Reklama

Reklama

V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery... (TV Prima)

(více)

Recenze (270)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Vidět ten film po letech je pozoruhodné už proto, že dneska podobné nevznikají. Ten příběh se sopkou ve velkoměstě je samozřejmě z hlediska jakékoli pravděpodobnosti přitažený za vlasy, ale o to působivější je hravost při nakládání s klasickými žánrovými motivy na jedné straně a funkčním rozvrhování postav na narativní mapě na straně druhé. ___ Zajímavé je už to, jak se pracuje se zdvojováním center: dva klíčové parky v první části, lávový proud a nemocnice coby dvě centra dění v druhé části - z nichž každé navíc dostane svoje vyvrcholení ve třetí části. Každá jedna důležitější postava z první části navíc dostane svůj malý příběh: nejen oba hrdinové, ale i hrdinova dcera, šéf správy metra, doktorka a její přítel, rasistický policista a černý mladík či výraznější záchranáři.  ___  Je to tak pečlivé následování osvědčených hollywoodských tradic, až to mlátí dveřmi, ale jak můžeme vidět zejména v posledních letech, tento typ řemeslné důslednosti zdaleka není samozřejmý. Je za ním spousta poctivé scenáristické, režijní i střihačské práce, která se na bezprostřední úrovni projevuje zejména ve schopnosti dlouze v dynamickém rytmu gradovat jednotlivé scény i sekvence v členitém prostoru.  ___  Bavila mě v tomto ohledu pečlivě budovaná expozice s dvěma parky, scéna s autobusem, lávou a žebříkem... či finální sbíhavá montážní sekvence hledání dcery, dceřina hledání, přípravy výbuchu, evakuace... i hrdinského mikrodramatu dvou záchranářů v podzemí, o němž se nikdo kromě nás ve fikčním světě nikdy nedozví. Současně mě zaujalo i to, jak moc film z poloviny devadesátých let napříč vyprávěním v různých podobách akcentuje protirasistické téma či pracuje se silnými ženskými hrdinkami.  ___  Vždycky jsem měl raději ROZPOUTANÉ PEKLO, ale zpětně myslím, že se SOPKOU ani tak nesoupeří, jako se coby komentáře k jedné spíše pozapomenuté, byť opakovaně znovuobjevované žánrové tradici filmů o obyčejných lidech na pozadí neobyčejných katastrof pěkně doplňují. Ano, jak jsem říkal, ten příběh je jistě praštěný, ale film samotný ne... byť mu tak půl hvězdičky přidávám s ohledem na to, jak nelítostně je odmítán spíše kvůli svému námětu a schematickým prvkům, aniž se bralo v potaz, jak s nimi naložil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V roce 1997 vehnal osud (respektive mamonářští producenti a distributoři nakopnutí famózním Twisterem) do kin dva katastrofické filmy se sopkou v hlavní roli. Prvním bylo Rozpoutané Peklo, ve kterém hrdinný seismolog Pierce Brosnan chránil rodinu (ne svoji) v malém městě ve Skalistých horách, druhým byla Sopka - na první pohled rozmáchlý spektákl, který obdařil zdivočelou horou rovnou samotné Los Angeles a nechal hrdinného odborníka na zvládání živelných pohrom Tommy Lee Jonese chránit kromě své náctileté dcerky a cizího světlovlasého chlapečka i zmíněné město plné lidí a lidiček s vlastními problémy. Bohužel na druhý pohled divák zjistí (když možná také zaslechne, že hudbu dělal Alan Silvestri), že Pan Režisér Mick Jackson (projděte si pořádně jeho filmografii) od úvodních do závěrečných titulků tím nejbrutálnějším možným způsobem opisoval z příručky Jak Natočit Naprosto Typický Katastrofický Film - Tisíc A Jedno Klišé Ve Službách Hollywoodu. Ano, přátelé, kromě obětovavší se původně bezcitné hyeny a hromady dalších podobných záležitostí je tu dokonce i ten pitomý nesmrtelný čokl. Doprovoďte si to už tenkrát ne zrovna vydařenými triky a filmařskými fígly, očividnými daleko za obvyklým limitem se nacházejícími blbostmi jako jsou borci dávající si to na férovku dvacet čísel od konce lávového proudu, naštvaně se upamatujte, že Anne Heche je na baby, uchechtněte se v dějinných souvislostech nemístné udivené dětské poznámce o tom, jak zaprášení lidé stojící v troskách výškové budovy vypadají všichni stejně, a skončíte někde na čtyřiceti procentech, protože to absolutně nemá nápad a není se ani moc na co dívat (kromě té Anne Heche, sakra). Jenže pak si všimnete toho, jací jsou všichni ve filmu zpodobnění zástupci médií panáci nebo rovnou naprosto na pěst byvší asociálové "ale já jsem zrovna ve vysílání" a řeknete si, že to asi nebude náhoda. Pak dojde ještě na nějakou tu aktuální sociální problematiku černých chudáků proti bílým policajtům, přičemž se všechno urovná tak, aby patriotické oko multikulturního američana dojetím zaslzelo, a najednou to celé vypadá trochu jako záměr... zvlášť když si vzpomenete, jak režisér zatraceně dobře umí zpodobnit katastrofu. Jenže co naplat, dobrého pomálu, a balanc na hraně "stojí za vidění" - "ztráta času" je opravdu dramatický. Takže asi 50%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli láva a únavná schématičnost. Další ze zbytečných katastrofických thrillerů, vděčících za svou existenci nejspíš panice z konce milénia. 55% Zajímavé komentáře: tron, Turiec, genetique, dobytek ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sopka je jeden z filmů, který si dobře pamatuju z doby, kdy jsem každej den chodil do videopůjčovny a sjížděl naprosto každej film. Nevím čím přesně mě zaujal, ale pamatuju si, že jsem ten film viděl víckrát jak jednou, dokonce jsem si ho i víckrát pučil. Tenhle film totiž, přes naprosto typickou zápletku, obsahuje sympatický postavy a celý to tak docela dobře plyne...dokonce i efekty mi nepřišli dvakrát strašný. Co naplat, stejně je to naprosto průměrnej katastrofickej film, kterejch dycky byly tuny. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $49,323,468Tržby Celosvetovo $122,823,468/videl v kine: 75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takovýchto filmů se jeden čas objevovalo až moc a většina vyšuměla stejně jako tento a Rozpoutané peklo s Pierce Brosnanem. Sopky už neletí jako před lety a to by nezměnilo žádné obsazení. Pokud chtěla být Sopka varující snímek příliš se jí to nepovedlo, jestli chtěla být něčím jiným, tak to je ještě horší než jsem si myslel. Typický film, který bude na českých televizích vysílán kolem 20:00. Bohužel... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dnes na BLU RAY a mohu jen tleskat!!!! Zvuk Dolby TrueHD 5.1 a parádní efekty. A to jsem film viděl již v minulosti několikrát. Byl jsem ale o vizuální zážitky ochuzen. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Silvestri : 1. Main Tile ,2. Miracle Mile ,3. Tarnation ,4. Team Work ,5. Build a Wall ,6. March of the Lava ,7. Roark's Missing ,8. Cleansing Rain ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzerá to tu, ako v pekle." - "Možno v ňom aj sme.“ V roku 1997 Hollywood nakrútil dva konkurenčné, príbehovo spriaznené katastrofické filmy o sopkách, ktoré sa zobudia v nečakaný čas na nečakanom mieste a do čela šokovaných obetí sa stavia drsný charizmatický muž so silnou ženou. Obávam sa však, že jeden projekt je priemernejší, ako druhý. Kým Rozpútané peklo malo lesy a solídneho Piercea Brosnana, Sopka má zasa mestskú výpravu a solídneho Tommyho Lee Jonea. Všetko je to ale stále akési nemastné, neslané, nedopečené, nedovarené, čo ja viem. CGI zostarli (asi) už v čase premiéry a budúca klasika katastrofického žánru vyzerá predsa len inak. Podobne, ako Rozpútané peklo, i v prípade Sopky dávam "len" 3*, ale ono to nie je zlé, "len" priemerné a robené na efekt, bez výraznejšieho režijného rukopisu a autentickej atmosféry. Režisér Mick Jackson svoj životný film zrejme už nakrútil (Osobný strážca). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v roce 1997 vznikly nezávisle na sobě dva filmy o katastrofě, za níž stojí sopka. První je Rozpoutané peklo a druhý samozřejmě tento. Zatímco Rozpoutané peklo je spíše dobrodružnější a (alespoň zezačátku) komornější film, toto je od první chvíle klasický novodobý katastrofický film. Ale i zde je pár lepších okamžiků, jako například prvních čtyřicet minut, než se ta sopka probudí. Pak už je to jen laciná slátanina, kdy přestože nikdo z přítomných není MacGyverovým příbuzným, dokáží si se vším poradit. Nejvíc mě rozesmávalo ustavičné překrucování skutečnosti vždy v souvislosti s lávou. Přestože i v Rozpoutaném peklu se nevyhnuli jedné opravdovské hovadině (přejetí autem několikametrového pásu lávy), tady zašli dál. Už jen zastavení toku po jedné ulici pomocí betonových káček a nebo přesunutí Tommy Lee a Anne pomocí žebříku přes to stejné jezírko lávy, necelé dva tři metry nad ní. Nebo vlastně cokoliv v poslední hodině. Tenhle film je tak strašlivě hloupej, že je až nechtěně k smíchu. Bohužel, Skleněné peklo už nikdo znovu nenatočí, i když pokud by zfilmovali další knížky Scortii a Robinsona, možná by se jim to mohlo povést. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Američani už vážně neví, koho nebo co by proti sobě postavili...když jsou všichni teroristé pochytáni, všechny zmutované příšery vráceny zpět pod zámek, když selžou i mimozemšťané, nezbývá nic jiného než vytáhnout z rukávu přírodní živel...tentokráte podzemní vulkán, který začne znenadání soptit uprostřed L.A. ...co je to ale platné, když se zase najde americký hrdina, člověk, který má pro strach uděláno a nějaká láva ho z míry nevyvede - zde v podání Tommy Lee Jonese, jež má mnohem větší autoritu a charisma než valící se magma...krátce se pozastavím nad typickou americkou náročností, kterou zde dokonale interpretoval režisér Mick Jackson...kdyby film ukončil zhruba v půlce, kdy je sopka zdánlivě přemožena, pokáral bych ho pouze za ministopáž...ne, prostě musí přijít hlavní erupce a zrovna u nejvíce obsazené nemocnice...páni, já snad začnu věřit, že sopka má vlastní neurony a umí si svou pouť městským systémem podzemních tunelů pěkně naplánovat...kromě příjemné Anne Hecheové, průměrných triků a popelových vloček se dočkáme klasického béčkového happyendu...pak už jen vyndavám dvdýčko z přehrávače a rychle ho odnáším zpět do půjčovny!! 90 miliónů dolarů(rozpočet)/123 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Někdy uprostřed 90. let se v Hollywoodu snad roztrhnul pytel s katastrofickejma (velko)filmama. Je úplně jedno, jestli je to o sopce, o godzile, o asteroidu nebo třeba o zemětřesení, protože všechny tyhle filmy maj jakejsi univerzální scénář, kde se mění jenom pár drobností. Mam pocit, že ty scénáře tenkrát psaly snad i hajzlbáby ve filmovym studiu. Vypisovat tady všechny chyby a nesmysly, který tvůrci ve filmu nasekali, snad ani nemá cenu. Já už jen čekal, kdy někdo pronese onu slavnou hlášku skrčit se a přikrýt jako v Městečku South Park (epizoda Volcano). Kuriozní je, že režisér Mick Jackson dokázal o 13 let dřív natočit s minimálnim rozpočtem téměř dokonalej katastrofickej film - Threads (Vlákna). Sopka se mu teda zrovna moc nepovedla. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

2 / 10 Takáto erupcia blbých a otrepaných nápadov by určite zložila aj skúseného vulkanológa - katastrofické filmy ma nikdy príliš nebrali a Sopka je priam stelesnením všetkého, čo na nich neznášam. Ak vás tento prírodný živel zaujíma, stokrát lepšia voľba je niečo od National Geographic - alebo si pozrite Twister, podľa môjho skromného názoru to najlepšie, čo v tomto žánri vzniklo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sopka patří k tomu druhu katastrofických filmů, které zcela rezignovaly na jakoukoli snahu zasadit své "drama" do byť jen minimálně hodnověrného rámce. Tvůrci předpokládají, že diváci sopečnou činnost nikdy neviděli a především o ní nic neví, případně je jim to jedno, pokud obdrží obvyklou dávku žánrových klišé a několik hereckých hvězd k tomu. Režie je řemeslně zručná, ale co naplat, krystalickou blbost scénáře nedokážu zkousnout. Podobným laciným béčkovým projektům čas od času dávám druhou hvězdičku za nechtěný humor, ale, proboha, biják s rozpočtem blížícím se 100 miliónům dolarů, s takovým štábem a hereckým obsazením by měl vypadat jinak...Celkový dojem 25 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

The Coast Is Toast. Scénáristé se s tím moc nesrali. Jednoho krásného dne vybuchne uprostřed Los Angeles sopka. Bum! Wow! A pak...no, víte, pak teče po hlavní ulici láva...no, tak ta láva teče a hrdinové se ji snaží zastavit... I když jací hrdinové? To láva je hlavní postavou v blbém a unylém scénáři bez silnější scény, zato plném křečovité snahy neustále obkličovat lávou Tommyho Lee Jonese, toho času na vrcholu. Takže pokud máte zájem zhlédnout reportáž z boje s lávou v ulicích města, jste na správné adrese. Pokud dáváte přednost příběhu, doporučuju konkurenční, úspěšnější, vědecky přesnější a celkově lepší ROZPOUTANÉ PEKLO z téhož roku, uvedené o dva měsíce dřív. Spolu s DENNÍM SVĚTLEM nejslabší příspěvek vlny katastrofických kinofilmů v 90. letech, nominovaný na Zlatou malinu. ()

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama