Reklama

Reklama

Le Diable noir

všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy / Horor
Francie, 1905, 4 min

Obsahy(1)

V jednom hotelovém pokoji se zabydlel ďáblík. Nyní se má v pokoji ubytovat nový návštěvník a to se ďáblíkovi nelíbí. Návštěvníkovi tudíž připravuje všemožné peripetie pomocí přemisťování nábytku. Vše nakonec přeroste v zuřivý boj... (Stegr)

Recenze (38)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Méliés měl už pravděpodobně vrchol za sebou, nicméně pořád je co obdivovat a pořád nám vrtá hlavou, jak mohl někdo v roce 1905 provádět s kamerou a nůžkami takové kousky... ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Čertík připomínající opičku působí roztomile, ale pak Meliés "nečekaně" nasadí své oblíbené stop-motion triky a snímek je rázem pohřben nudou. O hororu opět nemůže být v žádném případě řeč. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych si pronajal pokoj i s načerno ubytovaným Ďáblíkem, tak bych si to s ním užil, protože s týpkem, který umí proskakovat dveřmi, nechat mizet předměty či množit židle zkrátka musí být zábava. Nicméně nový nájemník se s ním pustil do předem prohraného souboje a mě tím rozhodně pobavil. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Další triková hříčka génia raného němého filmu. Celý příběh začíná příchodem cestujícího do hostinského pokoje, kde ovšem řádí šotek. V tomto momentě dostává prostor triková kamera, která víceméně „čaruje“ humorné situace. Věci mizí, aby se objevily jinde. Přibývají stejně rychle jako se opět ztrácí. K tomu všemu se ještě zjeví šotek, jenž svými bujarými pohyby a akrobatickým talentem řádí po obrazovce (zmizení uprostřed pohybu není žádným překvapením). Ačkoliv Meliesova tvorba časem upadla do stereotypu, dnešní divák nemá možnost zhlédnout většinu jeho tvorby, a proto se každé režisérovo dílo stává okouzlujícím zážitkem (alespoň pro mě). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Né, že by technická stránka věci nebyla výtečná, hrátky se střihem jsou slušné a jakýsi čerstoďáblík, co nebohému hotelovému hosty vyvádí různé piškuntálie a alotria svou práci zvládá slušně, jenže variace na totéž jsem už z téhle éry viděl několikrát a většinou to bylo o něco zákeřnější a propracovanější. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Teď už tak trošku chápu proč se vedou spory o tom jestli se Chomón se svým La maison ensorcelée(1908) neinspirovalo právě tady. Ale mě je to popravdě fu(c)k. Pokud bych měl tyhle dva počiny porovnávat tak trikově je určitě bohatší Chomónův La maison ensorcelée. Tím však nehaním práci Georgese Mélièse. Už jsem měl tu čest vidět od něho Le Manoir du diable(1896), kterýmu jsem dal 5 hvězd. Jde o krátkometrážní počin jenž lze považovat za historicky první filmový horor všech dob. Tímle si u mě Méliès vysloužil 4 hvězdy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ale pane režisére, to už tu přece bylo před osmi lety! L'Auberge ensorcelée je dokonce i nápaditější. Technicky trošku vyspělejší Černý ďábel je, jsou zde dvě postavy, v Zakleté hospodě si Méliès vystačil ještě sám. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Divím se, jak je tento snímek propracovaný. Georges Méliès je skutečný technicky trikový mistr v oboru. Opravdu - zábava zaručena. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès a jeho klasická filmová atrakce němé éry. Na poli pouhých čtyř minut se Mélièsovi podařilo rozehrát zábavnou taškařici, ve které ďábel straší zákazníka v hotelovém pokoji. A nebyl by to Méliès, kdyby ve filmu nepoužil zvlášní efekty. V tomto případě jde o tvůrcův oblíbený stop-motion trik, jehož genialitu dokazuje fakt, že se téměř totožný trikový proces používá i v dnešní době (z posledních filmů Mrtvá nevěsta nebo Wallace a Gromit), tedy nějakých sto let od jeho vzniku. Le Diable noir je klasickým zástupcem filmů doby, kdy na film ještě nebylo pohlíženo jako na komplexní umělecké dílo s možnostmi vklínění hlubších podtextů, ale jako na atrakci a technologický zázrak, proto jsou zde upřednostněny právě trikové prvky filmu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další úsměvná groteska z dílny génia Georgese Mélièse a opět mistrné dílo. Tento průkopník věděl jak pobavit své diváky a přestože to není až tak mysteriózní jako jindy, ani tady ďábel nezahálí a tentokrát si pekelně pohraje s nebohým hostem. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

"Černý ďábel" se s pomocí filmových triků snaží přivést k šílenství fousatého nájemníka hotelového pokoje. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Videl som množstvo filmov od prvopočiatkov svetovej kinematografie, taktiež aj od začiatkov Mélièsovej tvorby a preto tu teraz môžem byť akože za múdreho, lebo viem, že mal lepšie filmy a že toto je len ďalšie dielo, ktoré zapadá do stereotypu, ktorým sa neskôr vyznačoval. Jediné, čo ma ozaj zaujalo bol ten akože pád zo stolov, no inak utekať pred novými objavujúcimi sa stoličkami mi nedávalo zmysel, taktiež ani to, prečo ich vyhadzoval, keď videl, že stále, ak akože jednu odhodí, tak sa na jej mieste objaví ďalšia. Podľa mňa slabá groteska, ktorá mi len ukazuje, že mnoho ľudí si diela zo staršej tvorby vyberá náhodne alebo podľa odporúčaní a že sa do toho veľmi nevyzná, že staršiu tvorbu veľmi ľudia nepoznajú, inak by napríklad toto dielo nehodnotili k dnešnému dňu 29.09.2013 na tejto stránke 78%, to je prestrelené. Aj s tým čertom to už nie je zábava, navyše jedna scéna, statická kamera, tak to veru nie, v roku 1905 a aj skôr tu bolo o dosť viac hodnotnejších filmov, toto bola podľa mňa už od neho zbytočnosť. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

S čerty nebyly žerty ani v roce 1905 a Černý Ďábel to dokazuje. Podle mě je tohle základ všech duchařských hororových snímků. ()

Reklama

Reklama