Reklama

Reklama

Královský dvůr Jindřicha VIII.

(TV film)
  • Česko Jindřich VIII. a jeho dvůr (více)
Velká Británie, 2015, 56 min

Obsahy(1)

Jindřich VIII. je jednou z nejznámějších historických postav dějin Anglie. Byl považován za nejslibnějšího a nejosvícenějšího evropského prince, jenže prohýřil britské bohatství a svůj lid hnal do zbytečných válek. Pro jeho vládu bylo typické pronásledování lidí na základě vyznání, které trvalo řadu desetiletí, prolévání krve a popravy, v jejichž pozadí se skrývala osobní pomsta. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument kombinující dramatická dokreslení známých historických fakt včetně zajímavých exkurzů do málo známých anglických architektur té doby. Anglická reformace byla zvláště komplikovaná a končila vlastně až skvělou revolucí 1688. Dokument tento dramatický vývoj zachycuje s až minuciózní přesností. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Tak nám to BBC pěkně vyrobila - tak, jak se současné bezcenné dokumentární filmy vyrábějí: Trochu povídání několika rádoby odborníků, k tomu něco zahraje pár herců. Trochu nám ukáží kulisy, v nichž se všechno odehrálo. To mne až tak nepřekvapuje, nemám to sice ráda, ale skousla bych to. Ovšem ty pindy o tom, jak kdysi lidé byli hloupoučcí a věřili - jen si to prosím představte! - v Pána Boha a v posmrtný život, tak to si mohli odpustit! U mne tímto krokem klesli kamsi do druhého suterénu. V závěru jsme se dozvěděli, že ten tyranský paranoidní panovník s přebujelým egem byl vlastně pokrokový a pro Anglii byl velkým přínosem, neboť zavedl demokracii a jen díky tomu vznikly USA ve své stávající podobě. Nu, já jim tu demokracii přeju, díky tomu to nyní v GB vypadá tak, jak to tam vypadá. - - - Pro mne byla nejdůležitější informace, že Jindřich VIII. s pocitem, že zašel příliš daleko, litoval svého rozhodnutí vydat Bibli v angličtině a zemřel s katolickým růžencem v ruce. On, který zničil katolickou Církev v Anglii! (1) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Nikdy ste nevedeli, či sa dožijete budúceho rána." Henrich VIII. je dnes v niektorých filmoch stvárňovaný až romanticky, ale v skutočnosti nebol lepší napríklad od Stalina, napriek tomu, že sa tváril pobožne. V závere života sa mu už rozkladalo telo zaživa a smrad pri ňom bol tak silný, že ľudia len s námahou nezvracali. A to vážil už cez 120 kg. A hoci zomrel s poslednými slovami: "Dufam, že mi Pán Boh odpustí hriechy, hoci boli väčšie než museli byť", neviem či existuje až také odpustenie. Bol stelesnením pýchy a ako prvý panovník trval na tom, aby ho oslovovali Vaše veličenstvo (a nie len "Sir"). Tento dokument je rýchlym zhrnutím jeho vlády s viacerými pikoškami. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama