tech opravdu silnych. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Možná opravdu škoda, že tak silný film byl natočen tak dokumentárně. Ale škoda je to hlavně proto, že v kinech si film mohl najít mnohem více nadšených fanoušků, což by při tak silném tématu bylo správné. Navíc na televizní film jsou obsazeni vynikající herci! (MacFadyen, Gruffudd, Lewis) Na konec chci ale ještě upozornit, jak jsem na nás hrdý, když na IMDb má film pouze 75%. Čěši mě zase jednou nezklamali :) a Slováci ;-) ()

Reklama

Reklama