Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 1

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 999)

Jamall 

všechny recenze uživatele

Společenstvo jsem si v kinech nechal utéct a po prvním shlédnutí jsem unešen nebyl, ale nyní když si znova chci pustit Pána Prstenů, sáhnu po prvním díle, ačkoliv nemá žádnou samostatnou scénu, kterou si pouštím znovu a znovu. Zde si rád zopakuji celek. Prostě tohle bylo první. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Tak tahle série vyryla mohutnou brázdu do světové kinematografie. Spustila, ruku v ruce s knižním Harrym Potterem, vlnu různých dalších fantasy sérií a změnila taky definici toho, jak má vypadat komerční epický film. Celý film tak žije na třech sloupech - velmi kvalitní předloze, jejíž děj je předmětem kultu mnohých lidí po celém světě, a který je svým způsobem významným dílem anglické literatury, výjimečném výtvarném zpracování a masivním merchandisingem. Naleštěné zbroje, kostýmy a světlo tak vytvářejí obraz, který je vzorem pro budoucí generaci dalších obrazů LOTR klonů, tak jak byla knižní série vzorem pro četné své klony. Film o filmu pak rozvinou příběh přesně v duchu kultu a Frodovy poznámky o pokračujících příbězích, ve kterých vlastně pořád žijeme. Síla srdce se na nás tak valí i z filmu o filmu, kde se sehrávají další a další party. Do jisté míry tento opus završuje Tolkienovo hledání ztrácející se autenticity v Západní (anglické) modernitě, a to tím, že stmeluje a cíleně buduje gigantickou "communitas" lidí, kteří opravdu vše prožívají jako Zjevení. Pravda jest tak nalezena, prsten zničen a příběh pokračuje. Bohužel v děsivém mitcultovém kýči. ()

Belerofon 

všechny recenze uživatele

Adaptace knihy ve velkém stylu aneb jak si Peter Jackson splnil velký sen...Do detailu úchvatné...rád bych někdy viděl všechny tři díly jako celek...to musí být teprve podívaná. ()

ElFifo 

všechny recenze uživatele

Knižní skvost jsem četl 2x předtím než jsem viděl Společenstvo Prstenu v kině a ačkoliv jsem k němu přistupoval s despektem, tak výsledkem jsem byl maximálně nadšen. Kniha nechává spoustu prostoru čtenářově fantasii, ale po zhlédnutí filmu ta fantasie dostává takřka reálnou podobu..v mysli si lehce přiřadíte jak postavy, tak místa a věříte že Kraj je Kraj, Gandalf je Gandalf, Balrog je ehm..Mr.Diablo a Sauronovo Oko už bude vždy vypadat tak, jak nám ho prezentuje Peter Jackson. A Rozšířené vydání už je opravdu třešnička na moc lahodném dortíku..mňamka. ()

entony55 

všechny recenze uživatele

Je to už 6 rokov čo som tento film po prví kráť videl ale presne si pamätám na ten jedinečný filmoví zážitok na Tolkienovu Stredozem ktorá je jednoducho magická a pre každého milovníka fantasy je to istotne posvätná zem ktorá ho len tak hneď nezačne nudiť , tento film si skratka môžem pozrieť aj dva krát za deň a nezačne ma ani trochu nudiť . Svet sa zmenil , takto perfektne otvorenie deja a oboznámenie divákov s dejom v Stredozemi je jednoducho slasť pozerať . Hádam v žiadnom filme nebolo lepšie herečke obsadenie a toľko jedinečných a napínavých scén pri ktorých vám tuhne krv v žilách ... čo viac dodať hádam len to že si každého Oskara právom zaslúžil . ()

E.T.Martin 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna vás vtáhne dokonale do děje, a já jako čtenář původní knižní předlohy jsem pak už jen nestačil zírat, jak dokonale Peter Jackson převedl svět Středozemě do obrazové podoby. Dokonalé! ()

superzurda 

všechny recenze uživatele

Nechci se opakovat, tak tu sepíšu komentář pro vše. Neviděl jsem nic nudnějšího. Film, který je tak protahován nemůže ani být strhující. Desetiminutové úkázky co se kde děje jsou opravdu dlouhé. Celá sérii LoR mě nikterak nebavila. Nemám jednak moc buňky pro fantasy, ale taky mě nebaví sledovat něco kde se nic neděje a když ano tak to není vidět. A díky bohu jsem sledoval tu kratší verzi. To že je ještě nějaká prodloužená jsem se dozvěděl později. Nesháněl jsem se po ni. Normálně bych dal jednu hvězdu, ale za Miláška dám dvě. ()

žabař 

všechny recenze uživatele

Já vůbec nevim jestli se tohle dá komentovat. Nedávno jsem si pustila všechny tři prodloužený verze a vydržela jsem na to koukat celej den. Mluvim teď za všechny tři díly, protože je nelze brát samostatně. Tenhle film ve svém žánru nemá konkurence a nejspíš mít dlouho nebude. Kostýmy, hudba, režie, výprava, herci..a další všechny ty věci okolo filmu jsou ...jak je to slovo...úchvatný...Jakoby ty postavičky vylezly z knížky...a pro to snad větší pocta neexistuje. ()

Dexter666 

všechny recenze uživatele

Štart trilógie sa podaril na výbornú. Nebudem ospevovať vštko, čo už bolo milionkrát vychválené. Pri x-tom sledovaní Spoločenstva ma dnes napdala jedna vec: Týkajúc sa všetkých dielov, dalo by sa polemizovať o tom, čo všetko bolo vynechané a čo muselo byť zmenené, pretože sa to jednoducho do filmu (ani do SE) nevošlo. Tým, ktorí uvažujú takto, odporúčam zhliadnuť rozsiahly materiál bonusových DVD, kde už napr. pri prvom filme Fran Walsh spomenula, že mali natočeného aj Bombadila, ale pre film to skutočne kľúčové nebolo, tak to radšej vypustili. Nie som ortodoxný Tolkienovec, aj keď načítané mám a priznám sa, prial by som si, aby raz existovali filmy podľa veľkých kníh, ktoré by dobodky rozprávali ich príbeh. Myslím, že raz sa toho filmový svet aj dožije, v súčasnej dobe by to však bolo asi veľmi neekonomické (aj pri štedrých rozpočtoch na výpravu, kostýmy, CGI etc.). ()

Groower 

všechny recenze uživatele

Absolutní nářez, několikrát jsem tento skvost viděl v kině, později několikrát doma "extended version" a jednoznačně nejlepší díl série. Nebudu se rozplývat nad jednotlivými částmi je to prostě dokonalé ve všech směrech. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Nikdy jindy jsem z kina nešel s takovým pocitem, jako ze Společenstva. Nikdy bych nevěřil, že mě může film tak dostat. Nádhera, nádhera. A je mi jedno, jak moc se PJ odchýlil ve své vizi Středozemě od Tolkienova románu. Prožil jsem s Pánem Prstenů neuvěřitelně krásných pět let - první kusé informace o natáčení, čekání na první trailer, který mě srazil do kolen a konečně premiéra Společenstva, čekání na jeho prodlouženou verzi až konečně Director´s cut Návratu krále. Nikdy na ty okamžiky nezapomenu. ()

sakalodlak 

všechny recenze uživatele

Knížku zbožňuji. Považuji ji za jeden ze základních kamenů epické fantasy a rád se k ní často vracím. Když jsem na konci devadesátých let zjistil, že se bude natáčet film a viděl jsem trailer, nemohl jsem se dočkat (a datum premiéry Společenstva - Vánoce 2000 se zdálo v nedohlednu). Peter Jackson mě nezklamal a přes některé odchylky od knihy (které jsou nutné, samozřejmě) se jedná (dle mého názoru) o nejlepší fantasy film všech dob. ()

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Můj první film v multiplexu a zároveň hned jedním z vrcholných zážitků z kina, jaký jsem si odnesl. Pokud někdy někdo bude opět chtít zfilmovat po svém tento nádherný příběh, myslím, že nikdy nedojde tak daleko a nenatočí tak dobře. Zčásti především film fanoušků předlohy, revoluční jak kamerou, tak celkovým pojetím. V celkové stopáži filmu ani nedovedu vyzdvihnout jakoukoli pasáž výš než ty ostatní protože celek je nerozdělitelný. Tak jako prsten a Hora Osudu. ()

Nikiana 

všechny recenze uživatele

Skvělý výběr herců, skvělá hudba, krajina, ale hlavně skvělá adaptace knihy, která je základem mého oblíbeného žánru fantasy. Odlišnosti proti knize mi nevadí - vše prostě zfilmovat nejde a jak dát podtext psaný mezi řádky knihy do filmu? To je těžké a v tom spočívá kouzlo knih. Film pro mě zatím zůstává špičkou, která se hned tak neokouká. ()

BloodyO 

všechny recenze uživatele

Epická fantasy story která pohltí každého kdo o ní třebas jen letmo zavadí. Příběh středozemně kde se musí sjednotit nejmocnější národy a společně čelit svému osudu. Ve velice rozmanitém příběhu se setkáme s lidmi,elfy,trpaslíky,hobity,skřety ale třeba i se stromovými enty.. ()

KacHnAop 

všechny recenze uživatele

U mě asi nejoblíbenější díl z trilogie Pána prstenů. Peter Jackson vytvořil nádherný svět fantazie s dosti silným příběhem, který bere dech. Když k tomu přidáme nádhernou hudbu a vizualní efekty, které jsou opravdu na špičkové úrovni tak máme před sebou film, který se řadí na samou špičku všech filmú tohoto žánru. ()

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama