Reklama

Reklama

Pražská kronika

(pořad)
všechny plakáty
Publicistický / Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1966, 6-14 min

Účinkují:

Ljuba Mesteková

Obsahy(1)

Pražská kronika to je speciální extra příloha Televizních novin ČST, kde se dozvídáme ty nejčerstvější novinky z oblasti dopravy a stavitelství. V pořadu navštívíme například stavbu podchodu pod Václavským náměstím, kde byla vybudována provizorní přeložka tramvajových sítí kvůli zachování plynulosti dopravy. Zde byla nalezena rozsáhlá sbírka archeologických nálezů, neboť prostor podchodu nebyl nikdy zastavěný. Během stavby se vytěžilo přibližně 28 000 m³ zeminy a položeno bylo na 4 kilometry nových kabelů. Podchod byl dokončený v roce 1969 a později se stal součástí přestupní stanice Můstek pražského metra.

V jiné reportáži navštíví moderátorka Ljuba Mesteková továrnu ČKD Tatra Smíchov. Máme zde ojedinělou možnost zhlédnout první rychlodrážní jednotku typu R1 československé výroby pro pražské metro. Předmětem rozhovoru s vedoucím výroby Ing. Josefem Hanouskem bude technická náročnost právě vyráběných vozů, resp. podvozků a chystané první statické zkoušky.

V druhém rozhovoru moderátorka vyzpovídá hlavního konstruktéra Ing. Antonína Honzíka, jenž má dlouholeté zkušenosti, při výrobě tramvají T3 a prozradí nám některé další zajímavosti. Závěrem připomeňme, že z politických důvodů se vůz do plného provozu s cestujícími nikdy nedostal. A o jeho existenci dodnes nemá spoustu lidí ani tušení. K dispozici zůstal jen zmenšený model v měřítku 1:10 ve střešovickém muzeu MHD. (CANNIBAL)

(více)

Reklama

Reklama