Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson zvládol zobrazenie vzťahu dvoch – psychicky od normy odklonených – dievčat veľmi realisticky a Kate Winslet s Melanie Lynskey predviedli výborné výkony. Spriaznenosť duší, spoločné prežívanie platonických lások a romantických predstáv, boj proti rodičom, zdieľaná nenávisť... Na scenári je pútavý nielen cit pre fantazijný svet dievčat, ale aj porozumenie dievčensko-ženskej duši, ktoré poukazuje na ženu v pozadí – Frances Walsh, spoluautorku scenára. O filme som najprv čítala, takže som ho začala pozerať s očakávaniami, ktoré v žiadnom prípade nezostali nenaplnené. Bola som doslova vtiahnutá do deja, ktorý som konfrontovala s vlastnou skúsenosťou – aj ja som zažila podobný vzťah, písanie si listov nielen za svoju osobu, ale aj za alterego, prepojenie duší a pubertálne obdivovanie hercov či spevákov; to všetko, no nie v takej intenzite, aby som mala chuť niekoho zabiť. :) Samotná scéna vraždy je však veľmi realistická, nie vždy ju znesiem. Veľmi ma potešil úryvok z filmu Tretí muž a predstavu prenasledujúceho Harryho Lima považujem za vtipnú a desivú zároveň. Je to film, s ktorým sa osobne môžem stotožniť, a to je to, čo ma núti pozrieť si ho ešte neraz. Plus by som si strašne chcela prečítať denník Pauline. Že vraj bol zničený, ale zasvätení tomu neveria... Odporúčam režisérsky zostrih. ()

honelnik 

všechny recenze uživatele

Pekné, pekné tu píšete, lenže prúser nastane, keď sa odpútame od čarokrásneho vnútorného sveta dvoch dievčat , ktorí sa rozhodli zdielať (a Jackson zase s náma), a pozrieme sa na ne ,také aké sú - rozmaznaní fagani, ktorým mal dať niekto dobre cez hubu, keď bol ešte čas. Jackson sa z mne neznámeho dôvodu dobrovoľne pasuje do pozície slovenského režiséra (rozumej dve dievčence pol filmu pobehujú po lúke, bláznivo šantia pričom divák nestačí krútiť hlavou/má len hmlistú predstavu wo co go), lenže nastáva zlom, len o niečo menej nepochopiteľný ako predchádzajúci dej, a bum bác koniec. Scenár je niečo čo si asi Jackson načmáral na krabičku od Big Maca cestou na plac a s tým už nič nenarobí ani sebe lepší režisér. Prílišná snaha o idealistické vyobrazenie oboch dievčat si priam pýta palec dole (nehovoriac o tom, že to na mňa pôsobilo presne opačne) Napriek tomu všetkému, Kate Winslet tradične výborná s rozkošne hnusným anglickým prízvukom, kamera fajná...to máme dve...+nezaspal som = 3- ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu jak mi tohle mohlo uniknout.Jackson v oblíbených režisérech,Kačka v herečkách a já sem o tomhle filmu vůbec nevěděl.Kate dokazuje,že už za mlada ji to šlo a právem dneska patří k nejlepším herečkám.Melanie byla taky výborná.Hravá režie Petera Jacksona a konec u kterého sem se odvracel od obrazovky (to se mi teda nestává často) dávají silné 4. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Tak toto bylo hodně zajímavé! I když mě samotný příběh až tolik nezaujal a chvílemi až nebavil, forma, kterou byl podán, byla neskutečná. Surrealistické a gradující scény doplněné operní hudbou byly skvělé, navíc s výbornou debutující Kate Winslet. A stejně jako mě před pár lety zaskočily a zcela pohltily Lovely Bones, konečně chápu, kde Perer Jackson čerpal inspiraci a že se tehdy nejednalo pouze o jediný počin vyčnívající z jeho obvyklé tvorby epických velkofilmů. A i když mi k plnému hodnocení něco chybělo, Heavenly Creatures určitě stojí za zhlédnutí, už jen z toho důvodu, že se vymykají čemukoli, co jste kdy viděli. ()

Marsello 

všechny recenze uživatele

Mladá Winsletka a už tak dobrá... Až som bol prekvapený, že to fakt natočil Jackson. Triky, ktoré sa zdokonalili a použili v PP. ()

Judas 

všechny recenze uživatele

Jackson je jednoduše brilantní a geniální. Jeho přestavivost a fantazie neznají mezí a to ani v případě dramatických témat. ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

Výborná Melanie Lynskey a ještě lepší charismatická Kate Winslet představující dívky odlišující se od ostatních s fantastickým světem umění. Konvenční profesorka v podání Elizabeth Moody taky skvělá a když její francouzštinu si dovolí Juliet asertivně opravit, připomene mi to podobný zážitek z gymnázia. Julietina hrdost, sebevědomí a spontánnost je kouzelná a lehce diváka strhne. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že spousta diváků tyhle Jacksonovy hrátky na horké půdě nezletilých vražedkyň prostě vyfakuje, nebo je to úplně mine. Z mého pohledu jde o jeden z nejnápaditějších způsobů jak uchopit tak citlivé téma. Vystihnutí křehkosti dívčí psychiky nikdy nebylo kreativnější a postupný přesun z hravého úvodu do temných vod vražedných, kdy (pokud víte, o čem film je) víte , jak to musí dopadnout, dá divákovi pořádně zabrat a mně se zatajil dech. PíDžej netočí tuctové filmy, a i když mu můžete chtít sto věcí vytknout, z dvojnásobku si sednete na zadek. Melanie Lynskey a Kate Winslet v hlavních rolích jsou nic míň než fenomenální. 100% ()

Kolyas 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní snímek. Styl vyprávění napovídá netradiční filmařský talent tehdy ještě mimo Nový Zéland nepříliš známého P.J. Snové sekvence jsou velmi působivé, stejně jako herecké výkony obou hlavních ženských protagonistek. Devatenáctiletá Kate Winslet započala svou kariéru opravdu zdařile. ()

Misery 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto filmu mi to nedalo a musela jsem si najít více informací o osudu dvou dívek, které zabily matku jedné z nich. Úplně jsem tomu podlehla a dokonce si půjčila z knihovny knihu od Anne Perry, což je nové jméno Juliet Hulme, která se nakonec opravdu stala výbornou spisovatelkou a dnes žije v tom "děsném" Skotsku. Jacksonův film je úžasný v tom, že vás donutí dívat se na vražedkyně v jiném světle. Sice neexistuje nic, co by jejich čin ospravedlňovalo, ale stejně jim musíte fandit. Všechna zásluha však nepatří pouze Jacksonovi, ale samozřejmě i odzbrojující Kate Winslet, která znovu dokazuje, jak měla v Titanicu málo místa pro své herecké umění, i Melanie Lynskey, jejíž Pauline se pomalu mění z bezstarostné "Yvonne" v depresívní "Ginu". Tento film mě dodnes nepustil ze svých pařátů. Je jedním slovem ÚŽASNÝ!!! DOPORUČENÍ: Nedívejte se na tento film moc často za přítomnosti vaší matky, mohlo by ji to vyděsit :-) !!!!!! ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon Kate Winslet i Melanie Lynskey! Závěr je strhující! Podařené dílo na začátku dvou hereckých kariér. ()

kersten 

všechny recenze uživatele

Našťastie som o tomto filme nič dopredu nevedela ani nečítala obsah a dobre som urobila..... o to bol záver pre mňa šokujúcejší. Ale celkovo priebeh filmu priemerný. Kate Winslet dobrý výkon, ale že má 15 rokov, tak to som jej neverila. To mi značne prekážalo. ()

ICTS 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Horší než trest ve formě vězení je ten, když se zamilovaný pár, už v životě nemůže nikdy potkat. Pěkně podaný příběh ve formě kinematografické tvorby. Zase jsem se přesvědčila, že Winslet s Lynskey jsos skvělé herečky, které se umí pořádně vžít do svých rolí. Jako celovečerní film rozhodně doporučuji. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že je snímek ještě z doby, kdy se Jakcson soustředil na realizace svejch ujetejch nápadů. Jenomže zatimco třeba v Braindead měla realizace jeho šílenejch nápadů občas svoje pochopitelný místo, u Nebeských stvoření už tohle neplatí. Spíš než na zvrhlý představy hlavních hrdinek se měl soustředit na vyprávění příběhu o tom, jak pomalu bobtná Paulina nenávist vůči vlastní matce. A měl to natočit klasickym dramatickym způsobem, pak bych možná přihodil třetí hvězdu. Ale stejně by asi nešlo o žádnej zázrak, pro mě jednoznačně nejslabší a jedinej fakt nudnej Peter Jackson. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Na poměry filmů dle skutečné události se řadí mezi ty lepší. Herečky hrajou hezky a postava Kate Winslet je poměrně vtipná. Jejich vztah je pěkně vykreslený a občasné představy se do filmu hodí. Bohužel jsem se do života hrdinek až tak nevžil a dějově mě to místy tolik nezajímalo. Přesto se jedná o fajn lousek. Vyhodnocení: Bylo hodně zajímavé vidět Kate Winslet v jejich filmových počátcích ()

mdouglas 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi i docela sedl, tedy příběhem atp. Co mi trochu vadilo bylo zpracování obrazu. Vím, že tenhle film je z roku 94, přesto bych nemusel ze začátku chvilku těch sepiových barev a nižší TK. Jinak ok --- 78% ()

Reklama

Reklama