Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 657)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tí LOTR-geekovia v Clerks 2, ktorí sa tromfujú, kto z nich videl jednotlivé diely trilógie viackrát v kine, boli naozaj slabí. Vraj trikrát! Ja som Návrat kráľa videl na veľkom plátne sedemkrát, v jeden deň dokonca bezprostredne dvakrát za sebou. Zhliadnutia na DVD ani nepočítam. Bravúrne filmové dielo, ktorému vyčítať pátos, niektoré nedokonalé triky a naťahovaný koniec je úplne zbytočné - veď len scéna so zapaľovaním majákov na horských vrcholoch za dunenia geniálnej Shoreovej hudby je väčší filmový zážitok ako celá Spielbergova filmografia (no, to som možno trochu prehnal, ale sila to rozhodne je ;-). ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, na kouzelném ostrově, žije Peter Jackson. Je to skřítek neposeda, zvědavý jako opička........eeeeeeh, promiňte. Dvě hodiny po premiéře a já jsem tak zahlcen dojmy, že ani nevím co píšu :o).... Tak jinak. To, čeho si na Jacksonově trilogii nejvíc cením, nejsou ty bombastické triky, ty mohutné válečné vřavy a dokonale vygenerovaná monstra. Zdařilé triky či megalomanské ohromující záběry nejsou pro mně měřítkem kvalitního filmu. Naopak. To, čeho si na této trilogii cením, je Jacksonova práce s detaily, jeho invence, to jak dokáže ze zdánlivě banální situace udělat emocionálně působivý moment, nebo to jak vede herce. Ať už jde např. o esoterikou dýchající scény z Lothloriénu ve Společenstvu, předávání darů Galadriel, kýčovitou a přitom nádhernou scénu s Arwen ve Dvou věžích, subtilně pojatou scénu Eowyn s Červivcem a následné utržení praporu při příjezdu Gandalfa a spol. atd. Byl by to dlouhý výčet, dokazující, jak velikou obrazovou fantazií Jackson disponuje. Tam, kde by jiní pouze standartně odvyprávěli příběh, tam Jackson naseká spoustu "pídžejovských machrovinek", které činí dělají z filmu nezapomenutelnou podívanou. Jediným problémem je, že těch obrazových vjemů je v každém dílu tolik, že člověk není schopen vše strávit na "jeden zátah" a vstřebá se to až tak na druhé, třetí skouknutí. A to je i problém NÁVRATU KRÁLE. První polovina na mně nenechala žádný emocionální dopad. Po vynikajícím začátku se Sméagolem se děj se příliš rychle řítil kupředu, scéna střídala scénu a přitom jsem velice silně pociťoval, jak ruka střihačova mocně úřadovala. Zde věřím, že výsledný dojem značně napraví rozšířena verze...Druhá polovina ale zahnala mé chmury. Ani ne tak díky mohutné bitvě (která je pro mně spíš ódou na schopnosti programu Massive se spoustou počitačově vygenerovaných figurek a modelem a v podstatě mně nechala chladnou), ale právě díky těm úchvatným momentům , jakým byla třeba Faramirova sebevražedná mise. Dále scéna v Hoře osudu - Eliah Wood a Sean Astin z ní díky svým hereckým výkonům dělají fantastickou podívanou. Ten Frodův výraz tváře, když.....ale ne, nebudu spoilovat a hlavně to se musí vidět....A ta tolik kritizovaná závěrečná scéna loučení? Tak nevím, jestli jsem divnej já, nebo ostatní, ale mně nepřišla vůbec dlouhá, naopak je strašně krásná, dojemná a možná nejlepší z celého filmu.... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vyvrcholení celého děje a konečná cesta do srdce Mordoru, tak jak se od samotného mistra Petera Jacksona dalo čekat a již zde přetrhává domněnku, že i mistr tesař se někdy utne jelikož v případě jeho to není vůbec žádná pravda. Přesto, že se Dvě věže více zajímaly o Společenstvo je jasné a samozřejmé, že tato část se bude zaobírat hlavně Frodem a Samem. A už zde je vidět Jak je důležité míti Sama, když se Frodo dostane do opravdu závažných problémů a musím se přiznat, že scéna s pavoukem mi opravdu nahnala strach až pocit klaustrofobie. Stopáž filmu se zdá být opravdu dlouhá, ale věřte tomu, že na konci budete vcelku smutní a nadávat stejně jako já, že chcete víc a víc, ale toužebného nášupu ne a ne přijít. Bohůžel je to tak a i ta největší a nejgeniálnější výprava musí někdy skončit. --- Nezmiňuj se o Frodovi, ani o prstenu a taky nic o Aragornovi…vlastně bude lepší když vůbec nebudeš mluvit. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď si vybavím pojem fantasy, na myseľ mi automaticky padne Pán prsteňov, pretože je kryštalickým odrazom tohto žánru. Mnoho iných fantasy sa príbehovo či formálne približuje reálnym problémom v prirodzenom ľudskom prostredí (Temný rytier), ale v tejto monumentálnej ságe "fantasy" nadobúda svoj pravý význam a je vyhrotený do maxima. Veľkolepý súboj medzi dobrom a zlom, prekrásne príbehové okorenenie, jedinečná hudba, množstvo postáv, ktoré charakterizuje osobnostné kúzlo, megalomanská výprava, triky, úchvatné kamerové kompozície a prírodné "nálety" činia z tohto diela gracióznu filmovú udalosť. Peter Jackson sa filmársky vycibril a stvoril film, ktorý je oslavou filmového umenia a v ktorom pôsobivo skĺbil ohromné efekty s úžasným príbehom a emóciami. Ak niečo považujem za dokonalé, tak Pán prsteňov do tohto označenia spadá celý svojím repertoárom. Hollywoodský mainstream vo svojej najčistejšej podobe. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Dvě věže zpočátku klopotné a rozbrázděné "nucenými" střihy, ale postupem času naprosto pohlcující. Zatímco Společenstvo bude držet primát v největší ucelenosti, Návrat krále triumfuje masivní epikou a ovšem – nádherným koncem, který je sice značně kýčovitý, ale namísto umělosti a vykonstruovanosti z něj dýchá režisérská láska k příběhu a zejména opravdovost ze strany herců, kteří tím často dohánějí menší řemeslné nedostatky. Nakonec mi Návrat potvrdil to, co jsem už před tím cítil. Efekty jsou pěkné, ale nebýt hrdinů, byl by tenhle film jen nepřístupným kusem ledu. Jenže on fascinuje a pohlcuje statisíce lidí. Nádherný příběh v nádherném hávu, Peter Jackson si zakoupil vstupenku do filmařského nebe... P.S.: po druhém shlédnutí už řadím Návrat krále do čela trilogie. Pokud na mě dokáže film i podruhé zapůsobit tak mocně, je to známka vysoké kvality. Nirvana. P.S.S. Rozšířená verze je pomalu na šestou hvězdičku, neboť i trochu přerývané tempo a nepřirozený střih se stávají minulostí, postavy získávají ještě více prostoru, zápletka hlubší motivaci a nechybí ani tradičně zvrhlý humor dvojice Gimli-Legolas. Vidět a umřít! ()

Galerie (195)

Zajímavosti (206)

  • Ačkoliv se může zdát, že celé Sauronovo (Christopher Lee) panství Mordor je pouze sopečná nehostinná pustina, na jihu Mordoru je oblast Núrn, poměrně krásné zelené pláně, které za časů Saurona sloužily jako farmářská a tedy zásobovací oblast pro jeho armády. Ve filmu tuto oblast neuvidíme ani jednou. Po zničení Jednoho prstenu korunovaný Aragorn (Viggo Mortensen) tuto krajinu věnoval osvobozeným otrokům, kteří zde byli Sauronem nuceni pracovat. (Nick321)
  • Těsně před vypuknutím závěrečné bitvy u Černé brány, předtím než se Aragorn (Viggo Mortensen) vrhne s pokřikem: „Za Froda!“ proti skřetí armádě, byla natočena nevydaná scéna, kdy se před Aragornem krátce zjeví Sauron (Christopher Lee) ve své původní „andělské“ podobě a následně se změní do podoby Saurona v černém brnění tak, jak jej známe. (Nick321)
  • V záběru Froda (Elijah Wood) ve věži, kdy kamera postupně snímá jeho postavu od boků směrem nahoru, je možné zpozorovat trenky a dokonce i jejich značku Hanes na lemu. (Marrty3)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama