Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

golfista 

všechny recenze uživatele

Myslím, že gradování nenávisti k vlastní matce vedoucí až k vraždě Jackson nezvládl moc dobře. Pro mě tak tenhle film zůstává jako pouze lehce nadprůměrné krimi. Kate Winslet je ovšem vynikající. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Natočit to někdo jiný, byl by z toho pouhý popisný příběh, hodící se tak na desátou večerní na Novu, ale Peter Jackson z toho udělal strhující podívanou, ve které marnotratně hýří režijními nápady, které jsou prostě NEUVĚŘITELNÉ. Kdo ví, možná právě nominace na Oscara za toto dílo pomohla Jacksonovi přesvědčit šéfy New Line Cinema, aby mu LOTRa financovali. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vnitřní život obou hlavních představitelek je podán neuvěřitelně plasticky a stejně tak atmosféra maloměsta a jeho vztahů...díky hereckým výkonům se vám může stát, že se na chvíli přistihnete, že to, co se obě dívky chystají vykonat, vám připadně docela běžné...Nezapomenutelný zážitek. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mistr Jackson se opravdu dokáže pochlapit na jakékoliv téma. I tento příběh, který se skutečně kdysi stal, pojal velice osobitým způsobem a stylem sobě vlastním. Tentokrát se ale nejedná o parodii dovedenou do absurdna, nýbrž o psychologicky složitý příběh, balancující chvílemi takřka na hranicích mysterióznosti. Obě hlavní hrdinky předvádějí životní výkony a i jim patří díky za skvělý zážitek, který mi sledování tohoto filmu způsobilo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Malý film, který Peterovi umožnil rozvinout filmařské schopnosti a neobyčejnou flexibilitu nálad a různých akcentů jako žádný další počin poté... v jistém smyslu pro mě vrchol novozélandského skřítka. Ten nádherný přechod od růžového dívčího deníčku do zakrváceného vydání psychopatologie dospívajících je skvostný, podobně jako výstřední, ale naprosto hladké skoky mezi světy. A Kate je uhrančivá psychotička jedna báseň. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strašně a rušivě nadsazené vyprávění a tak trochu infantilně vyhlížející manýra známého, tak neopakovatelně kreativního režiséra, který prohospodařil jak ukotvení do neobyčejných lokací Nového Zélandu, tak skutečně nosný a silný námět... ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Pracujíc na svém přerodu z comedy gorek do áčkovýho profilu, jal se velký Pete natočit v 90. letech jedno neplodné drama s tehdy 19letou Kate Winslet. Ale proč si vybral takový křáp za scénář? Aby se trochu vycvičil v režírování dramat! Proč tím má ale trpět i divák, je jasné o něco méně. Nebeská stvoření mě znavila, proto jsem se při jejich sledování zabýval tím, jak jsou zakončovány jednotlivé scény – zda vystupňováním, uklidněním, nebetyčným střihem, nebo přiznanou spárou ve švu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jacksonovo ztvárnění fantazijního světa hrdinek jsem si velmi užival a mám podezření, že si ho užíval i sám Jackson. O to méně se ovšem dostává prostoru pro svět skutečný, do kterého navíc, i v nepřítomnosti hlavních hrdinek, vstupují fantaskní prvky, chvílemi ztvárněné jak z nějakého hororu, které v mých očích degradují výpověď o lidech mimo ústřední dvojici. Ta je zase líčena převážně prostřednictvím vlastních fantazií. DV nich získává příliš sympatií, které nemá čas ztratit, protože (následují SPOILERY!!!) vraždou film končí. Můj dojem je, že Jackson vylíčil dívky příliš pozitivně a jejich čin velmi pochopitelný, když ne ospravedlnitelný. Mně osobně na druhou stranu jejich vztah přišel patologický, a to nikoli kvůli tomu, že byl homosexuální. Spíš proto, k jakému je dohnal činu. A film jako by můj pohled kroucením mým krkem chtěl odvrátit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Možno by si mala tráviť viac času... s chlapcami.“ Pravdupovediac, nuda. Relatívne vymaznaná atmosféra a šokujúci záver sú jedna vec. Priemerné herecké výkony a spomalený scenár vec druhá (a horšia). Určite by som o tejto skutočnej novozélandskej mrazivej udalosti radšej videl dokument. Prekvapilo ma, že tento priemer mnohí považujú za najlepší Jacksonov film. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem hodne a film me nezklamal, protoze tohle byla naprosta nadhera. Vetsinu casu film vypada skoro jak nejaky fantasy, protoze si dve kamaradky neustale hrajou, vymysli a predstavujou a do toho tu je sem tam naka dramaticka scena a jako celek to je perfektne napinavy, mily, zabavny a obcas dojemny. No a jak film smeruje k nevyhnutelnymu konci, tak zdrsnuje az vyvrcholi vostrou scenou na prochazce. A navic je to vse podle skutecne udalosti, respektive podle deniku. Zkratka pribehove si nemuzu na nic stezovat. Herecky to je taky perfektni, Lynskey se s Winslet paradne doplnujou a obe hrajou bezchybne a navic se tu mihne Jackson jako somrak. Uz tohle by stacilo na dobry hodnoceni, jenze tu je navic perfektni vizualni stranka a uzasna hudba, ktera filmu hodne pridava na pusobivosti. No a co se tyce rezie, proste bezchybna, Jackson sype jeden originalni a perfektni napad za druhym. Takze ve vysledku, i kdyz je film pojat spis jak nejaky detsky fantazie, dokaze zapusobit mnohem vic, nez nejaky dramata, kde do cloveka celou dobu busi, jak je to strasne zavazny tema. Jednoznacne 5*, naprosto uchvatny. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tenhle film podle skutečné události ve mně rezonuje i druhý den po projekci, tak jsem si zašla na wiki pro víc informací. Peter Jackson opravdu udělal, co mohl, aby to byla strhující podívaná jak vizuálně, tak po herecké stránce obou děvčat, kde Melanie byla skutečně velmi podobná Pauline. Těžko se tomu věří, ale snaha natočit to hlavně podle deníku, který si psala, je hodný chvály. Samozřejmě chápu, že v těchto letech je u mladých kluků a děvčat fantazie velká, ale tady se dostaly obě kamsi za hranice normálního fantazírování a zřejmě je reálný svět nějakým způsobem psychicky nalomil, což mohl být buď až příliš velký tlak na jakési morální hodnoty a nebo nezájem a nekomunikativnost rodičů. To může být i příčina jejich útěků kamsi do čtvrtého, krásně barevného světa. Potlačovaná zlost a nenávist Pauliny tak postupně rostla, až došlo k tragickému vyústění. Za mě bych jen řekla, že ten konec měl až příliš rychlý spád. Zajímavý film, který rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle film viděl úplně náhodou na satelitu a o režisérovi věděl jen to, že točí nechutné horory. Tak jsem pořád čekal (díky názvu), odkudže přiletí nějaké ty creatures, a ono nic. :o) Opravdu nečekaný zvrat v Jacksonově filmařské karieře dokazuje, že "umí" i emoce. A herečky mu podávají skvělé výkony. Nutnost vidět pro každého fanouška Jacksona či Winsletové! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Unikátní film, nebo alespoň neznám mnoho podobných. Jackson srší nápady, aniž by se ale vzdaloval svým hrdinům. To si rozhodně zaslouží obdiv. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jacksonovo bujaré vyprávění se ne zcela kompatibilně mísí s příběhem dle reálné události, ale díky tomu, že pointa filmu tkví v jakési až pohádkové touze, či posedlosti /zdánlivě/ v dobrém slova smyslu, je výsledkem poměrně zajímavý příběh vznášející se na vlnách fantazie, ovšem nakonec dopadnuvší drtivou silou nejtvrdšího kamene. Závěr je skutečně mocný a mistrně natočený - dvě scény, jenž se díky prolínačkám zobrazují zároveň umocňují emocionální efekt, avšak právě díky tomuto kontrastu s veškerou předcházející stopáží, mám pocit, že nebýt závěru, byl by film průměrnou zívačkou vyčnívající pouze hereckými výkony dvou hlavních protagonistek... Co se týče Jacksonovy režie, já raději buď krok vpřed do ryze áčkových titulů, nebo krok vzad do kultovních béček. 7/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, co žerou LSD, má den 25 hodin. Debutující Kate Winslet a docela zábavný poslední 2 minuty filmu jsou asi jediný důvody, proč se na tohle dílo uživatele halucinogenů podívat. Celkově mi to přišlo jako totální nesmysl. Peter Jackson se timhle filmem zařadil k mým neoblíbeným režisérům. A Melanie Lynskey má tak hrůzostrašnej obličej s permanentně nasranym výrazem, že by s tim mohla rozhánět demonstrace. 30% ()

Reklama

Reklama