Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

Shit 

všechny recenze uživatele

Peter Jackosn i u tohole ukázal že je to fakt vynikající režisér, sice to neni úplně ten typ filmů, který umí nejlíp, ale i tak si s tim hravě poradil a jinak asi nepříliš zábavnej děj dokázal podat tak, že sem se ani na chvlku nenudil a nakonec mi to přišlo jako hodně zajímavej film s překvapivě drsným koncem, i když tyhle filmy zas tak moc nemusim. Dokonce mi to v některých momentech a záběrech připomínalo Pána prstenů. Krom toho, tady Kate Winslet vystřihla asi svůj zdaleka nejlepší hereckej výkon, klidně by si za to zasloužila i nějaký ocenění a i Melanie Lynskey zahrála na svuj věk skvěle. Sice to celkově na 5* neni, ale Kate Winslet mě tak dostala, že je prostě dám ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Film o hloubce lidské nenávisti a také o tom, jak moc lze vysušit své srdce. Vzhledem k tomu, že tyhle dvě věci se mne velmi silně dotýkají, mne nikdy byť pouhá myšlenka na tento film nenechá chladnou. Toho pocitu, jež ve mně zanechal, se asi nikdy nezbavím. Bezprostředně po jeho shlédnutí jsem o sobě přestala tvrdit, že jsem blázen. ♥♥♥ ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sledovat dvě puberťačky atakující celou dobu hranici otravnosti mě kupodivu bavilo, ale souhlasím, že scénář není nic moc a ani vnitřní svět dívčin mě moc nezaujal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý experiment. Ano, Božská stvoření nazývám experimentem, protože kromě okrajové fantasy složky jsou v Jacksonově režisérské tvorbě něčím zcela novým. Peter si dal záležet na tom, aby divák dokázal pochopil úzké pouto a silný vztah mezi hrdinkami, vcítit se do jejich pocitů a pozorovat jejich myšlenkové pochody, které nakonec vedly k oné tragédii. Což se mu podařilo a samozřejmě k tomu výraznou měrou přispěly výtečné herecké výkony obou hlavních protagonistek. Jen je škoda, že nenávist, která vedla k vraždě, se objevila až dost pozdě, takže to stupňování nebylo moc důvěryhodné a samotný akt zabití působil na diváka jako facka neznámo odkud. Ale jinak byl snímek nadprůměrným počinem a hodnotím ho 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson uvádí: Z deníků šáhlé Novozélanďanky.. Nemíním si měnit spodky jenom kvůli jménu režiséra, který sice hýří nápady, ale jestli se nemýlím, mělo to být drama. Scénář vedoucí odnikud nikam však zůstal jen u základů domu a přestože závěr postavil alespoň nějaké nosné zdi, na střechu se už bohužel nedostalo. Zatímco Kate Winslet zvládla svůj celovečerní debut na jedničku, tak její kolegyně Pipi Cihla v punčoše měla 90 % filmu jen výraz panenky Chuckie.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nebeská stvoření jsou skutečným potěšením. Především hereckým a vizuálním. Ačkoliv jsem očekávala zážitek poněkud jiný, ani toto provedení mě nezklamalo. Spíše než psychologickým snímkem, se mi zdál být více něco jako experimentálním fantasy. Kate Winslet a Melanie Lynskey dokonale excelují, zvláště jejich "intimnější" scény stojí za pozornost a pohladí oko i duši. Skvěle zvolená kamera dodává filmu ten správný "pokřivený" šmrnc. Již zde měl Peter Jackson svůj výrazný styl. Něco mezi bizarností, šíleností, humorem a dramatem. Ten dokázal zhruba po deseti letech filmařského zrání dokonale vybrousit a vypustil do světa jednu z nejdokonalejších a nepřekonatelných filmových trilogií, a jeden z naprosto nejfantastičtěji zpracovaných filmů vůbec. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Byl jsem otřesen otřesem. Ne z toho, že by byl tento snímek nějak špatný nebo naopak výborný. Ale z toho jak moc mi nesedl. Fantaskní roviny byly neuvěřitelně půvabné a Nový Zéland nádherný ale po první svižné hodině přišel náraz a hlavně nepříjemný pocit z hlavní hrdinky. Její stupňující se nenávist k vlastní matce byla hodně násilná a díky závěrečným dvaceti minutám toto dílko už nechci nikdy vidět. Raději zavřu oči, otevřu svou mysl a vydám se zpět do snově půvabnější Terabithie než na Nový Zéland v Nebeských stvořeních.6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Průměrný obsah zabalený do brutálně intelektuálního a vizuálně osobitého hávu, který však ne každému padne jako ulitý. Jackson hýří režijními nápady na každém kroku. Něco je povedené, něco až tolik ne. Ve výsledku mu však režijní um asi jen těžko někdo může kritizovat. Film má ovšem svá hluchá místa. Některé nepřesvědčivé scénky co se hereckých představitelek týče (umělý pláč atd.). Jejich role byly nesmírně náročné, avšak to jaksi nikoho nezajímá. Zapamatovánihodná je i kamera, která v lecčems (rychlý přechod celek/detail) připomíná legendární béčka, na kterých Jackson našlápl svou kariéru. Celkově je ovšem snímek o dvou dívenkách pro mě tak nějak odosobněný. Závěr se pochopit dá, přesto mi až příliš silně kontrastuje se zbytkem celého příběhu, který je přinejmenším zvláštní. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nijak zvlášť zajímavý příběh, opředený ovšem zcela zajímavou vizuální složkou. Jackson zde vystupuje jako mimořádně osobitý režisér, který v hlavě míchá přesnou vizi s nespočtem originálních nápadů. Snímek (dle skutečných událostí) posbíral vedle řady ocenění ve své domovině i prestižního Stříbrného lva na festivalu v Benátkách. Křikem o pomoc tak začíná filmová rekonstrukce vraždy, která se stala v Christchurchu na Novém Zélandě v padesátých letech minulého století, kdy dvě školačky brutálně zabily matku jedné z nich. Jacksonovi se podařilo působivě evokovat tamní, diametrálně odlišné poměry v rodinách nerozlučných kamarádek, které propadly kouzlu vlastního světa, aby vše nakonec skončilo tak, jak je zmíněno na začátku. Atmosféru snímku podporují sugestivní výkony obou představitelek (celovečerní debut devatenáctileté Kate Winslet) a naprosto mimořádná kamera. Nasycen jsem byl ale tak ze 60%. Bohužel.. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Spousta hluchých míst sráží výsledek do velké šedi, stejně jako přemrštěné užívání porůzných písní. Kate Winslet podle mě nehraje nijak zvlášť extra a herecky ji překonala její spoluhráčka Melanie Lynskey, ale dost možná to bude tím, že její postava je mi o něco sympatičtější.Na vrchol filmu se jednoduše čeká moc dlouho a vykecání finále taky moc nepomohlo, ač jej chápu, vzhledem k tomu, že na cílovém Novozélandském trhu bude příběh všeobecně znám. Ovšem to citová explicitnost a absence pořádně stoupající gradace po většinu filmu jsou mínusem. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Starší tvroba Petera Jacksona, nesoucí jeho typický rukopis, je taková zvláštní. Především všechny postavy ve filmu jsou hrány takovým způsobem, že působí jako své vlastní karikatury. Někde to funguje dobře (Braindead) a někde to působí téměř šíleně (jako zde). Dějová linie o dvou děvčatech, které se tolik separovali od okolního světa, až jim přišlo normální zabít je určitě velmi zajímavá, ale řekl bych, že Jackson není až takový psycholog, aby něco takového dokázal vykreslit věrohodně. Nuda však nehrozí, Jackson bere filmování jako velkou zábavu a to se do filmu otisklo. Originální kamerové švenky a právě přehnané herectví dělají z filmu velmi záživnou jízdu osudem dvou problémových děvčat, ale myslím, že občas by nebylo od věci trochu přibrzdit a ponořit se víc po povrch. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Ono tam toho fantazijného zmýšľania mladých dám mohlo byť pokojne aj viac a ušetrili by sme si pohľad na zbytočné a nič nehovoriace dialógy a scény. Svet mladej Pauline bol v začiatku veľmi jednoducho podaný, bez výrazových prostriedkov a nižšou réžijnou kreativitou. To, čo prišlo neskôr bola už iná káva. Len čo s tým úvodným nudným rozbehom? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film zrežíroval Peter Jackson. Veľmi kvalitný režisér, ktorý si potrpí na filmy plné zvláštnych efektov, ale z tohto snímku urobil totálnu sračku. Nemyslite si, že to bude niečo na spôsob Pána prsteňov, alebo že tu bude príbeh plný efektov, nie. Je to príbeh o dvoch lesbičkách, ktoré sa do seba zamilujú. V hlavných úlohách ešte hrozná a škaredá Kate Winslet a Melanie Lynskey. Na vcelku podarený úvod, ktorý vtiahne do deja film nepoteší. Nudné dialógy, otravná nenamaľovaná tvár Kate a ešte ku všetkému nudné dialógy, pretiahnuté scény, zlá výprava príbehu a celková zbytočná dĺžka celej snímky. Film sa nepodaril. Podľa mňa silný podpriemer. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh mi neprišiel až tak výrazný ako by som čakal, za to herecké obsadenie a Jacksonová výtvarná stránka, zmysel a cit pre detail ma dosť bavil. Záver filmu ťahá síce dosť hodnotenie hore, ale jeho neskoršie Pevne puto, mi prišlo o dosť lepšie. 70% - 3* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Drsnejšia verzia Anny zo zeleného domu. Peter Jackson sa rozhodol sfilmovať zaujímavý príbeh, ktorý ale maximálne vystačí tak na článok, či 30 minútový dokument, nie na celovečerný film. Herci sú priemerní (Kate Winslet vyslovene otravná), príbeh predvídateľný a nepomáhajú mu ani mdlé fantaskné scénky, ktorými sa snaží vyplniť diery v scenári. A čo je najhoršie, to všetko v šedom televíziou páchnucom vizuále. Toto fakt točil Peter Jackson? ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Rčení "láska až za hrob" pro mne po shlédnutí Božských stvoření nabylo úplně nového významu. Vynikající Kate Winslet. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

