Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD mírně nadhodnocené, byť rozhodně pořád velice dobré válečné drama tentokrát zasazené do 90. let bojem zmítané Bosny. Smutný obrázek menšího, ale velmi krutého konfliktu, který je vyobrazen poměrně decentně, ale neméně drasticky. Film je více psychologický, akční skoro vůbec. Omezený rozpočet je trošku znát, ale přesto mě Warriors po tolika zhlédnutých válečných filmech dokázali na 3 hodiny upoutat hezky napsaným a nepřeplácaným příběhem a na válečné snímky neokoukaným prostředím (exteriéry byly točeny v ČR). A jde to i bez patosu. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Máte hodnost nadporučíka? Ano, byl jsem šest měsíců v Bosně. Snad jsem se choval divně. A ona se zlobí. Myslí si, že to dítě nechci, ale když vidíte bezhlavá mimina, mluvíte s lidmi, kteří mučili děti a házeli je do řeky, nezajímá vás, jaké plínky nebo výbavičku koupit. Nic vás netěší, trápíte se, že jste v tom ty lidi musel nechat." ... Z toho všeho co tam ti vojáci prožili, by se musel zbláznit každý normální člověk. Tu bezmocnost, kterou tam museli prožívat si v sobě ponesou zřejmě už napořád. Nejpůsobivější válečný film jaký jsem kdy viděla. ()

Reklama

VasaX 

všechny recenze uživatele

Naturalistický válečný snímek co si na nic nehraje. Surovost bosenského konfliktu ukazuje v bez příkras, čistky, nenávist, smrt a zoufalství. Hlavně zoufalství jednotek UN, které musí tomu všemu přihlížet a mají svázané ruce, velká i soukromá dramata, a také stopy, které si vojáci v sobě odnesli zpět domů a jejich následky. Tento kousek si jistě zaslouží pět hvězdiček. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pomalé a devastujúce. Niečo na štýl Shake Hands with the Devil. Žiadne napínavé spielbergovské šok terapie so satisfakciou na záver - len brodenie sa mŕtvolami, všadeprítomná bezmocnosť a postupný psychický rozklad, sprvu tvrdých mladých chlapov. Po troch hodinách tejto depresie sa cítite, jak keby vám niekto dal facku cez celú hlavu. No a nakoľko máme dobu revizionizmu, keby toho masochizmu bolo málo, skočte po filme ešte na internet a prečítajte si, že to bolo vlastne celé správne. Alebo že sa to nestalo. Vy slniečkarskí vlastizradcovia! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Téměř psychologický film o britských vojácích vyslaných do Bosny jen jako pozorovatelů, kteří nesmí zasahovat do etnických bojů, pouze pomáhat raněným a jen v přímém ohrožení vlastního života zasáhnout. Velmi realistický pohled na události, které byly skutečně děsivé a já nelenila a podívala se kvůli tomu i na některé dokumenty z té doby, abych si to jen potvrdila. Druhá polovina filmu byla opravdu zdrcující nejen z mého pohledu, ale když jsem si představila, jak psychicky náročné to muselo být pro britské vojáky, být v takových situacích opravdu neutrální. A jejich následný návrat domů s jejich vnitřními pocity beznaděje mě doslova emocionálně rozhodil. Všechno podtrženo velmi dobrými výkony mých tří hereckých favoritů, počínaje Damianem Lewisem (ve filmu zasnoubený s Emmou), Mathewem McFadyenem a Ioanem Gruffudem. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Název Warriors je odvozen z pojmenování obrněného vozidla FV 510 Warrior, které se ve filmu objevuje. (Lucas87)
  • Film se natáčel především v kraji kolem Stráže pod Ralskem. První scéna příjezdu britských vojáků do Bosny byla natočena právě ve Stráži. Jako exteriéry byly také použity prostory bývalé základny Sovětské armády, též nedaleko Stráže pod Ralskem. Některé záběry vznikly také v ulicích města Český Dub a v obcích Loukov, Sezemice či Zábrdí. (Markuss)

Reklama

Reklama