Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

EasternJoe 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantasticky provedený film, délka tří hodin rozhodně není na škodu, o bezmocnosti ve válce a co víc, o utrpení nevinných lidí kvůli šílenství jež začalo stovky let předtím než se vůbec narodili. Málo který film dokáže tak věrně zachytit čiré šílenství jugoslávské války. ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Ještě mám samozřejmě v blahé paměti transparent zoufalých lidí v Bosně směrem k bojovníkům v modrých přilbách UN - HELP US OR GO !!!! myslím, že toto přesně a naprosto vystihuje i atmosféru tohoto filmu. Zoufalství, beznaděj a slzy. Více komentářů netřeba. ()

chytri 

všechny recenze uživatele

Je to hnus. Podbne jako ve Rwandě. Všichni se jen koukají jak slabí umírají. Hodně drsnej a syrovej snímek ()

Fany000 

všechny recenze uživatele

Snad jeden z nejvíce nedoceněných filmů, Válečníci jsou surovou záležitostí, která si nebere servítky vůbec s ničím a ukazují skutečné hrůzy války, její zbytečnost, krutost a také následky, které zanechává v duších obyčejných lidí i vojáků. Film vyniká zejména skvělou atmosférou a realistickým pojetím, mnohé scény jsou zkrátka tak brilantně natočené, že zabrnkají na nervy i nejotrlejším povahám a myšlenka, Jak se tohle mohlo stát? Jak to mohlo někdo dopustit? Prostupuje snad celým filmem. Celý snímek působí mírně frustrujícím dojmem, což považuji za obrovské plus, zde nejde o válečný epos ukazující hrdinství, bratrství a patos, Válečníci jsou filmem založeným na uvěřitelnosti, válečných hrůzách a také skvělém pochopením historických reálií a vztahů, které z nich vyplívají. Tuto exkurzi do války v Jugoslávii by si neměl nechat ujít každý, kdo má žaludek na skutečnou podstatu lidské krutosti, utrpení a nenávisti, ve válce všudypřítomné. Film je neskutečně silný svým příběhem, hereckými výkony i atmosférou a vybízí k pořádnému zamyšlení. Válečníci jsou klenotem britské kinematografie 90. let, který zůstal trochu opomenut. ()

pan_buh 

všechny recenze uživatele

Co je to sakra za obsesi, dělat z muslimů chudinky oběti?! Svinstva, pokud vím, tak dělaly všechny strany, ale briťáci se můžou podojit na tom, aby skoro tři hodiny ukazovali nezměrné utrpení chudinek muslimů. Ale zase jsou tam hezky vidět následky PTSD na lidech co tím museli projít a na "zmrzlináře" taky nesmím zapomenout. Kterej chobot si na sebe navleče bílej mundůr a jde se zastávat muslimů, žejo... ()

DeTomaso 

všechny recenze uživatele

Děj filmu se odehrává na území Bosny v roce 1992, v průběhu občanské války a etnických čistek. Skoro dokumentárním stylem natočený film popisuje tamní působení britských jednotek UNPROFOR. Popisuje bezmoc řadových členů jednotky ve snaze zabránit násilnostem, i politickou neochotu ze strany velení, angažovat se aktivně. Film na mě zapůsobil mimořádně autenticky. Rozčarování členů britských UN i jejich pocity a myšlenky po návratu....vše je neskutečně podobné tomu, jak jsem to prožil i já. Válečný film bez hrdinů... ()

Kargen24 

všechny recenze uživatele

Další z důvodů proč si filmový klub na ČT2 zaslouží můj dík. Skvěle ztvárněné drama o vojácích, kteří na mírové misi z těsné vzdálenosti sledují následky války a etnických čistek, do kterých nemůžou zasáhnout. Herecké výkony jsou prvotřídní a z filmu úplně dýchá frustrace příslušníků UNPROFOR a jejich bezradnost. Hodně emotivní, a když jsem zjistil, že se to natáčelo také u nás, lehce mě zamrazilo. Zvláště to, že nejde o velkolepé vojenské scény a film je z pohledu jednotlivých vojáků, člověka osloví. Také válečné trauma a problém se začleněním zpět do normální společnosti působí dost přesvědčivě a připomíná, že zraněná může být i duše a nejen tělo. Jenom škoda, že verze která běžela u nás v televizi, je asi o hodinu zkrácená než ta, kterou vysílali v Británii. Jinak není co vytknout. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělaný film o válce a o tom, co přináší. Jde vidět, že dobrý film nepotřebuje haldu triků a efektů. ()

bugsbunny378 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje syrovost občanské války jaká je v celé své obludné podobě. Herci zde předvedli výborné výkony, velice přesvědčivé. děj posazený do Bosny 92 ukazuje jaká byla tato válka a jak to může dopadnout, pokud se dva národy nejsou schopny dohodnout v rámci jednoho státu. Na válku se ale nedíváme ze strany některé z bojujících stran. Tento film ukazuje stranu třetí, stranu OSN, tzv, modrých přileb. Tato strana nesmí zasahovat do konfliktu a musí plnit "dohled nad válkou" neboli lidově řečeno mají dělat policajty bez bez pravomocí. Film končí návratem britské jednotky domů. Tady se po čase projeví následky na vojácích, veteránech. Psychické následky jaké si všichni vojáci dovážejí z válek jsou velice vážné a ukazují, že bychom se jako společnost měli k nim chovat s úctou a postarat se o ně, než budou schopni se plně navrátit do mírové společnosti, pokud se jim to někdy povede. Zároveň tito vojáci si zaslouží naší úctu a pochopení, zda-li jsme schopni to vůbec kdy pochopit. Film stojí za shlédnutí pro ty, kteří chtějí vidět válku bez triků, přetvářet a iluzí. Pro ty, kteří chtějí vidět jenom "krev" tak je to ztráta času. všem přeji, aby se jim tento film líbil. ()

kuznecov 

všechny recenze uživatele

legendy o tomto filmu nelhaly, před shlédnutím jsem měl velké obavy, aby se nejednalo jen o nafouknutou bublinu, ale mé obavy byly vyvráceny. ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší válečný film.Film který mě svou syrovostí a reálností úplně odrovnal a snad ještě tři dny po zhlédnutí mě z něj nebylo do zpěvu.Je to o horší ,že se tyhle situace stále stávají a můžou nastat kdykoli a kdekoli. ()

Revelate_17 

všechny recenze uživatele

Když na ten film koukáte, asi vás přepadne pocit bezmoci - jak je možné, že mají vojáci zakázáno zasahovat, když se kolem nich dějí taková neuvěřitelná zvěrstva!!!!!! Warriors působi velice autenticky a skutečně - někdy až příliš reálně. Je to bezpochyby perfektní film, který stojí za to vidět. Ve srovnání s jinými válečnými filmy je tenhle nadprůměr. ()

Castik 

všechny recenze uživatele

Holá realita na dnešní svět a válečné konflitky. Propletence nesmyslných rozkazů a pravidel umožní genocidu za dozoru těch, kteří jí mají zabránit. Každý nabízí pomoc obětem války .... realita je ale většinou odlišná. Film mne opravdu oslovil a zanechal dojem .... ()

rebel2009 

všechny recenze uživatele

Typická ukázka frustrace a neschopnosti OSN/UN....velmi syrové, psychika dostává zabrat, osobně nechci zažít takové situace, kdy bych bojoval se svým svědomím proti západním hodnotám nevměšování.....dobře to vystihuje replika z Hotelu Rwanda - "Bože, já se tak stydím".... ()

bluebay 

všechny recenze uživatele

Neskutočný zážitok. Mala som možnosť vidieť trojhodinovú verziu, počas ktorej som mala po celý čas zimomriavky. Veľmi smutný ale naozaj vynikajúci film, ktorý by mal každý vidieť. Hodnotím 100%. ()

Reklama

Reklama