Reklama

Reklama

Cardinal

(seriál)
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Kanada, (2017–2020), 17 h 6 min (Minutáž: 42–43 min)

Předloha:

Giles Blunt (kniha)

Hudba:

Todor Kobakov

Hrají:

Billy Campbell, Karine Vanasse, Kristen Thomson, Alden Adair, James Downing, David Richmond-Peck, Brendan Fletcher, Allie MacDonald, Deborah Hay, Eric Hicks (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

V ledové pustině Ontaria je v opuštěném dole nalezeno v ledu zamrzlé tělo mladé dívky. Zdá se, že jde o již delší dobu pohřešovanou Katie Pineovou, jejíž případ vyšetřoval detektiv John Cardinal, který se s policií nerozešel v dobrém. Nyní ho ale jeho nadřízená Noelle Dysonová žádá, aby se případu ujal. Jako parťačku dostává jistou Lise Delormeovou, která  pracovala na finanční kriminálce a s vraždami nemá zkušenosti. To se Cardinalovi nelíbí a dává jí to nepokrytě znát. Předá jí své dosud nevyřešené případy vloupání a krádeží a sám se hodlá soustředit na mrtvou dívku … (TV Prima)

(více)

Recenze (42)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Cardinal je po dlouhé době seriál, který neváhám vřele doporučit přesto, že jsme mnoho podobného už viděli, nicméně způsob jak decentně překládá drsnou realitu mi je sympatický do té míry, že poslední dvě porce zasněženého vyšetřování hodnotím 5*. Za zmínku mi stojí autentické podání policajtky Karine Vanasse, budu si jí hlídat, naopak Billy Campbell, ač herecky bez kazu, je další chlápek s protivnou "bronchitidou". 4-5*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Škoda příliš překombinovaného scénáře, jinak po castingové stránce nemám námitek, až na fakt, že tady byl opět skoro každý muž vousatý a pak se v nich vyznejte? Atmosféra byla výborná, to seveřané umí jako vždy velmi dobře a policajtky umí honit vrahy s lodičkami o výšce podpatku tak dvacet centimetrů. Mají se u nás děvčata od konkurence ještě co učit. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vcelku standardní krimi seriál šilhající nad průměr zejména díky větší, ale vkusně pojaté drsnosti a také díky zasněžené kanadské krajině. Příjemní jsou oba protagonisté. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný seriál, jehož největším kladem je bezesporu hlavní, herecké duo. Jak Billy Cambell, tak především, velmi přirozeně hrající Karine Vanasse jsou tím hlavním faktorem, kvůli kterým nakonec zvedám na čtyři. Nějaký propracovanější komentář napíšu (snad) až dokoukám druhou řadu. A IceQueen moc díky za tip. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koľko už vody pretieklo od času, čo Billy Campbell mlátil slečnu Lopez vo filme Dosť. A časom z neho vyrástol sympaťák s démonmi, väčšinou v chladnom podnebí s absenciou žiletky. A dobre zrobil. Cardinal nie je maximálne dokonalá kriminálka, ale je veľmi pútavá, prípady sú dostatočne komplikované, aby človeku nebolo všetko hneď jasné - a to napriek tomu, že vraha pozná. Len tie pohnútky je ťažké poskladať a to je na tom zaujímavé + osobné životy hlavných protagonistov. Cardinal má ešte jednu chybu a to že sa v ňom nepokračovalo. Ale keďže je to natočené podľa kníh, nemalo sa už kam ísť. O Cardinalovi sa dá uzavrieť, že je rozhodne lepším kardinálom než drvivá väčšina tých vo Vatikáne.  ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Skandinávská detektivní škola v kanadském podání a vyšlo to parádně. John Cardinal má v sobě něco Wallanderovy bezútěšnosti, což podporuje jeho ne zrovna ideální rodinné zázemí i vnitřní rozervanost, která pramení z toho, že není tak úplně čistý. Karine Vanasse v roli policistky, která pomáhá Cardinalovi v objasňování zločinů a zároveň pracuje pro vnitřní, je pak ideálním ženským protipólem a prvkem zosobňujícím dvojí vyšetřování, které se seriálem táhne. Vše zastřešují brutální vraždy, ačkoliv v jejich případě jsem měl trochu problém s motivací vrahů. Ale to nebylo nic, co by se nedalo přehlédnout.. Jedinou výraznější výtku bych měl až k samotnému závěru, který odhaluje onu Cardinalovu špinavost. To trochu plavalo na vodě. Ale to celkový dojem nijak zvlášť nesnižuje. Doufám v další řadu. 80% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zima, léto, podzim,... a zase zima. Na veselé jaro tu není čas. Cardinal je hodně fajnová detektivní krimi s nesmírně sympatickou ústřední dvojící, která se viditelně inspiruje severskými krimi seriály. Kde se však tvůrci severských krimi poslední roky až absurdně předhání, kdo přijde s překombinovanější zápletkou, Cardinal zůstává příjemně přízemní a uvěřitelný. Seriál je zasazen do chladného fiktivního města Algonquin Bay nesoucího svůj název po stejnojmenném nefiktivním národním parku ležícím kdesi na půli cesty mezi North Bay a Torontem, v kanadské provincii Ontario. Touhle zeměpisnou vsuvkou se snažím naznačit, že prostředí, kde se seriál odehrává a je skutečně natáčen, opravdu za zmínku stojí, protože Cardinala hodně odlišuje od zbytku severoamerické produkce (a pro mě osobně je prostě mega cool a žeru ho). Každá série zpracovává jeden díl knižní předlohy, takže se, až na jednu výjimku, jedná o uzavřené celky. Stopáž 6 epizod na sérii je naprosto ideální. K mému překvapení to končí pěkně uzavřeně, byť mě trochu mrzí, že se zfilmování nedočkaly úplně všechny novely. Kdo hledá senzaci a vykonstruovanou detektivku, Cardinal ho asi úplně neuspokojí a může na něj působit spíše tuctově, ale komu chybí přízemní, ale přesto temná a místy nekompromisní realistická krimi v neokoukaném prostředí, ten tady nešlápne vedle. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Na představitele Cardinala jsem si zvykla až ve třetí sérii, ale stejně tu roli měli radši dát nějakému hezčímu:) a charismatičtějšímu herci, zato Carine Vanasse se mi líbila moc. Příběhy byly dostatečně kanadsky mrazivé - sledování vyšinutých magorů při "práci" bylo občas i napínavější, než nevědět, kdo je pachatel. Určitě se to dá počítat k těm lepším detektivním seriálům. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

1. díl mě moc nenadchl. Našla se mrtvola v ledu, případ dostal na starosti lehce nerudný chlápek s chraplavým hlasem a měl po chvilce jasno, že vrah vraždil už dříve. Nevěří mu to ale kolegové, včetně jeho nové parťačky. Hned mi bylo jasné, o co tu půjde - lehce nerudný chlápek má samozřejmě pravdu, okolí je blbé a on je přesvědčí, že je vše tak, jak tvrdí on a díky tomu vraha dopadnou. Bylo mi to jasné a ano, bylo to úplně jinak. Znělka (Agnes Obel - Familiar) a nádherné záběry zasněžené přírody dobře přiživují atmosféru.  2. série O něco málo slabší než 1. série. 3. a 4. série Obě série opět skvělé. Jako celek vynikající! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Cardinal má, co nabídnout. Je to kousek, který si najde své příznivce. Má to svou atmosféru a i své kriminální podtexty, ale ty mě nijak neoslovily. Šest dílů bylo až až nebo dejme tomu tak akorát. Není to pro mne něco, co bych nadále vyhledával a bral bych to jako skvělou novinku roku 2017. Nechť jsou lidé šťastni. ()

Guzi 

všechny recenze uživatele

Poslední série jediná nadprůměrná, jinak je to tuctové jak sviňa, bohužel největší zlo je hlavní představitel, mylně domnívající se, že šeptající herecký projev = charismatický...sral mě už v The killing, kde hrál úplně stejně..Mnohem lepší by bylo, kdyby se to jmenovalo "Delorme"... S ní bych si další sérii dal rád... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Autoři scénáře chytli"slinu" a vytvořili dílko jak ze zastrčeného kouta někde ve Skandinávii.Snažili se zachytit atmosféru populárního Mostu.Nic naplat - ti byli první.Tady se střídá vícero scénáristů tak si počkáme jestli mezi sebou nebudou kolidovat.Nelíbí se mi rozmělnění epizod .Preferuji co epizoda to uzavřený případ.Zlatý Midsomer a další.Příšerné dýchavičné nadabování Cardinala.Absolutně neprofesionální kdy nerozumíte co vlastně říká.Do toho řve hudba. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Super :) Vynikající obsazení hlavní herecké dvojice + správná chladná severská atmosféra. Řadím vedle Pustinu a první sérku True Detectiva. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujimavy zavan z Kanady. A ze som mal dojem, ze pozeram nejaky skandinavsky kusok. Slusna detektivka. Ustredna dvojica hercov je sympaticka a oba prelinajuce sa pripady maju nieco do seba. Mierny nadpriemer, co neurazi a pocas siestich dielov drzi v zaujati. Odporucam. ()

Reklama

Reklama