Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (32)

Babylon Berlín (2017) 

Výmarská republika je skvělým časovým údobím pro kriminální seriál s politickým pozadím. Už jen z tohoto důvodu jsem se na tuto záležitost velmi těšil a nebyl jsem zklamán, na druhou stranu ve mně některá rozhodnutí tvůrců dokázala utlumit nadšení, takže jsem sice spokojený, ale na plný počet hvězdiček to nestačilo. Z šestnácti epizod byly sice jen tři výrazně slabší, bohužel, mezi ně patřil i závěrečný díl, který už zašel s akcí do jiného žánru, a tak mi trochu pokazil výsledný dojem. První řadu hodnotím určitě jako lepší, nesmírně mě bavil kontrast mezi krizí ovlivněným denním Berlínem a dekadencí nočního života, stejně tak mě potěšily střety politických názorů (už jen obě bolševické frakce by si bohatě vystačily). Ať už mám jakékoli připomínky, faktem je, že mě seriál bavil a ani na moment jsem se nenudil, takže jsem byl v zásadě spokojen. A abych nezapomněl, ústřední píseň "Zu Asche, zu staub" nemůžu dostat z hlavy, i když se snažím. ()

Série 1 (2017) (S01) 

Čtyři silné hvězdičky. Parádní film (vlastně seriál) noir zasazený do období existence Výmarské republiky, která fungovala jako plodné podhoubí pro různé politické frakce a která byla mnoha Němcům trnem v oku. Meziválečné Německo mě vždycky bavilo stejně jako prohibice v USA, příběh se tvůrcům velice povedl, potěšily mě i herecké výkony a skvělá atmosféra, takže jsem s první sezónou velmi spokojen. ()

Epizoda 1 (2017) (S01E01) 

Po první epizodě patřím ke spokojeným divákům, Německo v období Výmarské republiky mě baví podobně jako USA v časech prohibice. Pravda, tvůrci rozjeli tolik akcí najednou, že v nich mám trochu zmatek, ale předpokládám, že následující díly vnesou do děje pořádek. ()

Epizoda 2 (2017) (S01E02) 

No vida! V předchozím komentáři jsem doufal, že se situace vyjasní a stalo se. Během jediné epizody mám ve všem ordnung, a to co jsem viděl mě zatím velice baví, ať už jde o policejní vyšetřování, intriky obou bolševických frakcí nebo berlínský noční život. ()

Epizoda 3 (2017) (S01E03) 

I třetí epizoda byla sice kvalitní, ale myslím, že čtyři kousky jsou tak akorát. Tempo příběhu bylo tentokrát pomalejší, protože tvůrci děj roztříštili příliš mnoha odbočkami, nejsem si například úplně jistý, jestli jsem potřeboval vědět, že paní Ritter trpí "tou francouzskou nemocí". ()

Epizoda 4 (2017) (S01E04) 

Epizodu otevírá romantická scéna u řeky Sprévy, později dojde na krvavý zákrok proti bolševickým demonstrantům (a nejen jim) a závěr patří erotickému dusnu a vydírání, tři v jednom- co si lze přát víc? Já vím, leccos, ale i tak jsem byl spokojen a velmi dobře jsem se bavil. ()

Epizoda 5 (2017) (S01E05) 

Byl jsem nečekaně zklamán, pátá epizoda pro mě byla zatím nejslabším dílem první řady. Děj byl tentokrát méně zajímavý, tempo bylo tím pádem pomalejší a ani návštěva u Holanďana mě zrovna dvakrát nenadchla. Pobavil mě hrdinný policista, zraněný při demonstracích a mám podezření, že je Kardanov ve skutečnosti Rasputin, co ten člověk všechno přežije... ()

Epizoda 6 (2017) (S01E06) 

I když letní idyla ve veslařském klubu šesté epizodě na tempu nepřidala, bavil jsem se lépe než v případě předchozího dílu. Nejistá atmosféra Výmarské republiky stále výborně funguje, to napětí ve společnosti je skoro viditelné, takže se těším, že bude všechno postupně gradovat. Po přepadení výtopny už o Kardanovově pravé identitě téměř nepochybuji. ()

Epizoda 7 (2017) (S01E07) 

Sedmá epizoda mě sice nenaplnila bezbřehým nadšením, ale na druhou stranu mě ani nijak nezklamala, takže jsem neměl důvod snižovat hodnocení. Měl jsem pocit, že vyšetřování trochu ustrnulo, jediná Lotte makala jako dřív. Nic proti vzpomínkám na padlé kamarády, ale diorama s výkladem mi přece jen přišlo trochu bizarní. ()

Epizoda 8 (2017) (S01E08) 

I závěrečný kousek se tvůrcům vcelku vydařil, spousta záležitostí zůstala otevřená pro druhou sezónu, ale ani tentokrát se seriál nevyhnul některým odbočkám, které se nakonec jevily jako slepé ( například Gertin příběh). I přesto, že šlo o nejakčnější díl první řady, nadšení se nedostavilo. ()

Série 2 (2017) (S02) 

