Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Recenze (1 657)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol světové kinematografie. Dílo (nejen Návrat Krále, ale celá trilogie) rozměrů doslova monumentálních, nevídané, a pravděpodobně nepřekonatelné. Peter Jackson si v síni slávy lidských dějin vydobil svůj flek a nikdo mu ho už nikd nevezme. Chybičky se najdou, ale jako celek naprosto uzemňující! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Sice porvé když jsem to viděl, tak jsem to považoval za skvělej film, ale měl jsem pocit jako kdyby tomu něco scházelo, jenže když jsem viděl tu nejnabušenější rozšíenou verzi, která existuje, tak jsem okamžitě změnil názor a teď už bych váhal, kterej z těch tří dílů je nejlepší, protože 4 hodiny utečou jako voda a nezanechaj jedinej náznak nudy nebo něčeho podobnýho, prostě čtyři hodiny přeplněný skvělými efekty, naprosto dokonalou hudbou, bezchybnými hereckými výkony a nezapomenutelným dějem, který celou tuhle trilogii uzavírá, tak jak se sluší a patří a tentokrát mi dokonce nevadil ani ten zdlouhavej konec, prostě paráda ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z trilogie to asi nebude, ale s těmito soudy počkám až na prodlouženou verzi. Jackson rozhodně dokázal z nelehkého úkolu vytěžit maximum a já mu mohu jen poděkovat za nejúžasnější trilogii všech dob. Přesně takhle jsem si filmového Pána prstenů představoval, když jsem ho před lety četl. A ještě bych rád něco vzkázal všem, kdo žehrají na kvalitu triků: Nejste už nějak moc nároční? Kdybyste ten film viděli před deseti lety, tak byste jen zírali s otevřenou pusou:) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Návrat krále měl před sebou úkol nejtěžší, ale vše dopadlo skvěle. Uzavření velkolepé trilogie kvůli desítkám postav narostlo do obří stopáže. Pán prstenů bude těžko hledat sobě rovného, protože Jackson v době natáčení ještě neměl takové technické možnosti a vyloženě si vyhrál s maskami, kulisami i reálnými lokacemi, které lépe vtahují do děje než přeplácané digitální efekty. Závěrečná bitva je dechberoucí a následné loučení emociální bomba. Tolkien by byl jistě spokojený. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Obří zklamání, které naznačovalo, že co dál bude Petříček vyrábět za filmy, už nebude pro mě. Bohužel se ho zmocnila touha být větší, ještě větší, lepší, dražší, delší, víc k pláči a víc brutální a tak dále. Nelíbí se mi hudba, hodně míst scénáře, milion konců a vůbec ten velký nafouknutý pocit sentimentality, patetičnosti, hadrapušnosti a vůbec všech těch zhrzených věcí, že film nedopadl tak, jak jsem si ho vysnila. Ale přesto je to pořád velmi dobrý film a když mám svoje záchvaty, tak dívat se na všechny tři prodloužené filmy po sobě je prostě povinnost. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To bylo tak: Jestli se režiséru Jacksonovi podařilo pohřbít v předchozích dílech některé postavy, přetavit určité příběhové struktury do jiných a částečně pozměnit narativ celé té mytologie, tak zde vysloveně selhal. Pointa celého Pána prstenů spočívá nikoliv ve zničení prstenu nebo návratu krále na gondorský trůn, ale právě v té poslední bitvě, totiž v bitvě o Hobitín. V tom bylo kouzlo knihy. "Svedli jsme velkolepé bitvy za hranicemi naší země, zachránili jsme svět, ale poslední bitvu musíme vybojovat tam u nás doma. Teprve ale posilněni tím vším dobrodružstvím stáváme se pravými hrdiny - tam u nás doma." Takhle to mělo být. Nejde jen o vypuštění jedné scény pro nedostatek času, jde zcela o nepochopení všech těch šesti knih. No, takže nezbývá, než zase jen pochválit obrázky, poplácat rejžu po zádíčkách, jak mu hezky lítaj nazgůlové nad Mordorem, jak trhají vejpůl citadely Minas Tirith atd. Ale i v tomto zpracování cosi hapruje. Armáda nemrtvých, Legolas na olifantovi a neskutečně pitomá podoba Denethora s Bilbo Pytlíkem. Bitvy ale byly tak úžasné, že to vše můžeme hodit za hlavu a nechat se kochat jen jimi. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Závěr trilogie. Na jednu stranu jsem rád (v nejlepším se má přestat), na druhou stranu mi bude po těchto příbězích smutno. Myslím, že třetí díl je povedenější než druhý a troufám si říct, že překonal i díl první. Naprosto strhující, přes hodiny trvající film (nenudil jsem se ani minutu), na který dlouho nezapomenu. Alespoň 1 výtku bych měl, a to k délce konce. Ale 5* musím dát každopádně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vždycky zůstávalo otázkou, jestli by někdo DOKÁZAL převést Tolkienovu knihu na filmové plátno. Odpověď hledejte sami, nicméně je nezpochybnitelné, že trilogie o konci Třetího věku Středozemě zaslouženě usedla na trůn Krále Fantasy a může se nerušeně chopit vlády na řadu let.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson je prostě machr a závěrečná část mě dostala tak, jak se to nepovedlo ani jedné z předchozích (i když, tam k dojetí taky nebylo daleko). Kvalita triků sice místy kulhá, ale to je samozřejmě zapříčiněno monumentálností celého příběhu, ve které se první dva díly nemohou králi rovnat. A v rozšířené verzi je to všechno ještě mnohem lepší. Po tomhle filmu, potažmo celé sérii už nic nebude jako dřív. Další z milníků v kinematografii, za který jsem od srdce vděčný. Jen na závěr: Peter si těch několik konců taky mohl odpustit, ale to je jenom taková malá, miniaturní vada na kráse. Good job Peter and thanks a lot. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jak napsat komentář k filmu, který je okomentován většinou uživatelů csfd? Zase tak vyjímečný určitě nejsem, abych napsal něco úplně nového. Raději to ani zkoušet nebudu. Mohlo by se stát, že začnu psát úplně o něčem jiném než jsem původně zamýšlel a to bych vážně nerad. Také bych mohl napsat něco, co je v každé druhé větě u každého druhého komentátora. Pak bych mohl být nařčen z opisování a být podmíněčně vyloučen z elity píšící komentáře. To bych přátelé vvážně nerad. Tak zkusím teda napsat něco, abych se takového nařčení obávat nemusel. Ale jak to napsat... No jednou jsem ve škole dostal úkol napsat úvahu. Vybral jsem si film a napsal jsem o syndromu druhých dílů. Byl jsem nařčen z podvodu, opisování, opakovaného zapírání jasné pravdy, plagiátorství, úplatkářství, cizoložství... No zase tak hrozné to nebylo... Ale já se ptám. Co když napíšu něco originálního, něěco úplně jiného, něco, co se vymyká zaběhnutým standardům. Nemůže mě i přes to všechno kdokoli nařknout? Proto raději o filmu nenapíšu nic a dávám pouze hodnocení. To jest 5* ;) ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ano, poslední návrat krále Golradira, syna Dorthoniova do Středozemě. Navždy ho zato budeme milovat, nebot Svět se po této trilogii navždy změnil a už nikdy filmovým fandům k dokonalosti nebude něco chybět. A když nadejde jejich čas, budou moct s klidem v srdci a mírem v duši odejít do země neumírajících. Nejlepší fantasy, jaká kdy byla natočena a monumentální pomník lidských schopností. Každé políčko, každá vteřina, každý záběr - vše je úplně bezchybné a do naprosté dokonalosti dotažený klenot. Shoreova hudba vyhrává, Rohani jedou do útoku, Aragorn se hroutí, Gandalf mluví o ráji, Frodo bojuje s prstenem, který ho pomalu dohání k šílenství a osud Středozemě je navždy určen na polích Pelennorských. Po jejichž konci se bud temný mrak Sauronův navždy rozprostře nad zemí a zahubí vše živé, nebo země znovu ožije životem beze strachu. Nazghúlové stále velmi cool. :) 100% ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Kdyby chybělo posledních cca 20 minut filmu (viděl jsem prodlouženou verzi) dal bych asi 5*. Jinak Golfista to zřejmě vystihl za mě. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson | Hudba: Howard Shore | Produkcia: Peter Jackson, Barrie M. Osborne, Fran Walsh | Distribúcia: New Line Cinema | Štúdio: WingNut Films, The Saul Zaentz Company | Rozpočet: 93 miliónov $ | Tržby: 1,129,219,252 $ || Podľa knihy som už vedel, že to môže byť najlepší film všetkých čias v nesmrteľnom žánru fantasy. Stalo sa. Toľko hviezd čsfd nemá, koľko by som tejto trilógii dal ako celku. Nezabudnuteľná filmovo-knižná éra môjho života, ktorá už asi nikdy nebude prekonaná. Že najlepší film všetkých čias? Áno. Také pocity v kine zažije človek asi len raz za život. 130% | Videno v Capitol Košice, 15.1.2004 | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď som videl časť prvú, pomyslel som si zázrak, alebo náhoda, že sa toto Jacksonovi podarilo. Pri nepatrne slabšej dvojke som si mal pocit, že to ide dolu vodou, no opusná tretia časť ma vyvrátila z omylu o 360stupňov! Netušil som, že na štvorhodinový film sa dá pozerať temer bez prestávky s otvorenou hubou, ale čo viac treba napísať? Snáď to dokazuje počet Oskarov, ktorá získala celá séria, čo činí sedemnásť sošiek, čím predčili aj Godfathera. A podľa mňa právom Veľká vďaka patrí však aj hercom. Áno, sladučký Elijah urobil svoje, no mňa upútal Sean Astin, no a McKellen, Mortensen a spol. ani nehovorím. 100%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď si vybavím pojem fantasy, na myseľ mi automaticky padne Pán prsteňov, pretože je kryštalickým odrazom tohto žánru. Mnoho iných fantasy sa príbehovo či formálne približuje reálnym problémom v prirodzenom ľudskom prostredí (Temný rytier), ale v tejto monumentálnej ságe "fantasy" nadobúda svoj pravý význam a je vyhrotený do maxima. Veľkolepý súboj medzi dobrom a zlom, prekrásne príbehové okorenenie, jedinečná hudba, množstvo postáv, ktoré charakterizuje osobnostné kúzlo, megalomanská výprava, triky, úchvatné kamerové kompozície a prírodné "nálety" činia z tohto diela gracióznu filmovú udalosť. Peter Jackson sa filmársky vycibril a stvoril film, ktorý je oslavou filmového umenia a v ktorom pôsobivo skĺbil ohromné efekty s úžasným príbehom a emóciami. Ak niečo považujem za dokonalé, tak Pán prsteňov do tohto označenia spadá celý svojím repertoárom. Hollywoodský mainstream vo svojej najčistejšej podobe. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky vypadají jako hodně špatné hodnocení, když vezmu v potaz, že Návrat krále získal 11 Oscarů. Jenže já si nemůžu odpustit srovnávání s oběma díly a vůči prvnímu mi přece jenom přišel Návrat krále o něco horší. Už tradičně je ještě nabitější než předchozí díl, navíc s geniálními trikovými sekvencemi, úchvatnými bitvami (možná bude z Jacksona jednou nový Ridley Scott)... Návrat krále je skutečně víc než důstojné zakončení triologie. Jenže mi na něm znovu něco mírně vadí. A to jeho konec. V kině jsem skutečně jen nevěřícně zírala, jak film končil a znovu začínal. Sauron padnul, obraz se zatemňuje. Konec?! Ne, ještě se ukáže pohled na Froda. Znovu vše najednou končí, obraz temní a já čekám závěrečné titulky. Znovu nic. Sledujeme korunovaci Aragorna. Obraz po této několikaminutové scéně zase temní - že by už byl konec? - a přeskočí do Hobitína, kam se naši hobiti vracejí. Po svatbě dvou postav už se už tradičně obraz zatemňuje, můžeme očekávat konec? Ne, ještě přijde na řadu loď s Elrondem. A obraz zase tmavne. Tentokrát už Jacksonovi nesežerete, že za chvíli naskočí titulky a čekáte, že se obraz snad ještě obrátí k Legolasovi a ejhle... on je to fakt konec filmu. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Není co komentovat. Prostě pohádka, nádhera, fantazie...úžasný film, jehož některé pasáže můžete vidět znovu a znovu a znovu... ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů je asi mým nejoblíbenějším filmem ze všech a neomrzí ani po několikátém shlédnutí. Je to naprosto bezchybné dílo a vůbec filmu neuškodí, že efekty již mnohdy nejsou nejlepší. Mám rád všechny tři filmy zhruba stejně a tvoří spolu dokonalý celek. Návrat krále jsem však symbolicky přidal do své Top desítky nejlepších filmů, jako ten nejpovedenější z trilogie. PS: také asi jediný důvod proč jsem zvolil Petera Jacksona jako svého oblíbeného režiséra, ale zaslouženě. normální verze=90% prodloužená=100% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Celá trilogie včetně tohoto posledního dílu je perfektně natočená. Režie, hudba, ateliéry, herecké obsazení, triky a hlavně příroda zanáší tuto trilogii mezi jedničky svého žánru! Jen tak dál :-) ()

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama