Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v zoologické zahradě usmrtí ve výběhu hroch mladou ženu, vypadá to jako nešťastná náhoda. Detektivové ovšem tuší, že pravda je jiná. Kapitán Exner, uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí, řeší zločiny vždy elegantně a s vtipným nadhledem, jak se sami přesvědčíte v prvním z nové řady televizních setkání s nejznámější postavou české detektivkářské školy natočené podle románů Václava Erbena. (TV Prima)

(více)

Recenze (52)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál Kapitán Exner jest dlouholetým dluhem původní barrandovské detektivky Poklad byzantského kupce, ve které se hrdina původních českých detektivek Václava Erbena objevil poprvé. Dluhem? Ano, čtete správně. Za normalizace totiž vnikly dva další filmy pro televizi a dva další pro kina, nikdy Exnera nehrál znovu Vala a každý jednotlivý projekt začínal se svým Exnerem úplně od nuly. Není to ideální vizitka pro adaptace konzistentní série, která se stala mezi čtenáři po leta oblíbenou. Čili shledávám tento primácký seriál jako příjemný nápad. Bohužel každý z případů rozdělen na dva tempo vyšetřování rozmělňuje, což velká část diváků nevidí s nadšením. Nicméně je tak výraznější prostor budovat jistý příběh mezi Exnerem (sexy Dlouhý) a jeho Exner Girl (sexy Kerekes, která si báječně šlape na jazyk). Opět motiv, který jsem marně hledala v normalizačních filmech, když tak zdařile započala chemie kdysi mezi Valou a Gabi Vránovou. Nu, není to tedy vyslovené bezva, ale přijímám tento dluh s otevřenou náručí a těším se, že třeba v budoucnu některá z tuzemských televizí stáhne i pro jiné domácí vyšetřovatele, neb čerpat je opravdu z čeho. Počínaje Vachkovým Klubíčkem, samozřejmě. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalé. Jako uspávací prostředek naprosto dokonalé. Herecké obsazení potěší, ale děj je natahovaný. Vyšetřovatelé jsou na volné noze, že se scházejí u Exnera, připadně Exner chodí k podezřelým na návštěvy? A chová se tam jako doma. Příprava nápojů zbytečně protahuje děj a "vtipné" dialogy jako "Já chci bez mlíka a cukru. " "Já chci s mlíkem a cukrem." jsou spíš trapné... Hudební doprovod naprosto nekoresponduje s dobou, působí jako parodie. Kabriolet je zatím taky nefunkční. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sterilní nuda. Na kopyto dvojdílů Temných krajů napasovaný mustr. Postava Exnera zcela zabitá - on Michal dlouhý není špatný, dobře intonuje, umí nasadit správný tembr, ale ten humor tomu chybí. On tu nějaký je, ale křečovitý, asi jako když se pokouší vyprávět vtip akademický profesor, který nikdy neopustil svou pracovnu a knihovnu. Jirka Dvořák by tomu dodal možná trochu sebeironie a nadhledu, ale ten tu nehraje, a někdy by ty dialogy i z jeho úst zněly divně. Ony ty Erbenovy knížky nejsou taky žádná sláva a člověk si musí spoustu věcí domýšlet nebo se prokousat nudným lesem nudného textu. Ale proč to neuchopit jako tvůrci Pokladu byzantského kupce nebo ještě lépe Smrti talentovaného ševce. Ten Jirka Dvořák by ten Kodetův nadhled a sebeironii určitě uhrál. Ale chtělo by to i sevřenější děj a tím pádem méně nudy a méně vaty. Za mne to prostě nefunguje - dějem, humorem, ničím. Jak jsem napsal v úvodu - sterilní nuda. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Milá Primo, gratuluji ti. Opět si obhájila mé mínění o seriálových polotovarech, co produkuješ. Napadá mě jen jedna věc, kterou bych si dovolil pochválit. A to vůbec odvahu, pustit něco takového v roce 2017 na obrazovky. No a to ještě na oba víkendové večery. Ještě obdivuji lidi, co dokázali oba díly dokoukat. Já zvládl jenom 30 minut tady toho prvního. Pak už jsem začal pociťovat nemalé klesaní svého IQ a musel jsem to vypnout. Tady to je totiž naprostý trapas. Jestli si takhle někdo představuje kriminálku, tak je s naší tvorbou asi vážně něco špatně. Jak všechny chyby tak nějak elegantně schnout a nepoblít se. Inu, co takhle třeba, že děj je rozpadlý a na kriminální zápletku není kladen absolutní důraz. Nenazval bych to ani krimi. Spíš to působí dojmem naivní komedie. Všichni hrajou šašky, hudba je jak z kabaretu a není tady absolutně žadná atmostféea.. Samotná hlavní postava, vypadá hrozně falešně a nedůvěryhodně. Jak z jiné dimenze. Jeho balení žen už je vyloženě pohádkové, směšné a groteskní. Chudák Dlouhý, který je dobrým hercem, ale zde musí pouze dělat hadrového panáka . Chybí tomu taky nějáká režie. Pan Karas na to asi dohlížel přes skype. Zkrátka.... Však vy víte, co... NIC. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Reinkarnovaný Kapitán Exner vypadal v ukázkách stylově a lákal na svěží a originální pojetí, kterým bude moci konkurovat zajetým titulům. Jenomže i přesto, že zajeté krimi série jako Kriminálka Anděl, Policie Modrava, Specialisté a další, mají své neduhy, kterým se Exner sebevědomě dokázal vyhnout, tak zklamává po jiných stránkách. Více v mých prvních dojmech na webu Fandíme seriálům. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až moc natahované skoro nic. Exner působí spíše jako bonviván, nikoli elegán, v eleganci jej trumfuje Nárožný. Hudba připomínající léta šededesátá působí rušivě, spolupracovníci typu Pat a Mat jsou zatím divní. Uvidíme, co bude dál...ale případ by se dle mého vešel do jednoho dílu. Holt reklama si žádá své. Potěšil mě naopak semtam vtip. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tenhle první díl,podkreslenej nějakou jazzovou,nebo jakej žánr to je,hudbou,sem kousal jen těžko.Vraždy v mindsomeru,kojak,maigret,tomu všemu je to podobný,ale snaha natočit krimi sérii trochu jinak zplodila vrcholnou sračkonudu,se kterou se už nechci ani potkat.30%. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Kapitán Exner pro mě zůstane navždy PAN Kodet, protože dodal Exnerovi ten správný šmrnc. Škoda, že jich nevzniklo daleko víc. A Tv Prima by se měla nad svými "seriály" zamyslet! Hlavně ty trapné dvojdíly, protože někdy více znamená míň. 30% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První polovina prvního dílu nás seznamuje s kapitánem Exnerem, švarným to šohajem české kriminálky. Michal Dlouhý mu rozhodně ostudu nedělá a dobře se na něj dívá. Seznamujeme se s jeho partou - věčně vtipným Davidem Novotným a chodící encyklopedií Janem Vondráčkem. Do party ještě patří patolog Arnošt Goldflam. Prvním případem se stává podivná vražda muže kousek od jeho domova, která byla spáchána sérem na uspávání zvířat. Aniž by se detektivové nějak výrazněji posunuli v pátrání dál, je kapitán Exner odvolán ze setkání se svým novým objevem zubařkou Vicou Kerekes. Čeká ho nový podivný případ zabití či zavraždění krásné ženy hrochem v místní Zoo. První část prvního díl nabízí příjemnou atmosféru s mnoha zcela zbytečnými dialogy a s chozením kolem horké kaše. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle opravdu nešlo sledovat, aby člověk zůstal vzhůru. Naděje vkládané do návratu k české kriminální klasice (jejíž přenesení do moderních časů bylo asi jediné pozitivum tohoto seriálu) byly na konci prvního dílu nalezeny bez známek života. Nyní jsem si vás sem všechny pozval, abych odhalil, kdo byl tvůrcem tohoto hrozného činu. Jaká jsou fakta? Příběh byl zcela bez napětí. To je u kriminálního nebo detektivního příběhu přecejen "trochu" problém. Vinen by tedy mohl být scénárista. Tomu odpovídá i jinak hrozný scénář, díky kterému byly některé dialogy vyloženě ubíjející. Nebo upřeme pozornost na herce? Jejich ochotnické herecké výkony chvílemi až bolely. Dokonce i jinak výborný Michal Dlouhý vůbec ničím nevynikal. To je ale divné, není pravidlem, aby i jinak výborní herci zpackali své výkony, jako by šlo o záběry na první (ne)dobrou. Věnujme se ale raději režisérovi. Že to je směšné? Co o něm víme? Byla to jeho práce, která vše totálně zabila. Zde hledejme vraha! Ve srovnání s tímto domovskou televizí propagovaným výtvorem, na který rád velmi brzy zapomenu, velebím Českou televizi za její výborné nové (nejen) kriminální seriály, které jsou o několik tříd výše. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dojmy spíše dobré, v každém případě jsem rád, že se - na naše poměry - výjimečný kapitán Exner dostal opět do filmu. Michal Dlouhý je dobrý herec a v roli elegána Exnera nebije do očí. V záplavě krimi seriálů se jedná o celkem originální pojetí a pokud to tvůrci zvládnou udržet až do konce, tak budu moc napsat, že se jedná o lehký nadprůměr... ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

Nuda a šeď, a k tomu ještě úplně divně (ne nutně blbě, ale divně) natočená. V podstatě vůbec nic totiž nefunguje. Obsazení je na pohled víc než slušné, ale ve výsledku nevhodné, charaktery působí ochable, zápletka je nezajímavá, dialogy jsou nezáživný, postava Exnera by se dala charakterizovat jako směšnej a namyšlenej vůl (jako tomuhle padají ženy k nohám, jo?) a celý to je prostě tak zoufale nezábavný... Když je vám u kriminálky srdečně u zadku, kdo je vrah, a myslíte na to, proč do velbloudího hrbu nenechají mluvit Vicu slovensky a trápí ji češtinou, kterou neovládá, je prostě něco hoooodně špatně. Některý projekty mě potěší, některý vytočí, ale tohle mi je úplně jedno. A to je snad ještě horší, než kdyby mě každá druhá věta nadzvedávala tím, jak nesmyslná je. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další Prima krimi, na které je znát šablonovitost všech kriminálek té komerční stanice tak, že všechny vypadají stejně ( jeden způsob vyprávění, obvykle málo zapamatovatelný případ, jeden typ humoru jako by to psala jedna osoba, žádná nahota ani bradavka, jedna stopáž), ale když budu hrát hru " Najdi deset rozdílů tak mne Kapitán Exner celkem pobavil protože: 1) naprosto fantastický výkon Michala Dlouhého ( postava v takové hrané poloze je celkem odlišující se v českých seriálech) 2) historická souvislost s Exnery minulosti, že člověk může porovnávat ( nejlepší byl dle mne Kodet ) 3) hudba, která evokuje klasické detektivky s detektivy alá Phil Marlowe , navozující retro i díky tomu pěknýmu autu 4) kvalitní celkem neseriálové obsazení 5) Vica Kerekes - na tu se hezky kouká, ačkoliv tady je jen jako přívěšek nesouvisející s dějem. ()

ac3r odpad!

všechny recenze uživatele

Mam rád Michala Dlouhého, takže jsem se i relativně těšil. Ale tohle je tak neskutečně utahaná krávovina, že i proti tomu Temný kraj a Modrava jsou králové detektivek. V prvních dvou dílech vrah jasný 15 minutách a oni to roztáhnou na dvě hodiny :D K tomu ještě ta strašná hudba, která má snad za úkol diváka definitivně odpudit. A to hodnocení tady? No comment fakt. Ruce pryč ! ()

bongazkongaa 

všechny recenze uživatele

Je to dost utahaný, ale koukat se na to v neděli večer dá, alespoň u toho nemusí člověk přemýšlet. Pěkná reklama na obleky Bandi.... ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

50% — Seriál samozřejmě neujde srovnávání. Vzhledem k případům rozděleným do dvou epizod bude nutně srovnáván s Temným krajem. Tady Exner vítězí, řekl bych o parník. Je to způsobeno především předlohou Václava Erbena, kterou nějak zásadně zničit by vyžadovalo značné úsilí, snad sestry Bártů by měly šanci. Takhle nám zbyl minimálně smysluplný detektivní příběh. Druhé srovnání je s předchozím filmovým a televizním ztvárněním kapitána Exnera. Já pamatuji tři: Jiří Vala v Pokladu Byzantského kupce, Jiří Kodet ve Smrti talentovaného ševce a pak Petr Kostka v televizní hře Bláznova smrt. Podle předlohy V. Erbena byl ještě natočen film Čas pracuje pro vraha, ale tam se hlavní hrdina nejmenoval Exner ale Marha, tak ho nebudu počítat. A pak ještě TV film Dialogy pro klarinet, cimbál a bicí, kde hrál Exnera Karel Heřmánek, ale ten jsem neviděl. Mně osobně se z Exnerů nejvíc líbil Jiří Kodet a nejméně Petr Kostka (jeho Exner byl arogantní, nesympatický, žádná noblesa). Michala Dlouhého řadím někam do té lepší poloviny, nemám s jeho pojetím Exnera zvláštní problém, snad jen ten staromilský účes se do současné doby moc nehodí. A taky to jeho pedantství se blíží spíš k Hercule Poirotovi (usedání na kapesník apod.). Škoda jen, že se autoři shlédli v tom schématu dvou dílů na příběh, to, myslím, seriálu především uškodí. ()

Reklama

Reklama