Reklama

Reklama

Každý den má svoje jméno

(studentský film)
  • Československo Každý deň má svoje meno
všechny plakáty
Krátkometrážní
Československo, 1960, 14 min

Režie:

Juraj Jakubisko

Scénář:

Juraj Jakubisko

Kamera:

Andrej Barla

Recenze (4)

Jordan 

všechny recenze uživatele

jakubisko už počas štúdia (a hneď v jeho začiatkoch) dokázal vysokú mieru nápaditosti, originality a talentu - no aj inklináciu k (pre mňa - berte čisto subjektívne) nezrozumiteľnému zahmlievaniu príbehu, deja zložitým rozprávaním, do ktorého vsúva rôzne formálne i obsahové experimenty . . . každopádne výnimočný film, miniesej na tému hrdinstva (len ten jazyk mi prekážal a celkom som nepochopil niektoré filtre) ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Filmová úvaha Každy deň má svoje meno je Jakubiskův v pořadí čtvrtý film a natočil ho ve druhém ročníku FAMU. Na to, že se jedná jen o krátké cvičení je to fascinující snímek vzbuzující spoustu úvah. Jakubisko tu konfrontuje válečné hrdinství s neokázalým hrdinstvím všedních mírových dnů. A nepropaguje tu hrdinství pracujícího lidu, ale upozorňuje na to, že každý den by měl mít své jméno, protože každý den má svůj význam a smysl, i když zrovna neumíráme na bojišti nebo nezachraňujeme líhně kuřat. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Počas vojny sú to hrdinovia, ktorých mená sa stanú "menami" pre deň. Kto je ale hrdinom, keď ni je vojna? Kedˇ sa vlastne nikde nič hrdinského neudeje? Majú dni stále svoje meno? Pozrite do kalendára a nájdete odpoveď. ()

Sunwise 

všechny recenze uživatele

Naléhavý krátký film, který konfrontuje hrdinství válečných hrdinů s každodenním hrdinstvím obyčejných lidí. Líbil se mi dost, působivý byl hlavně vnitřní monolog dívky, která se snažila zachránit kuřátka v líhni... naproti tomu scény z pouti a jejich význam jsem až tak úplně nepochopila. ()

Reklama

Reklama