Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze (51)

anitae 

všechny recenze uživatele

Docela milé překvapení, dobří herci, hodně pomalé tempo. Vlček s Beránkem skvěle Exnera doplňují, elegantní detektivy já ráda:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kpt. Exnera znám pohříchu jen z filmových adaptací (Poklad byzantského kupce je vynikající!), ale přesazenost do jiných let z toho seriálu kouká. Exner chodí pomalu, rozvážně, případy jsou natažené na dva díly, stylová hudba má jen dva, tři motivy. Ale kapitánovi kolegové jsou vtipní a Vicu nejde nemilovat. Na rozdíl od trapného Tofiho. Doufejme, že prima nebude zkoušet nějaké pokračování, které nemá z knihama nic společného, to by byl skutečný průšvih. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

12/12 Byl jednou jeden kapitán Exner, kriminalista mimo čas a prostor, sexy, nezávislý, šarmantní... se zálibou v retru. A my sledujeme pokusy o adaptace jeho příběhů od 60. let dodnes. Ne vždy s nadšením, ale tento seriál patří jednoznačně mezi ty lepší exnerovské počiny. ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

V poměrně dlouhé řadě Exnerů, procházejících naší kinematografií, se tenhle zařadil hodně daleko za Kodeta, Valu a další. ... Exner je postava, která má charisma a nepotřebuje vedle sebe zbytečnou okrasnou květinku jakou je tady Vica. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Postava kapitána Exnera se vymyká všemu a vším, tím spíš, že jeho působení zůstávalo obestřeno vždy tak trochu rouškou tajemství. Zda tehdy, v šedesátých letech, pronikl do stojatých českých vod závan něčeho zajímavějšího, takřka bondovštějšího, už asi nezjistíme, ale v každém ohledu patří Erbenův vyhraněný kriminalista k nejvýraznějším zjevům na poli žánru. Předchozí pokusy oživit Exnera – s výjimkou celovečerního Pokladu byzantského kupce (1966) s vynikajícím Jiřím Valou – příliš nevyšly, také díky době, která tomuto elegantnímu světákovi příliš nepřála. I proto lze vznik novodobého televizního seriálu kvitovat s povděkem. Samozřejmě, není to zcela bez chyb, něco se nepodařilo, ale v celkovém resumé se jedná o slušný protiklad k jiným krimiseriálům, které v posledních letech doslova zamořily český mediální prostor. Zápletky jednotlivých epizod jsou strukturovány srozumitelně, logicky, bez zbytečných efektů, navíc se je navzdory nevyhnutelným aktualizacím podařilo zachovat v jejich dramatické konzistenci. A obsazením výborného Michala Dlouhého do hlavní role byly rozehnány případné obavy o osud seriálu, částečně také díky tomu, že dnes je Exner zbaven jakýchkoli dobových stigmat, kterými byl obestřen za minulého režimu. U mě dobrý. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho dost v rozpacích. Viděla jsem kapitána Exnera v podání Jiřího Valy i Jiřího Kodeta. Dokonce jsem četla i knihy, mimochodem naprosto bravurní zážitek. Tohle však předčilo všechna moje, bohužel v nejhorším, očekávání. Je to ploché, a až mě udivuje, jak tak skvělé dílo může být tak hrozně zpracováno. 4/ 40 ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení, až nečekaně milé. Dobří herci, dobrá atmosféra, elegán dlouhý každým coulem a jeho dvojka vyšetřovatelů, zajímavé příběhy. Jak tu někdo v komentářích pyskuje, že to neodpovídá předloze, tak by se měl držet zaručeného pravidla znát danou věc jen z jednoho pohledu a nedivit se, když to jinde zužitkují jinak, aneb když znám literární předlohy, nelezu koukat na seriál nebo musím počítat s tím, že to bude trochu jiné. Tenhle seriál a jeho provedení je velmi podařená práce. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Bez barvy,bez chuti,bez zápachu. Jinak můj oblíbený Michal Dlouhý,se na tuto roli absolutně nehodí a bylo mi ho docela líto. Zbytečně (opět) vyhozené peníze. A potom tady mají vznikat kvalitní (klidně i detektivky/kriminálky),filmy,když se dávají chechtáky na tohlencto. Nejsem z tohoto nějak naštvaný. Jen smutný. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tenhle Dlouhého Exner mi docela sednul. Michal se na tu roli hodí. Příjemný bylo i to, že šlo opravdu o detektivní práci a žádný super hyper akce nabitý adrenalinem. Kvituju i spoustu známých hereckých tváří v každém díle. Vynikající Vondráček! Z toho, co píšu to vypadá na maximální spokojenost. Ale mám zásadní ALE: rozdělení případů do dvou částí. Příjemné tempo se někdy stávalo až příliš rozvláčným a pamatovat si po týdnu všechny nuance celé zápletky... Škoda toho, jinak velmi slušná práce... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prvni co me v uvodnich dilech bilo do oci, byla samotna postava kapitana. "Jasne, policajt a jezdi si v Jaguaru (ten tedy zdedil po dedovi, jak sam rikal), snida, obedva a veceri v Manesu, kde jeste plati za kolegy, bydli jak na zamku..., kde by na to nezkorumpovany policista vzal"? Kapitan Exner je vsak vyborne stylizovana figura, na kterou se bavi koukat. Detektivni pribehy maji hlavu a patu, jsou zde hezke dialogy, zajimave postavy a i presto, ze je to tak nejak vytrzeno z reality, ma tento serial sve kouzlo,... mozna prave proto... TV Prima me timto pocinem velmi prijemne prekvapila. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda podivného konceptu, kdy každý díl je roztahaný do dvou částí a občas skutečně nudí. Kdyby každé dva díly byly nacpané do jednoho dílu po cca 70ti minutách, mělo by to větší šmrnc. Příběhy jsou v pohodě, některé trošku slabší, ale většinou slušná uvolněná kriminálka. Hlavní čtyři postavy bez problémů, nejslabší je samozřejmě zubařka Kerekes, která nedostala dostatek prostoru, Exner je takový, jaký očekáváme, ale naprosto báječní jsou Vlček s Beránkem. To je to pravé koření seriálu a je jen škoda, že nedostali více prostoru. Celkově hodnotím jako lehký nadprůměr a určitě to nebyla žádná ostuda. Tv Prima to tentokrát zvládla velmi slušně. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že ústřední čtyřka se mi opravdu líbí. Vice to neskutečně sluší a při pohledu na Michala Dlouhého v obleku se mi chce upadnout před ten jeho vůz taky. Vlček a Beránek - skvělá dvojka. Opravdu se mi nelíbil jen příběh s armádním výzkumem. ()

xaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začínat seriál o kapitánovi Exnerovi snímkem natočeným podle 8. detektivního románu, Osamělý mrtvý muž, o kpt. Exnerovi v řadě 12 detektivek je neúcta nejen k autorovi, ale i k divákovi. I když se jedná o samostatné příběhy, tak časově i některými postavami na sebe navazují. Např. se zubařkou MUDr. Gabrielou Steinovou se kpt. Exner seznámil v druhém příběhu Znamení lyry. Románový kpt. Exner jezdil v historické Mercedesce a ne v Jaguáru. Režisér asi nesehnal historickou Mercedesku, tak ji jednoduše nahradil Jaguárem, vždyť podle něho zřejmě o nic nejde. Auto jako auto. Románový kpt. Exner bydlel v garsonce a ne v luxusním bejváku, do kterého přímo zajížděl autem. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Každopádně by se autor Václav Erben hodně divil, kdyby viděl, co udělali z jeho řady oblíbených detektivek. Dalším zfilmovaným románem je 11. v řadě, Pád mistra Materny a pak následuje 10. detektivka v řadě Denár v dívčí dlani. Pak jako 4. film přijde na řadu 10. detektivka v řadě Znamení lyry. Pak jako 5. film je 6. detektivka v řadě a to Na dosah ruky. A poslední film Bláznova smrt, byl natočen podle 3. detektivním románu v řadě. Přitom první román v řadě Poklad byzantského kupce nebyl v rámci této „akce“ vůbec zfilmován, a to je velká škoda. To je pěkný „hokej“, že. Nechápu, co režisér a producent sledovali tímto chaosem. To je stejné, jakoby např. dokumentární seriál o II. světové válce začínali Bitvou u Kurska, pak by následovalo vylodění v Normandii, poté obsazení Řecka a nakonec napadení Polska. Prostě paskvil nad paskvil. „Som z toho voľáko zmetený“. Dvě * jsou až moc. Myslel jsem, že toto příkré hodnocení, přehodnotím po zhlédnutí celé série, ale není k tomu důvod. Navíc detektivky jsou psané celkem vtipně, ale scénárista a režisér nejvtipnější pasáže vynechali a místo nich si vymysleli stupidní scénky a pasáže, které v románové předloze vůbec nejsou. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

dávám pět protože i s odstupem doby od natočení se mi tenhle krimi seriál jeví nejvíc košer i proti těm které jsou nejnovější.Teda až na díl kde "hvězdila" Lucie Vondráčková která to totálně zazdila ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem osobitá netypická kriminálka, která má pár skvělých věcí 1) Michal Dlouhý 2) skvělé obsazení v každém dílu ( the best of CZ ) 3) oceňuji odvážnou snahu o posunutí do žánru bonviánské komedie 4) hravý vizuál 5) jaguár . Bohužel seriál úplně nenaplnil má očekávání protože: 1) rozdělení případu na dva díly neutáhne pozornost diváka přechází to do nudy 2) z čistě detektivního hlediska trochu díry v dedukci jak se případ vyřeší 3) pocit, že vše jde dobrým směrem ( vtip. styl, žánr) ale nedojde do cíle jako nedotažené ()

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Exnera si představuji jako takového bonvivána, který šarmem zvlhne i Lídu Baarovou a na tu už jste musel být někdo, třeba ministr říšské propagandy, nebo mít hákový kříž alespoň vytetovaný za uchem, jinak na jazyku nepoválela.. Tenhletenc (zdravím pana Soukupa) Exner mi spíše přijde něco mezi autistou a schizofrenikem, který má v hlavě dvacátá léta vonící Žižkovem se špetkou pařížského Moulin Rouge, ale přitom vypadá jako korektní vocas, protože v tom outfitu leze i do bahnivého lesa, to má prostě hlavu a patu jako pornoherec v dětském kupé, stejně jako vyslýchat pozůstalé a u toho se otáčet za každou pipinou, která kolem projde a čumět jí na prdel, také chodit všude o půl hodiny později... tohle všechno ve mě fakt pocit dokonalého muže nevyvolá, spíš bych mu asi tak desetkrát denně připomenul, aby se choval slušně... Když ve svém retro autě pustil na plné pecky jakousi operu, opřel se zadkem pokrytým Bandiho nití o kapotáž, zatímco jeho kožené boty otíraly dlažbu rozehřáté Prahy, bylo mi ho až líto, blázen zakletý v autistickém světě za oponou, jenž devětkrát na díl všem zúčastněným pronese "jsi bar-bar!, protože nepiješ kafe ze čtverce mikrovlnného designu zapojeného do zásuvky" (taková ta věc do které strčíš kus plastu, vrčí to jako zbíječka, vypadne ti z toho tekutina a ty máš pocit že můžeš druhým říkat jak seš skoro v Brazílii na plantáži a my jsme blbci kteří pijí Jacobs že.. no jooo..)... Když k tomu připočítám jeho asistenty, z nichž jeden vypadá jako kdyby žil ve sklepě, obléká se jako od firmy "bezdomovec for men" a stejně jako Exner, pravidelně odmítá jakoukoliv informaci o čemkoliv, namátkou.. k čemu slouží měřidlo, jenž je vražednou zbraní, na co takové fádní nesmysly, vždyť my nejsme BAR-BAŘI, aby jsme se špinili tak pokleslými informacemi, nám stačí zatknout toho, kdo má špinavé boty a zapnout v rádiu violončéé-lo drahý kolego... A druhý kolega, ten donekonečna opakující encyklopedik všech čísel zákonů a vyhlášek, ten mi zamotal hlavu. Nevím zda mi více připomíná paní "černou kroniku" z "Ať žijí duchové", nebo Roberta Zárubu, který na vás po každém gólu spontánně vylije dvouminutový kýbl o tom, že v roce 1937 dal nějakej Karel gól úplně stejnej.. ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

Nejdřív mi to přišlo skvělé, ale po čase mi ta celké wokeness přišla otravná. Herecké výkony neměly chybu, ale samo o sobě to nezachrání. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dvojdíle jsem Exnerovi nevěřil (viz můj komentář k prvnímu příběhu). Další dva příběhy byly už o něco lepší, ale pořád mě připadalo, že jeden díl o hodně předčí kvalitou to druhý pokračování, který bylo o poznání horší. Od přehoupnutí seriálu do druhé poloviny se ale něco zlomilo, přišel jsem tomu na chuť. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem si pustil oba díly naráz a nemusel čekat týden na pokračování, kdy jsem za tu dobu zapoměl souvislosti, nebo prostě ty příběhy byly zajímavější než ty předchozí. V Exnerovi nečekejte nějáký akční scény, nebo že by jste napětím nedýchaly, o tom to není a nikdy nebylo. Čekejte jednoduchý a srozumitelný vyšetřování, ve kterým mi sice občas uniklo, jak na to ten Exner takhle logicky přišel, ale tenhle typ kriminálek mě prostě baví. K hereckýmu obsazení není moc dodat. Michal Dlouhý jako Exner byl bez chyby, Beránek s Vlčkem taky bez problémů, ( i když mi ze začátku Novotný jako kriminalista moc nevoněl ), oba ukázali, že jsou výborní herci, hlavně u Vondráčka nechápu, že je tak málo obsazovanej. Velký překvapení pro mě bylo obsazení vedlejších rolí, v každým díle byla spousta známejch herců, kteří si zahráli třeba jenom pár minut. Takže jedinej, kdo mi tam tak trochu neseděl, byla Vica Kerekeš jako přítelkyně Exnera, přiznám se, že ji moc nemusím, ale to už je na chuti každýho soudruha, překousl jsem ji. Nakonec mi přišla v pohodě i hudba, která mi v prvním díle neskutečně vadila. Celkově je za mě Kapitán Exner první krimi seriál na Primě, na kterej se dalo fakt koukat bez problémů, pocitu trapnosti a nebudu mít nic proti, kdyby se jednou pokračovalo dál. ()

Reklama

Reklama