Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

julyberda 

všechny recenze uživatele

Bohužel ani režijní talent, nadané herečky, krásný vizuál a šikovný kameraman nezakryjí fakt, že Fran a Peter nedokázali pochopit, proč ta Pauline zabila svou matku. ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Kate Winslet? Peter Jackson před Pánem Prstenů? Jak jsem tento film mohl tak dlouho míjet? Příběh byl přinejmenším zajímavý a pokud vezmeme v potaz, že byl inspirován skutečnou událostí, tak i celkem neuvěřitelný. Herecké výkony bych nazval průměrnými, nikdo extra nevyčníval, ale koukat se na ně dalo. Síla tohoto snímku však tkví v atmosféře, která je zde opravdu dokonalá. Pokud tedy hledáte mírně náročnější film s celkem drsným tématem, nesmíte toto dílo minout. ()

Rychloskot 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi sedí úplně vším. Zahrané je to dokonale, zábavné, poutavé a neotřelé. Podle skutečných událostí zpracované věrně, charaktery jsou perfektně vykreslené a některé scény naprosto legendární. Film, který musím jednou za čas vidět. ***** ()

Madax 

všechny recenze uživatele

Někdy si přeju, aby Jackson toho Pána Prstenů radši nenatočil a jeho jméno tak hrozně nezprofanofalo, každý se na něj nyní dívá jako na hitmakera hollywoodského ražení ( a přiznejme si to, PP s King - Kongem se přes svoje nesporné kvality často mění v přeplácanou trikovou sračku), a přitom byl Jackson kdysi skutečným géniem, který točil filmy sice na koleně, zato s láskou a s maximálním využitím svého tvůrčího potenciálu. A Nebeská stvoření to jasně dokazují. Tento film vás chytne a nepustí... ještě dlouho po shlédnutí se vám k němu budou myšlenky vracet. Nezbytná trofej do sbírky každého filmového nadšence! ()

žabař 

všechny recenze uživatele

určitě fantastický výkony obou hereček, určitě mrazivý příběh a určitě skvělý snový čtvrtý svět...ale přece jenom, u Jacksona bych očekávala té nereality trochu víc. ()

bmolko 

všechny recenze uživatele

Na film Nebeská stvoření, o kterém se mluví jako o průlomovém v kariéře Kate Winslet, jsem byl zvědavý hodně dlouho. Zajímalo mě jak znepokojivé téma filmu o zhoubném a zničujícím přátelsko-milostném vztahu dvou labilních kamarádek, tak i Katina performance v jejích 18 letech. Asi není překvapením, že je její výkon naprosto skvělý. Jen film v určitých místech trochu moc tlačí na pilu a je překombinovaný představami a křikem hlavních hrdinek. Každopádně atmosféra filmu, která graduje chladnokrevným rozhodnutím k matkovraždě, je uvěřitelná. 3.5* ()

ariari 

všechny recenze uživatele

tak neviem, ako to urobil zas, ale aj tu je všetko v podstate čistá hra... aj keď riešení by sa našlo veľa, jeho uhol pohľadu je jasný a dobre sa na film pozeralo až do konca. ()

drozd 

všechny recenze uživatele

To, že film natočil Jackson, jsem se dozvěděl až po shlédnutí a docela mě to zaskočilo. Opravdu bych nečekal, že jeak tak odlišné téma ztvární tak přesvědčivě. ()

PanNafka 

všechny recenze uživatele

První hodina mě příšerně nudila, pak se to začalo konečně někam ubírat, ale i tak žádná sláva. Tři hvězdy za to, že k hlavním hrdinkám přese všechno cítím určité sympatie. ()

MathewBB 

všechny recenze uživatele

Film o dvou homosexuálních mladých ženách (a jejich pochodech), které společně zabijí matku jedné z nich, jelikož jim nepřeje v jejich vztahu... Hodnocení 75% nechápu... ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Kdyby se všechny špatné matky zabíjely, tak by skoro žádné nebyly. Škoda, že nebylo ve filmu, jak holky po vraždě dopadly. Ať byla její matka jakákoliv, zabíjet ji neměly. Myslím, že jsou o dost horší matky. Smrt si určitě nezasloužila. Chápu, že holky v tomto věku jsou k autoritám plné nenávisti, ale zabíjet rodiče, to snad ne. Kdyby pár let počkala, pak by odešla sama. Škoda, že jsem film neviděla v češtině. ()

KeskarM 

všechny recenze uživatele

Kterak může přílišná imaginace a fantazie k vraždě přispět. Vzhledem k mé vlastní zálibě ve vytváření vlastních světů a příběhů, ať už v psané či larpové rovině, ke mně tento Jacksonův snímek promlouvá velmi a až mrazivě. Po stylové stránce příprava na Pána prstenů, ovšem s mrazivým koncem, Kate Winslet. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Bohužel, do tohoto snímku se nedokážu přinutit. Nezaujal mě a po druhém pokusu jsem skončil v první půlhodině. Nezajímavé, prostě mimo mě. ()

Rumplcimprca 

všechny recenze uživatele

Výborný film, jen ty pocity co se mi u jeho sledování vybavily (zhnusení, odpor a opovržení) nebyli příjemné, tak to bylo dobré. Kate umí. A dodnes nejlepší Jacksonův film. ()

majlaan 

všechny recenze uživatele

Jako každý Jacksonův film, i tento stojí za prd. Tvorba tohoto pána mě míjí napříč všemi žánry a formami, marná snaha, toto byl asi poslední pokus. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Retro o nelehkém dospívání, natočené podle deníku jedné z postav, má přitažlivou formu: svěží režijní nápady, rozlétlá výprava i kamera, přesvědčivé herecké výkony (pokud vám nevadí časté přestřelování do karikatury)... Hlouběji pod lesklou slupku se tvůrcům zjevně nechtělo. Druhá z hrdinek, dnes pod jménem Anne Perry známá autorka historických detektivek, se prý ohradila proti naznačenému lesbickému motivu. ()

Reklama

Reklama