Reklama

Reklama

Cesta do nemožna

  • Francie Le Voyage à travers l'impossible (více)
Sci-Fi / Krátkometrážní
Francie, 1904, 24 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Adolphe d'Ennery (divadelní hra)

Obsahy(1)

Malé zoskupenie bádateľov sa dohaduje, kadiaľ by mali smerovať ich cesty. Názorne si ich ukazujú na zemeguli. Po dohode táto skupinka bádateľov vycestuje do sveta: postupne cestujú na vlaku, autobuse či ponorke, na týchto fantastických trasách zažívajú dobrodružstvá poprepletané s nejakými nehodami, ale našťastie vždy s dobrým koncom. (T2)

(více)

Recenze (51)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu rozhodne jeden z najlepších filmov, prehnali to, lebo cesta na povrch Slnka je šialenosť a to im muselo byť jasné už vtedy, navyše nechápem, kde tam zobrali tie stroje. Bolo to prepálené, ale za to aj vtipné, zakladať oheň na Slnku, vlak rozbiehajúci sa po kopci smerom do vesmíru, ozaj zážitok tento film. Oproti roku 1902 a filmu Cesta na Mesiac nevyužili všetok pokrok, najmä, čo sa týka pohybujúcej sa kamery. Našťastie je tento film možné vidieť vo farbe, takže zážitok z toho môžte mať. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší dobu se jedná o skoro neuvěřitelný počin. Cesta do nemožna je nemožně dobrá i dneska. Samozřejmě, že je to úsměvn a naivní, ale to přece před 106 lety vůbec nevadilo a nevadí to moc ani dneska. Docela potěší i vyvedené kolorování. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Pri všetkej úcte Mélièsovi a jeho nadčasovej tvorbe ktorú plne uznávam, ale tento kúsok ma nebavil tak ako Cesta na mesiac. Statické scénky prípravy boli príliš zdĺhavé a hoci sa jedná o rok 1904 niektoré momenty ako na slnku boli tak hlúpučko nereálne, že aj na fantasy z tohoto roku, si to mohli odpustiť..Ale zlé to rozhodne nie je. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Cesta do nemožna je rozkošnou satirickou hříčkou. Georges Méliès, povzbuzen tím závratným úspěchem Cesty na Měsíc, podruhé zamířil filmovou kameru a svou vynalézavou kouzelnickou hůlku na technickou imaginaci jménem Jules Verne. A podruhé oslavoval frenetický aplaus. Zdá se, že je Cesta do nemožna přímým impulsem předchozího uznání, je vedena ve stejném výtvarném výrazu, je nadnášena karikaturním zlehčením a sarkasticky se pochechtává. Okouzlující jsou poetické obrazy komponující techniky i horské švýcarské idyly. Výjevy jsou přizpůsobivé změnám vrtochů a nálad, ušpiněné barvičky jsou svědky zázraku, kdy nemožné se stává skutkem. Měsíc je zde nahrazen Sluncem, výtvarná estetika se pod taktovkou kouzelníka ukázala být služebníčkem poezie, představy jásavě ožívají a satiricky poletují. Georges Méliès stvořil půvabně nadnesenou i výtvarně jedinečně stylizovanou lahůdku s nezbedně vystrčenými satirickými růžky. Je to osobitěji podávané filmové představení náruživého kouzelníka! ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Především za sekvenci odehrávající se v mém milovaném vesmíru za pět hvězd. Nemyslel jsem si, že to někdy řeknu, ale je to možná o chlup lepší než slavná Cesta na Měsíc. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

No na to, že je to z doby, kdy mluvený film byl ještě něco nepředstavitelného, to má opravdu úžasnou animaci. Pro mě možná ještě malilinko lepší než Cesta na Měsíc. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Ač je to v podstatě vykrádačka Cesty na měsíc (akorát slavná vytlemená planeta je tentokrát slunce), zaujalo mne to ještě o něco víc. Geniálně kolorovaná vize budoucnosti dopravních prostředků, atmosféra nemožných krajin je úžasná a kolorování jí spíš prospívá než ubírá. Sekvence s vlakem na slunci je úžasná, celý film, napodobující svou kompozicí i myšlenkamy romány Julese Verna, je nepochybně zajímavý i v dnešní době (přestože nečerpá z žádného konkrétního z nich). ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Stejně hravé a plné nápadů a skvělých triků jako ostatní Meliésovi filmy, ale už si začínám všímat, že mají pořád stejnou strukturu. Vědci se dohadují, vědci jedou, vědci se klaní před jásajícím davem. Přibližování ke Slunci je stejné jako přibližování k Měsíci v Cestě na Měsíc a cest po nebi stejná jako v Dobytí pólu. I tak ale filmy neztrácí své kouzlo. Musím ještě jednou zmínit krásné triky. Ohromně se mi líbil například záběr na vlak jedoucí po mostě a všemožné výbuchy taky stály za to. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Určitě nejlepší film z Meliésovy trilogie (nemožno, Měsíc, pól). Jednotlivé scény jsou dokonale propracované, kulisy pečlivě namalované a takové umělecké hodnoty, že by si je člověk klidně pověsil jako obraz i do obýváku. Meliés pokládá základy žánru akčního (scéna havárie automobilu, která se točila určitě bez kaskadérů, výbuch ponorky), komediálního (polití u vysokých pecí, fronta před nádražní pokladnou, nemocnice) i dokumentárního (průřez vlakem, ponorkou). Dále ukazuje, že v nemožnu je možné všechno, neboť na Slunce se jezdí vlakem a zpátky zásadně ponorkou. Člověk také díky tomuto filmu zjistí, že to s ješitností našeho hradního vládce není tak hrozné. Alespoň já jsem se v žádné jeho knížce nedočetl, že také slunečňané provedli s úspěchem jeho kupónovou privatizaci. A od té chvíle si musí i na Slunci sem tam přitopit, aby se zachránili před strašnou smrtí umrznutím. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Je naprosto nezbytné přijmout režisérova pravidla a vzít v potaz groteskní charakter filmu, aby vás nepřekvapil kapitán ponorky vykračující si s lodním šroubem na zádech, potom je Cesta do nemožna skutečně úchvatným zážitkem. Méliès je mužem tisíce nápadů a jeho scény jsou vždy do detailu propracované. A co víc, nejenom dobře vypadají, ale všechno rovněž funguje jak má - stroje v továrně pracují na plný výkon, měsíce obíhají kolem planet, kola se točí (byť při jejich pohybu se nejvíce projevil filmový pravěk), Slunce svítí. Střihy občas úplně nenavazují, ale zajisté to můžeme muži s nůžkami a pastelkami prominout. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu je to moc povodený film, hodně barevný, živý a do jisté míry i zábavný, Bůh žehnej Méliésovi a jeho filmovému umu, 80% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Soundtrack od La Peche tomu dodáva to správne tempo. Georges Méliès tu zaujme svojím slnkom, ktoré je surrealisticky výborným kúskom. Prostredie cudzej planéty tiež nie je na zahodenie, rovnako aj dianie v ponorke je zábavné. Chýba tomu viac nápadov. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Keď pôjdete vlakom na Slnko, nezabudnite si cestu načasovať tak, aby akurát Slnko zívalo, inak sa tam nedostanete. Pozor, môže tam byť pomerne teplo, takže nezabudnite nejaký veľký karavan s ľadom a pre prípad, že by v ňom niekto zamrzol, vezmite trochu slamy a zápalky, aby ste ich mohli zohriať (Zase až také teplo tam nie je!). A na cestu naspäť si nezabudnite objednať hybrid medzi vzducholoďou a ponorkou. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Pokračování Cesty na Měsíc stejnými prostředky. Ale tentokráte i po Alpách, Slunci a také pod mořem. Výprava je bombastická. Scény na Slunci s nečekaným gagem mrazícího vozu jsou vrcholem filmečku. I když ponorka, která asi byla vzorem pro Karla Zemana, má taky něco do sebe. ()

Reklama

Reklama