Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Takové filmy mě vždycky mučí. A tenhle navíc ještě tím, že se to všechno stalo. Ne zas tak dávno. A ne zas tak daleko. Když vidím nějaký film o takovýchto hrůzách někde z Ameriky, Afriky, přijde mi to daleko. Všechno je tam jiné - jak se lidé oblékají, chovají, mluví, architektura a já nevím, co všechno ještě. Když se ale podívám na takovou Bosnu, zdá se mi, jako by to bylo tady, kousek, sousední ulice, o pár baráků dál. Ne, že by na mě filmy situované do Ameriky, Afriky a jinam nijak nepůsobily, jen mi připadne, že filmy, ve kterých poznávám místa, tu zmiňovanou architekturu, mluvu a oblékání lidí, mě daleko víc děsí. A tenhle film mě opravdu, opravdu děsí. Vždycky si říkám, jak je možné, že se TOHLE děje v civilizovaném světě. Nikdy mě to nejspíš nepřestane udivovat a nikdy si nepřestanu klást otázku, jestli je to všechno nutné. Warriors je další z filmů, který bych pouštěla ve školách. Starším studentům. Myslím, že zobrazuje to, co válka je. A to naprosto surově. Ne jen střílení červených do modrých a naopak, ale genocidu, náboženskou nesnášenlivost, lhostejnost vůči ostatním, bezmoc, násilí vůči nevinným civilistům, a to i dětem a starým lidem, bezcitnost, na druhé straně i ochotu pomáhat, sebeobětování, onu pověstnou lásku k bližnímu, nezištnost. Ukazuje různé charaktery různých vojáků, je opravdu rozdíl mezi těmi, kdo jsou v terénu a vidí na vlastní oči hrůzy, kterých už se nikdy nezbaví, a mezi těmi, co sedí v bezpečí a rozdávají rozkazy, aniž by viděli, co jimi způsobí. Nejsympatičtější mi byla postava Alana Jamese, zdál se mi z nich nejmíň voják, nejvíc citlivý. A jak bylo řečeno - hrdina. Tenhle film má co říct. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Opravdu tvrdé, naturální, tak to asi bylo. Znám pár Chorvatů co to prožili, znal jsem 2 Bosňany kteří jsou patrně v hromadném hrobě.. Byl jsem na linii fronty v roce 94. Co na to říct? Podívejte se a udělejte si názor. Třeba to k něčemu bude! ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi dobře natočený válečný snímek. Pokud bych jej měl hodnotit pouze jako film, uvažoval bych možná o více než čtyřech hvězdách. Bohužel je to ale další kamínek do mozaiky překrouceného obrazu bosenské války, který nám již od začátku servírují západní média a politici. Ne že by nám filmaři vyloženě lhali, ale tím, že muslimy (Bosňáky) ukazují jako jediné oběti války v Bosně nepřijatelně manipulují veřejným míněním. Pochopitelně bych se velmi divil, kdyby tomu u filmu BBC, která byla po celou dobu bosenské války vlajkovou lodí všech šiřitelů polopravd, bylo jinak. Vlastně jsem i částečně příjemně překvapen, protože hlavními padouchy jsou ve filmu Chorvati a ne Srbové, jak bývá v západní propagandě zvykem. Srbové tam působí sice značně nesympaticky, ale vlastně ve filmu nezabijí jediného člověka (aspoň v té dvouhodinové verzi, kterou jsem viděl). Zazní tam i docela podstatná věta, když srbský velitel odpovídá důstojníkovi UNPROFOR na výzvu, aby zastavil palbu na muslimskou vesnici, ve které jsou přítomni vojáci UNPROFOR, že to na své vlastní lidi pálí Bosňáci. To může divák samozřejmě chápat jako očividnou lež, pravdou však je, že je zaznamenáno množství případů, kdy tomu tak pravděpodobně bylo. Pokud si položíte otázku, proč by to Bosňáci dělali, stačí si vzpomenout na masivní bombardování vojenských i civilních (!!!) cílů letectvem NATO v Republice srbské v srpnu 1995, které následovalo právě po jednom takovém sporném incidentu (2. výbuch na tržišti Markale). Dalším pozitivem je (stejně, jako třeba u známé Země nikoho) oprávněná kritika pokrytectví velení sil UNPROFOR. Pěkně je zde ukázáno také to, jak může propaganda působit na lidi neznalé situace. Na začátku filmu jsme svědky toho, jaké názory mají nováčci, kteří právě přiletěli z Anglie. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Zřejmě vystupuji z řady, protože mně tento 70% snímek zase tak žílu nerval. Přepálená stopáž rozhodně není ničím dobrým. Emočně vyhrocené je to vlastně až v závěru a kdo si během prvních dvou a půl hodin myslí ,že mise UN je vlastně procházka růžovou zahradnou,musí být naivní. Natočeno "dokumentaristickou" kamerou s obyčejnými lidmi a obyčejným příběhem se zajímavým zákulisním podtextem.. ()

MiCM 

všechny recenze uživatele

Naprosto surový, ale zřejmě hlavně tím hodně zajimavý a autentický film. To válčení asi žádná sranda.. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Silné téma, byť slabší film. K danému tématu (válka v Jugoslávii) pro mě ale rozhodně přijatelnější, než např. Harrisonovy květy, které ve mě zanechaly pocit lehkého pohoršení nad použitím stále živého lidského utrpení obroušeného pro potřeby mainstreamové zábavy (byť jde o melodrama). Žánrové filmy by se dle mého neměly točit o věcech, které jsou ještě živé. Střízlivá televizně dokumentární forma jakou zvolili Válečníci, mi přišla vhodnější. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Máte hodnost nadporučíka? Ano, byl jsem šest měsíců v Bosně. Snad jsem se choval divně. A ona se zlobí. Myslí si, že to dítě nechci, ale když vidíte bezhlavá mimina, mluvíte s lidmi, kteří mučili děti a házeli je do řeky, nezajímá vás, jaké plínky nebo výbavičku koupit. Nic vás netěší, trápíte se, že jste v tom ty lidi musel nechat." ... Z toho všeho co tam ti vojáci prožili, by se musel zbláznit každý normální člověk. Tu bezmocnost, kterou tam museli prožívat si v sobě ponesou zřejmě už napořád. Nejpůsobivější válečný film jaký jsem kdy viděla. ()

Moogwi 

všechny recenze uživatele

Díky bohu že je to od Britů, respektive je to vidět že je to od nich, je to fakt síla.. tohle by Američani nikdy natočit nemohli, ať by se snažili sebevíc.. Ať jsem se díval na jakýkoliv americký válečný film, nikdy jsem se nezbavil pocitu že to všechno je jedno velké filmové studio, kde hrají kamarádi herci, po klapce se poplácají po zádech a je zase všechno ok, ale tohle ... to je prostě realita. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který si mě získal mimo jiné i tím, že se natáčel v České republice... konkrétně v mém rodném městě ve Stráži pod Ralskem... kteréžto tam hrálo nějakou vybombardovanou bosenskou vesnici :o))) Zajímavý scénář, skvělé herecké výkony... ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Naturalistický válečný snímek co si na nic nehraje. Surovost bosenského konfliktu ukazuje v bez příkras, čistky, nenávist, smrt a zoufalství. Hlavně zoufalství jednotek UN, které musí tomu všemu přihlížet a mají svázané ruce, velká i soukromá dramata, a také stopy, které si vojáci v sobě odnesli zpět domů a jejich následky. Tento kousek si jistě zaslouží pět hvězdiček. ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Obrovská beznaděj je cítit jak z celého filmu, tak i z jednotlivých představitelů... pro mě jeden z nejlepších válečných filmů vůbec ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit slovy, prostě to musíte vidět. Každý má trochu jinou představu o válce a lidech v ní. Mě se tento snímek dotkl osobně více, než to kdy dokázal jiný válečný film plný střílení a silných řečí. Skvělí herci, skvělý scénář. 100% = 5/5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen kratší verzi, ale i ta mě naprosto dostala. Nad bezzubostí a připosraností OSN se člověku chce zvracet. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Warriors nepotřebují ani zlomek technické dokonalosti přestřelek vojína Ryana, stejně jako nemusí obsahovat scény tak detailně explicitního násilí na nevinných, jako třeba Schindlerův seznam. Přesto jsou po emoční stránce asi nejsilnějším válečným filmem, co jsem kdy viděl. Ty scény, kdy jsou před očima nešťastných vojáků metodicky zabíjeni civilisté, jsou mnohem dojemnější, než hrdinská úmrtí v prostřed bitevního pole. Obvyklá rovnice (kladný ozbrojený hrdina chrání plačící dítě před smrtí) tady totiž zvráceně neplatí a tato nezvyklost je pro diváka vcelku stresující, zvláště je-li zřejmé, že pramení z reálné podstaty. 100% ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na mě působí opravdu realisticky.Někdy to dokonce vypadá jako by šlo o dokument a ne film podle scénáře.Skvělá kamera.A rozhodně o 100% lepší než hollywoodské Black Hawk Down nebo Udolí stínů,proti Válečníkům totiž všechny tyto snímky působí uměle. ()

padmé 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z nejpůsobivějších filmů filmů vůbec...vojín Ryan války v Bosně....na nic si nehraje, je naprosto věrný a jen dokazuje, jaká válka je ve své skutečné podobě... ()

Gogen 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Nemůžu si pomoct, ale po zhlédnutí tohoto snímku, sem měl neskutečnou zlost na Srby ... tak sem si šel nastudovat některá fakta ... snímek sice není faktografický, přesto vytváří silný neobjektivní pohled, respektive objektivní, ale nevyvážený ... a to je důvod, proč nemohu dát plný počet. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pokud si chcete znechutit lidi a propadnout uplne a definitivni beznadeji, mrknete na tento vynikajici film o valce v Jugoslavii. K tomu se neda nic dodat. Zijeme ve svete, kde zadna spravedlnost neni, a kde ty nejvetsi zrudy nedojdou zadneho potrestani (doporucuju dohledat na wiki). A vojaci jakychsi UN a OSN (a vsech techto alibistickych organizaci) kteri nesmi bojovat, prestoze by mohli a chteli, jen prihlizeji masakrovani civilistu. Pokud se o neco pokusi (napr, odvezt alespon deti pryc) jsou za to malem odsouzeni, a musi je ihned vratit zpet na misto, kde jsou tyto okamzite zmasakrovany...Tvrdy film hlavne psychicky, tou strasnou beznadeji a bezmocnosti. Zadne velke strileni nebo valceni tam necekejte. Videna orig. verze 175min. P.S.: Jedinym pozitivem je ucast krasne Branky Katić. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Možno často prehliadané, nepovšimnuté dielko, ktoré som dáko náhodne zaevidoval na ČT2, prvýkrát dávnejšie, taký nenápadný, možno i nedoceňovaný, ale o to viac prekvapivý, odvážny, mrazivý je tento TV film. Filmov z vojny už bolo veľa, ale tento štýl spracovania pôsobí, že možno skôr takto to nejako v konflikte v skutočnosti žiaľ prebieha a najväčšími obeťami bývajú často civilisti a nevinní. OSN v bývalej Juhoslávii predviedlo-ako sa dajú veci pokaziť (predviedli to i v Rwande a inde), modré prilby v akcii/neakcii a otrasné dopady nefunkčnosti vojsk OSN. Dopady konania/nekonania na obyvateľstvo, avšak i na samotných vojakov, na ich osobné životy po návratoch z misie. Toto je asi skôr realita vojen. Veľmi silný, smutný zážitok. Škoda, že je to len TV film (hoci na vysokej úrovni), že to nie je kinofilm, čo by prešiel vtedy i plátnami kín. Asi je tam primálo výbuchov, digi bordelu a téma nie je až taká pohodlná a možno politicky vhodná, možno iný dôvod, asi úspechom bol vôbec TV formát. Každopádne, plná paľba hviezdičiek. ()

Reklama

Reklama