Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem viděl týden po návratu z Bosny. Už tam jsem viděl hrůzy, vypálené vesnice dodnes stojí, díry po kulkách zdobí mnoho fasád, ale nejhorší jsou jizvy na lidských duších. Už tam jsem byl dost šokován, tento film mi to jen prohloubil. Jestli se někdy náhodou vyskytnete v Sarajevu, tak nezapomeňte navšívit historické muzeum, je kousek od hotelu Holiday Inn. Je to skutečně jen pro silné žaludky, kam se hrabe hraný film. Rozhodně si myslím, že vás tento snímek tak trochu připraví... ()

matusb 

všechny recenze uživatele

Najsurovejsi a najrealistickejsi vojnovy film aky som kedy videl. Film ktory nepotrebuje akcne pasaze so specialnymi efektami za statisice dolarov, ale aj tak sokuje ako mozno ziadny iny. Opisuje tragediu, tragediu ludi, ktori pocitili a videli zlo v najhorsej moznej podobe, a na ktore sa nikdy nebude dat zabudnut. Je neuveritelne smutne, ze sa nieco take na tejto planete dialo a este smutnejsie, ze sa stale deje. Snad to dokazu zmenit taketo filmy, mozno keby ich videlo viac ludi, svet by bol krajsi. Ale obavam sa, ze filmov ako Warriors sa natoci este vela a aby sa ludia zmenili, bude treba viac zazrak nez krvavu realitu na filmovom platne. ()

Clerfayt 

všechny recenze uživatele

Realistický a pôsobivý film o (ne)pôsobení UNPROFORU v Bosne, ktorý svojou kvalitou schová do vačku nejeden júesej kinohit. Hlavnou devízou je jeho civilnosť cez ktorú pôsobí tak vierohodne, že ma vo vypätých situáciách až dvíhalo zo stoličky. Bezmocnosť jednotiek UNPROFOR, keď museli všetku tú tragédiu sledovať z bezpečia svojich "Warriorov" (obrnený transportér), nenechá nikoho chladným. Aj preto považujem americký názov filmu "Peacekeepers" za nepresný a v tomto prípade pôsobí skôr ironicky. Keby som mal zoznam filmov, ktoré ma ovplyvnili tak tento by bol určite medzi nimi. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Film který má velice pomalý rozjezd a poměrně dlouhou 3. hodinovou stopáž. Jak se ale dostane člověk do půlky filmu, tak tam teprve začíná to pořádné drama, ta bezmoc vojáků, kteří se ocitají uprostřed válečného konfilktu a nemůžou udělat vůbec nic. Opravdu skvělé herecké výkony, zvláště pak od Matthewa MacFaydena, Damiana Lewise a Ioana Gruffudda. Hudba, která dolaďuje tu zoufalou atmosféru a spousta vynikajících pasáží, které se vryjou do paměti, viz nakupování v obchodu nebo pomoc starým lidem se psem. Opravdu jsem se hodinu nudil a říkal si proč to sleduju a jak to může mít tak vysoké hodnocení, ale to jsem hned pochopil při naservírování druhé půlky filmu. Pokud nějaké válečné drama podle reality tak určitě tohle. Naprosto výborný a velice smutný film. ()

Mejsy 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí na pomezí fikce a dokumentu z občanské války v Bosně. Zapůsobí na vás o to víc, když si uvědomíte, že se tohle všechno dělo nedávno a v podstatě nedaleko od nás, v místech kde spousta lidí teď tráví své letní dovolené. Ani hlavní hrdinové nejsou žádní supermani, musí se vyrovnávat se svým svědomím a příkazy shora, což se vždy neshoduje. ()

sinom 

všechny recenze uživatele

filmy tohto typu, ako napr. aj Idi i smotri, vo mne vyvolavaju pocit nenavisti voci celej ludskej rase a jej vydobytkom. ()

Klemi 

všechny recenze uživatele

Divoká válka bez příkras. Velice emotivní film zpracovaný až s dokumentární precizností. Když britské Warriory projíždí vesnicemi, které jsou tolik podobné těm českým, když vidíte pobíhající děti v typických teplákových soupravách, které jsem začátkem devadesátých let také nosil, hodně vás zamrazí. Tato kulturní i geografická blízkost spolu s dokumentárním pojetím filmu dělá celou hrůzu ještě hrůznější. Budiž tento film mementem, aby se nic podobného neopakovalo. Bez váhání 100%. ()

ottik274 

všechny recenze uživatele

Válka je svinstvo a náboženská válka ještě větší. Jaké to ale je, když pošlete do války vojáky, kteří se na všechna ta zvěrstva, která se tam dějí, mohou je dívat a nemohou pomalu ani vystřelit, pomáhat civilistům.... ? Z tohoto pohledu to vypadá jako fraška spácháná UN, ve stylu jen aby se neřeklo. V jakém rozpoložení se tito lidé vrátí? Hodnoty se jim úplně změní, hodnoty a vnímání toho dobrého a špatného. I když je ostatní považují za hrdiny, sami sebe za ně nepovažují.Je to spíš film o válce a psychologii lidí v ní, než válečný film. ()

Papercut 

všechny recenze uživatele

Je až k pláči, že se v českých televizích objevují takové sračky jako filmy s Chuckem Norrisem,Stevenem Seagalem apod. Místo těhle odpadů by se tam alespoň jednou po dlouhé době mohl pustit tenhle film, kterej člověka vtáhne do děje a pustí až při závěrečných titulcích. Dokonce jsem se přistihl se slzami v očích a to se mnohokrát nestává... ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkný snímek, nicméně spíš než provedení je zajimavý ten námět...Film samotný vypadá jako pseudodokument z roku 92..skutečně nic moc. Ale Stálo to za to vidět, filmů ukazujicích neschopnost UN něco reálně řešit je díky propagandě minumum. 60% a ***. ()

heavy66 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o konfrontaci vojáků z mírových demokratických zemí s hrůznou válečnou realitou, jen by se patřilo více historické objektivity! Ukazuje polovojenské bandy Chorvatů a Srbů při etnických čistkách, což určitě pravda je. Muslimové jsou líčeni pouze jako pronásledovaní civilisté, což zcela jistě pravda není. Zločiny bosenské armády a arabských mudžahedínů na srbském civilním obyvatelstvu byly prokázány. Volba České republiky pro natáčení je úsměvná, zřejmě tvůrcům připomínala válkou zničenou Bosnu. ()

PozorGranat 

všechny recenze uživatele

Trošičku jednostranné, pointu to ale zachovává a hodnotím jako válečný snímek, nikoli jako nějak historicky poučný film. Skoro tři hodiny a žádná scéna nejde nadarmo, to se často nevidí. Duchem to vidím jako moderní Válku generací; začátek prozrazuje něco z průměrného života hlavních hrdinů, jejich nástup do války; postupné procitnutí, strach, hrůza, teror, až se nakonec z hrdiny stává prázdná schránka; příjezd domů a uvědomění si své křehkosti. ()

Soupalka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších válečných filmů, které jsem kdy viděla. Nikdy jsem příliš nepochopila balkánský konflikt. Tohle mne utvrdilo v tom, že nemá smysl se snažit chápat nejen balkánský konflikt, ale především to, o co snaží v podobných situacích OSN. Když si představím, kolik obdobných scénářů se musí odehrávat / odehrává jinde na světě, tak mi je jenom smutno. V roce, kdy film natočili, jsem byla pracovně v jedné z válkou velmi postižených oblastí Chorvatska. Tam jsem pochopila. Aspoň částečně. Na můj dotaz, jak se jich válka dotkla mi můj chorvatský soused poskytl jednoduché vysvětlení: "Když sem už skoro došli, tak se mi podařilo ještě uklidit ženu a děti do zahraničí. Pak jsem se vrátil, vzal samopal a šel do hor, aby se rodina mohla časem vrátit domů." ()

Riker 

všechny recenze uživatele

Velmi silný zážitek který ve mně zanechal mrazivý pocit na dlouhou dobu. Pravdivý příběh války bez výpravy, ohromujících efektů a dokonalého hrdiny. Psychologický efekt je až hrůzostrašný. ()

wwii9 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vojnových filmov ktorý nie sú o hrdinských akciách ale podávajú obraz o skutočných dopadoch vojny. ()

Runchair 

všechny recenze uživatele

Film, na který se nebude dívat lehce, ale o to větší dojem zanechá. Byrokracie a mnohdy až nesmyslná nařízení mírových misí OSN na jedné straně a drsná realita probíhající genocidy na straně druhé. Mezi tím osádky britských obrněných vozidel, které se stávají aktéry marné snahy o pomoc, ve světě, kde i dobré úmysly mohou zapříčinit tragédii. Realistické ztvárnění, místy až dokumentární kamera. Pro mě bezesporu jeden z nejsilnějších filmů, které jsem viděl. ()

arcy666 

všechny recenze uživatele

Empatie nutná ke shlédnutí, jestli z Vás tohle neudělá pacifistu a odpůrce ozbrojených konfliktů, tak už nic. Již od startu snímku se vkrádá pocit , že tohle by se klidně mohlo stát u nás, vždyť to v Jugoslávii vypadá naprosto stejně. A opravdu se to skutečně natáčelo u nás, nepříjemný pocit bezprostředního ohrožení a skvělých hereckých výkonů posouvá film do skupiny snímků, které musíte vidět. Až tady je kouzelně ukázáno jaké následky má veškerý extrémismus. A to ať se jedná o jeho formy schované za jakési pseudo-vlastenectví nebo náboženský či antietnický fanatismus. Takto by to dopadlo u nás! ()

Reklama

Reklama