Reklama

Reklama

Babylon Berlín - Série 2

(série)
Německo, 2017, 5 h 58 min (Minutáž: 43–48 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Lars Eidinger, Hannah Herzsprung, Ivo Pietzcker, Benno Fürmann, Mišel Matičević, Christian Friedel, Udo Samel, Godehard Giese (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Vládny radca Benda volá Rathovi, že našli mŕtveho Kardakowa medzi ďalšími štrnástimi mŕtvymi, ktorých zrejme zavraždilo ruské vražedné komando. Na mieste činu Rath zistí, že mŕtvy nie je Kardakow. Benda prevelí  Ratha z mravnostného oddelenia na vraždy a poverí ho, aby viedol vyšetrovanie. Rath osloví Štefana, Charlottinho kamaráta, aby sa stal jeho asistentom a Charlotta mu má robiť zapisovateľku. Charlotta mu vydá tajný dokument, ktorý našla v tlačiarni. (RTVS)

(více)

Recenze (20)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá polovina případu Mokrá ryba poněkud mění styl. Dobovou fresku střídá akce, závěr vyšetřování je lemován překombinovanými událostmi. Gereon i Lotte jen o vlásek unikají (opakovaně) smrti, mnoho skupin těch, kteří pátrají po zlatu Sorokinů jsou na pokraji občanské války. Ano, bylo to velmi napínavé, ale už ne v tom duchu, v jakém série začala. Pokud se adaptace druhé knihy, Tichého zabijáka, vrátí s menším množstvím akce, uvítám to s otevřenou náručí. Babylon Berlín přeci není poctou filmům s Harry Pielem v hlavní roli. Na druhou stranu, pokud bychom dostali více hudebních čísel ve stylu Leo Monossona a jeho Mir ist so nach dir, též bych se nezlobila. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přestože se ve druhé sérii už leccos slepilo dohromady, příběh začal dávat větší smysl a došlo i na nějakou dávku akce, já stále nedostal možnost jakkoli sympatizovat s osudem kohokoli z postav. Gereon i Charlotte jsou zahraní dobře, ale i v momentech, kdy měli na kahánku, jsem nedokázal nic procítit. A ne, nejedná se o chybu v mých emocích. [viděno na HBO GO] ()

Reklama

adako 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlepšenie oproti prvej sérií, pútavejšie, napínavejšie a trošku menej hlúpe. Uvedomil som si pri nej však druhý problém seriálu - je absolútne nekompromisne neuveriteľne neinovatívny. Okrem super prostredia neexistuje aspekt v ktorom by bol novátorský, originálny či aspoň výnimočný. Jediný dôvod pre pozeranie teda ostáva výborne zachytené prostredie medzivojnového Berlínu, tak ako sa to doteraz nepodarilo asi nikomu. Sledovať tehdajší život je veľmi poučné a vďaka nemu nie je seriál stratou času. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá séria najdrahšieho nemeckého seriálu histórie priamo nadväzuje na udalosti série prvej, ktorá je plná zaujímavých postáv, intríg, ale takisto aj skvelej výpravy a atmosféry. Dokáže sa na podobne vysoké méty dostať aj toto osemdielne pokračovanie? Bez najmenších pochýb a zbytočných rečí možno povedať, že áno. Ba dokonca možno povedať, že všetko dobré z prvej série je v tomto prípade ešte o čosi lepšie. Lesk a špina medzivojnového Berlína - hlavné mesto Weimarskej republiky stále máta kolínskeho detektíva Gereona Ratha (Volker Bruch), ktorému, rovnako ako jeho kolegom, ale aj skrytým nepriateľom, hádže pod nohy polená dennodennej neistoty, spiknutí a konšpirácií, vedúcich až na najvyššie miesta štátu. Vynikajúco napísaný príbeh, ktorým sa prezentuje už prvá séria, pokračuje s presnejším vymedzením sa jedným smerom, bez prílišných dejových odbočiek, zato však s oveľa väčším zameraním sa na jednotlivé postavy. Tie, aj keď veľmi nenápadne, dostávajú takmer všetky dostatočný priestor, v ktorom sa pred divákom ešte viac vyvíjajú ako jedinečné charakterové osobnosti s vlastnými pohnútkami. Vidno však aj pomerne sofistikovanú manipuláciu, do ktorej chtiac-nechtiac tvorcovia môžu zatiahnuť aj samotného diváka. Vďaka komplexným charakterom jednotlivých postáv, ktoré sú v kombinácii všetkého skvelého, čo druhá séria seriálu ponúka, snáď tým najvýraznejším bodom, je čoraz ťažšie posúdiť, ktorá z nich reprezentuje tú či onakú stranu mince. Živý vývoj postáv naprieč ôsmimi epizódami so sebou navyše prináša aj niekoľko dejových plot twistov, ktoré sú viac či menej očakávateľné, no stále výrazné. Silným aspektom, ktorý očarí diváka, je opäť výprava a samotná dobová atmosféra, ktorú sa tvorcom takisto darí pozdvihnúť o level vyššie, napríklad už len tým, že postavy obliekajú do pestrejších dobových kostýmov či uniforiem. Takisto zaujme aj vizuálna stránka a špeciálne efekty, ktorých je tu na osem epizód pomerne dosť. Čo možno mierne zamrzí, je drobný úbytok erotiky, ale ani tá tu samozrejme nechýba. Babylon Berlin - Staffel 2 je povinnosťou pre každého diváka, ktorý videl sériu predchádzajúcu. Snáď už len z toho dôvodu, že priamo nadväzuje na udalosti z nej a prezentuje ich v ešte lepšom príbehovom šate. Postupná dejová gradácia je v kombinácii s vyvíjajúcimi sa postavami jednotlivých dobre zvolených hereckých protagonistov seriálovým zážitkom, ktorý pobaví nielen milovníkov kriminálnych drám, ale aj histórie. Dá sa povedať, že svojím spôsobom si tu nájde niečo úplne každý. Tak ako v Berlíne 20. rokov plnom kontrastov. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, co mě nadchlo u první série, se tu v podstatě dodrželo. Jen se mi často stávalo, že se tu postavy chovají a jednají tak, jak kdyby pocházeli z jiné planety. Do toho se dál prohlubuje propletenost a já se začal dost ztrácet. Babylon Berlin není jednoduchý seriál a už vůbec není pro každého. Svojí atmosférou si ale zaslouží zájem. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (2)

  • Rath (Volker Bruch) a Gräf (Christian Friedel) odlétají fotografovat tajnou německou základnu v sovětském Lipecku na palubě letounu Junkers Ju 52/ 3M. Tento typ byl po celou 2. světovou válku páteří německého dopravního letectva. (Necrotongue)
  • V epizodě se objeví letadlo Ju 52. Děj se odehrává v roce 1929, ale toto letadlo vzlétlo poprvé až 13. 10. 1930 a zařazeno do služby bylo až v následujícím roce. (schwalbe)

Reklama

Reklama