Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

ripo 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel , že to ledva vytiahne na 3 * .. S pribúdajúcimi minútkami sa mi začal na tvári objavovať jemný úsmev a obdivoval som tých nadšencov a prvolezcov vo sfére filmu, ktorí nás doviedli ku Lucasovi, Lynchovi, Spielbergovi a iným .... (technická poznámka na okraj : filmové triky z roku 1902 mi pripadali precíznejšie ako tie z produkcie STV z rokov 1980-1990) ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

114 rokov starý film,a predsa má v sebe toľko úžasnej energie,humoru a pôvabu......Výborne som sa bavila,bolo to jedným slovom milé.100% a ani okom pri tom nemihnem. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Revoluční film, ze kterého i v dnešní době padají pysky směrem k zemi. Překvapilo mě že postavy se tady nepohybují švíkavě. Například u Lauera a Hardyho se otočení kolem své osy rovnalo jeden střih, takže to vypadalo jakokdyby se teleportovali. Za druhé triky jsou na svou dobu úchvatné a i dnes by mohli konkurovat některým "béčkovým" filmům. A měsíc, ten měsíc mě probodává pohledem ještě teď. Jen doufám, že z něj nebudu mít noční můry :) ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Kinematografie je jako fazolová polévka – fazolačka bez fazol není ono, a kinematografie by nebyla ono, kdyby nebylo bratří Lumièrů a George Mélièse a jeho nestárnoucího počinu Le Voyage dans la lune. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro každého filmového nadšence stejně krásný zážitek, jako pozorovat první zamrkání čerstvého novorozence. Nesmrtelná nostalgie, kterou zub času nikdy nemá šanci nahlodat :-) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí filmová klasika rovnající se s těmi nejlepšími vizuálními efekty současnosti. Co by asi tak Méliés předvedl v 21. století.... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľná klasika, prvý film s fantastickou tematikou, aký sa objavil v kinách. Zaujímavosťou je, že pôvodné zábery boli čiernobiele a kompletne všetky políčka filmu boli ručne premaľované do farieb. Podľa historických záznamov boli diváci neskutočne ohromení a nebolo zriedkavosťou, že počas premietania omdlievali. Niekoľko ráz dokonca diváci v hrôze utiekli z premietacích sál v domnienke, že sa jedná o výtvor diabla. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně natočená sci-fi pohádka s roztomile naivními kulisami (na kometu a hvězdy nikdy nezapomenu) a měsíčními lidmi měními se po úderu v měsíční prach. Klobouček dolů za počin z doby, kdy myšlenka na mluvené slovo synchronizované s obrazem byla jen bláznivým snem. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ti panáčci nemohli mluvit a říct: "Je to jen malý krok pro člověka..." Zato já můžu říct toto: "Je to jen krátký film, ale má dlouhého trvání a obdivu." PS: Tohle je s přehledem asi nejstarší film, co jsem kdy viděl. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tento film se z dnešního hlediska nedá hodnotit a z toho dřívějšího ho hodnotit nedokážu. Na mě už tento film nemá žádnou zpětnou vazbu. Ani moje prababička si uvedení tohoto snímku nemohla pamatovat, aby mi pak mohla svůj zážitek předat. Film starý jako kinematografie sama nelze hodnotit. Copak můžeme hodnotit body nebo procenty vynalezení žárovky nebo parního stroje? Nesmysl. Většina lidí nemá tušení, jak tehdejší svět vypadal, o kinematografii nemluvě. V té době ještě nebyly ani stálé biografy (první až 1907). Pouze se prodávaly licence kočovným jarmarečným společnostem, které jezdily od města k městu. Ve svých představeních pouštěly tyto společnosti jako jedno ze svých čísel sérii krátkých filmů (většinou bez zvukového doprovodu). Filmové publikum neexistovalo. Kinematografie byla považovaná za pokleslou zábavu. Lidé tento film ve své době většinou neznali. Snímek tenkrát mohl zaznamenat ohlas jen u úzké skupiny nadšenců. Lidé si o tom mohli přečíst krátký titulek v novinách, na který do druhého dne zapomněli, a to je vše. U normálního člověka té doby musel film propadnout, protože lidi tenkrát tyto věci nemohly zajímat. Měli jiné starosti, které mi dnes neznáme. Dnes si žijeme v našem poklidném světě a dáváme verdikty historii. Jak smutné. Dávám 5 s vědomím, že nevím nic. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Mile surealistické, pročež do značné míry i nadčasové. Jako první sci-fi film a vlastně i první "film" v pravém slova smyslu vůbec... malý krok v technické (ne)vyspělosti kinematografie, ale obrovský skok v jejich narativních a imaginativních schopnostech. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlhá doba ubehla od vzniku tohto filmu. Prvá fantasy. Fascinujúce sledovať film s takou históriou ale určite ešte fascinujúcejšie by bolo vtedy s ľudmi sedieť v kine. Staré dobré časy, stará dobrá klasika, z čias, keď film ešte nebol samozrejmá vec :) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès je považován za průkopníka trikové kinematografie a tenhle kousek z roku 1902 platí za první film s důmyslnějším a kompletně odvyprávěným příběhem. To vše beru v potaz. Všechna čest. Ale nemůžu říct, že by mě to bavilo. Minimálně prvních 5 minut je vyloženě nuda. Trikově s ohledem na rok vzniku neskutečná pecka. Obsahově mě to ale fakt nebavilo. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mélièsova Cesta na Měsíc je jedním z prvních známějších filmů a prakticky prvním science fiction na světě. Ačkoli je dnímek velmi nerealistický a nesmyslný, je to filmový klenot, na který se moc dobře kouká. Osobně z něj mám nejraději vtipný obrázek rakety, která právě přistála v oku Měsíce. Tohle je prostě velmi povedená prvotinka, které položila základy světové sci-fi. ()

Reklama

Reklama