Reklama

Reklama

Svědek obžaloby

(TV film)
  • Velká Británie The Witness for the Prosecution

Obsahy(1)

Londýn roku 1920. Brutální a krvežíznivá vražda potřísnila přepychové koberce hezkého londýnského domu. Obětí je okouzlující a bohatá Emily Frenchová. Všechny důkazy ukazují na mladého Leonarda Volea, bezohledného prospěcháře, jemuž mladá dědička odkázala své obrovské bohatství, a který jí nemilosrdně vzal život. Tak to alespoň líčí Emilyina oddaná hospodyně Janet McIntyreová před soudem. Leonard však zarputile trvá na tom, že jeho partnerka, tajemná sboristka Romaine, může dokázat jeho nevinu. Zastupováním Leonarda je pověřen jeho advokát John Mayhew a člen královské soudní rady Sir Charles Carter KC. Napínavé dvoudílné drama Svědek obhajoby je adaptací stejnojmenné povídky spisovatelky Agathy Christie. (HBO Europe)

(více)

Recenze (49)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Že je Agatha Christie klasik, který nezklame, je známá věc již řadu desítek let. Julian Jarrold je ale ještě k tomu zřejmě mistr přes televizní filmy, protože kromě klasicky brilantních britských hereckých výkonů tu je řada originálních momentů a vizuálních vychytávek, které celý dvoudílný film příjemně vyšperkovaly. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Wilderovu lehkost a švih z ´57 střídá ponurost, snaha o tíživou psychologii (obhájcův pocit viny) a neskutečně odporný brčálový filtr, u kterého jsem každou chvíli čekal, že se z mlhy vynoří král Mrtvých, aby splnil přísahu. Expanzi povídky A.Christie do nečekaných rozměrů autorům adaptace nezazlívám, ale kromě obřích zorniček madam Riseborough se nebylo čeho chytit.. P.S.: Toby Jones mi čím dál tím víc začíná připomínat menšího bráchu kopcoočka Michaela Berrymana.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ahatha Christie preskočila dobu. Akoby cestovala časom, pričom aj po pár desiatkach rokov, dokáže svojimi kriminálnymi príbehmi pomerne slušne popliesť hlavu (teda ako komu). Prvotinu som nevidel, no tento TV počin stojí rovnako za pozornosť, ako “Poirot-ovky”. Tempo pomalšie, stupňované, len škoda, že je samotné rozuzlenie napriek pár kľučkám mierne badateľné. Každopádne, slušný nad-priemer .. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Znám pouze původní povídku, hru jsem nečetl ani neviděl, a jsem doslova unešený tím, jak se takový krátký příběh podařilo rozkošatit a kolik potenciálu se v něm ještě skrývalo. Několikanásobnému dramatu vévodí Toby Jones, jehož Mayhew se stal nezapomenutelnou postavou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Potemnělý převod Agathy Christie, zcela odlišný od většiny podobných dramatizací. Zejména herecky a scénáristicky velice zdařilé. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krimi pointa podobná so staršou verziou, no predsa len ide o dva rozdielne filmy podľa rovnakej predlohy od A. Christie. Zaujímavé, akým rozdielnym spôsobom je možné poňať jeden príbeh. No staršia verzia sa mi predsa len páčila o trochu viac. Toby Jones bol výborný, no na Charlesa Laughtona sa predsa len nechytá. Na druhú stranu ma tu ale príjemne prekvapila atmosféra, ktorú pekne dotvárala výborná muzika. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zcela zbytečné je zdlouhavé seznamování s bohatou dámičkou Frenchovou. Po její smrti se však příběh skvěle rozjede, Jarrold nás přenáší do sychravého Londýna plného mlhy, stínů ve špinavých zákoutích i dusivého Mayhewova kašle. Oproti verzi s Dietrichovou je zde mnohem vybroušenější vizuál, napětí je zhruba srovnatelné, stejně tak herecké výkony. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Svědek obžaloby má klid divadelního představení, ale vypadá trochu jinak. Je to taková kombinace filmu a divadla. Diváci dvě hodiny čekají jestli dostane oprátku nebo nedostane. Jít dnes do kina je nadlidský úkol - hodina cesty, film dvě a půl hodiny a hodina cesty domů pokud se s někým nestavíme na skleničku vína a je půlnoc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na tento remake som sa obzvlášť tešil, pretože čiernobiela verzia s Marlene Dietrich bola proste úžasná. Detektívka ako lusk, jedna z najlepších vecí od Agathy Christie vôbec. Na nešťastie tejto verzii chýba tá grácia, priamočiarnosť. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Všechno bylo kvůli tobě. - Pak to tedy nemělo cenu." Svědek obžaloby nijak výrazně nevybočuje z kriminálních příběhů "královny detektivek", nicméně i tak jsem se nechal na dvě hodiny unést případem o lásce, vině a odpuštění. Pravda se přelévá v lež a naopak - scénář si hraje s divákem a jeho úsudkem, byť se dala identita pachatele předvídat, má-li člověk něco nakoukáno či načteno. Oceňuji nejednu audiovizuálně podmanivou scénu a obsazení Tobyho Jonese do hlavní role. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Oproti původní verzi slabší. Obrazově méně nápadité, zato vzbuzující dojem častých halucinací. Zvrat je jiný, což se cení. Herci ne tolik hvězdní, spíše televizní. Charaktery horší. Dala jsem tomu průměr s přimhouřeným okem, místy jsem se nudila. SHRNUTÍ: Někdy je starší – lepší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jak nemám psanou Agathu rád, tak ta filmová či seriálová mě naplňuje nadšením. Tohle je pro mě zatím možná nejlepší zpracování některého z jejích příběhů. 20. léta tu dýchají na každém kroku, takže prostředí nemá chybu a je jedno, jestli se děj odehrává v klubu, divadle, vězení či v bytě bohaté paničky. A dokonalého prostředí patří brilantní herecké výkony a o ty tady nebyla nouze. Andrea Riseborough a Toby Jones excelovali a ani ostatní se nenechali zahanbit. Malinkatý problém vidím v lehké předvídatelnosti, protože rozuzlení, na které je divák připravován, je přeci jenom příliš jednoduché. Ale i tak jsem byl na konci lehce překvapen. Jen tak dál. 90% ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Vlastně o dost drsnější příběh, než na jaké jsme od Agathy zvyklí. Emocionálně jde na dřeň, vizuálně je dokonalý: melancholické mlhy Londýna těsně po první světové, dobové detaily, narušené vztahy a úžasní Toby Jones s Andreou Riseborough. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

* Agatha Cristie + * Toby Jones (kterého miluju) + * za atmošku Velká škoda celkově zdlouhavého tempa a počátečních nudných 30 minut. Jeden díl by tomu prospěl. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie jinak a přitom pořád stejně. 1) Spoiler. Jedna ze čtyř variant, které se nabízely od samého začátku, pak nastala. Zásadní odhalení se nekonalo. Ale i tak byl příběh docela napínavý. Očividně jsem předchozí filmové verze neviděl. 2) Pěkný 27letý Billy Howle (obžalovaný Leonard Vole) a můj oblíbený herec, 49letý Toby Jones (advokát John Meyhew) mě u obrazovky udrželi až do konce. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jarroldova verze si o porovnání s Wilderovou verzí z roku 1957 přímo říká. A myslím si, že nemuselo dopadnout špatně. Nevadí, že sépiová barva atmosféru někdejších dob sotva připomene; nevadí, že se tolik nekonverzovalo (možná i k prospěchu věci), nevadí, že tam Marlene Ditrichová nevystavovala svoje nohy, nevadí, že..... ale vadí ten podivně zaranžovaný a protahovaný závěr, ve kterém (na rozdíl od Wildera) zemřou zrovna ti nepraví lidé. Zkrátka, Wilderům závěr a komentář hlavního obhájce: "... ona ho nezavraždila, ona ho popravila... a teď máme další práci ... obhajobu paní...", je zkrátka lepší, než obligátní odchod zneužitého obhájce do oceánu. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....to čo vyzeralo na začiatku ako pravda tak na konci.....sa to nezmenilo.....hroooozne pomalééé namiesto dvoch hodín by stačilo 55 minút-asi nemali strihača.....netreba viackrát pozerať..... ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Film ma z úvodu moc neoslovil a pozeral som to tak jedným okom. Asi po 30 minútach som to rozpozeral a bol zvedavý ako to dopadne. Vyvrcholenie bolo pre mňa nečakané a to mám rád, ale na 4* to asi nebolo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Maličko netypický příběh ... když vezmete v úvahu, že jeho předloha pochází z pera Agathy Christie. Vévodí mu téměř magická kamera, která umocňuje jeho sugestivní atmosféru a trpělivě sleduje všechny jeho zákruty, aby dala naplno vyniknout mrazivé a nezvratné pointě. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Natahované jako žužu na pouti a komplikované jako mozek spisovatelky detektivek. Příliš mnoho snů a omdlévání zkrátka dává tušit, že namísto dvou dílů by v případě Svědka obžaloby rozhodně stačil jeden, který by celý příběh zhutnil a zbavil ho rádoby uměleckých momentů. ()

Reklama

Reklama