Reklama

Reklama

Babylon Berlín - Série 3

(série)
Německo, 2020, 9 h 45 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Leonie Benesch, Lars Eidinger, Benno Fürmann, Hannah Herzsprung, Mišel Matičević, Ronald Zehrfeld, Meret Becker, Jens Harzer (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Tato řada seriálu se odehrává v Berlíně na podzim roku 1929, během bouřlivých týdnů před Černým pátkem a krachem na burze. Inspektor Gereon Rath a Charlotte Ritterová jsou pověřeni vyšetřením násilné smrti herečky Betty Winterové, k níž došlo ve filmových ateliérech. Zatímco se Gereon snaží vypořádat s drogovou závislostí a přivyknout novému rodinnému životu, Charlotte bojuje za uznání v policejním oddělení, kde mají výraznou převahu muži. Někteří se v této těžké době neváhají chopit zajímavých příležitostí. Zatímco velká plátna dobývá zvukový film a mnozí se rázem ocitnou na vedlejší koleji, pochybný Armén zkouší své štěstí jako filmový producent. Záhy však zjistí, že je filmový průmysl stejně prohnilý jako kriminální podsvětí. Jiní usilují o politickou moc – "černá říšská armáda" znovu shromažďuje síly v dalším pokusu o svržení demokracie a pohřeb zavražděného nechvalně proslulého nacisty skýtá dokonalou příležitost k vyprovokování dalších střetů s komunisty. Ale v noci je tohle všechno zdánlivě zapomenuto a celé město stále tančí na okraji vulkánu, jako by žádná budoucnost neexistovala. (HBO Europe)

(více)

Recenze (28)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálový přepis druhého případu Gereona Ratha Tichý zabiják je dalším krokem pro atraktivní pozdně výmarskou férii Babylon Berlín. Zdánlivě výtečné prostředí filmových ateliérů v Babelsbergu, nástup zvukového filmu, zostřující se politická situace, blížící se krach na burze a mnoho dalších témat nabízí skutečně nevšední zážitek. Bohužel s takto ambiciózním projektem je nutné vyhovět všemu a všem a výsledný produkt není dostatečně konzistentní. Když jsem si prošla knižní předlohu, pochopila jsem, že Volker Kutscher napsal v podstatě jednoduchou lineární retro krimi s naivní romantickou linkou. Diváci seriálu neznalí předlohy by se hodně divili, jak nekomplikovaná je předepsaná romance mezi Gereonem a Lotty... Takže vše navíc musíme přičíst na vrub filmařům, kteří mají odpovědnost za co nejširší publikum. Některé díly byly skvělé, jiné slabší, závěrečné dvojité finále hodně přitažené za vlasy. Sice jsme se dočkali okázalé premiéry pozdně expresionistického filmu Dämonen der Leidenschaft, na jehož premiéře byla přítomna i Lilian Harvey, ale zdaleka nejsilnější dojem ve mě zanechal do fiktivního příběhu vsunutá legenda o Hansi Westmarovi, budoucího mučedníka NSDAP. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jako druhá série výrazně překonala tu první, tak třetí se svými staršími sestrami může jen chlubit, ale bude těžké jí uvěřit, že jsou spřízněny. Meziválečná atmosféra je stále velice šik, ale to je asi to jediné, co si třetí sezóna zachovala. Čtyři díly navíc jsou zkrátka znát, materiálu bylo na tradičních osm, takže se stále potácíme v řídké kaši nastavování. Příšerný je hudební propad, z mistrovských kousků, z nichž minimálně song Nikorose / Sorokiny má právo na samostatnou existenci, jsme se náhle dostali do naprosto nudného průměru. Vyšetřování vražd u nového média - filmu je překvapivě nezáživné, samotná linka by se spíše hodila do nějakého filmu z doby ohromení zvukem linoucím se od filmového plátna. Zajímavé zůstávají politické pletichy a jednoznačným vítězem je ekonomická linie a její hlavní nositel, Nyssen. Čtvrtá řada se evidentně vrací k formátu osmi dílů, takže jí rozhodně zkusím dát šanci. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí sérii Babylonu Berlin vnímám jako zatím tu nejslabší. Celá řada trpěla určitou nevyrovnaností, jednu chvíli mi všechno připadalo téměř perfektní, aby hned potom následovala pořádná facka a propad (to v momentech, kdy se tvůrci vykašlali na jakoukoli logiku). Abych řekl pravdu, celá zápletka s vrahem hereček mi přišla vyloženě rušivá, tady se jasně projevila snaha naplnit nějakým dějem navýšený počet epizod. Pokud se tvůrci soustředili na politiku, finance a dobovou atmosféru, byla to paráda. P. S. Tohle už je mimo hodnocení, třetí sezónu jsem viděl s českým dabingem a nechápu, který inteligent přišel s termínem Arménec. To musel být řádný Mongolec. 4*- ()

