Reklama

Reklama

Sorjonen

(seriál)
Trailer
Finsko, (2016–2019), 29 h 53 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Miikko Oikkonen

Hrají:

Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Matleena Kuusniemi, Kristiina Halttu, Ilkka Villi, Olivia Ainali, Lenita Susi, Max Bremer, Matti Laine, Jasmin Hamid (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Talentovaný detektiv přijme práci v malém městě, protože chce trávit více času s rodinou. Brzy se ale zaplete do vyšetřování děsivých vražd. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

barteca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finská krimi série baví. Autistický finský Sherlock/ Sorjonen V.V. s vizáží A.A. - Alana Aldy je sympatický. Zajímavé linky na Rusko, když děj se odehrává v příhraničí s Pitěrem. I tam mají svého Babiše, magnáta - fšecky si vás kúpim sedícího na radnici a majícího pod kontrolou téměř všechen majetek v okolí. Je to dobrá líheň pro brutalitu všeho druhu. Ale Finsko je zádumčivě kráásné..... Pěkný opus. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Aby Finové nebyli pozadu, tak i oni se museli ukázat a natočit nějakou tu depresivní kriminálku s originálním vyšetřovatelem a zahrnout to do jejich světa. Vždyť už to ze Skandinávie udělal snad každý, takže Sorjonen bylo hned v řadě. A osobně musím říct, že spokojenost. Vyšetřovatel je správně divnej, prostředí je poctivě ponuré, industriální, zalesněné, zamrzlé…no prostě standardně, dobře, finské. A to já oceňuji a rád se do toho světa vracím. Třeba právě prostředím této detektivky. ()

Reklama

kyselina 

všechny recenze uživatele

Spadla jsem do bubliny severských krimi, to spíš nepopřu, ale vnímám rozdíly, které mezi nimi jsou. Na Kariho Sorjonena jsem dostala vřelá doporučení a je pravda, že postavy, prostředí a i ten skvělej nápad postavit děj na hranici mezi Finskem a Ruskem je snad i lepší než Dánsko a Švédsko. To, co mi nebylo pochuti, je epizodický charakter. Mám mnohem raději, když se linka táhne celou sérií a klidně i víc. Bordertown má 11 dílů a případy trvají dvě až tři epizody. Za mě nejlepší příběh byl první (chtěla bych zmínit i poslední, ale ten konec byl tristní) ... (a má to fakt krásnou kameru a výpravu) ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Dávám plusové body za osobnost hlavního hrdiny. Je sice podivínský, ale nespadá do otřepaného klišé alkoholiků, kteří vyšetřování obětovali celý svůj osobní život. Kari má svoji rodinu a vedlejší dějové linky se zabývají figurkami z městečka, které se moc neliší od našich městeček. Případy jsou rozmanité, od hospodářské kriminality po klasické sériové vraždění. Mnohým může vadit, že Finové se kamarádi s Rusy. Na konci mi vadilo, že finský Holmes dostal svého Moriartyho. Což umožnilo filmařům přitvrdit, ale zápletka nesedí do reálného prostředí. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Všechny případy nebyly úplná pecka, ale o tom asi kriminální práce je, ne vše jsou sériové vraždy s tajemnými vrahy. Jenže všechny postavy jsou skvěle napsané i zahrané včetně ústředního mindfuck Sherlocka a získají si vás. Celou sérii provází menší uzavřené případy, vedle nichž se táhne několik vedlejších a rozvíjejících se větví, které spolu více či méně souvisí a vedou i k nečekaným vyústěním. Sorjonen si našel svůj prostor, a ani se úplně netlačí do chladné severské krimošky, a proto dávám poslední hvězdu navrch. Kiitos. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • V úvodu epizody jeden z vyšetřovatelů říká, že žena byla v jezeře dva až tři dny. Je to ale nesmysl, i kdyby byla schopna dýchat přes několik desítek metrů dlouhou hadici, za několik hodin by zemřela na podchlazení. (awful)
  • Americký spisovatel Stephen King informoval na svém Twitteru, že je fanouškem tohoto seriálu. Mezi další, kdo se řadí mezi fanoušky tohoto seriálu, patří americký herec Bill Pullman a dánský spisovatel a scenárista Adam Price. (Trajektt)

Reklama

Reklama