Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Vojáci, kteří se účastnili mírových jednotek za války v Jugoslávii to neměli lehké a ani po návratu domů si nepomohli. Jejich hodnoty byly někde úplně jinde. Film je naprosto realisticky ztvárněný a za to si zaslouží plné hodnocení! Jinak otázka nakonec, pro ty co tvrdí, že náboženství dělá lidi i svět lepšími. Opravdu si myslíte, že by nebylo bez boha na světě lépe? ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Možná opravdu škoda, že tak silný film byl natočen tak dokumentárně. Ale škoda je to hlavně proto, že v kinech si film mohl najít mnohem více nadšených fanoušků, což by při tak silném tématu bylo správné. Navíc na televizní film jsou obsazeni vynikající herci! (MacFadyen, Gruffudd, Lewis) Na konec chci ale ještě upozornit, jak jsem na nás hrdý, když na IMDb má film pouze 75%. Čěši mě zase jednou nezklamali :) a Slováci ;-) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velitel základny UN k nově příchozím: ,, Vojáci! Uvidíte šílené věci, ale nebudete smět zasahovat ! Jsme pozorovatelská mise, nemáme mandát k zasahování do etnických čistek. Střílet můžete pouze tehdy, pokud budete sami v nebezpečí. Pokud porušíte pravidla, můžete zde zemřít. Domorodci nepoužívají luky a šípy ! Mějte na paměti, že vaše APC vás neochrání proti RPG. '' - Tak jsem Válečníky konečně viděl v plné verzi. Věděl jsem do čeho jdu a stejně jsem byl nasranej. Tyhle pozorovatelské mise OSN už nejednou sloužily JEN k následnému dokumentování válečných zločinů a někdy i neskutečného barbarství na civilním obyvatelstvu a teď nemluvím jen o Bosně. Opravdu v šoku jsem sledoval jak kvůli rodící ženě uprostřed válečné vřavy vyjíždí několik obrněných transportérů, aby však nechali na pospas ženy a děti prchající z domovů před muslimy jejich palbě... Ta frustrace britských vojáků, kteří k tomuto museli nečině přihlížet obzvláště když druhý den tím samým místem jeli znova a viděli masakry... musela být strašná. Voják nevoják, výcvik nevýcvik, na tohle nemůže být připravena žádná psychika normálního člověka - v tomto případě mladých kluků. Stejně jako po každé válce i oni nakonec byli oběťi vydané napospas zlým snům a nočním můrám, při kterých se stále vracely vzpomínky na viděná zvěrstva... Medaile a pochvala za profesionálně odvedenou práci byla každému z nich asi jen hodně slabou náplastí na traumata z mise. Já osobně se divím, že se vůbec něco takového tam mohlo v devadesátých létech stát... Ale Balkán není Evropa a na to je stále třeba myslet! --- Ve filmu uvidíme řadu známých tváří jako např. ,,Hornblowera'' Iona Gruffuda nebo Damiana Lewise. Bedlivému divákovi mohla architektura a vůbec celé prostředí připadat nebalkánsky a má pravdu. Snímek se totiž točil u nás. Warriors jsou na televizní film sakra dobře zpracovaným (a z hlediska etnického konfliktu i vyváženým) válečným filmem. Co mi vadilo, byl fakt, že se ,,civilní'' komparz shlukující se kolem APC dost často culil (zejména děti) ačkoliv šlo často o velmi vypjaté situace, kdy civilisté žádali po UNPROFOR vojácích odvezení z míst, kde na ně po příchodu Srbů čekala jen smrt. 4 hvězdy. * * * * ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodou a neuvěřitelně jsem zjistila, že jsem zapomněla tenhle film ohodnotit.Moderní válka v současnosti je stejné svinstvo jako v dobách minulých a já si u takovýchhle filmů vždycky vzpomenu na vyprávění českého lékaře, který se účastnil konfliktu v Jugoslávii.To takhle srbský soused s kamarády přepadne rodinu, s jejímiž pánskými členy chodil předtím normálně posedět do hospody,chytí mladou ženu ve vysokém stupni těhotenství, rozpářou jí břicho, s nenarozeným dítětem švihnou o zeď a jí zašijou do břicha mrtvou kočku.Ten lékař viděl mnoho, ale tohle nevydýchal, šel zvracet a druhý den našli zabité tyhle vrahy.Jeden místní starý pán řekl - doteď jsme byli normální, tohle udělali naši a zahraniční politici pro svoje peníze a lidi zblbli. Není pro to omluva. Ani pro výroky pana Havla ,křičel do světa - nálety na ně! Styděla jsem se za to, že jsem Češka s tímhle pánem v čele státu. A proto hodnotím pět a doufám, že lidi nebudou blbnout dál.Alespoň co nejméně.... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Sledujeme skupinu britských vojáků, kteří byli vysláni na misi OSN do Bosny, kde působí jako neutrální složky. Nesmí zasahovat pouze přihlížejí. Jak přízančné pro tenhle svět. I my jenom příhlížíme a doupouštíme, aby se něco podobného opakovalo. Nad vším si jenom myjeme ruce. Celý film je pro mě o to závažnější, že se odehrává v blízké minulosti a tak blízko našcih hranic. I na našich rukách je kousek té bosenské krve. Ale hlavně, že jsem na to dohlíželi. Pilát Pontský by z nás měl radost. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Název Warriors je odvozen z pojmenování obrněného vozidla FV 510 Warrior, které se ve filmu objevuje. (Lucas87)
  • Film se natáčel především v kraji kolem Stráže pod Ralskem. První scéna příjezdu britských vojáků do Bosny byla natočena právě ve Stráži. Jako exteriéry byly také použity prostory bývalé základny Sovětské armády, též nedaleko Stráže pod Ralskem. Některé záběry vznikly také v ulicích města Český Dub a v obcích Loukov, Sezemice či Zábrdí. (Markuss)

Reklama

Reklama