Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Recenze (1 657)

martiňák 

všechny recenze uživatele

Každý díl PP a zejména trilogie jako celek předčila i má nejodvážnější a nejoptimističtější očekávání. Knihu PP mám celkem rád, ale jednak mám obecně radši filmy než knížky a jednak některé pasáže knižní předlohy byly mírně zdlouhavé a nudné a tedy musím prohlásit (pro mnohé zřejmě kacířská slova), že film knížku překonal, alespoň v mých očích hodně výrazně. Na celé trilogii oceňuji zejména (jak již bylo v některých recenzích napsáno), že Jackson umí točit filmy tak, že vypadají ještě dražší než ve skutečnosti byly a že ve srovnání s jeho PP působí jiné velkofilmy s podobným rozpočtem jako začátečnické cvičení. Celá trilogie PP je úchvatná podívaná, která svět jaký jsem si při četbě knížky jen představoval převedla na plátno v dokonalé podobě a každý díl je třeba vidět nejméně 3* aby si člověk mohl vše pořádně vychutnat. Herci jsou vybráni typově naprosto přesně, těžko lze vyzdvihnout jednoho nad ostatní. Filmový PP má napětí a spád a zároveň si zachovává poselství a hloubku knížky. Jackson prohlásil, že se snažil k filmu přistupovat jako velký fanoušek knížky a chtěl jí převést na pláno jak nejlépe to dokázal. Já si myslím, že mu není co vytknout, za PP si zaslouží naopak bezbřehý obdiv, protože líp už to udělat nešlo. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Málokdy se stane, že by film překonal veškerou moji fantazii při čtení knižní předlohy... Peteru Jacksonovi se to povedlo. Nádherné obrazy, skvělá hudba (Arwenina píseň "May It Be")... Jedním slovem - velkolepé! ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a kompletním shlédnutí všech tří dílů (ano má to skoro 11 hodin času a to sem možná měl poslední díl v neextended verzy)musím říct, že v tomto díle se Jackson nechal unést a dal do toho moc srdcervoucích scén...nebýt mnoha bitev a občasného Gimliho bonmotu, nevím nevím.Scény kde Frodo a Sam putují se stávají nudnou, ale asi nutnou, vložkou. Bohužel poslední bitva je nezvládnutá a pro vítězství dobra se všichni skřeti propadnou do země...ale vzhledem k rozsahu a kolosálnosti díla si i tento díl zaslouží minimálně 4* ()

Barak 

všechny recenze uživatele

(SE) Buch, buch, buch buch.. buch, buch.. vypadá to, že už se vracím pomalu do normálního stavu a vydýchávám naprosto fenomenální závěr. Jestli byl pro vás Helmův žleb "velký mazec", tak Minas Tirith bude.. to slovo neexistuje, ale vzdáleně se tomu přibližuje "ultra nadupaná mega řežba". Čtyřhodinová velkolepá jízda dopilovaná do největšího detailu.. nebudu plýtvat slovy, představte si všechna "nej" (ta kladná samozřejmě) a přesně takový je Pán prstenů: Návrat krále. Nejlepší díl.... ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod spomeniem, že považujem za zbytočné komentovať každý diel osobitne a preto je rovnaký komentár k všetkým dielom Pána prsteňov. Trilógia čerpajúca z už klasického diela J. R. R. Tolkiena nám ponúka čarovnú rozprávku pre dospelých . Vizuálne pôsobivá scenéria prírody Nového Zélandu a špičkové počítačové animácie nás zavedú do sveta zvláštnych postáv s rôznorodými charaktermi vyvíjajúcimi sa počas celej trilógie. Nie nepodstatnou zložkou je aj násilie prezentované v bitkách a v honbe za ovládnutím života. Aj napriek priorite Frodového poslania je evidentná viacvrstevnosť príbehu a množstvo odkazov a posolstiev zakomponovaných v príbehu tak aby nerušili, ale skôr posúvali dianie vpred. Snáď toto dielo budú akceptovať aj televízie ako vhodný oddych počas vianočných sviatkov ( plus H. Potter) a nasadia to namiesto Perinbaby a Mrázika a konečne cez sviatky nebude TV nuda. ()

jay.lee 

všechny recenze uživatele

Nevstupuj mezi nazgula a jeho kořist! Nebo tě nezabije. Odnese tě do domu nářků, až do nejzazší temnoty, kde bude tvé tělo stráveno a tvá schoulená mysl obnažena před Okem bez víčka... ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Nemám rád fantasy a nemám rád Pána prstenů, to přiznávám ... ale i tak jsem ocenil jedničku a dvojku ...ale trojka mě moc nenadchla ... je pravda, že jsem na tom byl v kině už podruhé, když se stala ona událost, kdy mě na konci při onom loučení vyrušila slova vedle sedící známé: "No on snad spí!" a já si uvědomil, že mluví o mně - jo, je tu ta možnost namítnout, že jsem to viděl dvakrát a tedy jsem mohl něco vypustit, ale i tak: u takového filmu usnout? ... to as mluví samo za sebe, jak to na mě zapůsobilo... ono je to na můj vkus divné, když celý film (vlastně celá trilogie) směřuje k velkolepé bitvě a střídá tak dlouhé přípravy a různorodé proslovy a činy, aby pak skončil tím, že se rozsáhlým komplexem hradu prožene zelená skvrna v podobě neporazitelných duchů (nebo jak se to dá podle oficiální terminologie pojmenovat -pardon, nejsem expert) a je po všem...vysvětlete mi prosím někdo, kde se v tom filmu dá vyhledat 11 sošek Oscarů... ()

Břeťa 

všechny recenze uživatele

A naše sága pomalu končí... Všechny národy, ať už dobré čí zlé, se spojují proti sobě na poslední bitvu (a ve velké míře rozhodující) u Minas Tirith. Hrdinové Gandalf, Aragorn, Legolas a Gimli spěchají do Gondoru pomoci tamějšímu lidu a snaží se vyrovnat síly proti temné straně Saurona, zatímco Frodo, Sam, Glum a samozřejmě i s Prstenem, nenápadně prochází do země Mordoru. Nejslavnější bitva v dějinách Středozemě začíná. Z mordorských bran se šinou legie skřetů, skurutů a další všemožné haveti, aby zničili život všem, kteří se jim nepodmanili. Jenže zapomněli na jednu věc, která se posléze stane největší chybou Saurona. A to je přesvědčení stínového vojska duchů bojovníků, kteří v jedné dávné válce porušili přísahu a stali se tak prokletými. Ti jakmile přijdou na scénu, začínají největší jatka filmu a to přitom nevidíme skoro ani kapku krve. Skvělě a krásně zpracované jsou Prstenové přízraky, a to především jejich boss Černokněžný pán z Angmaru. Ten si je velmi jistý tím, že ho nemůže zabít žádný muž, ale pan Tolkien vtipně a rozumně vyřešil tuhle zapeklitou situaci. Zabila ho totiž žena, Eowyn :) Všechno skončí happy endem, i když v knížce to až tak krásný happy end není. Každopádně tomuto filmu a vlastně i celé trilogii není co vytknout a jednoznačně si zasloužil všechny Oscary. Jediné, co mi tam trošku chybí, je propracovanější milostný vztah, který ve filmu má reprezentovat Aragorn s Arwen. V celé trilogii se téměř ani láskyplně nepolíbí, což může romantikům velmi chybět. Ovšem na druhou stranu akce, boje a silný příběh nám celou romantiku velmi záhy nahradí, takže žádná nuda nehrozí. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů! ()

aR3Zz 

všechny recenze uživatele

Bombasticke vyvrcholeni cele trilogie, ktere nepotrebuje zadne dalsi komentare! Film mluvi sam za sebe a za efekty, vypravu a monumentalnost se Peter Jackson nebude muset stydet ani za 20let. Pro mne dokonalost sama, pro vas kategorie "MUST SEE"! Nevaham: 100%! ()

Tryman 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen prodlouženou verzi a u té také zůstanu. Návrat krále je tak dobré ukončení trilogie, jak jen mohlo být. Ať už hovoříme o knize, která je ještě o stupeň lepší, nebo (a kvůli tomu jsme tady..) o filmu. Tento film u mě svůj souboj s předchozími díly vyhrál. Je jedno, jestli mluvíme o dějové linii kolem Gandalfa, Aragorna nebo Froda se Samem, protože všechny jsou stejně dobře propracované. Psychologie postav je zde vyobrazena snad nejlépe ze všech dílů. Nikdo nemůže přehlídnout skvěle zpracovaný vnitří souboj Gluma, přátelství Sama a Froda narušené mocí Prstenu, odvahu Pipina v bitvě o Minas Tirith, či odhodlání vojáků Rohanu přijet na pomoc rytířům Gondoru. Závěr je přesně tak velkolepý, jak jsem si ho představoval už od Společenstva prstenu. Moje dvě nejoblíbenější scény z filmu jsou sebevražedný nájezd Faramira na ruiny Osgiliathu s následným příjezdem Bílého čaroděje a potom místo, kdy dorazí posily z Rohanu do bitvy o Minas Tirith. ()

kamil0606 

všechny recenze uživatele

VEĽKOLEPÝ ZÁVER veľkolepej trilógie. Do tretice BOŽSKÝ Tolkienov príbeh, BOŽSKÁ Jacksonova réžia, BOŽSKÁ hudba, BOŽSKÉ prostredie a efekty, BOŽSKÝ herci. Návrat kráľa je veľmi akčný a plný napätia ale zároveň i nádherne precítený a skvele prepracovaný. Druhá polovica je neskutočne geniálny heroický doják a pre mňa to boli najlepšie momenty aké som vo filme videl... A práve vďaka nej sa Návrat kráľa vyrovná a možno i prekonáva Spoločenstvo prsteňa . Zbožňujem fantasy a trilógia Pán prsteňov je jeho vrchol ... vrchol dokonalosti ()

Mimo83 

všechny recenze uživatele

Záver trilógie, ktorá nemá obdobu... knihy som prečítal nejaký čas po pozretí filmov a Peterovi Jacksonovi dávam obrovskú poklonu... Geniálne, dych berúce, dokonalé, proste superlatívy nestačia =o) Dosť ma mrzí, že som sa nedopracoval k predĺženým verziám, ale asi si počkám na EXTENDED blu-rays a rád si pripomeniem a zaspomínam na tú krásu... ALL THUMBS UP!!!! ()

Al44... 

všechny recenze uživatele

Poslední a opět VYNIKAJÍCÍ díl této trilogie. Nitky epického příběhu se tu uzavírají a my jsme svědky napínavého a strhujícího závěru. Ve filmu je opravdu hodně scén a situací na které se prostě nedá zapomenout. Mezi nejlepší scény tohoto dílu patří - Faramir vyráží do nerovné bitvy, Glum zrazuje Froda a vláká ho do sluje Oduly, souboj Eowyn s pánem Nazgulů, závěrečné finále v kráteru Hory osudu, korunovace krále Gondoru a následné vzdání holdu statečným hobitům, odchod Bilba a Froda. Vůbec mi nevadilo, že plná verze filmu trvala okolo 4 hodin, vůbec mi nevadilo, že film má ještě cca 30 minutový epilog, který nám ukazuje jak to bylo s některými hrdiny filmu dál. Vše jsem si náležitě vychutnal a byl jsem ze všeho opravdu nadšený. ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Urobiť trilógiu na jeden šup je riadna fuška a v tomto poslednom diely vidieť najväčšie nedostatky. Čo bolo obrovskou devízou predchádzajúcich dvoch častí - preosiatie košatého Tolkienovho príbehu do divácky atraktívneho deja - sa o návrate Návrate kráľa nedá povedať. Jackson tu chce mať všetko. Možno je to zo strachu za zodpovednosť posledného dielu, ktorý musí byť "Naj" po všetkých stránkach alebo možno len scenáristickou únavou. Film funguje výborne v jednotlivých epizódach: Rohan, Frodo a Sam, Faramir ... . Aj výtvarná a hudobná stránka je špičková, ale po dejovej stránke je to už iba klasický americký trhák. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Návrat krále mě bohužel neoslovil tak jako první dva díly. Zatímco jednička má perfkektní výpravnou dějovou linii a dvojka pro mě jednu z nejúžasnějších filmových bojových scén, trojka je jen jakýmsi roztáhlým kostrbatým zakončením. Samozřejmě i zde jsem si našel několik skvělých, především bojových scén ale jinak mě to dějově vcelku minulo. Celkový dojem navíc docela kazí pár vyloženě špatných úseků jako třeba přehnané emoční scény a vše dotvořil závěr, který podle mě nebyl zdaleka jedinou několikrát zbytečně nastavovanou částí filmu. Pořád dobré ale zdaleka už ne výborné. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tak poslední díl je asi opravdu nejlepší. Konečně je to za mnou. Abych pravdu řekl, tak jako největší slabinu celé trilogie vidim její stopáž. V tento moment pochybuju, že se ještě někdy cíleně na Pána prstenů kouknu. Možná za pár desetiletí z nostalgie. Bohužel jsem se nedokázal vcítit do atmosféry. Nedokázal jsem pochopit proč se tolik nadělá s jedním prstenem. Třeba kolem toho Arabely se tolik nenadělalo. Musím přiznat, že několik postav mi bylo sympatických, Sam, špičkující se Grimli s Legolasem či Eowyn. Ale třeba Aragorn, či Frodo mě moc nezajímali a dokonce jsem se přistihl, že když visel Pytlík nad lávou vykřikl jsem: "Spadni!". Já prostě nebudu LOTR fanatikem, přesto však dokážu ocenit kolik musela celá trilogie musela dát práce a její vizuální stránka je prostě úchvatná. Skoro bych řekl, co záběr - to umělecké dílo. ()

Fionor 

všechny recenze uživatele

Přiznám se kacířsky, že Návrat krále je jediná z knih, kterou jsem nepřečetl - a snad právě proto pro mě poslední díl filmové trilogie patří ke těm nejlepším. Mimo jiné to je také důkaz o kvalitě filmového přepisu, který si nenárokuje znalost předlohy, aby byl pro diváka pochopitelný. Naprosto zasloužených 5* ()

jacko 

všechny recenze uživatele

skvele zakonceni skvele serie... vytku mam jen k nekolikrat prodluzovanemu konci, i na neprodlouzenou verzi byl zbytecne dlouy ()

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama