Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (206)

  • Po skončení natáčení dostala řada herců (i členů štábu) od produkce dárky v podobě některých památných rekvizit. Svého času vzpomínali:
    - Elijah Wood (Frodo Pytlík): "Já jsem dostal Prsten. Původní Prsten. Nikde ho ale moc neukazuju - je zabalený v látce a schovaný ve skříňce, která je ukrytá ještě ve dvou dalších skříňkách. A je tam dobře uložen."
    - Orlando Bloom (Legolas): "Já jsem dostal Legolasův luk a sadu ostrých šípů. Když jsem chtěl ale odletět do Anglie, novozélandští celníci mi to zabavili s tím, že mi to pošlou dodatečně a odděleně. No, čekám dodnes a počítám, že hrdým majitelem těchto původních rekvizit už je někde nějaký zapálený fanoušek."
    - Ian McKellen (Gandalf): "Vyprosil jsem si kliku od dveří Sarumanovy pevnosti Orthanku, překrásně udělanou ze skleněného vlákna, ve formě ještěrky. Ve filmu si jí člověk skoro nevšimne, ale pro tuhle produkci bylo typické, že i sebemenší maličkosti byly zpracovány se stejnou pečlivostí jako věci pro nejdůležitější detailní záběry. Co mě ale ohromilo ještě víc, bylo, že když jsem kliku ukazoval nějakým fanouškům, okamžitě věděli, kam patří. Skoro k nevíře, ne? Člověk by si až řekl, že ti lidé sledují filmy pod lupou."
    Viggo Mortensen (Aragorn): "Já si směl vzít svůj ocelový meč, se kterým jsem navzdory jeho strašlivé váze točil vždycky, když nebyl v nebezpečných scénách nutný lehčí duplikát."
    Sean Astin (Sam): "Já jsem hrdým majitelem Samova batohu, jeho meče a především páru hobitích nožek." (NIRO)
  • Ian McKellen (Gandalf) o spolupráci s režisérem Peterem Jacksonem: "Nedokážu si vzpomenout, že by Peter za ta léta jedinkrát křičel. Jeho natáčení si člověk musí představit jako zvětšenou verzi jeho zahrady, kde s šíleným potěšením natáčí nejdražší video všech dob. I když z hereckého hlediska bylo třeba zvyknout si na to, že ze zásady požaduje enormní množství záběrů." (NIRO)
  • Ačkoliv po bitvě na Pelennorských polích Gimli (John Rhys-Davies) poznamenal, že armáda mrtvých mužů z Dunharrow by se Gondoru náramně hodila v dalším boji s Mordorem, Aragorn (Viggo Mortensen) je moudře propustil, jak jim slíbil. Protože Sauron (Sala Baker) vládne i nad světem přízraků, mohl by mrtvé muže svými iluzemi v boji snadno obrátit proti gondorským. (Nick321)
  • Mrtví muži z Dunharrow, které Aragorn (Viggo Mortensen) povolal k obraně Minas Tirith skrze nesplněnou přísahu složenou Isildurovi (Harry Sinclair), jsou předkové národa Dunlenďané, divocí lidé, kteří původně obývali mimo jiné i území Rohanu, a které Saruman (Christopher Lee) využil k vypalování a zdecimování země. (Nick321)
  • Pozorný divák si všimne, že když po zničení prstenu přilétají orli pro Froda (Elijah Wood) se Samem (Sean Astin), jeden orel byl zřejmě připravený i pro Gluma (Andy Serkis). Ačkoliv to bylo velkorysé gesto, je pravděpodobné, že by Sméagol bez prstenu dlouho nepřežil, vzhledem k jeho věku, k závislosti na prstenu (jeho život by ztratil smysl) a k tomu, jak se na něm zlá moc prstenu během 500 let podepsala. (Nick321)
  • Ačkoliv se může zdát, že celé Sauronovo (Christopher Lee) panství Mordor je pouze sopečná nehostinná pustina, na jihu Mordoru je oblast Núrn, poměrně krásné zelené pláně, které za časů Saurona sloužily jako farmářská a tedy zásobovací oblast pro jeho armády. Ve filmu tuto oblast neuvidíme ani jednou. Po zničení Jednoho prstenu korunovaný Aragorn (Viggo Mortensen) tuto krajinu věnoval osvobozeným otrokům, kteří zde byli Sauronem nuceni pracovat. (Nick321)
  • I po Sauronově (Christopher Lee) porážce zůstalo původně gondorské město Minas Morgul nadále opuštěné. Přetrvávala zde zlá energie prstenových přízraků nazgůlů. (Nick321)
  • J.R.R. Tolkiena při psaní knižní předlohy mimo jiné inspiroval William Shakespeare, například co se týče postavy černokněžného krále Angmaru, kterého dle proroctví nemůže zabít žádný živý muž. Shakespearovu postavu krále Macbetha nemohl zabít nikdo zrozený z ženy. (Nick321)
  • Příčinou toho, proč Denethor (John Noble) nenáviděl svého mladšího syna, byla smrt jeho ženy, která krátce po porodu onemocněla a zemřela. Tato nenávist vůči Faramirovi (David Wenham) se znásobila smrtí staršího syna Boromira (Sean Bean). (Nick321)
  • Těsně před vypuknutím závěrečné bitvy u Černé brány, předtím než se Aragorn (Viggo Mortensen) vrhne s pokřikem: „Za Froda!“ proti skřetí armádě, byla natočena nevydaná scéna, kdy se před Aragornem krátce zjeví Sauron (Christopher Lee) ve své původní „andělské“ podobě a následně se změní do podoby Saurona v černém brnění tak, jak jej známe. (Nick321)
  • Po skončení natáčení celé trilogie dostaly herci Billy Boyd a Dominic Monaghan jako suvenýr od režiséra Petera Jacksona meče, které jejich postavy měly ve filmu, dále opěradla ze židlí s názvy postav Merry and Pippin nebo třeba klapku jejich poslední scény. Herci toto zmínili ve svém podcastu „The Friendship Onion“. (Wade)
  • Když Gandalf (Ian McKellen) popisuje při obléhání Minas Tirith Pippinovi (Billy Boyd) posmrtný život, aby ho uklidnil, že smrt nepředstavuje konec, neříká mu úplnou pravdu. Popisuje mu totiž to, co by se stalo jemu (jakožto příslušníkovi andělské rasy Maiar). Na hobbity byl, stejně jako na lidi, Bohem Eru Íluvatarem uvalen „Gift of Men“, dar smrtelnosti, který je sice činí smrtelnými, ale na druhou stranu jim dává úplnou spirituální svobodu a vyvazuje je z osudu světa Ardy, nicméně osud jejich duší je neznámý, a to dokonce i Valar (vyšším andělům). Trpaslíci tento dar nemají, byť jsou smrtelní, protože je nevytvořil Eru, ale Vala jménem Aulë, Eru jim pouze dodatečně daroval svobodnou vůli. Trpaslíci věří, že po smrti budou čekat v Síních Mandosových, dokud nedojde k porážce Morgotha a znovuvytvoření světa. (vojtaruzek)
  • Prsten, který má Elrond (Hugo Weaving) v Šedých přístavech, je Vilya, jeden ze tří elfských prstenů moci, též známý jako Safírový prsten či prsten vzduchu. Elrond pomocí něj mohl chránit Roklinku před zlem i zubem času. (vojtaruzek)
  • Jed Brophy si v trilogii Pán prstenů zahrál 7 rolí. V Pán prstenů: Společenstvo Prstenu  (2001) si zahrál postavu Nazgûla. V Pán prstenů: Dvě věže (2002) se objevil jako skřet Snaga a skřet Shakru a ještě v roli nepojmenovaného skřeta. Dále si také zahrál v prodloužené verzi Rohanského jezdce. V tomto díle byl také jezdeckým dvojníkem. V Pán prstenů: Návrat krále si zahrál postavu jednoho z elfů na koni, kteří opouští spolu s Arwen Středozem. Také se objevil v roli Featured Orca. (Wade)
  • Po skončení natáčení koupil Viggo Mortensen (Aragorn) koně Brega, na kterém ve filmu jezdí. Aby měl kamaráda, koupil i koně, který hrál Hasufela, na kterém jezdil předtím. Koupil ještě třetího koně pro kaskadérku za Liv Tyler (Arwen), která si ho zamilovala, ale neměla na něj peníze. (Tolkienite)
  • Natáčelo se od 22. prosince 2000 do 11. června 2001 a od 19. dubna do 27. června 2003 na Novém Zélandu. (Varan)
  • Po dotočení posledních scén daroval Peter Jackson jeden prsten Andymu Serkisovi (Glum) a druhý Elijahu Woodovi (Frodo) jako dárek. Oba byly samozřejmě použity při natáčení a každý z herců si myslel, že právě on má ten jediný. (Duoscop)
  • Trilogie byla za celou dobu své existence nominována asi na 800 cen, ze kterých 475 vyhrála. Je tedy dosud historicky nejoceňovanější filmovou sérií. (asdfasdf)
  • Poslední věta ve filmu, kterou říká Samvěd Křepelka (Sean Astin), je identická s poslední větou knihy: "Tak jsem se vrátil." (tb_23)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama