Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejrealističtějších filmů o válce, přestože v něm neuvidíte žádnou masovou bitvu bohatou na efekty. Oceňuji, že ačkoli je film převážně o vyvražďování muslimů, snaží se být objektivní (např. ukazuje jak muslimové zapalovali své vesnice, ale obviněna byla většinou srbská strana). Dokumentární kamera dodává na autentičnosti. Už tak pochmurné záběry z Bosny v závěru vystřídá nahlédnutí do života vojáků, kteří si tím vším prošli a musí se opět vrátit do civilního života, což jim činí obrovské potíže. ()

JimDoor 

všechny recenze uživatele

Zas*aný náboženství. Tady to vidíte. Todle je asi opravdu jediná věc na světe, kterou nepochopim. Zabíjet ostatní kvůli víře... 90% ()

kazatel 

všechny recenze uživatele

Bezmocnosť. Napriek všetkému ostatnému, čo Warriors zobrazujú, je tento film hlavne o bezmocnosti, ktorú prežívajú takzvaní peacekeepers. Muži plní ideálov, ktorí pravdepodobne snívali o tom, že budú riskovať život pre dobrú vec. Namiesto toho sú posielaní na problematické územia a bez toho, aby mohli čokoľvek urobiť, sú rozkazmi nútení prizerať sa vraždeniu, znásilňovaniu, rabovaniu, etnickým či náboženským čistkám, aby nakoniec prišli na to, že sú tam len na to, aby sa niekto niekde v Bruseli či Washingtone cítil lepšie. Reálne možnosti pomoci sú minimálne, námaha často vyjde navnivoč, keď sa človek obráti na druhú stranu. Pvt. James (McFayden) to vystihol najlepšie, keď odmietol tvrdenie, že odviedol dobrú prácu a bol hrdina: I think it was shit. Tento film ale shit rozhodne nebol a aj napriek dlhej stopáži bol neuveriteľne pútavý. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že mě může ještě něco takto dostat. Možná zážitek umocnily i horečky a koukání ve 4 ráno, ale film je to neskutečně silný. Události války v Jugoslávii jsou zobrazovány z pohledu bezmocných anglických vojáků z mise UNPROFOR. Točilo se dokumentárně a realisticky (vč. dialogů), trochu ve stylu Vojín Ryan s méně akcí, a nechybí ani výborné herecké výkony v čele s „Hornblowerem, majorem Wintersem a panem Darcym“ :) Takže o správné hochy není nouze. Vše umocňuje fakt, ne zas tak dávných, skutečných událostí a prostředí nám známé. Děje jsou zobrazovány pohledem několika hrdinů a dohromady tvoří bezmála tříhodinovou stopáž. Český divák místním rozumí, což mě osobně dostalo ještě více do děje, vše tam vypadá jak ve staré ČSSR. Během úvodního příjezdu na základnu UNPROFOR zazní neuvěřitelné hudební skladba, kterou jsem si ještě pár dní pouštěl z youtube. Přesně vystihuje atmosféru filmu. Doporučuji, a je to skoro nutné, vidět PRODLOUŽENOU tříhodinovou verzi. Místy nebudete ani dýchat! ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších TV filmů vůbec. Bezmoc, hrůzy války, trauma. Velice působivé, vytknout lze místy mírnou rozvleklost, což se vzhledem ke stopáži čekat dá, ale i málo napětí, pak by to ovšem bylo dokonalé, neboť po všech ostatních stránkách jde o vysoce kvalitní dílo, které lze doporučit, vždyť i z pozice TV filmu hravě překonává většinu komerční produkce, kde právě větší rozpočet často filmu ublíží. 90 % ()

Greny 

všechny recenze uživatele

jak vlastně můžeme hodnotit život? Nevěnujme se ani tak, jak je to natočeno, ale co je natočeno. Každý den je pro nás samozřejmostí si umýt ruce jít na záchod napít se čisté vody, máme sociální jistoty. Film, který ukazuje, kde je válka nejkrutější. Za války vždy nejvíce trpí civilní obyvatelstvo a nejvíce děti, které se často stávají rukojnými těchto etnických čistek. Jaké je tedy doopravdy poslání modrých přileb? Pomáhat? Chránit? Nebo jen hloupě přihlížet, jak se lidé navzájem vyvražďují a přitom jsou stejné národnosti? Opravdu vřele všem tento film doporučuji a doufám, že si alespoň uvědomí jaké mají vlastně štěstí, že nežijí v zemi, kde zuří válka. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje hrůzy války na Balkáně (nutno říci že nejenom Srbové jak to vykresluje film, ale všichni navzájem se vyvražďovali) realisticky a z pohledů mužů, kteří nemohou absolutně nic dělat. Jen se potvrzuje zklamání celého světa a hlavně OSN, za to že stejně jako ve Rwandě jen nečině přihlíželi. Válečný syndrom je dodnes dost opomíjený. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

