Reklama

Reklama

Orson Welles!

(TV film)
  • Česko Toto je Orson Welles (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

„Filmař filmařů" prohlásili o něm Scorsese i Spielberg. Britský dokument ke 100. výročí narození slavného amerického umělce. Režisér, scenárista a herec Orson Welles je uznáván jako jeden z největších filmařů všech dob. Jeho kariéru však provázely nekonečné spory o finální podoby jeho snímků a z dnešního úhlu pohledu se mu nedostává zdaleka takového uznání, které si zaslouží.
V roce 1938 objevně inscenoval motivy knihy H. G. Wellse „Válka světů", kterou prezentoval během všedního rozhlasového vysílání. Welles se ujal role rozhlasového reportéra, který v krátkých několikaminutových zprávách, mezi něž byl vkládán běžný rozhlasový program, informoval o mimozemské invazi na planetu Zemi. Během tohoto vysílání stoupla sledovanost „reportáže" až na šest milionů a Welles působil natolik přesvědčivě, že statisíce lidí na západním pobřeží USA propadly panice a prchaly do vnitrozemí. „Válka světů", míněná původně jako halloweenská recese, se stala nejslavnější rozhlasovou hrou všech dob. Tři roky na to Welles znovu šokoval Ameriku svým stylotvorným filmem „Občan Kane".
10. října 1985 podlehl srdečnímu záchvatu během psaní poznámek pro filmovou scénu, kterou měl téhož dne natočit. Jeho ostatky jsou pohřbeny ve Španělsku. Zbylo po něm čtrnáct filmů, které začal točit a z různých důvodů je nedokončil. 100. výročí narození, zemřel před třiceti lety – 10. 10. 1985. (Česká televize)

(více)

Galerie (9)

Reklama

Reklama