Reklama

Reklama

Must Alpinist

  • angličtina Ghost Mountaineer

Obsahy(1)

Skupina studentů z Estonska se rozhodne vyrazit na horolezeckou výpravu do hor k hranicím Sibiře a Mongolska. Názory členů se ale různí, a tak dochází k častým hádkám. Během zdolávání vrcholu se vůdce skupiny Olle beze stopy ztratí. Ostatní míří do nedaleké vesnice a doufají, že jim bude poskytnuta pomoc. Věci ale nabírají neočekávaný zvrat a studenti se setkávají s neochotou místních obyvatel. V důsledku toho jsou sovětským velitelem posláni do vězení. Časem se atmosféra zhoršuje. Vrcholu dosáhne, když se objeví Olleho tělo. Je smrt vůdce skupiny spojena s děsivou legendou ducha horolezce? (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (4)

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Strašné. Je jasné, že Estonci zřejmě neumějí točit filmy, protože takhle zkurvit film v horách.... Ke konci jsem už musel film posouvat zrychleně, jinak bych se zbláznil! OBSAH: Skupina studentů z Estonska se rozhodne vyrazit na horolezeckou výpravu do hor k hranicím Sibiře a Mongolska. Názory členů se ale různí a tak dochází k častým hádkám. Během zdolávání vrcholu, se vůdce skupiny Olle ztratí beze stopy. Ostatní míří do nedaleké vesnice a doufají, že jim bude poskytnuta pomoc. Věci ale nabírají neočekávaný zvrat a studenti se setkávají s neochotou místních obyvatel. V důsledku toho jsou sovětským velitelem vysláni do vězení. Časem se atmosféra zhoršuje. Její vrchol dosáhne, když se objeví Olleho tělo. Je smrt vůdce skupiny spojena s děsivou legendou ducha horolezce? ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Tak to je nářez! Měl jsem nutkání udělit 5, protože jsem se fakt královsky bavil a taky vzhledem k dosavadnímu hodnocení. Objektivně si to musím odpustit, 4 si ale obhájím v klidu. Je třeba si uvědomit, že ty halušky se neměly jakože stát, ty se pouze proháněly v hlavách všech těch účastníků zájezdu. Ostatně, to by se dalo říct i o náčelníkovi a jeho domorodém pohůnkovi, který byl super i když jsem moc neporozuměl jeho vkusu, ta blonďatá byla neporovnatelně lepší. Dále je třeba si uvědomit, že takhle naivní vysoce vzdělaní studenti, elita národa, se v pohodě najdou i u nás, natož v Estonsku, kde je jejich neuvědomělost a nezodpovědnost ve velkých horách ještě o level výš, než u nás. To fakt mimo realitu nebylo. Nevím, jak do těch ne zas tak velkých krosen narvali všechno to oblečení, výbavu, žrádlo a chlast na tři týdny, ale budiž. Řekl bych, že to zas tak mimo realitu nebylo, když to napsal a natočil jeden z těch, co tenhle příběh skutečně zažili. A konečně, připustit tu nadsázku, připustit ten mix pravdivého příběhu a fikce. Za mě to teda fungovalo výborně. Ani humor nechyběl, ani nápaditost nechyběla. Na tu pitevnu v životě nezapomenu! Tvůrce se toho nebál, měl koule a vyplatilo se. Krom ostatního jsem si taky užil dobrou kameru a nádherné záběry z hor. A to prosím je tvůrce přírodovědec a dokumentarista, nikoliv filmař jako takový. Estonský film mile překvapil, i když to teda svoje mouchy mělo. Např. ten úplný závěr, nebo některé vyloženě hororové sekvence, které se snažily o horor, ale moc to nefungovalo. ()

Reklama

chamonix 

všechny recenze uživatele

Estonští studenti jsou překvapeni přístupem místních obyvatel. Jenže pro náčelníka porušili zákon vstupem do pohraniční zóny bez propustky a nelegálním sběrem polodrahokamů. A neochota místních obyvatel – to je zcela pochopitelný odsudek „němců“, kteří opustili v horách bez výčitek svého parťáka. Ale jinak jsem si zcela bez nostalgie vzpomněl na estonské běžky VISU Extra - dřevěná prkna, která vyšla Bramberg v Peci a pak ho zase sešla. Strašná estonská pomsta! Naopak s povděkem vzpomínám na krosnu Jermak – tehdy to nej na trhu. Lehčí než české krosny a ve srovnání s těmi kletry bez zpevněných zad … ? ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Finální fáze perestrojky v předposledním roce existence Sojuzu (leden 1989). Parta mladých Estonců se vydává na zimní trip do zamrzlého Burjatska. Nabízí se samozřejmě paralela s Ďatlovovovou výpravou, jejich akce má ovšem trochu jiný průběh. Důležité jsou vztahy: Anne miluje Olleho, ale Olle miluje Marleen. Marleen ovšem Olleho nemiluje a miluje Eeru. Olle žárlí na Eeru a nemá ho rád. Anne nemá ráda Marleen. K tomu ještě dva kumpáni do počtu a jde se. Potom zima. Mráz. Bloudění. Přízrak mrtvého horolezce. Burjatská svatá místa. Nefrit. Lavina. Olle zmizí. Burjatská vesnice. Konflikty s místními. Olle se najde. Konflikty s místními se vyostřují. Občas nějaký záhadný flashback či rovnou halucinace. Deus ex machina v černé Volze z Irkutsku. Interesantní filmový zážitek! Ale určitě to není horror pro MENTÁLY. Nejzajímavější scéna z už beztak hodně zajímavého pobytu v burjatském selu je ta z márnice. Naproti tomu to tvůrci malinko přehnali se zkarikováním postavy místního ruského aparátčika. A ještě mě zaujalo, že asi ne všichni mladí Estonci uměli v té době rusky, což jsem považoval za samozřejmost. Ale možná že opravdu ne a že nešlo o dětinskou mystifikaci tvůrců, Estonsko prý totiž mělo ze všech republik SSSR (i z těch pobaltských) největší míru autonomie i jakés takés svobody, byl zde třeba legálně umožněn příjem finské televize. Aspoň nám to říkali letos v srpnu na zájezdu po Pobaltí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama