Reklama

Reklama

Tajemství britských hradů

(seriál)
  • Česko Tajemství významných britských hradů (více)
Velká Británie, (2015–2016), 9 h (Minutáž: 45 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Historii britských hradů psaly lásky, svatby, zrození, nenávist, války, nemoci i smrt. Navštivte spolu s námi ty nejvýznamnější z nich... Historik Dan Jones zkoumá bouřlivé dějiny a tajemství nejslavnějších britských hradů jako jsou Dover, londýnský Tower, Warwick, Caernarfon, Stirling a Carrickfergus. Za zdmi těchto opěvovaných pevností se ukrývají příběhy plné intrik, dramat, romancí, rebelie a vražd. Dan Jones podrobně vypravuje nejlepší z mnoha příběhů tisícileté britské historie. Jejich hlavními hvězdami jsou králové, královny, ničemové, rebelové, zloduši i jejich ubohé oběti. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Vizuálně poutavý dokument o britských hradech, který mapuje jejich historii od počátku až do současnosti. Dokument se nezaměřuje jen na hrady, ale i jejich majitele a další zajímavé historické souvislosti. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Každá kto ma rád hrady a históriu, by si tento dokument nemal nechať ujsť. Plusom sú nie len pekne letecké zábery, ale aj tajomstvo hradov, forma či obsah, kde sa dozvieme kedy sa hrad postavil, ako dlho sa staval, v ktorých vojnách bojoval, a ktorí panovníci mu dali podobu akú ma dnes. 80% - 4* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna séria stačí. Kvalitný britský seriál, ktorý si vyberá tie najkrajšie a najmajestátnejšie hrady v Británii a že tam je fakt z čoho vyberať. Za každým je kus skoro tisícročnej histórie a niekedy aj viac. Historicky popis akoby z rýchlika dobrý, chýbalo mi viac pikošiek, ktoré diváka pripútajú a ktoré neboli spomenuté, hoci sú chronicky známe. Zrejme to nebolo účelom. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Já jsem naopak radši (než anatheman) za historické souvislosti, kterých je seriál plný. Osobně totiž architektuře moc neholduji, spíš by mě to nudilo. Hraná stránka historických událostí není špatná. Jinak to má moc pěkně rozebrané anatheman v komentáři pode mnou. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Informačně velice bohatý dokument - a vizuálně taky, protože anglické hrady jsou zajímavé po všech stránkách. A anglická historie je snad ta nejlepší na světě. Takže tahle kombinace je výborná a pro mě jako stvořená, navíc průvodce je sympaťák. Zatím viděno jen pár dílů, ale ty byly skutečně vyčerpávající. 80%. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Docela fajn dokumentární série. Jediné, co mě trochu mrzí je to, že o architektuře zobrazovaných sídel se vždy dozvíte jen to nejnutnější minimum. Ale vzhledem k tomu, že si pořad klade za svůj cíl spíše prezentovat související dějinná "tajemství", jsem ochoten tento aspekt bagatelizovat. Zájemcům o hrady mohu sice tento cyklus doporučit, ale je třeba jej vnímat jako jakýsi doprovodný materiál k britským dějinám. Lokace hradů jsou výborně zvoleny, a proto je možno se seznámit se vztahy Angličanů a Walesanů, popř. Španělů (Caernarfon), Angličanů a Skotů (Stirling), Angličanů, Irů a Skotů (Carrickfergus), Britů a pevninské Evropy (Dover). Dále zde máme nesmrtelný symbol monarchie (Tower) a strategický uzel střední Anglie (Warwick). Kladen je důraz i na vztah sídel s britskými, anglickými a skotskými panovníky, což mnohdy osvěží či prohloubí znalosti o těchto historických osobnostech. Dokument zkrátka představuje hrady jako živoucí prameny k dávné minulosti. jejichž tajuplná majestátnost bude jejich poutníky neustále uchvacovat. ()

Reklama

Reklama