kinderman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Četl jsem všechny dosud v češtině vydané romány Volkera Kutschera. Jsou to procedurální retro kriminálky s noir atmosférou, která houstne tím víc, čím větší prostor dostávají v Německu nacisté. První dvě seriálové řady, které jsou ve skutečnosti řadou jednou, vycházejí z kostry první knihy (Mokrá ryba), na niž nabalují další linie (bombový atentát) a atraktivní (v závěru přepálené) akční scény. Řada třetí si z předlohy (Tichý zabiják- zatím asi nejslabší díl) vzala jediný motiv (herečka zavražděná uvolněným reflektorem), zbytek je bezbřehá fantazie scenáristů a snaha navázat na dějové linky z předchozí série. Řemeslně je to pořád perfektní, ale příběhově rozpadlost a místy naprostá demence. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Pouze můj skromný komentář. Třetí série byla zbytečně natahovaná, některé osobní linky až nudily. Neustále se zjevující podivný psychoanalytik taky nic moc. Ústřední dvojka to stále táhla, ale překvapivý závěr typu vrahem je zahradník mě opravdu neuchvátil. Škoda, první dvě série byly sice až moc plné politiky, ale měly větší švih a originalitu. Velmi pestrý a dekadentní rok 1929 v Berlíně. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série pokračuje ve výtečných kulisách meziválečného Berlína a historických reálií výmarské republiky. Po předchozích nabušených dvou sériích už není tak ohromující. Nový krimi případ nás zavede do berlínských filmových ateliérů, řeší se pár linek z dřívějška a zase pocítíme soukolí dějin. Netflix zasolil za čtyři díly navíc, ale přineslo to moc prostoru navíc, který není využitý podařeně - trojúhelník se dvěma bratry, trable Lottiny mladší sestry nebo (pro mě velmi otravná) všudyprostupující démonická osoba dr. Schmidta s podivným využitím hypnózy děj ředí nebo kvůli nim série nepůsobí semknutě. Tradičně mají prostor scény z kulturního života postav a to k seriálu o tolerantním Berlíně patří, třeba scéna představení v sex podniku pro úchylného generála nebo narozeninový gay večírek s hosty (který se rozvine asi v nejkouzelnější romantickou scénu, kterou jsem v poslední době viděl). Je vidět, jak moc mají tvůrci svůj seriál rádi, ale snad budou příště víc soustředěnější na případ. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zatím nejslabší série,ale pořád solidně nadprůměrné dílko.Pořád se tu řeší politika konce dvacátých let a navazuje se na předchozí řadu,ale prim hraje spíš případ s vraždícím Fantomem.Ten je zpočátku zajímavý,ale jeho finální rozuzlení mi přišlo extrémně překombinované a to už vůbec nemluvím o naprosto nelogickém a divném chování některých postav.To bylo nejvíce vidět tuším v pátém díle,kdy to bylo až do očí bijící a chvilku jsem uvažoval,zda má vůbec smysl koukat dál.Po technické stránce a po stránce výpravy je to ale pořád vynikající...70% ()

Topco 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

3.sérii rozhodne nepomohlo predĺženie o štyri epizódy. Príbeh v nejednej časti stagnoval a videli sme dookola tie isté známe veci (tancovačky, popíjanie). Stále prevažuje spokojnosť a séria priniesla zopár pamätihodných scén (vraždiaci fantóm, rituál a lá Eyes Wide Shut, akcia v daždi, scéna Du bist alles). Nemôžem si však pomôcť, že trojka bola obsahovo viac naťahovaná a menej formálne nápaditá ako prvá dvojséria. Climax a jeho twist mal tiež hodne ďaleko od dvojky... 3,5* ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíli jsem uvažoval, jestli třetí sérii neopustím , nakonec jsem to neudělal. Ačkoliv velmi výrazně propojila děj s prvníma dvěma sériemi, které spíš považuji za jednu, tak její celkový příběh mi tak silný nepřišel. Bylo to nabité zajímavým vedlejším dějem, ale všechny linky dohromady mi občas nedávaly smysl v tom směru, co mají říct. Buď je seriál moc abstraktní, což pro širokou populaci nebývá, nebo jsem se s ním jednoduše minul, protože je banální, což mi občas uniká. Po technické stránce ale nemůžu říct ani slovo, to jsem si vyloženě užíval. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že obsahově trochu roztříštěná třetí řada jinak vynikajícího německého seriálu Babylon Berlín mě poněkud zklamala. Navnaděná do detailu propracovaným příběhem z první a druhé série jsem asi měla příliš velká očekávání. Když pominu banálnější detektivní zápletku, tak mě ještě zamrzelo, že milenecké jiskření mezi Gereonem Rathem a Charlotte Ritterovou náhle jako by ani neexistovalo, v tomto směru se tedy taky nedalo nic moc rozvíjet. Dokonce i po hudební stránce to tentokrát bylo slabší. Ještěže aspoň zůstala zachována působivá dobová atmosféra a vše nakonec patřičně vygradovalo v zlověstné poslední epizodě. (65%) ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve třetí řadě bohužel přišlo přílišné ředění důležitějších linek těmi méně zajímavými či potřebnými. Vše se posunulo do nepříjemného přešlapování na místě. To se dříve seriálu nestalo. Stále jsou tady tvůrčí kvality, jen ten příběh ustoupil dost stranou. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, Berlínu se ani napotřetí nedá upřít nádherná výprava a celkové prostředí, v němž se pohybujeme. Zbytek je už ale nemastná neslaná šeď, s níž jsem měl velký problém, abych u ní vydržel a dokoukal jsem seriál jen z čisté setrvačnosti. Jestli bude další řada, už u ní nebudu. [viděno na HBO GO] ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí řada nejdražšího německého seriálu všech dob, který mám mezi Oblíbenými pokračuje tam, kde končila S02. Trochu slabší než předchozí . Tentokrát se německá historie konec demokracie, kdy se derou k moci hnědí, rudí i tradicionalisti, odehrává na pozadí vyšetřování vraždy herečky ve filmových ateliérech. ()

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Dvě série šroubované čekání na nevyhnutelnou lásku mezi Gereonem a Lotty skončilo jedním ušmudlaným polibkem za paravanem na policejní gay párty. Lepší než drátem do oka, ale plamen vášně mezi dvěma nejvíce sexy postavami německého filmového plátna bych si asi představoval jinak, než v duchu rčení "kdo chtěl víc, nemá nic". Celá série je také charakteristická nahodilým střídáním dobrých a mizerných dílů. Škoda, že zrovna na ten poslední vyšla ta nejkratší slámka. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tretia seria obcas pripomina starsie Hitchcockove filmy a konkretne pripady s vrazdami v umeleckych kruhoch. Kriminalna lina, politicka a i zivotne osudy nie su az tak konzistente podane ako v predoslych dvoch seriach. Skoda, ze sa 12 epizod opat nezmestilo len do 8mich. Z tretej serie tak trochu sklamanie. Casto stracala dych, cyklila sa, ci zbytocne odbocovala. Priemer. Osobne najkladnejsie hodnotim 9tu epizodu, hlavne k zaveru, s vynikajuciu piesnou a dojimavou atmosferou. ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tedy ty začátky ještě před titulky, jsou otřesné a shazují úroveň epizod na předválečnou filmovou éru. Asi záměr, ale mně to vůbec nesedí. Nesedí mi ani postavy, které se motají kolem natáčení filmu, kde každá ženská postava vypadá stejně a mezi nimi se poflakuje kdosi v kápi jako fantom opery, komisař Rath je skřet, který když běží, vypadá jako Charles Chaplin a nikdy nikoho nedohoní. Nesedí mi pseudotance v různých barech, zkrátka nesedí mi dekadence. A vlastně celý seriál táhne jen Liv Lisa Fries. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě větší zklamání než u první série. Přitom ten úvodní díl mě chytnul. Propuštění záporáka z basy, vražda ve filmovým studiu, vyšetřování, tajný vrah v masce. Do toho druhá dějová linka, která líčí přicházející finanční krizi. A od druhýho dílu najednou šeď, nuda, průměr a místy dokonce podprůměr. Řeší se naprosto nepodstatný a vedlejší věci, na který se nabalují další, takže si divák jednou může pošmáknout na oslavě jednoho policejního fotografa, jindy zase na natáčení operety. Spoustu věcí bych prostě vynechal a nacpal to do osmi dílů, který měly předchozí série, protože takhle je pořádně koukatelná jen polovina z každýho dílu a druhou půlku protrpíte. 50%. ()

Trias 

všechny recenze uživatele

Opět skvělé v detailech, zatímco celkem zejména v první polovině sklouzává do průměrnosti. Nelze než ocenit skvělou výpravu - už jenom sledovat dobové reálie pro mě byl zážitek. Naštěstí vše zachránil skvělý závěr, který vše s jistotou nasměroval na další sérii, která, jak doufám, již bude mnohem konzistentnější. ()

Reklama

Reklama