"Jaký je váš oblíbený film? Warriors" odpověď veterána misí v Bosně Karla Klinovského v rozhovoru pro LN 27.11.2017. Chtěl jsem vědět co to je za film, který se líbí opravdovým účastníkům misí v Bosně. Tak teď to vím stoprocentně!!!! O válce v Jugoslávii člověk četl, slyšel i viděl záběry v televizi, ale až tenhle film mne vtáhl do té hnusné války absolutně. Je to jen tv film , žádná akční jízda, žádné počítačové triky ale naprosto realistický psychologický film, který o válce na Balkáně řekne víc než kdejaký dokument. Miniaturní mínus vidím jen, že jako Čech poznávám ty typicky české ulice, které nejsou moc balkánské. PS: tady se žehrá, že OSN nic nepomohla atd., ale když Amíci pak bombardovali Bělehrad, tak se zase hudrovalo stejně z druhé strany do čeho se to NATO montuje. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Velmi silné válečné drama, se silným poselstvím a tématikou. Velkofilm, který nekopíruje hollywoodský styl filmů o hrdinech, ale pouze dokumentuje účast expedičních sborů OSN v občasné válce v bývalé Jugoslávii. Částečně zapomenutý film o něčem o čem se i dnes málo mluví, co jakoby zapadlo v dalších historických okolnostech doby. Ovšem střet v Jugoslávi by měl být věčným pomníkem strašných událostí, které soudobá Evropa nechala plynou a v podstatě jen přihlížela schována pod modrou helmou OSN. ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Tak samozřejmě taky oceňuju opravdovost a emoční náboj, ale to je zhruba vše. Na film můžete koukat a říkat si jaká to je síla a pro ty co neměli ani páru o nějaký občanský válce na balkáně to bude vážně neskutečný zlo, ale tak buďme realisti. Je fakt pozoruhodný, když se začnou sousedi vraždit a je zajímavý koukat na někoho, kdo tomu může jen přihlížet a nic nesmí dělat, ale kvůli tomu nemusí letět hodnocení do nebe. ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Napul film, napul dokument, ale ani jedno poradne. Osobne bych ocenil bud pribeh vojaku na pozadi valky v Bosne, ktery by mel hlavu a patu a byl filmovejsi, NEBO naturalisticky dokument s objasnenim souvislosti, pricin a dusledku. Musim ovsem vyzdvihnout maximalni realisticnost a to nejen v brutalite, ale i ve scenach mimo bojiste. Realita totiz neni tak romanticka a dokonale nasnimana jako filmove scenare. Neni ale prave to ten duvod proc na filmy koukame a tolik je milujeme? 70% ()

HuanCraven 

všechny recenze uživatele

Film, který nejen že ukazuje hrůzy války v syrové podobě, ale je i docela dobrý. Líbily se mi herecké výkony a i nepřítomnost hudby, která podtrhovala ponurost filmu. Naopak mě trošku zklamalo, že nakonec každá událost, se kterou se vojáci UN ve filmu potkali skončila stejně špatně. Ukazovalo to tu beznaděj, ale zároveň člověk už dopředu věděl, co přijde, což celkově sráží kvalitu filmu. Ale nakonec závěr je naprosto nejdůležitější část filmu. Ne samotná válka, kterou jsme už viděli v několika filmech, ale návrat z ní. Přinutí vás se vcítit do vojáků, cítíte tu prázdnotu a beznaděj, co zažívali, vnímáte ten pocit malicherných sporů a toho, jak si lidi neváží svého bohatství a toho, že vlastně všechno mají. Závěr je to, co z tohoto filmu dělá podle mého názoru nejlepší válečný film. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje hrůzy války v Jugoslávii a taky představuje mírové sbory OSN. Ale jsou to záběry svým střihem a syrovostí vyobrazení spíše dokumentární, činnost "modrých přileb" vyznívá absurdně a časté vstupy do osobního života vojáků mě rozčilovaly svým obsahem i zbytečností, stejně jako místy nepochopitelné jednání, zbytečné scény a nepřirozený způsob řeči. Dokumenty mám ráda, ale v kombinaci s výše uvedeným byla vytvořena nesourodá, těžko stravitelná směs. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, herci, režie, ale co naprosto vyniká, je scénář. Už dlouho jsem neviděl takovou plejádu citů bez jakéhokoliv náznaku patosu. Spousta silných scén, nikdy nezapomenu na náklaďák s mrvolami a následný "rozhovor". ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Musel jsem různě kamuflovat, aby Žužu neviděla, že mi tečou slzy.. Neuvěřitelně sugestivní obrazy válečných zvěrstev a působivá závěrečná čtvrthodinka vyrovnání, respektive nevyrovnání hlavních aktérů v domácím, britském prostředí. Vůbec není vidět, že je to televizní film. Strhující, o to víc, že mě tento konflikt fascinuje.. ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Původně jsem tenhle film nechtěla ani komentovat...protože prostě nenacházím slova...byl to zážitek příliš citový na to, abych byla schopná se nějak smysluplně vyjádřit, hlavně když už tu bylo mnohé podstatné řečeno...ale nemůžu tady nezmínit scénu, která na mě působila snad úplně nejsilnějším dojmem, a kterou tady nikdo nepřipomenul...a to scénu ze supermarketu, kdy voják, nesoucí s sebou příšernou válečnou zkušenost, domlouvá malé rozmazlené holce a její matce, a vlastně všem, kteří nevědí, protože nezažili: "Proč pláčeš? Mají děti důvod plakat? Máš ruce a nohy, nemáš vystřelené oči. Vy...nikdo z vás neví, jak jste šťastní." Na to matka: "Vypadni, nebo někoho zavolám". A jeho odpověď: "Já viděl hořet lidi." Ne, vůbec to nebylo prvoplánové hraní na city, které vídáme u filmů válkou se zabývajících, bylo to "jen" zobrazení hrůzné skutečnosti...tak blízké v čase i prostoru... ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Žádná levičácká (liberální) agitka, pacifistický apel, nebo republikánská nutnost použití síly. Jen partička "britských" "vojáků" (obě slova nejsou přesná), kteří musí být za každou cenu NEUTRÁLNÍ (a důkaz toho že neutralita je taky pěkné svinstvo). Každá válka je krutá a zbytečná a vojáci z toho potom mívají trauma. Nic nového to sice nepřinese, ale aspoň upozorní na to, co se v minulé dekádě dělo pár tisíc kilometrů jižně od nás. - 70 % ()

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Drsný, syrový a smrtí páchnoucí britský snímek o tom, jak to skutečně bylo. Britští vojáci jsou v Bosně tak bezmocní, že jediné co opravdu mohou pro lidi zasažené válkou dělat, je jejich úklid - a to doslova. Jak chcete pomoci lidem, když vlastně jim ani pomoci nemůžete, jak? otázka celého díla, která mi stále vrtá hlavou, jak?...Rozkaz je nezasahovat, ale pokud nezasáhnete a nepomůžete ženám a dětím, dostat je do bezpečí, tak zemřou... Tento film si nehraje skutečně na nic, ukazuje válku takovou jaká je, čili pro slabé a naivní nátury, které si myslí, že to končí s úsměvem na tváři - se nedívejte! mrazí mě z toho, jak se ti lidé mohou cítit, co vše si zažili a jak šíleně trpí. Nějak se nedokážu obrátit k názoru na filmové dílo jako takové... nepřipadalo mi to jak film, ale jako skutečnost. Herecké výkony byli dokonalé a i tak je to stále málo... Nemohu si pomoci, ale jsem unesen tím, jak někdo toto dokázal natočit tak, jak to opravdu bylo.. s takovým temným nádechem a mrazivým výdechem..... 93% ()

mutace 

všechny recenze uživatele

Film velmi dobře zachycuje atmosféru bezmocnosti britských vojáků, kteří jen přihlíželi etnickým masakrům, kterým nesměli zabránit a nastoluje otázku o smyslu jejich přítomnosti v této válce. ()

Reklama

Reklama