Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co všechno je zapotřebí, aby filmaři vytvořili dokonalou repliku minulé doby? Historický poradce Alastair Bruce provádí diváky zákulisím populárního kostýmního seriálu... Alastair Bruce je odborník na dobu viktoriánské Anglie a jako historický poradce se stal klíčovým členem natáčecího štábu populárního kostýmního seriálu Panství Downton. Jeho úkolem v průběhu šesti let natáčení bylo dohlížet na dobovou autenticitu, a to především co do vystupování a chování postav i všemožných detailů stran rekvizit a jejich umístění ve scéně. V dokumentárním pohledu na přípravy páté série Panství Downton provádí právě on diváky zákulisím natáčení a odhaluje, jakou péči filmaři věnovali vytvoření dokonalé repliky viktoriánské éry. Současně zprostředkovává pohled na všemožná specifika dobové společnosti, jejích zvyků a norem ve vztahu ke stolování, sňatkům, chování, oblékání i vydělávání peněz. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

chrispe 

všechny recenze uživatele

Moc mě oba díly bavily. Jednak je naprosto fascinující, jak lidé v době viktoriánské Anglie žili, druhak to přidalo další hodnotu už tak skvělému seriálu jako Panství Downton bezesporu je. Protože právě zde jsem pochopila i spoustu hereckých nuancí a vizuální i zvukových detailů, které jsem jinak při sledování přehlížela. V tom seriálu je opravdu spousta úžasných detailů, které my neznalí úplně vypouštíme a pak když vám o nich někdo poví - jako tento dokument - tak si jen říkáte WOW proboha to je tak promakaný. :D Chápeme se, že? ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Svět anglické aristokracie v bouřlivé první polovině 20. století. Bylo příjemné vidět evoluci místo revoluce a slyšet, že alespoň tehdy ještě existovala pevná vazba mezi privilegii a zodpovědností. Seriál Panství Downton se mi líbil pro svou autentičnost, pro tu naprostou věrnost a dokonalost ve vykreslení prostředí a dobové atmosféry. A v tomto dokumentu jsme viděli, jak toho bylo dosaženo. Ve všem se poradce A.B. vyznal a na všechno měl měřítko přesně na milimetr, nejen na prostírání stolu. Na to jak mluvit, jak jíst, pít, jak se oblékat, pohybovat, bavit, jak vychovávat děti, jak (ne)pracovat... Na všechno, jen znalostí o katolické víře se mu jaksi nedostávalo. Jak jinak by mohl dopustit, aby za kmotra při katolickém křtu byl přizván nekatolík, což je věc nemožná i dnes, kdy katolická církev sice zažívá mnoho otřesů zvenku i zevnitř, ale něco takového je prostě nemyslitelné! ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

O seriálu jsem napsala, že je tím nejelegantnějším seriálem, co jsem viděla. Díky tomuto dokumentu znovu oceňuji a ještě víc obdivuji práci a pečlivost tvůrců. Jedna věc je, dělat dobře práci, za kterou vám zatleskají, druhá věc je dělat nesmírně pečlivě práci, které si velká část publika ani nevšimne. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do života britské aristokracie kolem 1.světové války- pro mě však příliš prudérní a snobské - hlavně zlatý fast food....80% ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Původní premiéra tohoto dokumentu mi unikla ač Panství děsně žereme. Pozdě, ale přece. Mám velikou radost, že tyto dva díly dokumentu mi daly odpověď na otázku, kterou jsem tušil, co chybí tvůrcům našich historických počinů a to třeba ponoří-li se jenom do hloubi několika málo let. Ta odpověď zní: Chybí jim historický poradce Alastair Bruce! Mají-li ti naši někoho takového, evidentně nedbají jeho pokynů. A to je problém – prvorepublikový policajt se chová (a mluví) jako blb, prvorepublikové dámy se oblékají, pohybují a chovají daleko hůř než tehdejší služky... No nic, Panství se na poradce zmohlo a tvůrci přesně chápou proč potřebují jeho služeb a nám se nikdo nemůže divit, proč se těšíme na další řadu. ()

Rochester 

všechny recenze uživatele

Skvělá možnost nahlédnout, jak se tvořil návrat do minulosti - úžasného seriálu s brilantním arbiter elegantiae - jakým byl Alastair Bruce! ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi poučný dokument. Seriál i následný film se mi velmi líbil a teď když vím, kolik úsilí stálo za jeho vizuální dokonalostí, cením si ho ještě více. Z čeho mne ale trochu mrazí, je to, že Angličané se mnohých "dinosauřích" zvyků a kastovních třídních zvyklostí pořád ještě drží a živí si dobrovolně to královské panoptikum, kde ta jejich královská zombií na těchto ceremoniích a zvyklostech stále trvá. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Film o filmu, přesněji seriál o seriálu. Tady se v podstatě dostaneme daleko hlouběji do život britské aristokracie na začátku 20. století, jak se oblékali, jak se stravovali, jak jednali se služebnictvem a tak nějak všechno o dobové etiketě. A to je mnohem zajímavější, než samotný seriál. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento dvoudílný film má smysl. Mnoho otázek jsem si při sledování seriálu čassto pokládal sám. Hlavně co se týče vydělávání peněz. Je až neuvěřitelné kolik pravidel si museli aristokraté pamatovat či jak často se museli převlékat. A ještě víc, že vlastně neměli žádné skutečné povinnosti, ale díky služebným prakticky ani soukromí. Trošku to kazilo mluvení jednotlivých herců o svých postavách neboť obrázek o nich si divák mohl udělat sám. Ale vlastní iniciativa herců v ději byla zajímavá. Pro mě rozhodně kvalitní vysvětlení mnoha jevů tehdejší doby a tedy i celého seriálu. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Tento počin zdá se mi poněkud nadbytečný. Vše probírané už v seriálu bylo k vidění i vědění, jediná nová informace je jméno odborníka na dobu edvardiánskou. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Dokument zo zákulisia tvorby seriálu Downton síce prinesie pár zaujímavých faktov o tom, ako vyzerala viktoriánska doba, v ktorej sa seriál odohráva a aké spoločenské konvencie a normy v tom čase vládli v prostredí aristokracie. Čo už ale neprináša, je akýsi drive a viac zaujímavého gulášu zo skutočného zákulisia prípravy seriálu. Taký priemerný dokument, ktorý si určite pozrie každý fanúšik tohto seriálu mňa nevynímajúc. 60 % ()

Reklama

Reklama