Reklama

Reklama

Sorjonen

(seriál)
Trailer
Finsko, (2016–2019), 29 h 53 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Miikko Oikkonen

Hrají:

Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Matleena Kuusniemi, Kristiina Halttu, Ilkka Villi, Olivia Ainali, Lenita Susi, Max Bremer, Matti Laine, Jasmin Hamid (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Talentovaný detektiv přijme práci v malém městě, protože chce trávit více času s rodinou. Brzy se ale zaplete do vyšetřování děsivých vražd. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

ER 

všechny recenze uživatele

Sorjonen jako finský Sherlock Holmes jen s depresivním výrazem ve tváři.. K tomu si přidejte atributy pod vžitým názvem "severská krimi" a je tu solidní seriál. Krimi zápletky se odehrávají vždy v několika epizodách, takže v rámci série jde o 4-5 samostatných příběhů.  Jsou vcelku dobře promyšlené ale někdy v nich věci, které by tam měly být, nejsou. Je evidentní, že tvůrci používají takovou lest pro dramatičtější dojem. Akce tu je minimální, důležitější jsou duševní procesy Sorjonena (jeho paměťový palác) skloubené s psychologií, které spějí k úspěšnému vyřešení případu (i když tvůrci jeho postavu občas zlidšťují např. tvrzením Sorjonena, že se občas mýlí, něco nevyřešil, anebo že mu někdy hlava nefunguje). Nebýt přemíry deprese a jeho parťačky Leny, tak by to mohl být TOP seriál. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nečakala som nič extra, a po Bordertown som siahla asi hlavne preto, lebo ho Netflix ponúka s CZ titulkami a krimi je proste moja šálka kávy. Kari Sorjonen si ma však velmi rýchlo získal a nebolo to len pre mňa osobne dobre zvoleným hercom, ale asi hlavne preto, lebo Kariho postava napriek svojim doslova sherlockovskym schopnostiam nebola ani náhodou druhou severskou Sagou v mužskom vydaní. Kari má naviac srdce na správnom mieste a miluje svoju rodinu. Teším sa na druhú sériu. Ale až zajtra, musím si troska vydýchnuť :-) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Aby Finové nebyli pozadu, tak i oni se museli ukázat a natočit nějakou tu depresivní kriminálku s originálním vyšetřovatelem a zahrnout to do jejich světa. Vždyť už to ze Skandinávie udělal snad každý, takže Sorjonen bylo hned v řadě. A osobně musím říct, že spokojenost. Vyšetřovatel je správně divnej, prostředí je poctivě ponuré, industriální, zalesněné, zamrzlé…no prostě standardně, dobře, finské. A to já oceňuji a rád se do toho světa vracím. Třeba právě prostředím této detektivky. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teď budu hodnotit seriál jako celek...Rozhodně je to pro mě nový typ severské krimi, poněvadž je finský a to u nás není absolutně známá kinematografie...Hlavní hrdina, tedy Sorjonen je opravdu zvláštní, ale ne zas tak moc, aby začal být divný...Navíc má rodinu, což taky nebývá obvyklé a tím pádem to z něj děla i přes jeho "zvláštnost"celkem normálního člověka...Rozhodně je to pro mě přínos, protože tohle prostředí tzn. území mezi Finskem a Ruskem je zcela určitě pro jednoho zcela nepoznaná a neznámá krajina...Co mě, ale dostalo nejvíc je, že Sorjonen jezdí škodovkou :-) ...Za mě 85% ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tří sérií musím konstatovat,že toto severské kriminální drama mě překvapilo svou neokoukanou krajinou finského prostředí a také téměř neznámými herci,ale hlavně celkem originálními případy,které jsou většinou vyšetřováním sériových vražd.Též hlavní hrdina Kari Sorjonen má nezvyklé až občas komické metody,jak vyřešit případ.Seriál má rovněž svou vsuvku o rodině Kariho,která se postupně rozvíjí.Myslím si,že můžu doporučit všem fanouškům žánru Nordic-Noir a také těm,kteří mají rádi krimipříběhy o sériových vraždách.Už se těším na další série.Za mě 100% ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Americký spisovatel Stephen King informoval na svém Twitteru, že je fanouškem tohoto seriálu. Mezi další, kdo se řadí mezi fanoušky tohoto seriálu, patří americký herec Bill Pullman a dánský spisovatel a scenárista Adam Price. (Trajektt)
  • Seriál se natáčel převážně ve městě Lappeenranta, které leží na břehu jezera Saimaa ve finské provincii Jížní Karělie. Ve městečku žije přibližně 73 000 obyvatel. Dále se seriál natáčel ve finských městech Helsinki, Joensuu, v litevském hlavním městě Vilnius a v ruském Petrohradě. (Trajektt)

Reklama

Reklama