Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Recenze (217)

POMO 

všechny recenze uživatele

To přestříhávání na taneční soubor ve finální scéně, na kterou divák v mírném napětí čeká celý film, je na vyhazov. Jakože umělecká vsuvka, aby film nevyzněl jako pouhá žánrovka těžící z reálií? Špatné rozhodnutí. Snímek zachraňují pouze uznávané herecké tváře. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Operaci Entebbe škodí žánrová neukotvenost. Chvíli to vypadá na politiku, to především v dialozích, chvíli na socální drama, chvíli na akční thrller, většinu pozornosti strhávají unesený na letišti, ale tam se i přes dramatičnost situace de facto děj nějak dál neposunuje, daleko zajímavější je souběžné dění v Izraeli, které si přímo říkalo o strhující dialogy i scény, ale bohužel po každé to byly jen takové ochutnávky, co by divák mohl mít, kdyby tvůrci byli co k čemu. Pokud jde o herce, tak i přes hvězdy Rosamund s Danielem mně přišli nejvýraznější izraelští politici, škoda toho malýho prostoru, fakt škoda. Zajímavě byl pojatý i závěr, kdy do akční scény byla prostřihána tanečně-hudební scéna. Neodpustím si na závěr pochválit Izrael za jejich chování ke všem teroristickým šmejdům a snahu bránit své občany kdekoli na světě i za cenu použití síly a sraní na zkurveně nečiné OSN. Pořád věřím, že Evropa se probudí a nebude se zde dít to, že člověk, který postříli nebo naplánuje v pařížském hudebním klubu desítky mladých lidí má v base posilku, kabelovku, dobrou stravu a nemusí vypovídat, jestli si takhle evropští politici představují boj s terorismem, měli by buď jít na stáž do Izraele a nebo rovnou na bojiště někam do islamákova a nést následky toho na čem mají svůj velký díl. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bolo by to celkom v pohode ako nejaký film natočený rovno pre Netflix... ale Padilha? Od neho mi toto vonkoncom nestačí. Úplne na facku je tá baletná dejová línia, to malo akože dodať artový nádych? Preboha. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herecky bez hlubšího komentáře, ale zpracováním dost netypická konstrukce historické události, která pořádně neví, co chce být, aby závěrečnou operaci izraelské armády, pro mě nepochopitelně, umělecky rozkouskovala se záběry na nějaký africký tanec v divadle. Takže co jsem to viděl? Historické drama nebo historický art? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,326,885 Tržby Celosvetovo $8,654,768▐ José Padilha akosi zaspal na vavrínoch, snaží sa tam nacpať umeleckú avangardu s dejovými skokmi na pódium divadla, ktorá tu moc nepasuje, dejové linky všelijaké len nie pútavé, rovnako tak postavy nestrhnú. /50%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

José Padilha se rozhodl natočit filmovou rekonstrukci historicky nejúspěšnějšího protiteroristického zásahu a vůbec není divu, v kontextu jeho debutu Tropa de Elite se tyhle dva filmy ideově jasně potkávají. Padilhův snímek nezobrazuje tyto události v dějinách filmu poprvé, ale zrovna v dnešní době jistě není na škodu připomenout si fenomén evropského levicového terorismu a jeho provázanost s palestinským hnutím odporu, náklonnost evropských levicových elit k Palestině a slepá nenávist k Izraeli je dlážděna těmito činy...velmi výstižná byla paralela mezi nacisty vyhladivšími 6 z 12 milionu Židů a jejich novodobými extremistickými nástupci. Tvůrci se pokouší vyprávět důležitou a složitou historickou událost v mantinelech thrilleru a celkem se daří, umělecká symbióza válčení a tance, taneční soubor vytvořil opravdu neobvyklý a silný rámec příběhu. Osobně mi sice chyběl Padilhův dvorní herec Wagner Moura, během Narcos jsem si na něj vypěstoval doslova závislost, ale i bez něj je casting celkem podařený, hodně se povedla postava Šimona Perese, v té době ministra obrany, bravurně ztvárněná Eddiem Marsanem... Příště bych jen prosil o ždibec méně tvůrčích empatií pro teroristy, jejich motivy jsou naprosto nepodstatné... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chceš obsadit Ugandu, Šimone? - Při odchodu jim ji vrátíme." Já tedy úplně přesně nevím, zda mám fandit hodným Palestincům v boji proti zlým Izraelským okupantům či hodným Izraelcům při obraně své země před zlými Palestinskými teroristy. Ten problém je na mě příliš složitý a jsem rád, že ho nemusím řešit. Na druhou stranu jsem si jist tím, že nemám rád stavění pomníků teroristům, takže bych jména Brigitte Kuhlmann, Wilfried Böse, Andreas Baader či Ulrike Meinhof znal raději pouze jako odstrašující případ z hodin dějepisu. Ale když už jsou tady, tak mi připadalo, že únos byl nudný, jednání izraelské vlády zajímavé, záchranná akce podivná a u toho poskakování na židlích si nejsem jistý tím, zda bylo geniální nebo dementní. Ať bylo jakékoli, tak je to jediná část filmu, na kterou určitě nezapomenu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně, o co se režisér snažil, zajímalo by mne, jestli to věděl režisér. V hlavě mi to matně navazovalo na film Kipur, zejména kvůli té snaze o "umělecký přesah". ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Ty tu jsi, protože svou zemi nenávidíš. Já, protože tu svou miluju." Vousatý Daniel Brühl a nenalíčená Rosamunde Pike se samopaly v dramatu podle skutečné události (která inspirovala Delta Force s Chuckem Norrisem), kterému zoufale chybí drajv. Politické machinace a plánování protiakce v Izraeli byly zajímavější než linie s teroristy a rukojmími, třebaže si v ní zahostovala vyšinutá africká diktátorská hvězda Idi Amin. A asi se shodnem, že bez taneční linie bychom se všichni obešli úplně. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Mohl to být solidní politický military thriller o svobodných bojovnících, rozvědkách, politických špičkách i kvalitní rekonstrukci významné události historie. Jen těžko z toho mohlo vzniknout melodrama, či nějaký milostní trojúhelník, ačkoliv asi i to by mohlo být hratelné. Finále je ale mišmaš - řezničina bez ladu a skladu. Hvězdné osazenstvo nemá moc prostor hrát, spousta vedlejších charakterů s potenciálem je zbytečně upozaděných a to zdaleka nejzajímavější na celém filmu se odehrává někde úplně jinde, než v Entebbe (v Izraeli). Jednoznačné selhání tvůrce, protože využít takhle zajímavou látku, specielně v dnešní velmi aktuálně době, takto průměrně, bez šťávy, to dá skutečně kumšt. Závěrečný vojenský zátah prostříhávaný s wtf tancem je ryzí ukázka demence. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha historicky-naučných dramat, které z nastolených kolejí nijak extra nevybočují, krom samotného konfliktu, který minimálně u nás není tolik známý a člověk se v leččems přiučí, pokud zrovna tu historii nemá najetou celou po letopočtech. Herecky a režijně je to mírný nadprůměr, nic na co by se dalo extra vzpomínat, pokud člověk viděl v kině trailer, přesně takový “obyčejný” film dostane. Recenze jsou ještě přísnější, takže spíše nenáročný film na večer u televize. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Letoun mířil do Paříže, ovšem během mezipřistání v Athénách po přistoupení dvou Palestinců a manželského páru změnil trasu a přistál v ugandském Entebbe. Radikální čtveřice totiž nechtěla poznávat krásy Eiffelovy věže, ale cestující držela v opuštěném hangáru a požadovala propuštění odsouzených palestinských teroristů. Izraelská vláda měla ale toho času jiný názor. Známá to událost.. Zapáchá to možná lehce agitkou, tvůrci se nicméně snaží postavy polidštit a hledat důvody k jejich krokům. Výsledek ale nestrhne. Únosci Daniel Brühl nebo Rosamund Pike přitom hrají skvěle, jsou plní pochybností, chybují, dumají, skvělé momenty má i mistr vedlejších rolí Eddie Marsan. Strhne i metaforický závěr, sestříhaný mezi útok elitní jednotky a živelný tanec za energetického bubnování na židovskou skladbu Echad Mi Yodea, ač je mi jasné, že zdaleka nesedl každému. Zbytek je ovšem utahaný, bez nápadu a bez šťávy, takže na čtyři hvězdy jít prostě nechci. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To taneční představení, které se prolíná celým filmem, mě mátlo. Hodně. A postavy tanečnice a jejího přítele vojáka byly vlastně zbytečné. Jenže pak přišlo očekávané akční finále na letišti, kterému právě ty prostřihy na zmítající se těla tanečníků a ta dravá hudba daly punc jedinečnosti, něčeho, co jsem ještě nikdy neviděl. Za tuhle originalitu, která ale rozhodně nemohla sednout každému, dávám palec nahoru stejně jako za dokonale věrohodnou dvojici Rosamund Pike a Daniel Brühl a za přesného Eddieho Marsana v roli Šimona Perese. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Len by som chcela pripomenúť, čo písal v jednej zo svojich kníh nedávno zosnulý izraelský spisovateľ Amos Oz: "Takmer všetky konflikty na svete sa dajú charakterizovať ako súboj dobra a zla. Je jasné, kto sú tí dobrí a kto sú tí zlí. Súboj Izraelcov a Palestínčanov je však súbojom dobra a dobra, kde nebojujú tí správni chlapci s tými zlými chlapcami, ale kde bojujú správni so správnymi." Tak si vyberte. Ale to je vlastne nemožné. Taký Radek99 to vo svojom komentári vidí inak a presne jemu boli predošlé vety určené. Odhliadnuc od filozofickej roviny, film je pútavý, dynamický a jeho ozdobou sú herecké výkony. Prestrihávanie na tanečný súbor je efektné a režisér veľmi dobre vedel, čo robí. Za mňa veľmi dobre, pozriem si to pokojne aj viackrát. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět tak nejúspěšnější protiteroristický zásah v dějinách je pro filmaře pořád vděčné téma. Nevím kolik zde hodnotících vidělo předchozí verze. Toto je totiž již čtvrté zpracování této události a i když nemůžu mluvit o nějakým průseru, tak tomu kdo se o tuto problematiku zajímá bych spíš doporučil starší verze Operace blesk a Operace Entebbe. Tohle je dost zkratkovité. Vzhledem k stopáži to mohla být strhující jízda, ale je tu zbytečně moc nepodstatných scén na úkor těch důležitých. Každopádně kvalitní filmařina to nepopírám a ty slabší 4* bych dal, ale hvězdu dolů sráží nezvládnuté a odfláknuté finále. No a prostříhávat finální přestřelku záběry na tanečnici která nezvládá své kreace a padá na hubu opravdu nebyl šťastný nápad.65% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Historické filmy já rád a o Izraeli trojnásob. Rosamund Pike zde podává svůj obligátní solidní výkon, jako i Daniel Brühl. Ostatní herci jsou stafáž, ale uvěřitelní. Vše spolu dohromady dobře ladí a nuda se nedostaví. Ale ty prostřihy ve finální scéně s taneční performancí je opravdu na pěst - alespoň, že doprovodný soundtrack tuto scénu zachránil. Stačilo se omezit na finální scénu při titulcích, která je naopak výtečná. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Entebbe rozhodně není tak špatné, jak by napovídalo průměrné 5.5 hodnocení na IMDb. Řemeslně je zvládnuté dobře. Nicméně z herců/ postav dostávají nejvíce prostoru němečtí teroristé (Brühl, Pike), pak zbude trocha času na izraelské politiky a tím to skoro končí. Kromě inženýra z letadla nedostane žádný z unesených více prostoru, stejně tak se skoro nic nedozvíme o dalších únoscích nebo těch, kdo to celé plánovali. Takže těžko tam k někomu budovat sympatie. Vzhledem k tomu mi stopáž přišla delší, nebo mi naopak chybělo větší gradování postupně během filmu. Konec samotný je zvládnutý dobře a prostřihy na tanec zážitek umocňují. Když se ještě vrátím k izraelským politikům a rozhovorům Rabin - Peres, Peres se ve svých odhadech několikrát mýlil, přesto to zde není dále rozebíráno. 70 % ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé o Operaci Entebbe slyšel, začal jsem se vlastně celkem těšit. Trailer mě bavil, v hlavních rolích jsou herci kteří sice nemají tolik čuch na filmy ale jsou kvalitní tedy Daniel Brühl a Rosamund Pike a začal jsem doufat, že dostanu další povedený film z ranku Arga či Kapitána Philipse. Operace Entebbe nakonec je fajn film ale nedosahuje kvalit Arga či Kapitána Philipse a především to nejde označit jinak než fajn. Režíroval José Padilha, tedy ten brazilský rodák který před 4 roky natočil dost dobrého Robocopa a před 3 roky pomohl k vzniku nejlepšího seriálu posledních let Narcos. A právě díky Narcos jsem si myslel, že Padilha tuhle látku utáhne. Přijde mi však, že Padilha jaksi nevěděl jaký film vlastně natočit. Nefunguje to jako akční thriller ani ne úplně jako politické drama. Začátek je vlastně ještě perfektní protože to jak z ničeho nic začne být v letadla ruch a vše se rozjede je perfektní. Jakmile však letadlo přistane v Entebbe film trošku až bolestivě zbrzdí. A do průměru to v podstatě dobojuje až závěrečná akční scéna která je prostříhaná společně s hudební scénou. To, že ale hned po konci filmu přibylo další baletní vystoupení jsem jaksi nepobral. Celkově mě vlastně celou dobu přišla ta zápletka s tanečně nadanou přítelkyní jednoho anonymního vojáka navíc ale ta závěrečná akční scéna mě donutila jí vzít v prospěch. Jestli však něco na Entebbe opravdu pochválit tak je to reflektování současnosti. I přesto, že Entebbe vysvětluje události které se stali v roce 1976 tedy už 42 let nazpátek dost funguje v současné napjaté situaci. Ten film by vlastně měli vidět všichni kteří se bojí jakékoliv situace kolem Islámského státu. A minimálně za to filmu palec nahoru! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ty chceš obsadit Ugandu?'' --- ,,My jim ji při odchodu vrátíme'' :-) -------- Tak tu máme další zpracování skvělé akce izraelských speciálních sil v Entebbe v roce 1976, které zachránili skoro všechny rukojmí držené německo - arabskými (jak jinak) teroristy. Už to bylo zpracováno ve stejnojmenném televizním filmu, ve filmu Operace Blesk a v Posledním skotském králi se tato akce také objevila. Kdo tedy viděl alespoň jednu z těchto záležitostí, ví něco o akcích a důsledcích činnosti RAF (ne nejde o královské letectvo...) mohl stejně jako já už jen porovnávat, případně se zaměřovat na do očí řvoucí nepřesnosti. Tvůrci se jich naštěstí vystříhali, snad až na tu přebíhačku izraelských spešl forces po letištní ploše k terminálu. Celkem mně překvapila účast Rosamund Pike, jako teroristku jsem ji nečekal. Danielovi role sedla jako vždycky a je jedno jestli hraje Skopčáka nebo teroristu. Na mně ta postava byla příliš přemýšlivá, ale kdo ví jaký skutečně ten německý revolucionář byl. Trochu zamrzelo, že tanci bylo věnováno skoro více pozornosti, než samotné dodnes dech beroucí záchraně. Nebylo tam nic o zničení ugandských migů, protože se Herculesy bály dodatečného stíhání, nebylo tam nic o velitelském Boeingu, který celou akci řídil... Nebylo tam nic ani o náhodně zabitých rukojmích při akci (v titulcích jsem to považoval za nedostatečné). Jestli mně ale něco vážně nasr...štvalo byl ten kalhotkovo-trenýrkový tanec se židlemi. Někdo to možná považuje za art, mně to ale ve filmu v těch nejvypjatějších momentech fakt a já to napíšu... sralo. A za to ubírám hvězdu dolů. Jinak to bylo zpracováno celkem důstojně, když si člověk prohlíží ty skutečné fotografie lidí po přistání v Izraeli, jak se všem zračí v obličejích úleva, jak nesou na ramenech piloty Herculesů a vojáky, musel to být nádherný okamžik. Těch fotek se dá dohledat spousta i z následného pohřbu Jonathana Netanyahua, který se z této záchranné operace nevrátil živý. Jako voják se zasloužil o stát Izrael ve většině arabských válek krátce po jeho vzniku a je to skutečný hrdina! Smekám i před osádkou Air France, která z morálních důvodů setrvala s izraelskými cestujícími ačkoliv mohla s ostatními Francouzi odjet a tímto krokem netušila co je čeká... Sorry jako, ale za ten balet je to za 3 ... * * * ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama