Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

Jordan 

všechny recenze uživatele

debut 19-ročnej winslet, debut 17-ročnej lynskey a prvý vážny film jacksona, inšpirované skutočnou (a veľmi zaujímavou - na zélande veľmi známou) udalosťou - veľmi silné lákadlá PRE zhliadnutie tohto filmu; herecké výkony sú výborné, lynskey sa mi páčila ešte viac ako winslet, na ktorú som si s tým jej prepjatým britským akcentom rozmaznanej puberťáčky musel zvykať... čo je ale na tomto filme najlepšie, je množstvo režijných nápadov, ktoré sa tu vŕšia jeden na druhý až človek nechápe, ako môže toľko nápadov pokope stále dávať konzistentný film - formálna stránka je totálne hravá a invenčná, potvrdzuje jacksonovho raného pojašeného génia - hocikto iný by z toho urobil nudnú televíznu drámu! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Brázdením po csfd prichádzam na to, že už v dávnej minulosti som videl dosť zvláštnych, nezávislých a ťažkých psycho filmov. Má to tú výhodu, že tieto nevšedné zážitky vám ostanú v pamäti dlhšie a hlbšie, ako množstvo filmov, ktoré neskôr pozeráte ako závislý filmový divák rad za radom. Jedným z takých mojich zážitkov, na ktoré som nezabudol, sú Nebeské stvorenia. Kdeže som vtedy mohol tušiť, kam to Jackson dokáže a ako sa aj tento film spätne dostane do širokého diváckeho povedomia. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Každý člověk bez miesta hľadá svoj prístav. V obtiažnom období dospievania sa krehké duše vyrovnávajú so stratami ťažšie. Najmä keď majú pocit, že našli niečo výnimočné. Dievčatá z príbehu našli jedna druhú, avšak bojovali o seba nešťastným spôsobom. Zaujímavé spracovanie fantázii oboch, bezosporu nadaných, slečien je veľkým obohatením tohto, inak brutálneho príbehu plného nešťastných ľudí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh, inspirován skutečnými událostmi, ze kterého člověka až zamrazí. Hereckým koncertem bych mohl označit počínání mladičké Kate Winslet, jež dokázala opravdu mistrně ztvárnit roli duševně rozložené dívky a přesvědčit mnohé o svém velkém talentu. Zbytek už sice nevyzněl tak kladně, samotné vyprávění příběhu mi přišlo místy roztahané, nudné a bez důležitého spádu, ale i tak si myslím, že jedno zhlédnutí by si člověk určitě neměl nechat ujít. 70% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Hodně zajimavý příběh dvou kamarádek, které jsou ochotny pro svůj sen i zabíjet. Jackson skvěle vykreslil fanatické kamarádství dvou hlavních hrdinek stejně tak i atmosféru městečka. Heavenly Creatures je skvělé drama které nestojí jen na výborném hereckém výkonu Kate Winslet a Melanie Lynskey, ale taky na velmi dobré hudbě. Nečekal jsem, že tvůrce skvělých hororů Peter Jackson zvládne natočit tak komorní drama, ale zvládl to docela dobře. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem dosud nejvýznamnější díla novozélandského režiséra Petera Jacksona a tento mě zajímal obzvlášť, jelikož byl natočen dle skutečné události. Ani nemám potřebu ho srovnávat se Sériovým filmem z roku 1971, který je zde veden jako podobný, protože oba mají navzdory stejné myšlence a podobné dvojici postav značně odlišné příběhy. Asi bych se k závěru filmu přimlouval, aby neskončil hned po oném nešťastném incidentu, ale po tak krutém zvratu ještě chvíli pokračoval tím, co jsme si již mohli jenom přečíst v doslovu, ale jinak snad ani nemám výtky. Jacksonovi se podařilo rozehrát a natočit celý příběh z pohledu dospívající dívek, které vnímají svět kolem odlišnýma očima, s poblázněnou náladou puberťaček zamilovaných, prožívajících nadšení ze všech senzací, věčně toužících provokovat přísné dospělé a utíkajících si během svých každodenních starostí do vytoužené říše bájné fantazie a světa vlastního fiktivního já... Já se radoval určitě alespoň z originálního stylu plného nevšedních nápadů, včetně svérázného zakompování operních árií do rozverné atmosféry, úžasné byly i všechny fantastkní scény s mytologickými postavami. Taky oceňuji, jak Jackson navzdory odlehčené náladě svého filmu nezapomíná na vážná témata, která celým filmem protékají, přináší scény, které se po skončení stávají podnětem k zamýšlení, kde se asi mohla stát chyba, že...? Nápad točit podle skutečného deníku jedné z aktérek se tu dle mého názoru vydařil. Smutný film natočený (zpětně až děsivě) kouzelným způsobem, ovšem ty dvě holky to sehrály náramně! [90%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson, si po úspěšně krvavých začátcích střihl režii snímku na motivy skutečných událostí, díky které dokázala, že je skutečně pan režisér, který by dokázal zfilmovat i "Pána Prstenů". Snímek má trochu vlažné tempo ale poutavé fantasy výpravy a výborné herecké obsazení, dělají z filmu nejen zajímavou ale hlavně neokázalou podívanou, která vydrží v hlavě dlouho po skončení snímku. Bohužel zde není nic co by nutilo ho vidět znovu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Debut Kate Winslet vo veľkom filme vo veku 19 rokov. To je jediné pozitívum, lebo inak sledujeme celý čas len dve lesbické kamošky, ktoré zavraždia mamu jednej z nich, pretože sa jej zdá ich vzťah nevhodný. Všetko je líčené podľa denníka, ale orientované tak, aby sme ich chúďatká asi ľutovali, lebo ako uviedla vrahyňa: „našli sme potešenie v hriechu“. Ja som priestor na ľútosť nenašiel. Inak na to, že ide fakt o vraždu je scenár veľmi nudný. Asi taký bol aj ten denník tej pošetilej slečny. Spoiler: Najviac nehorázne je, že dievčatá na trest smrti neodsúdili len kvôli mladému veku a následne po veľmi krátkom treste prepustili. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nebeská stvoření zaujmou diváka hlavně díky mrazivému námětu podle skutečné události a úžasným hereckým výkonům Kate Winslet a Melanie Lynskey. Ve fantaskních sekvencích ze čtvrtého světa jsem místy cítil pozdější Jacksonovy filmy (viz Pán prstenů či Pevné pouto) - už tenkrát v něm dřímal hluboký smysl pro smyšlené světy. I když jsem od začátku věděl, jak film skončí, tak i přesto jsem byl až do úplného závěru napnutý. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Film, který ukazuje dvě sobecké hysterické vražedkyně líbivě jako energické dívky s bohatou fantazií, a který jejich neodpustitelný čin vysvětluje téměř jako něco samozřejmého, nemůžu hodnotit kladně. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Jackson vo svojej takmer plnej sile. Ideálne morbídny príbeh, mix reality a "rozprávkovosti", do toho kreatívno-vizuálno-podmanivé jemne úchylné vízie, aké vie zobraziť len tento novozélandský mág a to všetko podporené "neštandardnými" hereckými výkonmi. Optimálny guláš pre silný film, ktorý každou minútou hustne do konečnej lahodnej konzistencie... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ve skutečném světě jsou nešťastné a mají jenom sebe, a tak začnou psát knihu, kde si vysní krásný bizardní svět ve stylu ženských historických románů. Přesto to rozhodně není dojemný film pro maminy na mateřské - a nechybí ani pár zrnek zvláštního Jacksonovského humoru. Kdo by si pomyslel, že film o dvou kamarádkách/lesbičkách, které se dopustí vraždy, může být tak plný zářivých barev. Nebýt nezvládnutého konce, byl by to podobně dokonalý film jako Shawshank. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

S tvorbou Petera Jacksona se zásadně míjím. Nemám žádný vztah k sérii Pána prstenů, nelíbil se mi ani žádný z jeho dalších filmů, včetně Pevného pouta, které nese několik spojujících motivů právě s filmem Nebeská stvoření. Ani u Nebeských stvoření mě nijak neuchvátila Jacksona práce s fantaskním světem obou dívek, nicméně zvolená režijní forma, práce s kamerou, herecké výkony a intimně drásavá atmosféra (pomrkávající chvílemi k rané tvorbě Petera Weira nebo třeba Guillerma del Tora) tvoří velice zajímavý a nezvyklý filmový zážitek, vrcholící nervydrásajícím závěrem. V kontextu Jacksonovy tvorby jsou tak pro mě Nebeská stvoření jeho nejlepším dílem a zároveň jediným filmem z jeho tvorby, který mnou dokázal pohnout. 7/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jackson natočil po Meet the Feebles a Braindead své první seriózní drama a jeho hororové začátky prozrazuje snad jen těkavá kamera, která v důležitých momentech přidává na napětí, jindy je ale velmi rušivá a do dramatu takového kalibru se nehodí. Samotný příběh není až do osudového momentu vyprávěn příliš vážně. I když se Jackson snaží místy diváka přesvědčit o opaku. Dramatické chvíle jsou totiž vyváženy lehkovážnými sekvencemi a obrazy z vysněného světa dívek, plného barev. Jackson každopádně dokázal, že není jen režisér humorných gore filmů, ale že umí zacházet s herci a dokáže napsat skvělý scénář. A jelikož Heavenly Creatures sklidili pochvalu, Jackson byl na dobré cestě k natočení Pána prstenů. Rozpočet: 5 milionů USD. Box office: 5,4 milionů USD. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Mé první a relativně pozdní setkání s předprstenovským Jacksonem provázejí mírné rozpaky. Kate Winslet debutující, s Melanií Lynskey excelující, Peter Jackson exhibující, kamera poletující, divák zírající. Vážné téma, pohádkové zpracování, podivné fikční světy a pro Jacksona možná zklamání, že do filmu nemohl propašovat nějakou vraždící příšeru. Ačkoli chladnokrevná akce děvčat v závěru (doufám, že se nejedná o spoiler) je hodna pořádné příšery. Jen se obávám, že až se mě za pár týdnů někdo na film zeptá, vybavím si především odvážné bláznění s kamerou. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Takováto práce s obrazem v dramatu (neustálé jízdy, které odhalují potřebné informace postupně, zcizovací efekty, změny hledisek, nemožnost se spolehnout na to, komu daná scéna vlastně patří) je věc, kterou pak začal dělat Spielberg o téměř dvacet let později (koneckonců spolu s Jacksonem spíchli Tintina). Poučená práce s bulvárním tématem, kterou vlastně ani ona vražda nezajímá, ale spíš se snaží, abychom pochopili zdánlivě přehnané a naivní pouto dvou přátel v tom nejkrásnějším věku, obklíčených zkostnatělým, racionálním a omezeným světem, je věc, která je dodnes strašně vzácná. Překrásná připomínka určitého životního období, které bych normálně označil za nepřenositelné, s jedním umlácením cihlou na závěr. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv už na začátku je jasně řečeno, že to celé dopadne tragicky, tak díky Jacksonově režii na to člověk úplně zapomene. Užíval jsem si nádherný vizuální, sem tam úsměvný, příběh dvou dospívajících dívek, které se přirozeně bouří proti svým rodičům, milují své idoly a vytvářejí si vlastní snový svět, který je podán naprosto výtečně. Já s nimi vlastně celou dobu sympatizoval, kroutil hlavou nad úzkoprsostí rodičů a chápavě pokyvoval nad jejich postojem. Když pak už přituhovalo, tak mě začalo, i přes stále poněkud odlehčený tón, mrazit a na samotném konci už jsem měl regulérní husí kůži. K vynikající režii pak přispěly Melanie Lynskey, jejíž Paula byla zatraceně důvěryhodná a pochopitelně devatenáctiletá Kate, která byla neskutečná už ve své první filmové roli. 95% ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Kate Winslet, a jej bravúrny herecký výkon. BRAVO! Rola psychopatickej neurotičky ju úspešne zaradila do blázinca zvaného filmový priemysel. Bohužiaľ, totéž sa nedá povedať o jej rovnako debutujúcej hereckej partnerke, ktorej herecký výkon sa mi zdal nedostatočne uveriteľný. V jej očiach a z celkovej mimiky tváre sa nedalo stopercentne odčítať, ako veľmi nenávidí svoju matku. Myslím si, že keď už niekto nenávidí z hĺbky duše, nesmie ukázať slzy, ale musí jednať bez chrbtovej kosti! "Asi mi začína hrabat. Kdepak, Jeana. To ostatní jsou cvoci." ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Toto je příběh podle deníku Pauline Yvonne Parkerové a její přítelkyni Juliet Marion Hulmeové z let 1953-54.CITÁT - a já dostal ponožky........ První slova Pauline zní - Dala jsem si novoroční předsevzetí, že budu k lidem vlídnější. Povedená, ikdyž krátká je scéna "Hrad z písku" okolo 26 minuty - no, vlastně je ta scéna delší, ale z jiné perspektivy. CITÁT - Co je outěžek ?......... Dětská radost i láska se tu prolne z nenávistí k rodičům a přátelům. Nenávist tak hlubokou že prolne celým příběhem a je vlastně jeho podstatou. CITÁT - Všude mě posílaj pro moje dobro......... Také jsem se později ptal sám sebe - čí rodiče si vlastně zaslouží smrt ? Téma dne : mord matky. Úterý 22. června 1954. Orsona Wellse si ve filmu zahrál Jean Guerin. Krutý příběh. ()

Reklama

Reklama