Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

ambron 

všechny recenze uživatele

Dve stvorenia uväznené v jednom svete, ktorých občasným vyslobodením je útek do vysneného sveta Štvrtej dimenzie. Oceňujem, že režisérovi išlo v prvom rade o zobrazenie psychického stavu dievčat, ich vzájomného vzťahu a vykreslenie fantazijného sveta, do ktorého sa vydávali, pričom zločinom len nechal vyvrcholiť celý príbeh. Melanie Lynskey spolu s Kate Winslet predviedli ohromujúci výkon, ich hrdinky by si za boj za svoje šťastie nebyť tragického konca aj zaslúžili sympatie a obdiv. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad by nikto nepovedal, že Peter Jackson vie točiť aj snímky bez litrov krvi, či tisícok vizuálnych efektov. Ale je to tak. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dvě osamělé holky si vytvořily vlastní svět a když jim ho někdo chtěl rozbít, rozhodly se vraždit. Jedna z nich se kvůli rodičům stále stěhovala, druhá neměla kamarádky pro svou příliš introvertní povahu. Jejich setkání bylo osudové a neměly se už nikdy rozejít. Tedy alespoň ne dokud dospějí. Jenže život si nebere servítky a slabší musejí ustupovat silnějším. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Biografický film o skutečném případě matkovraždy - člověka hned napadá celá řada klišé, která se na takový žánr mohou navázat. Úplně to vidím - matka a dcera na sebe ve snaze o oscarový výkon křičí až se jim napínají žíly na krku a do toho hraje sentimentální smyčcová hudba. Ale Peter Jackson naprosto překvapí tím, jak se mu podařilo zcela suverénně podobným šablonám vyhnout a příběh převyprávět lehce, nepietně, přitom ale se zdrcující katarzí. Ze všeho nejvíc se režisér soustředí na pochopení společného světa dvou dívek, velmi zajímavě rozehrává jejich fantazie a tím se vyhýbá přílišnému realismu, který by už tak strašnému tématu mohl jedině ublížit. O tom, co jsou Nebeská stvoření za film, podle mě dobře vypovídá to, že ihned po skončení jsem mu dal čtyři hvězdičky, ale asi za čtyři dny jsem musel změnit na pět. Je to takový ten zdánlivě nenápadný snímek, co je ale plný otázek a podmanivé atmosféry, takže ho jen tak nedostanete z hlavy... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

1) Ten, kdo měl na starosti casting, měl děsně složitou práci. Takový dav "božích kreatur" se v jenom filmu hned tak nevidí. 2) V každém případě podprůměrný snímek o dvou ďábelských a psychicky narušených kreaturách, přičemž především Kate to dobře zahrála, přesto ale nevidím důvod příběh zfilmovávat. Jediné další plus navíc (kromě Kate) je Peterova fascinace obrazem, což je ale na alespoň průměrný film stále dost málo. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Človek netuší na akú kvalitku dostane tip cez Simpsonovcov... Pohľad do duše dvoch týniek presne na rozhraní života, kedy sa sny o princeznách, rytieroch a zázračných krajinách menia na priamočiaru cestu za ukojením základného freudovského sexuálneho pudu akýmkoľvek spôsobom. Pohľad na racionalitu pevnú ako skala, ako skala. Fakt! Škoda, že Petrovi nebol poskytnutý väčší rozpočet, pretože sa z námetu dalo vytrieskať omnoho viac. Viac, avšak len za pomoci grafiky. Takto sa z toho stal len priemerný televízny film, z ktorého cítiť tú lacnotu. Chce to jednoznačne remake! S konštatovaním, že len priemerný človek sa prispôsobuje realite, idiot si vytvorí vlastnú, možem film odporučiť! ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Film o o psychyciky zlomených kámoškách, které by nejraději jenom pobíhaly polonahé v lese a hrály si přitom na princezny. Jacksonovy kamerové vychytávky jsou i tady skvělé a dokáže hezky smíchat pohádkovou i "hororovou" atmosféru. Je to ale podobně nedotažené, jako později natočené Lovely bones. PAni jedna z dívek se během hodiny moc nikam neposune, jen se utužuje jejich pouto, až jedna z nich dostane vražedné choutky. Po chvíli film nenabízí nic nového, ktom technicky skvělých pohádkových pasáží. Asi je to důsledek toho, že scénář vysál pouze slova z deníků Pauly. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velmi silné, velmi psycho, velmi vypjaté - tento snímek, vycházející ze skutečných událostí, mě naprosto uchvátil, hlavně výkony dvou hlavních protagonistek (začínající K. Winsletová tu hraje jako ostřílená herečka) a zdrcující psychický vývoj jejich patologického přátelství ve mě občas vzbuzoval i strach, čeho je láska k bližnímu schopna. Konec sice nepřekvapí, ale je patřičným vyústením beznaděje a zou- falství (a nebyl by to P. Jackson, aby film neskončil v kaluži krve). Škoda jen, že film zůstal u nominace na Oscara. ()

sta 

všechny recenze uživatele

aaaaaaaaaaaaaaach... nádhera.. Petere, jak nesnášim tvého LOTRa, tak jsi mě zničil tímto geniálním filmem.. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvedav jak si Jackson poradi s prechodem z gore komedii na seriozni drama, bohuzel, hur uz to dopadnout nemohlo a Jacksonovi ambice probojovat se do me reziserske topky timhle snimkem pravdepodobne nadobro umiraji. Obcas se sice objevi zablesk jeho trademarku, neni to ale vubec nic platne. Vazne nechapu, proc si vybral tak nudne tema. Celemu filmu dominuje duo neuveritelne hnusnych a otravnych herecek, ktere se vazne nevidi kazdy den. Kate Winslet je synonymem pro nesympaticnost skrze celou svoji karieru a jeji prehravani je neco, co proste nejsem schopen akceptovat, v porovnani s tou hlavni zrudou to je ale jeste zlate. Neco tak nechutneho jako je Melanie Lynskey uz sem dlouho nevidel. Tahle herecka je seriozne na bliti a co je uplne nejhorsi, je jeji usi trhajici akcent a katastrofalni hlas. Nejvetsi problem je, ze prave tahle krava cely film komentuje jako narrator a tudiz i kdyz si treba chcete vychutnat nejake ty zabery, neni to mozne, protoze vam krvaci usi kdykoliv promluvi. Tohle Jackson absolutne nedal a Heavenly Creatures je film, ktery me urazi svou ubohosti. Takhle jsem se uz dlouho nenudil a chci tu hodinu a pul zpet! Jinak spoilerujici golfista je taky dobre na facku. 1/10 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Skvěle vykreslený vztah dvou puberťaček včetně přechodů do jejich imaginárních světů. Film člověka vtáhne natolik, že posléze chápe nenávist, kterou chovají k matce, ale je opravdu škoda, že závěr nám vyzradí hned na začátku. Kdyby člověk celou dobu nevěděl, jak to dopadne, byl by závěr opravdu nervydrásající. Bohužel takto se nic podobného nekoná a tím konec těžce ztrácí na své působivosti. ()

Jira K 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem si mě Jackson hodně získal. Samozřejmě se mi líbila i jeho předchozí tvorba např.Braindead, ale tento film je úplně o něčem jiném a až tady se ukáže pravý filmařský duch. Jackson se zfilmování tohoto díla zhostil na jedničku! A souhlasím s Misery, na tento film není radno se dívat s vlastní matkou... ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

Vkusné a těžko napodobitelné Jacksonovo balancování mezi grotesknem čtvrtého světa a realitou nešťastnou, šedivou, nepochopenou. V posledních deseti minutách vkročíl snímek do nové dimenze a přivodil mi pocity takřka nevídané. Film i režisér v mých top. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Padesátá léta jsou pro Petera Jacksona zaslíbená a je velká škoda, že si je sám nemohl prožít. V jeho filmech jsou zachyceny prostě nádherně a stejně tak je tomu i ve snímku, který se přímo v 50. letech odehrává. Ona se ta doba totiž promítá do všech jeho filmů, které nejsou fantasy. Stejně tak je fascinovaný vraždami, ale v tom filmařském slova smyslu. Alespoň doufám. "Nebeská stvoření" pro mě nejsou tak silným filmem, jako jiné jeho, ale přesto zde jsou scény, které vás musí ohromit. Hlavně ta finální. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Alespoň, že se ta Winsletka časem naučila hrát, protože tohle expresivní přehrávání bylo tak akorát na facku. Umolousané drámo s mrtvolnou gradací, takhle ne, pane Jacksone. A teď mě omluvte, jdu říct své mamince, že ji mám rád. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film netočil Peter Jackson se svým originálním pojetím, jednalo by se o zcela průměrný, šedý příběh. Dvě kamarádky se v podmínkách okolního konzervativního, stereotypního a všedního života sblíží, rodiče je od sebe chtějí rozdělit a tak se rozhodnou pro zavraždění matky jedné z nich, aby spolu mohli naivně uprchnout. Režisér do svého filmu vybral dvojici mladých hereček, kteří přesně pasují do daných charakterů - vždyť spatřit filmový debut Kate Winslet byl po jméně režiséra druhým ze dvou důvodů, proč film shlédnout. Kvůli tomuto námětu bych se určitě neobtěžoval. Fantazijní svět a výkon hereček udržely tento snímek na koukatelné úrovni, poněvadž na mě působil velmi zdlouhavě, neměl potřebnou gradaci, napětí či humor a v celkovém ohlédnutí docela nudil. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Geniálně zrežírovaný film. Téměř každá scéna, každý záběr má neuvěřitelný šmrnc, ze kterého je cítit Jacksonův obrovský zápal pro věc. S použitím místy velmi dynamického střihu, "vtíravé" kamery a netradičních hudebně-imaginativních:))) vsuvek vznikl nadmíru vydařený snímek, u něhož není možné (alespoň z mého pohledu) se ani na chvíli nudit. Navíc zobrazení vztahu obou hlavních protagonistek bylo zvládnuto na výbornou.)) Mouchy by se našly, ale jak už jsem zmínil výše - Jacksonův cit pro režii je tak obrovský, že na nějaká negativa velmi rychle zapomenete.)) ()

Reklama

Reklama