Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Ratan Singh (Shahid Kapur) a Padmavati (Deepika Padukone) prožívají šťastné a zamilované první dny manželství, když se o neobyčejné kráse Padmavati doslechne krutý indický sultán Alauddin Khilji (Ranveer Singh). Lstivý válečník chce vlastnit všechno, co je krásné a vzácné, zatouží tedy i po Padmavati. V čele své obrovské armády se vydá do království Mewar, aby ho dobyl a získal tak jeho nádhernou královnu. (rikitiki)

(více)

Recenze (21)

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu zase raz ten nesmrteľný príbeh, kedy celé národy zvádzajú vojnu kvoli jednej žene. Trójska Helena je k tomuto slabý odvar. Staroveký indický epos rozpráva o krásnej Padmavaati, ktorá je tou ženou, pre ktorú sú muži schopní zabíjať, a to doslova. Zákerný sultán Alauddin si chce jej srdce vybojovať, zburcuje preto celú armádu a putuje cez pol krajiny, stanuje so svojou armádou 6 mesiacov pred královninim palácom, aby dosiahol, po čom túži. Milujem Indiu a všetko indické, indickú kultúru, kuchyňu, sviatok Holi, hennu, tradičné odevy, chrámy, preto bola pre mňa Padmavaati lahôdkou. Oceňujem výpravu a celkový vizuál, no stopáž bola pomerne prestrelená, ale aj tak to pre mňa bolo príjemné prekvapenie. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tento film pro mě osobně stojí a září, jako takový, jen na samotné Padmavati / Deepika Padukone. Mam takovou vlastnost - sympatická herečka prostě klasicky své kolegy zastínila, tak nějak docela upozadila. A tak jsem si těch ostatních vlastně ani moc nevšímal .. občas překáželi, občas ne ... stejně jsem měl oči jen pro ni. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka indickej kinematografie, jedno z tých lepších historických spracovaní, v ktorom nechýba veľkoleposť, dramatický až epický príbeh, hrdinskosť a aj akcia. Tej ale mohlo byť podstatne viac, obria stopáž to plne dovoľovala. Históriu samozrejme nepoznám, faktom ale je, že dané kráľovstvá a cisárstvá skutočne v tom 14. storočí existovali, aj spomínané historické postavy. Film uchvátil hlavne svojou veľkoleposťou až monumentálnosťou, kde sa snúbili ortodoxné indické kulisy a na indické pomery asi najlepšie digitálne efekty, aké som videl. Snímok zaiste zhltol ohromný balík rupií. Dokonca aj zvieratá - pštrosy, slony či jelene - všetky boli digitálne spracované, nechám ale na každého rozhodnúť, či to už nie je na hrane. Výber hercov v podstate fajn, aj keď metrosexuálne typy hlavných postáv ma v historickom filme trochu vyvádzajú z miery. Dokonca aj spevy a tance neboli až tak otravné, ako to pri indických filmoch zvykne byť. Už to len chcelo znížiť stopáž, aspoň o hodinu. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem, zda dát 4 hvězdy, ale po několika reprízách prostě musím uznat, že film má svoji sílu, přitažlivost, 4 hvězdy si zaslouží. Snímek je neobvyklý v tom, jak se nerozpakuje zobrazit hlavní postavy, kdy sice předkládá jasné dobro a zlo, ale místo pohádkovosti nastupuje realismus, morální indiference, hlavní hrdina zloduch a jeho pravá ruka, taky, kde tohle v Indii máte? Navíc nemá rejžu potřebu moralizovat, nebo nějak relativizovat celý příběh. Režisér měl solidní rozpočet (33 mil USD), umí používat CGI a efekty s citem, přesto si kladu otázku, jak by to vypadalo, kdyby měl rozpočet třikrát vyšší a mohl použít skutečná zvířata a více se vyžít na válečné složce? Nebyl by z toho jeden megafilm nebo rovnou snímky dva jako Krvavé pobřeží? Je vyloženě poznat, že by postavám slušelo více rozvinutí charakterů (jsou to spíše jen archetypy, než charaktery) a jejich děje, někdy se vyloženě používají zkratkovité postupy pro rozvinutí děje jako v počátcích filmů, což není špatně, jen to konstatuji. Příběh království Mewar na počátku 14.stol., který ohrožuje muslimský sultán Alauddin Khilji, je rozhodně poutavý, výpravný, silná hudba. Vynikající herci, zejména Ranveer Singh jako Alauddin, film je spíše než velkofilm směs dramatu, legendy, romantiky ve výpravných rozměrech s určitým historickým sentimentem a stereotypy (Hindu dobrý, musulman zlý atd.). Ale budiž tak to část populace vnímá, rozhodně další látka ke studiu, na školách se rozhodně neučí, že Indie odolala útokům Mongolů, Čatagajského chanátu. Nelze se ubránit srovnání s Bajirao Mastani, ten sice byl výrazně výpravnější, válečný, měl více hudebních čísel, byl v některých momentech hodně působivý, ale byl dokonalý v segmentech. Kdežto Padmaavat je určitě dokonalejší jako celistvý film, který bych klidně bez obav pustil i do našich kin. Film hojně vydělal doma i v zámoří, takže doufám, že nám rejža chystá nějakou výpravnou pecku a ještě větší rozpočet. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Takovýho virválu jen proto, že se chtěl sultán kouknout na královnu, jestli pověsti nelžou a ona je skutečně krasavice nevídaná. Nic horšího, než pohled by jí patrně nehrozilo, protože sultán byl evidentně na kluky, soudě dle jeho těsného propojení s oddaným otrokem. Sultán byl teda slušnej psychopat, který se permanentně utápěl v depresi a zcela jasně si přál zemřít, proto se pouštěl furt do dalších a dalších nesmyslných sporů. Asi nezvládl coming-out. Smůla, že jeho protivník trpěl urputnými záchvaty etiky, které mu nedovolovaly sultána zabít, přestože ten se mu několikrát skoro vrhnul pod kudlu. ____ Film je silně ritualizovaný, podstatnou část jeho stopáže zabírá efektní motání se do šatů a zpomalené přípravy na veřejná vystoupení. Žádná z postav rozumu moc nepobrala, protože se chovají jako cvoci, například věří sultánovi, jehož poznávacím znamením je, že každého a vždy zradí. Akorát tedy procesí stovek služebnic mělo jistý vojensko-taktický nápad, ale to dle všeho odněkud obšlehli. ____ Snímek má nepřehledný děj, mnohé situace se opakují a napětí ani empatie s postavami se nedostavila. Celé je to utopené ve velkolepé výpravě, ale jiskru to nemá žádnou. ()

Galerie (94)

Reklama

Reklama