bravurní psychomysteriozní snímek, který podle mě vytěžil z minima maximum... výkon Kate Winslet velmi působivý, k režii asi není třeba nic dodávat... ještě pár scén "kamarádek" a bylo by to za plný počet! ;-) btw, poznali jste matinku Elizabeth Moody z Braindead? :-) zde jako učitelka francouzštiny... 8-) 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejděsivější na tom je fakt, že se to opravdu stalo. K úplně nejvyššímu hodnocení mi chbyělo více nadhledu. Zdá se mi, že samotná skutečnost autory tak fascinovala, že rezignovali na snahu vystavět nad ní vlastní nadstavbu. Ale stejně moc povedený film. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako Jacksonova skúška na Pána prsteňov to nie je zlé, čakal som však viac. Príbeh je o dvoch dievčatách, spoločenských outsiderkách, ktoré sa raz v škole stretnú, zblížia a ďalej už potom máme možnosť sledovať patalogický rozvoj ich vzájomného vzťahu a priateľstva. To všetko na základe ich nespútanej fantázie. Príde to až do bodu, kedy sú schopné na svojej ceste za šťastím odstrániť akúkoľvek prekážku... Scenár nie je zlý, len mi tam chýbal trocha väčší dramatický náboj, najmä ku koncu a privítal by som aj výraznejšie zatlačenie na psycho strunu. Takto mi to ako celok pripadalo akési ploché a šedivé. Fantazijný štvrtý svet však bol po vizuálnej stránke naozaj úchvatný, tam sa ukázal Jacksonov prirodzený talent. Ani atmosféra 50. rokov nebola zlá, snímok preto hodnotím na hranici 3-4 hviezdy. 69/100 ()

Reklama

Reklama