I na druhou sezónu se mi velmi dobře dívalo, pokud nepočítám epizody 3 a 8, které mě dost naštvaly/ zklamaly slabším scénářem. Ostatní díly byly v pohodě, takže jsem si opět užil dobře fungující atmosféru i děj, bohatý na různé politické machinace, ale přesto jsem měl z první řady o něco lepší pocit. ()

Epizoda 1 (2017) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny mě potěšila, tvůrci perfektně navázali na předchozí řadu, s tím jsem byl velmi spokojen, bylo ale znát, že první díl připravuje půdu pro druhou sérii, a to mě trochu zklamalo. Myslím, že by nebyl velký problém, postavit děj tak, že by nebyl vůbec patrný přechod mezi sezónami. ()

Epizoda 2 (2017) (S02E02) 

Ani druhá epizoda nebyla vůbec špatná. Vyšetřování sledovalo politickou stopu, a protože politika v meziválečném Německu mě opravdu baví, nemohl jsem se nudit. Jen závěr byl od scény s dalekohledem (triedrem) velice předvídatelný, takže mě lehce zklamal. ()

Epizoda 3 (2017) (S02E03) 

Tak takhle ne, třetí epizoda mě vytočila tak, že jsem uvažoval jen o dvou hvězdičkách, nakonec jsem přece jen jednu přidal, protože jsem se dosud u seriálu dobře bavil a nechtěl jsem mu příliš uškodit. Faktem je, že si nejsem jistý, jestli jsou tak naivní tvůrci, nebo jestli si myslí, že jim divák všechno sežere i s navijákem, ale tento letecký výlet za krásami Sovětského svazu mě těžce zklamal. ()

Epizoda 4 (2017) (S02E04) 

Po minulém neštěstí se tvůrci vrátili k osvědčené kvalitě. Epizodě znovu nechyběla kvalitní atmosféra, na vztazích Ratha a Woltera se tvůrcům daří ilustrovat rostoucí nedůvěru a pnutí v rozpolcené společnosti Výmarské republiky před nástupem Adolfa Hitlera k moci./ V jednom z komentářů k první sezóně jsem Gretinu dějovou linii označil jako slepou uličku. Už si to nemyslím, protože tuším... ()

Epizoda 5 (2017) (S02E05) 

Rozhodl jsem se v zájmu příběhu nebazírovat na historických detailech a fungovalo to výborně. Atmosféra byla už tradičně skvělá, bolševici byli odsunuti na vedlejší kolej a prim teď hrají monarchisté. Politická situace byla více než zajímavá, stejně tak mě bavila i Lottina dějová linie, takže hodnotím za plný počet. ()

Epizoda 6 (2017) (S02E06) 

I v šesté epizodě mě bavily hlavně politické šarády, Rathův zákrok proti atentátníkům už docela drhnul, navíc nemohlo chybět osvědčené klišé se záchranou v poslední vteřině, někdy bych si už opravdu přál vidět, jak někdo někoho zachrání a ještě mu zbudou dvě minuty k dobru. ()

Epizoda 7 (2017) (S02E07) 

No prosím, ještě, že jsem včas opravil svůj názor na Gretinu dějovou linii, teď bych si připadal jako pouhý bloud (čtěte debil). Tentokrát se držela politika v pozadí a větší prostor dostala akce, jen by mě zajímalo, kdo vlastně stál za akcí s Bendovou vilou, typický "hnědokošiláč" by na to svým meziušním rosolem jistě nepřišel. ()

Epizoda 8 (2017) (S02E08) 

Závěr seriálu mi přinesl podobné zklamání, jako letecký výlet do SSSR ve třetí epizodě. Myslím, že komisař Rath by nedokázal podat první pomoc ani u případu vyvrtnutého kotníku, to byla tragická podívaná, tuším, že Lotte bude asi vzdálenou příbuznou Kardanova, ta jejich vůle k životu je nezaměnitelná... Příliš jsem taky nepobral, jak se Rath dostal do vagónu a jak za sebou zavřel vstupní poklop, ale nešť, hlavně, že došlo na životní moudrost, kterou tady na Karvinsku tak dobře známe, totiž, že je uhlí černé zlato. ()

Série 3 (2020) (S03) 

Třetí sérii Babylonu Berlin vnímám jako zatím tu nejslabší. Celá řada trpěla určitou nevyrovnaností, jednu chvíli mi všechno připadalo téměř perfektní, aby hned potom následovala pořádná facka a propad (to v momentech, kdy se tvůrci vykašlali na jakoukoli logiku). Abych řekl pravdu, celá zápletka s vrahem hereček mi přišla vyloženě rušivá, tady se jasně projevila snaha naplnit nějakým dějem navýšený počet epizod. Pokud se tvůrci soustředili na politiku, finance a dobovou atmosféru, byla to paráda. P. S. Tohle už je mimo hodnocení, třetí sezónu jsem viděl s českým dabingem a nechápu, který inteligent přišel s termínem Arménec. To musel být řádný Mongolec. 4*- ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama