Reklama

Reklama

Legendární letadla východní fronty

(seriál)
  • Rusko Legends of War

Obsahy(1)

1. Il-2 a Airacobra - Dvoumístný rychlý bitevní letoun, který byl ne nadarmo nazývaný létajícím tankem. Jeho pancéřování o síle 4 až 12 milimetrů vážilo přes 700 kilogramů, neprůstřelné čelní sklo silné 64 milimetrů chránilo pilota před útoky zepředu. Bitevník Iljušin Il-2 se stal nejvyráběnějším letounem v historii letectva. Americký stroj Bell P-39 Airacobra byl revoluční z mnoha pohledů. Motor nebyl umístěn v přídi, ale přímo v těžišti letadla. Pilot do kabiny nenastupoval tradičním odsuvným krytem, ale bočními dveřmi. I podvozek byl nevídaný, s příďovým kolem místo záďového kolečka. Nejen známí bratři Glinkové se na křídlech nádherné aerodynamické stíhačky stali esy.

2. Jak-3 a Pe-2 - Stíhačka Jakovlev Jak-3 se stala vyrovnaným protivníkem německé Luftwaffe pod rukama zkušených francouzských pilotů, kteří šli za svoji vlast bojovat až do Sovětského svazu. Šlo o jeden z nejlepších stíhacích letounů druhé světové války, zdobila ho vysoká rychlost, stoupavost, skvělá obratnost a dobrá výzbroj. Tyto plusy vyvažovaly nedostatky v podobě slabé konstrukce a pancéřování. Střemhlavý bombardér Petljakov Pe-2 poháněly dva motory s výkonem po jedenácti stech koňských silách a dosahoval rychlosti 540 kilometrů za hodinu. Tříčlennou posádku tvořili pilot, navigátor a střelec. Velitelkou 587. bombardovacího pluku byla Marina Raskovová, a i významnou část posádek tvořily ženy. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V obdobném duchu jako Velká vlastenecká válka, názorná animace a hrané scény spolu s povětšinou velmi informativním doplňujícím komentářem, který se do přehnaně oslavné polohy překlápí jen velice zřídka. Jediné, co bych vytkl, je příliš hlasitá hudba, což je ale možná jen problém české verze. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Příběhy letek a osob v nich působících, které bojovaly v druhé světové válce jsou "přerušeny" technickými informacemi o letadlech, jejich výrobě a vlastnostech. ()

Reklama

ceduard 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Lucas87 - seriál je lepší než Velká vlastenecká válka, a že ta nastavila laťku hodně vysoko. Zásadní rozdíl je v soustředění na osudy konkrétních jednotlivců - často velmi pohnuté a podivuhodné. Například příběhy členek ženského bombardovacího pluku a jejich mužského velitele se z hlavy hned tak nevypaří... ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Moderní dokument o letectví z východní fronty. Nemá chybu! Je na lepší úrovni jak velká vlastenecká válka. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

v priamej konfrontácii s polohranými dokumentami USA, Kanady a GB tento dokument nielen víťazí, ale i vyučuje...ukazuje, ako majú vyzerať kvalitné animácie, ako sa tvorí zaujímavý dej...dokument je vecný, nezaujatý a objektívne narába s faktami, čo sa o protirusky zaujatých západných dokumentoch s trápne opakujúcimi sa sekvenciami nedá povedať...super! ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama