Reklama

Reklama

La Lune à un mètre

  • Francie Le Rêve d'un astronome (více)
Komedie / Sci-Fi / Krátkometrážní
Francie, 1898, 3 min

Obsahy(1)

Krátkometrážny film o tom, ako bádajúci astrológ zaspí a do sna sa mu vblúdi sudička, prinášajúca mu to, po čom najviac túži. Do sna sa mu teda dostáva vytúžený mesiac, ktorý má konečne na dosah a tak ho môže bližšie spoznať. V bláznivom sne o mesiaci mu ale začne robiť šarapatu čert... (T2)

Recenze (26)

T2 

všechny recenze uživatele

Príbeh o bádajúcom astrológovi a o tom ako mesiac sa s nim pohráva v zasnenom príbehu, je na dobu vzniku vo svojom spracovaní a prevedení dekorácii, niečím úžasným, čo sa len tak nevidí, k tomu to výborne slúži ako vtipná groteska plná kikskov. /95%/ __Krátkometrážny film si pozri na: http://www.youtube.com/watch?v=0IE6GFvuoQ0&NR=1 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zvláštna logika snu spracovaná výstižnejšie a humornejšie ako v síce skvelom, no zbytočne útrpne sladkobôľne dekadentnom ( a tým aj mierne v druhej polovici nadbytočne dlhom) Andalúzskom psovi. Meliés pracoval s komikou, hrôzou (rozštvrtené telo), absurdnou komikou, satanskými motívmi a prekvapením. A to všetko vyše dvadsať rokov pred Dalím a Buňuelom! A stačili mu na to tri minúty! Koncentrovanejšie a vtipnejšie než preslávený "snový film". ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Predchodca známeho filmu Cesta na Mesiac v podaní prvého filmového pána trikov Mélièsa. Nuž veľmi veľa heftov, veľa srandy, ale myslím, že to bolo trošku aj prehnané. Za približne 3 minúty tam asi chceli stihnúť, čo najviac a potom s tým koncom to bolo, tradičné prebudenie zo sna. Akože bolo to veľmi dobré, ale zrovna uchvátený som nebol. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Do řady Meliesových zakladatelských děl žánru filmové scifi (vedle Cesty na měsíc a dalších) by správně měla patřit i tahle krátká groteska. Astrologové mají ve zvyku chápat planety jako symboly lidí a vlastností, a toto symbolické chápání astrologie se Melies pokusil s vtipem sobě vlastním prolnout s tím skutečným... Jedna z nejnápaditějších a nejujetějších meliesovek; kde jinde uvidíte, jak bizarně rozšklebená Luna sežere astrologovi dalekohled? S asi nepůvodní, ale výbornou hudbou: http://www.youtube.com/watch?v=0IE6GFvuoQ0 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Předchůdce slavné Cesty na měsíc, skoro by se chtělo říci prequel. Vědec (podobný jako vidíme přednášet v úvodním tableau Cesty na Měsíc) se tak moc zabývá Měsícem, až se mu začne zdát bláznivý sen, ve kterém velká Měsíční koule požírá vše, co jí přijde do blízkosti. Jsou tu dokonce podobné výtvarné motivy jako v Cestě na Měsíc - design satelitu s očima a ústy, ale i ústřední malovaný prospekt s teleskopem je v podstatě první verzí úvodního prospektu z Cesty na Měsíc. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Snímek má oproti Mélièsovým filmům té doby trojnásobnou stopáž. I proto je v katalogu uveden pod třemi čísly 160-162, zřejmě i proto, aby mohl vybírat trojnásobek běžného vstupného. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama