Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stará eskymácká legenda po téměř 1000 letech ožívá na filmovém plátně. Lovec Atanardžuat je neprávem obviněn z vraždy, a aby se zachránil před smrtí, prchá tundrou, pronásledován svými soukmenovci, vedenými zhrzeným sokem v lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (68)

rybitvi 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda. Možná jen jednou za život uvidíte strhující příběh o dobru,zlu,lásce a pomstě odehrávající se za polárním kruhem mezi naprosto izolovanými Eskymáky. Já jsem měl to štěstí a navzdory poměrně dlouhé stopáži je to pro mě jeden z nejlepších filmových zážitků,co jsem kdy vůbec v kině zažil. ()

Pawlisman

všechny recenze uživatele

Tak v tomto filmu jsem se po polovině (1,5 hod) prostě už ztratil. Několik krásných scén a vhledů do těžkého eskymáckého života, ale pro mě podivně a zmatečně natočeno. Bohužel.. Nedokoukal. ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Síla tohoto filmu je v nestandardnosti - ukazuje zcela jinou představu o tom, jak točit filmy. tak se podle mne vytváří mýty a legendy - děj založený na příběhu (minimální odbočky) a prostředí, které ho učiní autentickým. Působivý, nevšední, osobitý film. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný snímek, na který jenom tak nezapomenete... a čím to? Film si napsali, natočili, zrežírovali i odehráli Inuité - Eskymáci. Zachycuje drsný život, v drsné krajině, kde lež má mnohdy fatálnější následky než-li v "moderní" civilizaci. Na počátku byla zrada, co bude dál? Pomsta nebo odpuštění? Téměř tříhodinový film pohltí, ikdyž pomaličku. Tempo je pozvolné, z počátku místy až dokumentární, ovšem nezbytné pro dokonalé procítění atmosféry. Vyvrcholení je překvapivé a nezvykle čisté, stejně jako bílý sníh, potažmo led, který tvoří jedinou kulisu příběhu, který byl nominován na Oscara ze nejlepší neanglicky mluvený film a posbíral spoustu jiných cen. Film vřele doporučuji, stejně tak jako se na něj připravit a lehce se obrnit trpělivostí, která bude vykoupena krásným zážitkem při finále. Zároveň určitou přípravu doporučuji veganům a vegetariánům, protože lehce přimhouřit oči pro dokoukání tohodle filmu bude pro ně důležité :) ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Víte, jak se staví iglú? Víte, jak se baví lidé na dalekém severu? Jak se starat o spřežení, vydělat kůži, ulovit mrože a mít rád i nenávidět bližního svého? Jestli ne, máte nejvyšší čas se to dozvědět. V tomto ohledu je ten film naprosto kouzelný a bezkonkurenční. Úplně jiný než americké mainstreamové kravinky. Nejdřív mu musíte přijít na chuť. Času na to máte dost, bohužel až příliš. To je asi jediné, co bych mu vytkla. Ale jinak moje geografická dušička zajásala, a když jsem na konci filmu konečně pochopila příbuzenské vztahy v kmeni, byla jsem naprosto spokojená. ()

CyriC 

všechny recenze uživatele

Pro běžného člena západní civilizace je to hůře zkousnutelný film. Film se nese v duchu života Inuitů a podle toho je také velmi zdlouhavý, každá scéna natahovaná a často se vůbec nic neděje - přesně jako v dřívějších dobách u inuitů. Trochu mě naštval závěr filmu, kde jsem čekal brutální krvavý konec, který se v původní verzi mýtu skutečně dostaví. Zde je to trochu předělané pro běžného diváka. Příjemné jsou ukázky z každodenního života starých inuitů a velmi zajímavé jsou ukázky typických inuitských rituálů - pěvecký souboj, hrdelní ženský zpěv, instutucionalizovaný souboj pěstmi či vymýtání zlého ducha. Nesmíme však zapomínat, že nejde o zobrazení reality, ale jedná se o převedení mýtu do filmové podoby. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Co filmu určitě značně škodí, tak to je jeho délka, což vyžaduje opravdu velkou aktivitu z vaší strany, která pokud se nedostaví, tak si asi zdřímnete. Co se během těch tří hodin děje? Celé je to vlastně o dívce, kterou mají rádi dva chlapci (hlavní zápletka, zbytek je tak na deset řádků). Hodinu a půl se mluví, můžeme se kochat pohledem na zdejší bílé zasněžené pláně a poznávat život v dosti tvrdých podmínkách. Poté se teprvé ukáže, proč se snímek jmenuje zrovna "Rychlý běžec". Asi pět až deset minut trvající útěk nahého eskymáka po ledové ploše v ledové zimě - v tu chvíli jsem se již trochu více zapojil, abych si vychutnal poslední hodinku, která měla aspoň trošičku spád a byla o něco míň nudná než ta první. Všechni jsou zahaleni do kožešin (vyjma několika momentů) a mají "divné" jména, takže musíte být bedlivě ve střehu, abyste se zorientovali, co se zrovna děje. Pokud je film pravdivý, co se týče všeho ostatního kromě příběhu (jakože o tom nepochybuji), tak můžeme poznávat život eskymáků - že se dá žít bez všemožných výkřiků techniky, že postačí pár přátel (v tomto případě rodina), hudba, obejmutí.. a spokojený život je na místě, ale bohužel je to hraný film, ne dokument. Určitě potěší originální eskymácké (inuitské) znění a obyvatelé zdejší krajiny coby hlavní protagonisté, což přidává na autentičnosti celého příběhu (o hereckých výkonech se tudíž nemá cenu zmiňovat). Na závěr jednu radu - pokud někdy budete s eskymačkou, nedovolte, aby se rozbrečela, protože to je opravdu hodně silné kafe.... 3/10 ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Ne v Globusu, ale tady je svět ještě v pořádku. Rychlého běžce jsem během několika let zhlédl už potřetí a v jistém smyslu mě nepřestává fascinovat. Ne kvůli své formální filmařské stránce či příběhu (i když i tyto aspekty má přinejmenším zajímavé), ale hlavně díky unikátnímu náhledu do fungování společnosti, či spíše společenství, které se ještě nezvrhlo ze svého přirozeného řádu, kde nejvyšším Zákonem je příroda a základní hodnotou lidská pospolitost. Mají tu sice zlé duchy, ale nemají tu vegetariány a feministky. ()

jojo-Jozin 

všechny recenze uživatele

Volání severu aůůůů.... Krásná příroda. Krásný sníh. Krásní lidé. Krásný film. Příběh starý jak lidstvo samo, příběh o zradě a lásce. Rovina zla a dobra je tu jasně definovaná. Uvařte si něco teplého, uřízněte si kousek tuleního špeku na přikusování, otevřete okno do ledové noci a nechte se unášet širými pláněmi dalekého severu...aůůůůů. ()

messi@h odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem se neorientoval ani v obličejích jednotlivých postav (všichni ti Eskymáci mi přišli stejní a to mám rád tituly z Hong-Kongu, kde se člověk v obličejích často také špatně orientuje) ani v jejich jménech (která byla také jedno jako druhé), ani ve zmateně vyprávěném ději. Otázka je, jestli se vůbec o nějakém ději dá hovořit, když se vlastně neděje vůbec nic. Jsou to spíš takové střípky ze života než lineární děj. Když se to nezměnilo ani po 40 minutách, tak jsem to vzdal. A bohužel musím konstatovat, že ani jedna z ženských hrdinek nepobrala ani ždibec půvabu, včetně údajně krásné Atuat. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Netypický, skoro až dokumentárne ladený eskymácky film. Svojou formou a dlhou minutážou považujem tento pohľad na severskú národnú legendu za tvrdé, ťažko stráviteľné "zamrznuté mäso"! Určite filmík pre náročného diváka! Dejovo však nejde o zložitú drámu. Len drsná príroda a ľudské slabosti! 75% ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

nebyl jsem si jistý, jestli hodnotím ten film co jsem viděl ( nepamatoval jsem si jméno ), ale dle kometářů a fotek je to ono. hlavní hrdina není obviněn z vraždy, spíš naopak. No nic pěkný film, který dává nahlídnout pod pokličku, pro nás, dost neznámého a těžko představitelného života v drsných podmínkách sněhu a ledu. Nečekejte kdoví jaký příběh, čekejte příjemné seznámení s realitou a mentalitou "lidí v kožešině" :-) PS. nesnáším rádoby vtipné sestřihy nepoužitých či nepovedených záběrů vkládaných do titulků ( zvlášť u komedií je to k zblití ), ale tyhle mě potěšily. ()

Peter-1307 

všechny recenze uživatele

Tento film sa ocitol v mojej filmotéke, zásluhou jedného nemenovaného časopisu o DVD. Inak by sa tak nestalo, a ani exotika (ide o eskimácky film), by ma normálne nezaujala. Chcel som si ho pozrieť v celku, a to niekoľkokrát, ale tá statickosť deja bola na súvislé pozeranie pre mňa rýchlo brzdiaca pokračovať súvisle v jeho pozeraní. ()

krtonozka 

všechny recenze uživatele

Eskymácká lovestory s mravním ponaučením. Tak nějak mnohem kvalitnější než z Holywoodu. Ani dlouhá stopáž a málo dialogů nenudí. Pěkný brejle. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Spíše než samotný příběh mě bavilo nahlédnout do života Eskymáků a vidět, jak málo jim ke spokojenému životu stačí. Zajímavých je taky pár posledních záběrů z natáčení. Samotná stopáž filmu je ale více než přehnaná. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Nádherný film podle velice staré a krásné legendy o lásce, závisti a boji přežití...koupila jsem si DVD a včere jen tiše seděla a dívala se na příběh,který mne uchvátil svou jednoduchostí a syrovostí. Není nad to, když legendu o Inuitech,natočí a financují Inuité a režisér i scénárista jsou také z nich. Jednoduché zdobení kožešinových oděvů,jednoduché zbraně...život se základními pomůckami, každodenní boj o přežití a místo na slunci...písně...jednotvárná strava...nevydrželi bychom tam ani týden.... ()

old salt 

všechny recenze uživatele

Obrazově i hudebně velmi kvalitní. Je to každopádně něco jiného než běžná produkce. Příběh i herci byli očekávaně "jednodušší", ale s ohledem na fakt, že jsem měl možnost přiblížit si jinou kulturu, jiné zvyky a také vzhledem k již zmíněné velmi kvalitní hudbě či obrazu to považuji za slušný film. ()

DonFrolimo 

všechny recenze uživatele

Pokud se nemýlím první grónský film. Zatraceně dobrý film. Krásný epos. Jakobych ležel nahý ve sněhu a snil sny svých předků, těch hodně starých. ()

Diazbros 

všechny recenze uživatele

Taká eskimácka rozprávka o dobrých a zlých ľuďoch, o láske aj eskimáckych duchoch, s prvkami mystickosti a nebyť dokumentárnej stránky filmu, tak by som dal iba 2* a film by bol aj zjavne kratší. ()

Reklama

Reklama