Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Recenze (91)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rusácký válečňáky se mě vždy líbily pro svou syrovost a velkolepost, ale tohle je vysloveně amerika se vším všudy, nejde ani tak o patos, ten mně nevadí u amíků, takže ani u rusáků, ale ten kýč a naprosto trapný válčení co chtělo být velkolepě, ale vypadalo dost uměle, škoda moc jsem se těšil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,7miliónaTržby Celosvetovo $6,457,000▐ na to že to točili nejaký tí nadšenci to celkom újde aj keď to nemá nejakú hlbšiu dejovú líniu, v rámci nejakej tej akcie, bojov, nasadenia fajn /50%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TAKOVÁ JE SITUACE, BRATŘI. NEMÁME NA VÝBĚR. I KDYŽ MÁME ZDÁNLIVĚ NEKONEČNOU VLAST, A JSME PŘIPRAVENI PRO NI ZEMŘÍT, NENÍ KAM USTOUPIT…“ /// Gerojskej film plnej války a nadpozemskejch schopností bít se za vlast. Žádný kreténský CGI jako u Bitvy o Sevastopol. Po šesti letech se Rusákům opět povedlo přivýst válku do mýho vobejváku. Bacha na úvodní půlhodinku - místo posměšnejch poznámek nad hrdinskejma kydama, je třeba si uvědomit, že pro svět to byla 2. světová válka, ale pro Rusy velká vlastenecká… (taky míra nacionalismu je u nich někde jinde než u nás. Nemluvě o hrdosti na veterány a oběti VV). Pak následuje 75 minut válečný rozkoše, kterou si umím užít. Nechcu se tak šťourat v tom, jestli je to legenda pravdivá nebo ne. Na to (bez prominutí!) sere pes. Ať se propagandisti, historici i nacionalisti ujebou k smrti. Je to válečnej film a našinec do toho nemusí tahat politiku. (Navíc propaganda vypadá fakt jinak!). (Jo, a já tam žádnou půlhodinovou tmu neměl… jen čtvrthodinový závěrečný titulky – vono totiž vyjmenovat všech 35086 dárců…(hovno orgánů – peněz!) chvilku trvá.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád mrknu na film vo frajerech, co maj svůj park. 2.) Nechápu rozdíl mezi zemí a vlastí. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem jen obyčejný člověk, který žádnou válku nezažil a zná jí pouze z dochovaných dokumentů, knih, filmů..............Skutečně mi to přišlo zpočátku až úsměvné a říkala jsem si, že to tvůrci přehnali, ale s postupující stopáží jsem se zamýšlela víc a víc nad tím, že jsou to vlastně střípky z toho, co se skutečně mohlo na mnoha místech fronty stát, tady se ty střípky pouze slily v jeden celek a dokonce i ty titulky na konci měly svůj význam. A že se tam nechtěli projevit jak zbabělci je nabíledni jasné. Propagandistické? Snad. Koukatelné? Zcela jistě. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V prvej tretine problém s tempom a dialógy trochu šuštia papierom ale akonáhle sa zjaví prvý panzer už sa to mele v grádoch nevídaných a na to aká to je legenda to používa plot armor veľmi striedmo.Je úplne jedno, či je ten príbeh vymyslený ako propaganda na posilnenie bojového ducha v ´41 alebo či sa to naozaj stalo; tento film je poctou obyčajným ľuďom mnohých národností z celého ZSSR, ktorí dokázali zastaviť nacistickú mašinu smrti. A to je to, čo sa počíta. 9/10 P.S. čo za kokotka je Shetland ? Asi poník, húpací. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Maminko, až vyrostu, chci být také rudoarmějcem. Strava vzorná, důstojníci přátelští, politruci uznalí, šance stát se hrdinou nevyčerpatelné. Přiznávám, že je to nakonec lepší a méně naivní, než jsem čekal, až na ty dialogy, které občas stojí za говно́. Ve všech ohledech méně nasírací než Pittův Fury. Němci tu sice také občas postrádají pud sebezáchovy, ale aspoň používají něco jako taktiku. Musím též ocenit, že na to, že jej vlastně točila parta nadšenců za mrzký peníz, vypadá film víc než dobře. Jasná agitka je v tom cítit, s ohledem na kontroverzi, kterou film budil u našich angažovaných médií dávno před dokončením, jsem to však rozhodně čekal horší. Ostatně málokdy si ta která strana odpustí přihřát si polívčičku víc. Jak by většina našeho národa třeba zareagovala na to, kdyby se v Anthropoidu řídili německými zprávami, podle kterých v kostele Cyrila a Metoděje žádný Němec nezahynul. Proto si mohlo minimálně jedno médium ušetřit ztrapnění, když se pokoušelo dokázat, že se tato událost nestala, za pomoci svědectví - přeživšího panfilovce. Dává to smysl nebo se na to nedobře dívám, Hynku z Michle? Popojedem. To co jsem doteď napsal, neznamená, že se mi film bezvýhradně líbil. To ani zdaleka. Již zmíněné dialogy občas tahají za uši, o nějakém seznámení s postavami tak, abych je dokázal od sebe rozeznat (až na nějaké tři čtyři výjimky) si lze nechat jen zdát, skutečný děj víceméně absentuje a nějak jsem postrádal dojem, že jsem se ocitl ve střetu, který je součástí jedné z rozhodujících chvil 2. světové války. Nicméně kdyby se stejná banda pustila do něčeho většího s podstatně lepším scénářem, určitě bych si to nenechal ujít. Lepší tři rudé hvězdy, tedy nadporučík :) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z kategorie "ruský vlastenecký válečný film" je to jeden z těch lepších, co jsem viděla. Velmi tomu pomáhá to, že má celý film velmi skromný ochotnický vzhled party nadšenců ručně vyrábějících svůj vysněný projekt oproti takovým těm velkorozpočtovým na státní/politickou objednávku, které ze srdce nenávidím. Je to naivní, ale naivní ve smyslu lidová legenda, nikoliv nasírajícně naivní ve smyslu sovětská propaganda. (Nicméně bych měla uvést, že vycházím pouze a pouze z toho, jak na mě působil film samotný. Neznám dopodrobna ani podhoubí, ze kterého vznikl, ani detaily dějin, o kterých pojednává.) A ještě jedna poznámka: rozhodně se mi hodně líbila hudba. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na Rusov sa dá stále spoľahnúť, na to, že sa jedná o relatívne amatérskejší projekt vznikajúci dlhú dobu je to lepšie, než väčšina zahraničnej konkurencie. O nejakej plnohodnotnej zápletke sa tu moc hovoriť nedá, jednoducho len vojenská jednotka bráni líniu pred omnoho lepšie vyzbrojenou presilou, ale aj toto málo si vystačilo na to, aby ma to tie dve tretiny filmu dosť bavilo. Obsadenie síce nie je tvorené nejakými charizmatickými tvárami a tak z nich aspoň trochu vynikajú možno tak štyri postavy, ale aj tak mi celé zloženie prišlo celkom sympatické a dokonca ani tie ich reči mi vôbec neprekážali, aj keď boli predsa len až moc idilické. Podobne, ako vlastne aj celý film, ale aj tak sa mi na to pozeralo viac, než dobre, no časom predsa len nastúpi aj ten stereotyp a tak tú poslednú tretinu som už dopozeral skôr len zo zotrvačnosti. Po akčnej stránke musím hlavne chváliť, jednotlivé bojové sekvencie sú síce veľmi podobné a Rusom sa tu darilo až moc, v efektivite ničenia tankov nemajú konkurenciu, ale celkovo sa na akciu dobre pozerá. Vzhľadom na menší rozpočet je technicky a vizuálne perfektne zvládnutá, páčili sa mi kamerové zábery a efekty sú výborné, vďaka čomu mi dokonca ani tie digitálne tanky vôbec neprekážali. Takéto obrany zákopov ma vždy bavili a výborných momentov je tiež dosť, hlavne problémy s tankami zblízka a tak tu nemám v rámci možností väčších výhrad. Takže lepšie hodnotenie síce nedávam, predsa len je to celé dosť jednotvárne, ale inak ma to bavilo a po akčnej a vizuálnej stránke sa to fanúšikovi žánru rozhodne pozrieť oplatí. A nejakú propagandu určite neriešim, tá je v podobných filmoch akejkoľvek národnosti samozrejmosťou a tu mi teda neprišla nijak zvlášť výraznejšia. 66% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Za nami je Moskva..." Rusi robia v posledných rokoch výborné vojnové filmy, ale kvalitné a správne špinavé vojnové scény ešte automaticky neznamenajú dobrý film. Filmy sú aspoň pre mňa v prvom rade o príbehu a tu je práve problém. Nakoľko máme veriť príbehu, ktorý bol v minulosti niekoľkokrát spochybnený? Dajme tomu, že mi je to úplne jedno a chcem iba vidieť dobrý film. Máme tu výborné akčné scény, ale nespáje ich žiadny silný príbeh ani postavy. To, že filmu chýba nejaká výrazná hlavná postava považujem tiež za veľkú chybu. Postáv je tu mnoho, ale žiadna vás nezaujme , sú to len povrchne načrtnuté charaktery. Guľometná paľba v závere mi pripomenula tú toľko kritizovanú paľbu B. Pitta vo filme Železné srdce. Nikto z Nemcov nestrieľal? všetci sa schovali? Nemecké útoky na ruské zákopy mi prišli tiež mimo realitu. Na 99% by boli všetci Nemci schovaný za tankami a nie roztrúsení medzi nimi aby ich rusi strieľali ako zajace...Ale to je práve ten ruský (či americký -to je fuk) patriotizmus. ++++ Pri poznámke, že "Nemci neušetrili ani kostoly" som nevedel či sa mám smiať alebo plakať, pretože v skutočnosti to bolo presne naopak!!! Na pozretie fajn, ale zázraky nečakajte. 60%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak na základě výpovědi jednoho bývalého rudoarmějce a pozdějšího kolaboranta je označována za úplně smyšlenou celá legenda. Film však s určitými prvky i těchto faktů počítá. Faktem je, že Rudá armáda u Moskvy zabejcila a snad poprvé wermacht obdržel na zemi velkou porážku. Ano plno expertů bude tvrdit jak mohou za to mohli generálové Bláto, Zima a Mráz, já si myslím, že jmenování působili na obě strany a Žukova a ostatních i zde zobrazenych prostých vojáků by Němci bitvu u Moskvy vyhráli. Film samotný je možná trochu pomalý a bez tempa, ale když dojde na boj už je tempo mnohem svižnější. Také má dobrou vojenskou výpravu a miltarie. Za mě Panfilovci dostávají pěknou ruskou čtyřku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som spokojný, aj keď to mohlo byť aj lepšie. Ale kedže to točili nejaký týpci za pár rubľov, bavil som sa lebo druhu svetovú mam rád a hlavne veľa dobrých filmov s ruskej strany až tak nie je, kedže všetko vznika u Amíkov. Na scenár či dobre postavy tu zjavne každý kašlal a išlo tu predovšetkým hlavne o akciu. V takýchto vojnových príbehoch mi akčný bez príbehový príbeh nevadí, len ma trošku mrzelo, že v záverečnom finále sa to už moc nestupňovalo. Akcia je takmer identická po celý film a to je trošku škoda. Užil som si to strieľanie, výbuchy, ruskú zimu, Špagin, Tokarev, guloment Maxim, 45mm protitankové delo, nemecké MPčka, MGčka, Panzer III a IV a kopec ďalšej krásnej dobovej techniky, ale chýbalo mi tu niečo čo by ma zdvihlo zo sedačky. 80% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Dějiny píší vítězové'' a tento citát u ruských válečných filmů platí dvojnásob. Někdy je těžké objetivně hodnotit viděné. Občas jsem na vážkách jak vlastně k filmu přistupovat. Dnes je to zrovna takový případ. Proč? To se musíme vrátit hodně zpět v čase do skutečné, ne filmové historie do listopadu roku 1941 na velitelství 16. armády. Reportér sovětských novin Rudá hvězda se během cesty tam (měl udělat rozhovor s generálem Konstantinem Rokossovským) setkal s politrukem Sergejem Jegorovem. Ten mu vyprávěl zajímavý příběh o obklíčené skupince vojáků Rudé armády padesáti tanky, která se odmítla vzdát a bojovala do posledního muže a náboje. Jegorov více nevěděl, ale doporučil o těchto statečných npsat článek, který by povzbudil morálku a válečné úsilí. Článek skutečně vyšel 27.11.1941 v Krásné zvezdě. V listopadu 1941 se německá armáda valila na Moskvu. Cestou se střetla s 16. armádou Rokossovského a severozápadně od Moskvy s 316. střeleckou divizí generála Ivana Panfilova. U Volokamska velitel divize Panfilov 18.11. padl a ta se přejmenovala na 8. gardovou ,,Panfilovovou''. Němci obránce obklíčili, ale část se probila do vlastních pozic.Dubosenkovo koncem listopadu padlo a právě zde se měl hrdinný příběh odehrát. Když se o statečných vojácích dozvěděl maršál Žukov, chtěl jejich seznam z důvodu na vyznamenání. Tím se novinářský výmysl stal skutečností a začal kolotoč výmyslů.Po dobytí Dubosenkova v roce 1942 vznikl seznam jmen a všech 28 vojáků obdrželo v roce 1942 Hrdina Sovětského svazu. Příběh se dostal do encyklopedií, po vojácích byly pojmenovány ulice a sovětský básník Ivan Tichonov složil báseň Slovo o 28 gardistech. V průběhu války se však zjistilo, že ne všichni mrtví ze seznamu jsou mrtví. NKVD se však nehodilo uvést vše na pravou míru a tak se dál lhalo a fakta zametala. V roce 1947 se v souvislosti se soudem z jednoho údajně mrtvých hrdinů, který čekal na trest za kolaboraci Ivanem Dobrovavinem zjišťovalo jak to vše bylo a při následných výsleších redaktorů Krásné zvezdy se zjistilo, že většina příběhu je smyšlená, což potvrdila zpráva vydaná v roce 1948. ----- Vraťme se tedy nyní zpět v čase do roku 2016, kdy v Rusku vzniká velká sbírka na film o národních hrdinech. Rusové své hrdiny milují a tak se film ,,podle skutečných událostí'' začne skutečně točit. Je čistou propagandou, nehistorickým nesmyslem včetně vět, které udájně tehdá doslovně pronesli oni hrdinové. V tomto hohledu je film brakem. Jenže a jsem zase na začátku jsme u toho co a jak hodnotit. Řemeslně byl totiž film zvládnutý dokonale a byl natočen podle současných ruských standardů, což znamená skvěle. Málokdo dnes točí válečné filmy jako Rusové a já si opravdu pošmákl. Pravda wermacht protřelý boji v Francii se tam nechává dost hloupě kosit, stejně tak tanky... (Já bych určitě s PzIII nenajel na zákop abych se nechal vygranátovat nebo zapálit...). Stejně tak dávají Němci Rusům po dělostřelecké přípravě zatraceně dost času ošetřit raněné a posbírat výstroj, ale budiž... je to pohádka, jakási legenda... Filmový Pearl Harbor taky historicky úplně neodpovídal tomu co se tam ve skutečnosti tehdá po přepadu dělo... proto by měl divák hodnotit spravedlivě. A protože se mi to líbilo, dávám za 4 drátem svázané granáty. Jsem hrdý na to, že i když my, těch hrdinů moc nemáme, nemusíme si například při předem ztraceném boji našich výsadkářů v kryptě kostela po zabití Heydricha nic vymýšlet. Jen mi vadí, že nesmysl historiky potvrzení tímto filmem zřejmě v Rusku začal opět žít svým vlastním životem, což není dobře. Už takto je děsivé, že velké množství Rusů vzpomíná na tatíčka Stalina se slzou v oku. * * * * (Koho k tématu zajímá více, doporučuji skvělý článek J. Sobotky - Vylhaná legenda v časopise Vojska č.25.) () (méně) (více)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film utopený v mori iritujúcich, patetických táranín, ktoré mi po celý čas trhali uši. To boli stále len debaty o vlasti, hrdinstve, zomieraní a ďalších podobných trápne silene sentimentálnych témach, z ktorých sa propaganda a nechutný patriotizmus vylievali kýblom. Akoby vojaci v zákopoch ani o ničom inom nedebatovali. Vlastne okrem pár povelov a predostretej vojenskej taktike sa tu ani nič iné nerozoberalo, takže dejová linka bola ozaj úbohá. V tomto smere sa to dokonca priblížilo neslávne známemu filmu Bitka o Sevastopoľ (2015). Našťastie ale akčné scény neboli zlé a boli spracované divácky pútavo, takže smerom ku koncu ako narastala akcia, tak sa i celkový dojem zlepšoval. Slabý priemer so zaťatými päsťami. 50/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ukázková ruská zima se vyskytuje jen v ruském filmu. A divák je vystaven až příliš značnému ilustračnímu pojetí filmu, které brání emoční křivce vyskočit na vysokou úroveň. Ruská vojenská parta nechodí srát ani chcát, a podle lejna by se sotva dal identifikovat vojín, kapitán či major. Nemám za zlé tvůrcům, že celý film není známo o bojujících nic, co by je nám jakkoliv přiblížilo, včetně jmen. Ovšem úvodní čtvrthodina je natolik roztahaná a sestavená jen ze špatných dialogů a nemožných, uměle vyznívajících historek, které mezi sebou zúčastnění vojáci vedli, až mě to notně vyřídilo. Nevěřil jsem, že po téhle ukrutně příšerné etapě film ještě zvládnu. Ale pak se rozjel klíčový boj s německou ofenzívou. A dostavilo se ucházející ratatata a bum bác. Snímek i tak působil stále zdlouhavým dojmem. Slušná bojová část se určitě nezařadí mezi epické bitvy, nicméně střet německých uzurpátorů s ruským gerojismem zabavil. Měl bych ale potíže film vidět podruhé. Režie dvojky Družinin & Šalopa nevládla takovou kvalitou, která by mě ukovala v křesle, ovšem nemalé množství bojových scén je svojí nezamýšlenou absurditou poměrně zábavné. 6/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jednotka se připravuje v zlověstném tichu vesnice a pak přijde bitva. Precizní filmové řemeslo. Film symbolizuje odhodlání Rusů ubránit Moskvu za každou cenu (i když Stalin se pro jistotu ptal telefonicky Žukova, jestli má balit kufry a ten požadoval jen sibiřské divize). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně dobrou kameru. Tím to z hlediska filmových kvalit asi tak začíná i končí. Chybí tomu příběh, nějak vymezené postavy, dialogy... Koukám na to 20 minut a furt se tam mluví o tom, jak přijdou Němci. No tak si říkám dobře, je to blbý, ale až ty Němci přijedou, tak to bude jízda. Němci pak přijedou, ale film je pořád blbej. Anonymizovaný Němci (nikomu není vidět obličej) útočí spíš jako parta zombies... Prostě tupě jdou k Rusům a ti je střílí jako králíky. Tanky dojedou na 40 metrů, zastaví se, nestřílí a čekají na zničení. Asiat s puškou trefí řidiče přesně průzorem o šířce 10 centimetrů. Tady je vidět, že na ten film byly peníze, jenže k čemu to je? Doby filmů jako Idi i smotri jsou nenávratně pryč. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z těch lepších válečných filmů, navíc Rusové umí točit takovéto filmy. Bitva o Moskvu je zajímavá, vidíme tam i mnoho německých tanků a akce je tam dost ve druhé polovině. Ale přeci jen to mohlo být ještě více strhující, takhle je to „pouze“ dobrý film. A jak jistě víte, dobrý je za 3*. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Je škoda že skoro první půlku filmu jen koukáte na vojáky jak se připravují pak konečně jde akce za akci a boj o přežití a tím ten film i zachrání na hvězdách ,prostředí filmu nespoutaná zima byla krutá. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bitka o Moskvu prebiehala od novembra 1941 až do jarných mesiacov 1942. Definitívnu porážku Wehrmachtu v tejto bitke urobil zlom, že generál Žukov, oproti vyčerpanej nemeckej armáde, postavil oddýchnutých a dobre vycvičených vojakov, ktorých povolal zo Sibíri. V tejto bitke u Dubosekova sa definitívne skončila nemecká Blitzkrieg (blesková vojna) a pokračovala tiahla pozičná vojna, na ktorú Nemci neboli pripravení. Čo dodať k filmu. Kto sledoval štvordielny film Boj o Moskvu z roku 1985 tak už sa s touto bitkou stretol. Film popisuje reálnu bitku 4. roty 2. práporu 1075. pluku 316. streleckej divízie Červenej armády. 140 príslušníkov tejto roty zastavilo útok tankového práporu Wehrmachtu na celého pol dňa, čo bolo ich bojovou úlohou. Už nie je podstatné či zničili 18 tankov, alebo menej a taktiež koľko ich padlo či 100 vojakov alebo iba 23, podstatné je že takáto bitka skutočne prebiehala. Tejto divízii velil generálmajor Ivan Vasiljevič Panfilov a odtiaľ ten názov filmu a aj za tieto zásluhy, bola táto divízia premenovaná na 8. gardovú. Emócie okolo filmu postavili do pozoru riaditeľa štátneho archívu a ruského ministra kultúry. Propaganda v tej dobe potrebovala ukázať, že aj malá skupina, čata alebo jednotlivec dokáže veľké veci. Definitívnu bodku za ich sporom o reálnosti filmu bolo, že 35 086 ľudí prispelo na výrobu tohto filmu, ktorý bol natočený veľmi realistický čo sa týkalo scén, bojovej techniky a zbraní. Dokonca pri natáčaní bola používaná aj ostrá munícia pre reálnosť chovania sa ručných zbraní pri ich použití. Film je povinnosťou pre vojnových labužníkov a doporučujem ho pozrieť všetkým ostatným. Pekný kultúrny zážitok. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tuctový snímek zcela bez osobitosti a napětí. 1) Dětinské až hloupé dialogy sice odpovídají nátuře ruského mužika, ale pro neruského diváka nejsou zajímavé. 2) S nekvalitním snímkem si může podat ruku nekvalitní český dabing, který vnukal pocit, že sedím s partou u hospodského stolu u piva na pokecu. Originální zvuková stopa téměř nebyla slyšet (JOJ Cinema HD), a tak mi nic než český dabing nezbyl. Překladatel občas projevoval pozoruhodnou neznalost sovětských reálií. Např. původní reakci na příkaz nadřízeného: Eстъ (česky - provedu) přeložil osvícený překladatel: rozumím. Odpověď mu přišla zřejmě příliš krátká a tak jako pilný divák amerických filmů dodal: pane (!), což v Rudé armádě v oficiálním oslovení působí obzvlášť pikantně. ()

Reklama

Reklama