Reklama

Reklama

Le Manoir du diable

  • USA The House of the Devil (více)
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy / Horor
Francie, 1896, 3 min

Obsahy(1)

Historicky první filmový horor všech dob. Příběh vypráví o tom, jak samotný ďábel naláká člověka do svého zámku na krásnou dívku a kterého později straší čarodějnicemi. Když za chvíli babizny zmizí, ujme se práce satanáš a hrdina ho zažene krucifixem. (-Bomba-)

Recenze (44)

anais 

všechny recenze uživatele

Časté téma Meliésových filmů. Ďábel začne dělat neplechu (tentokrát na zámku) a poslouží tak k předvedení celé řady Meliésových triků. Nakonec ho vyžene křesťanský kříž. Zajímavé je, že narozdíl od většiny ostatních autorových filmů kamera mění svou polohu vůči hercům a dekoraci - jednou je z blízka, podruhé z větší dálky... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První filmový horor, výborně! No co se dá dělat, účel to splnilo, pobavilo to, ale samozřejmě jen v tom nejlepším smyslu slova. Tři miniuty plné umělých netopýrů, kostlivců a stop triků s pointou a velice pěkným závěrem. Prostředí fajn a ačkoliv je to jeden z nejslabších (a prvních) snímků filmového boha Méliése, je to i tak velmi zajímavá a historicky úchvatná podívaná. 80%. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu vzniku, totiž samých počátků filmu, dosti dobré triky, kdy ďábel vykouzlí postavy, které se různě proměňují. Vše se odehrává v jediné gotizující místnosti a jde spíše krátkou přehlídku triků než o nějakou atmosféru strachu a napětí, v závěru člověku proti ďáblu jasně pomáhá kříž. Vlastně první hororový film vůbec, i když (jak již zmíněno) žánr ještě není vyhraněný. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tohle se těžko hodnotí. Je to jako srovnávat první auto na světě s nejnovějším BMW - obě ta auta jsou úžasná, ale každé nečím úplně jiným. Ačkoliv jsem moc nepochopila, o co tam jde, hypnotizovala jsem obrazovku až do konce, fascinovala mě představa, že koukám na něco, co bylo natočeno před rokem 1900. Mimochodem, dočetla jsem se, že je to míněno spíše jako groteska, než jako čistokrevný horor, který má lidi děsit. Ale i tak si můžeme říci: "Tak takhle to tedy začalo..." ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

V tomto roku vznikali ešte mnohé oveľa kratšie filmy s veľmi zlou kvalitou. Ani tu nie je nejak prevratná, ale dĺžkovo to je niečo iné a aj obsahovo, je to ozaj film a dokonca údajne sa jedná o prvý hororový film vôbec. Mal tam zaujímavé motívy, len som z toho cítil určitý chaos a skôr kúzelnícke remeslo ako nadprirodzenosť, ktorá by z toho mala ísť. Zaslúži si to uznanie a vyššie hodnotenie, ako to tu zatiaľ má (62%), je to prelomová vec so štýlom veľkého tvorcu Mélièsa. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama