Reklama

Reklama

Dobytí pólu

  • Francie À la conquête du pôle (více)
Krátkometrážní / Dobrodružný / Sci-Fi
Francie, 1912, 33 min

Obsahy(1)

Skupina badatelů přiletí na severní pól letadlem, které však při přistání na ledě tragicky havaruje. Právě když muži chtěj vztyčit vlajku, objeví se náhle obr, který několik vědců okamžitě zhltne. Pomocí kanonů se zbylým účastníkům výpravy nad ukrutným a nebezpečným netvorem podaří zvítězit - obr jejich kolegy zas vyplivne. (Karlos80)

(více)

Recenze (40)

Radko 

všechny recenze uživatele

Partia výskumníkov po mnohých štrapáciách doletí na Severný pól a vzápätí havaruje na ľadovej kryhe. Odvážnym objavovateľom vraj patrí svet, ale niektoré jeho časti si uzurpovali iné tvory. Pól si tak zvolila za sídlo plávajúca variácia obra Kyklopa, síce s dvomi očami, ale rovnako maškrtná. Kdo z nevyhnutného súboja vyjde ako víťaz? Páčilo sa, že pán Meliés nevymäkol ani vo svojom poslednom veľkom diele a znova ukazuje aj smrť zvesela (čo je uňho typické: úmrtie ako jedna z najgrotesknejších udalostí). Navyše: jeho invencia bola dostatočná na to, aby v rámci obľúbených, opakovaných tém (vynálezy, cesty, eskamotérstvo, rarachovia, oheň a tanec) ponúkol vždy inú dávku rozkošne bláznivých nápadov. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Občas vtipné a povětšinou veskrze roztomilé archaické SF. Křepčení postaviček, aby se zahřály mi připomínalo záchvat tropického šílenství, ale trikově to byla opět krása. Sněžný muž vypadal trošku jako Jožin z Bažin, jenže na tu dobu to musel být v kině málem zázrak. Co se týká opakování, tak Meliés mi připadá jako kolovrátek a po počátečním náporu novátorství a invence na začátku století už jen čas od času přidá nějaký malý nápad. Ale jeho podpora aeronautiky těžší jak vzduch je zde názorně předvedena, když se letadlo lehčí jak vzduch, horkovzdušný balón, zřítí. Příběh, no jakýs takýs tam je. Profesor postaví stroj, pak s ním doletí na pól, potom zabijí chudáka Sněžnýho Jožina a pak se vrátí domů, kde je s pompou uveden do síně vědecké slávy, do Moulin Rouge :) Ale vidět tyto filmové začátky by měl asi každý. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, ačkoliv poměrně dlouhou dvouminutovou etapu s různými znameními zvěrokruhu jsem trošku nepochopil:) Sněžný obr musel tehdy působit dost převratně, dnes vypadá jen jako nějaká laciná dekorace z matějské pouti... Méliès do filmu zařadil hodně mezititulků, díky nimž je příběh pochopitelnější. Ale ani v roce 1912 se divák nedočkal například detailnějších záběrů, kamera si stále ještě udržuje od herců velký odstup, což zamezuje představení psychologie postav a zněmožňuje jakoukoliv identifikaci diváků s postavami. V roce 1912 už prostě působil Méliès nesmírně zastarale.... škoda. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překrásné nápady, z dnešního pohledu je pozdně secesní imaginace sice už opravdu extrémně archaická, ale kdo by měl to srdce neocenit ledového obra a souhvězdí zobrazená za pomoci jen lehce oděných modelek? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zaslúžilý priekopník svetovej kinematografie, francúzsky režisér Georges Méliés, necúvol pred žiadnou témou. Konkrétne v tomto prípade natočil jeden z prvých dobrodružných sci-fi filmov. Expedícia skupiny vedcov na severný ľadový pól sa nečakane začne komplikovať už od samého začiatku, keď pri pristávaní havaruje ich lietaldo. To nie je však ešte to najhoršie, čo sa im na tomto studenom, nehostinom mieste prihodí. Čaká ich totiž stretnutie s obrovským, ľudožravým, ľadovým mužom. *** ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Pro mě coby člověka,který Meliesovy filmy má opravdu rád je to jasných pět,ale i tady platí to co jsem napsal už v komentáři k Cestě do nemožna. Melies se opakuje,ale to se opakuji filmaři i dnes a přesto sou jejich filmy kolikrát oblíbené. Meliesovo opakování je zcela očividné,kongres vědců,továrna,sci-fi vozidlo. Dobytí pólu je labutí písní génia jež stál u zrodu filmu a styl,kterým natáčel už bohužel ve světě tehdejšího filmu neměl místo. Přes všechno smekám před Meliesem klobouk,chtěl bych taky mít tolik fantazie a nadšení. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že se Méliès opakuje. V Cestě do nemožna je to skoro doslovná kopie Cesty na Měsíc. U Dobytí pólu to však není až tak žhavé. Nejspíš i vzhledem k datu výroby, se mi tento film od majstra líbil vůbec nejvíc. Je velmi vtipný, zábavný, napínavý a dobrodružný a i trikově je na tom pravděpodobně nejzdařileji, alespoň tedy, čeho jsem byl zatím svědkem. Obzvláště zpracování jízdy automobilem (což bylo vtipné) a samozřejmě sněžného obra (který byl jak vtipný, tak i úchvatný, kam se hrabe Kraken). Toto dílko určitě nepřehlédněte. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I mistr se někdy vyčerpá, Méliès mírně vykradl svoji Cestu do nemožna. Dobytí pólu kombinuje animák s akčním filmem. Katastrofy, které se dějí skupince cestovatelů, nemají konce. Pak ale přichází setkání s hvězdami, přesněji souhvězdími. Jenže tento výborný nápad pan režisér zazdívá zarputilým opakováním. Roztomilý je rock and roll po přistání a boj sněhovými koulemi. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné ale Voyage dans la lune, Le a Voyage à travers l'impossible, Le se mi líbily více a navíc jsou ještě starší. Technicky se bohužel nikam nepokročilo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nádhera, dějová skladba vlastně ta samá jako u Cesty na Měsíc, vědci rokují, vědci před odletem, let, dobrodružství na místě, po návratu. Ale tak je to cestopis a jak jinak ho vyprávět, že ? Méliès zůstal věrný svému pojetí filmu i v době, kdy už frčelo něco zcela jiného, moderního a velkolepého, na jeho sny a imaginaci už přemlsané publikum moc neslyšelo , a i proto bylo Dobytí pólu vlastně jeho labutí písní a on semlet mlýnským kolem dějin upadl do zapomnění. Dobytí pólu je nádherný film plný nápadů, života, humoru i poetiky. A právě kvůli posledně zmíněnému jsem si třeba tu zde vytýkanou pasáž letu mezi souhvězdími nadmíru užil. Silnějších pět než pro Cestu na Měsíc. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že tady se již Méliès dost opakuje jak v struktuře příběhu, tak některými nápady a ač se je v Dobytí pólu rozhodně stále na co dívat a upoutají jak hrané, tak animované a trikové prvky, dvojnásobná stopáž v podobě celé půlhodiny z toho pro mě dělá o třídu slabší film oproti Cestě na Měsíc a Cestě do nemožna. Taky oproti zmíněným verneovkám tu chybí ty fascinující přidané barvy, které se tentokrát objevují jen v animované sekvenci letu. Ta je hezky udělaná, ale místy jsem měl pocit, že by lépe fungovala, kdyby byla o něco kratší. Celá závěrečná sekvence s ozrutným ledovým monstrem je však úžasná. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na sklonku svojej plodnej kariéry Georges Méliés už neoplýval takou nápaditosťou a kúzlom, ako to bolo pri skoršej tvorbe. Dokonca som mal pocit pri tomto filme, že sparodizoval vlastné filmy.  Dobytie pólu je síce roztomilý film, ale postráda invenciu a vyvoláva nechcený úsmev. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nedá se přímo mluvit o adaptaci Verneovi knihy, ale motivů, které se ve spisovatelových románech objevují, je tu požehnaně - cesta na severní pól z Dobrodružství kapitána Haterrase, létající stroje nejsou nepodobné těm Roburovým atp. Meliés měl očividně víc peněz na zpracování jednotlivých obrazů, ale film se mi zdál už moc dlouhý. Pořád je to kouzelné, ale ve srovnání s prvním dobrodružstvím na Měsíci to je trochu nuda (osmiminutový let jedním směrem se dal zkrátit:) ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Všechny tyto staré snímky hodnotím za 3, pokud to není nějaký opravdu extra kousek (4) nebo naopak (2). Jak jsem psal jinde a budu psát v každém komentáři k těmto filmům: nepřísluší nám dnes hodnocení podobných snímků. Tři hvězdy jsou spravedlivý kompromis. Člověk na to kouká s údivem a přesto si až úplně nedokáže představit vzrušení z těhle filmů na počátku minulého století. Dneska už je skutečný hřích nechat nás tady tyhle vůbec první filmy hodnotit. Nikdo z nás už nedokáže ocenit jejich kvalitu. Kdo dá 4 nebo 5 hvězd tak dle mého dává jen pro jakýsi vnitřní klid a nutkající touhu tyhle filmy ocenit co nejvýše - vždyť jde o základy všeho, co bylo potom, všeho na co se nyní koukáme. Kdo dá odpad nebo jednu hvězdu, musí s určitostí hodnotit dle dnešních měřítek a to bohužel nejde. Proto dávám 3 hvězdy. Viděl jsem pár dalších takto starých snímků a byly o něco lepší. Tady chybí větší a hlubší děj, některé scény jsou nadmíru dlouhé. Obdivuji herecké nasazení té doby, kdy nebylo možno vyjádřit se slovy. Gestikulace herců je dnes až komická, ale co měli dřív dělat :-)...Místy je to máchání a lámání rukama až nesnesitelné :-)...Zabití sněžného muže jakýmsi dělem nebo kulometem také vypadá jak parodie na horor, ale nejkrásnější bylo zahřívání zmrzlých dobrodruhů, které připomínalo nějaký divošský rituál :-D....Jednoduše jsou tyhle filmy základem a klasikou všeho, nemusíte je uznávat, můžete se jim smát, ale první místo jim nikdy nevezmeme. Chtěl bych se vrátit v čase a vidět všechny ty udivené tváře diváků, když se z vod oceánu vynoří netvor připomínající sněžného muže, když se zřítí v plamenech létající balón. Představa, že všichni byli několikanásobně paf, než mi při sledování dnešních trháků je tak vzdálená a přitom tak skutečná. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Příšera žijící na severním pólu je za moc :) Bohužel jsme však kromě ní už prakticky všechno v Méliesově tvorbě mohli vidět dříve. I tak se ovšem jedná o dílo, které je třeba docenit alespoň jedním shlédnutím. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Ze začátku film vypadá nudně, ale jakmile vzlétne letadlo (nebo se rozjedou auta), začíná ta pravá zábava. Pro filmové fandy povinnost. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ďalší výpravný cestovateľský snímok z dielne mága Georgese Méliesa, v ktorom tvorca síce už len kopíruje a napodobňuje svoje predchádzajúce hity CESTA NA MESIAC a CESTA DO NEMOŽNA, avšak opäť so svojím vizuálnym majstrovstvom. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Takový vyčpělý pozdní Méliès. Někteří považují Dobytí pólu za jeho mistrovské dílo, ale oproti jiným jeho snímkům se v něm nenachází nic inovativního. Vidíme stále ty stejné motivy, stále stejné triky a jenom lehce obměněný příběh. Rozdíl jedné dekády mezi tímto filmem a Cestou na měsíc není bohužel vůbec poznat. ()

Reklama

Reklama